ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στρώνουν δρόμο για το νέο αποφασιστικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Το επόμενο βήμα στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία «τρέχουν» όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις του, αποτυπώνει η πρόταση - απαίτηση που προβάλλει ο ΣΕΒ για το Ασφαλιστικό, μέσα από το εβδομαδιαίο δελτίο που δημοσιοποίησε χτες.

Πατώντας πάνω σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προκάτοχοί της, το «νέο» ασφαλιστικό σύστημα που αξιώνουν οι βιομήχανοι καταργεί την κρατική χρηματοδότηση, μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, εξαϋλώνει τις ήδη πετσοκομμένες κύριες συντάξεις, απαιτεί την πλήρη και άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», ενώ φτάνει μέχρι και την κατάργηση των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών. Η υλοποίηση αυτής της «πρότασης», η οποία αποτυπώνει μελέτη της «διαΝΕΟσις» («ερευνητικού» φορέα του ΣΕΒ), περιγράφεται ως ένας από τους βασικούς όρους για την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται όλα τα αστικά επιτελεία προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού.

Το αντεργατικό μοντέλο των «τριών πυλώνων»

Το «νέο σύστημα» που προβάλλει ο ΣΕΒ είναι στην πραγματικότητα το γνωστό αντεργατικό μοντέλο των «τριών πυλώνων».

Ο πρώτος, «δημόσιος» πυλώνας, της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βιομήχανοι, ακόμα και με τις καλύτερες - έως ανεδαφικές - προϋποθέσεις (35 - 40 χρόνια δουλειάς και εισφορών, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2%!), δεν θα αποδίδει πάνω από 27% - 30% του μέσου εισοδήματος του εργαζόμενου. Για παράδειγμα, για έναν μέσο εργατικό μισθό 900 ευρώ κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, η κύρια σύνταξη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 240 - 270 ευρώ!

Ο δεύτερος πυλώνας, ο οποίος θα καταλαμβάνει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, θα είναι υποχρεωτικός, θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τις «αποδόσεις» και τις «επενδύσεις» των διαχειριστών. Μάλιστα, ο δεύτερος πυλώνας μπορεί να είναι ιδιωτικός φορέας.

Και τέλος ο τρίτος πυλώνας θα είναι αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, για τους εργαζόμενους που θα πληρώνουν πρόσθετη εισφορά, χωρίς βέβαια και εδώ να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της παροχής που θα πάρουν τελικά...

«Καμία κρατική χρηματοδότηση...»

«Το νέο σύστημα δεν θα έχει καμία κρατική χρηματοδότηση», αποφαίνεται με πανηγυρικό τόνο ο ΣΕΒ, αποτυπώνοντας τον πραγματικό «καημό» του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν είναι άλλος από την πλήρη απαλλαγή του αστικού κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να «απελευθερωθούν» περισσότερα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι η κρατική χρηματοδότηση, που έτσι κι αλλιώς βαίνει μειούμενη με βάση τους μέχρι τώρα ψηφισμένους νόμους, θα καλύψει τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», δηλαδή μέχρι το 2045, για τους παλιότερους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, η «πρόταση» του ΣΕΒ περιλαμβάνει την άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 13,33% στο 12%, δηλαδή μία περικοπή κατά 10% στις σημερινές εργοδοτικές εισφορές, που με τα σημερινά δεδομένα θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις πρόσθετο όφελος περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρχίζοντας από το νόμο 4387, μέχρι και την πλήρη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στους παλιούς συνταξιούχους. Ο ΣΕΒ, μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει «τεχνοκρατικά» τα αντιδραστικά του σχέδια, φτάνει στο σημείο να ζητά την πλήρη περικοπή των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών (500.000 άτομα), για την «εξοικονόμηση πόρων» ύψους 6 δισ. ετησίως!

«Δημιουργία χώρου» για την ιδιωτική ασφάλιση...

Ως «τυρί στη φάκα» για να περάσει όλο το παραπάνω νέο αποφασιστικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση και να εγκαθιδρυθεί ένα αμιγώς ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, ο ΣΕΒ προτείνει οι εργαζόμενοι να μην καταβάλλουν εισφορά για τον πρώτο πυλώνα και οι σημερινές εισφορές τους (6,67% επί του μισθού τους) να «καλύψουν» την αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η οποία θα προκύψει μετά από την ήδη ψηφισμένη παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, την οποία αναφανδόν στηρίζει ο ΣΕΒ.

Ακόμα και αυτή η πρόταση, βέβαια, εκτός από εργαλείο για τη διαχείριση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί το αργότερο από το 2020 με τη νέα μείωση των μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, είναι πλήρως ενταγμένη στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικότερα στον πάγιο στόχο του για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οπως αναφέρει ανοιχτά το κείμενο του ΣΕΒ, «με τη μείωση των εισφορών δημιουργείται ο χώρος ώστε να λειτουργήσει προαιρετικά και τρίτος πυλώνας ιδιωτικής ασφάλισης»...

...και απαιτήσεις χωρίς τέλος

Κατά τ' άλλα, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο εστιάζει και στα υπόλοιπα «στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» - τους «δράκους της ανάπτυξης», όπως τα ονομάζουν - προσθέτοντας στο «προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα» το κρατικό χρέος και το «αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα πλεονάσματα και το χρέος, η έκθεση επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει έναν νέο συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει χαμηλότερα «πρωτογενή πλεονάσματα», με στόχο την ανακατεύθυνση των ποσών «υποχρεωτικά στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών, σε ενέργειες αναβάθμισης της ποιότητας και της επάρκειας του ανθρώπινου δυναμικού, στην καινοτομία και την αναβάθμιση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και, προπάντων, στη στήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετιών,θα πρέπει να προηγηθεί νέα, γόνιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και ισχυρή πολιτική βούληση στο πολιτικό σύστημα για δραστικές θεσμικές παρεμβάσεις».
  • Για τη φορολογία, προτείνει ενιαίο συντελεστή 20% επί των καθαρών κερδών για όλες τις επιχειρήσεις, μειωμένο δηλαδή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Μειώσεις φόρων προτείνονται κατά κύριο λόγο για τα υψηλά κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, οι απώλειες αντισταθμίζονται από τη διόγκωση του ΦΠΑ, που βέβαια φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται ενιαίος συντελεστής 20%, που θα αντικαθιστά τους συντελεστές 24% και 13% και χαμηλό στο 10% (αντικαθιστά το 6%). Με βάση και τα παραπάνω, προκύπτουν νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη, παράλληλα με τις νέες επιβαρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων από την πλευρά της έμμεσης φορολογίας.

Στοιχεία για μίζες που αφορούν το μετρό

Νέα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, που έφτασαν από τις γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποκαλύπτουν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του μετρό στην Αθήνα την περίοδο 2003 - 2007 αλλά και ποσοστό προμήθειας για πολιτικά κόμματα που «τιμολογείται» από 5 έως 7%... Τα παραπάνω φαίνεται να προκύπτουν από καταθέσεις στη γερμανική Δικαιοσύνη, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που έχουν σταλεί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία «Αττικό Μετρό».

Οι καταβολές των χρημάτων φέρεται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία «Deutsche Bahn», που συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδας με τις εταιρείες «Thales» (εμπλέκεται και στον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου), «Lahmeyer» και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η Εισαγγελία μετά από αυτά τα στοιχεία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών «Lahmeyer» και ΟΜΕΚ, που είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβρη για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων. Ο ανακριτής Διαφθοράς, που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Τη Δευτέρα αρχίζει η Προανακριτική

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα τις εργασίες της, με την εκλογή προεδρείου, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση των 10 πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία φέρεται να εμπλέκονται με την υπόθεση «Novartis».

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική αυτή κοινοβουλευτική Επιτροπή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερης εξέτασης.

Παράλληλα, την Πέμπτη 8/3, όπως αποφάσισε χτες η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια με ειδική ημερήσια διάταξη η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την εξέταση της «ποινικής ευθύνης» των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού και Π. Πολάκη σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και τη φαρμακευτική δαπάνη κατά τα έτη 2015 και 2016.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων απέναντι σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους δεν είναι περασμένες - ξεχασμένες, τονίζει το ΠΑΜΕ, απαντώντας με ανακοίνωσή του στις νέες απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Οι βιομήχανοι, μέσα από την εργοδοτική ένωσή τους (ΣΕΒ), ζητούν για μία ακόμα φορά νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 12%. Ζητούν να "καταργηθούν οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης και να δημιουργηθεί ένα διανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τις κύριες συντάξεις και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στις επικουρικές συντάξεις", δηλαδή, πιο απλά, να μπει σε πρώτο πλάνο στον τομέα της Ασφάλισης η ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα η Ασφάλιση να μετατραπεί από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υπόθεση του καθενός.

Οι εργαζόμενοι, μετρώντας αμέτρητες πληγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με πιο πρόσφατο χτύπημα το νόμο - λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προστέθηκε σε όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, έχουν διατυπώσει τις διεκδικήσεις τους, οι οποίες μπροστά στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης των κερδών, δεν είναι περασμένες - ξεχασμένες.

Να καλύψουν εδώ και τώρα, το κράτος και η εργοδοσία, τις ζημιές από τη δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ. Επαναφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2009, πριν τις μειώσεις που προέβλεψαν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ