ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση ανάκληση όλων των διώξεων σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας

Την ανάκληση όλων των διώξεων κατά του ΚΚ Πολωνίας, των μελών και των στελεχών του, απαίτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας τον αντικομμουνισμό ΕΕ και πολωνικής κυβέρνησης. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της Πολωνίας οξύνονται, με πρόσχημα τη Δικαιοσύνη. Πίσω βέβαια κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Την ίδια ακριβώς ώρα όλοι αυτοί δεν λένε κουβέντα ότι αύριο (σ.σ. χτες) 1η Μάρτη σύρονται και πάλι στα δικαστήρια το ΚΚ Πολωνίας και τα στελέχη του, με την κατηγορία της "προπαγάνδας της κομμουνιστικής ιδεολογίας" στην εφημερίδα "Brzask" και στην ιστοσελίδα του, με απειλές για φυλάκιση 2 ετών. Προφανώς στον αντικομμουνισμό ΕΕ και πολωνική κυβέρνηση τα βρίσκουν και συμφωνούν.

Καταδικάζουμε τα αντικομμουνιστικά μέτρα και διώξεις, τις απαγορεύσεις των κομμουνιστικών συμβόλων και της διάδοσης των κομμουνιστικών ιδεών. Καταγγέλλουμε ότι την ίδια ώρα συνιστά μέγιστη πρόκληση η απόδοση τιμών στους συνεργάτες των ναζί και η εξίσωση του τέρατος του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με τον κομμουνισμό.

Απαιτούμε: Αμεση ανάκληση όλων των διώξεων σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας, των μελών και των στελεχών του. Η κατάπνιξη της ιστορικής αλήθειας και ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσουν!».


ΡΩΣΙΑ
Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στη νέα κούρσα εξοπλισμών

Στη χτεσινή ομιλία του ο Πούτιν εμφάνισε νέα εξελιγμένα πυρηνικά όπλα

Ο Πούτιν στο χτεσινό διάγγελμά του

Copyright 2018 The Associated

Ο Πούτιν στο χτεσινό διάγγελμά του
ΜΟΣΧΑ.--

Μια ακόμα εφ' όλης της ύλης παρουσίαση των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης της Ρωσίας έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η διάρκειας μιας ώρας και 55 λεπτών ομιλία αποτέλεσε πρωτίστως μια επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας, ειδικά στα πυρηνικά όπλα (και με σχετικά βίντεο), που ήταν και η απάντηση της ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης στις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη «νέα πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ», αλλά και στην ανάπτυξη στρατού και οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Βασική επιδίωξη του Πούτιν, και μάλιστα πριν τις νέες προεδρικές εκλογές που γίνονται στις 18 Μάρτη (και όπου είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί), ήταν να δείξει ότι η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή και ότι «αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται». Κατά τ' άλλα, μεγάλο μέρος της ομιλίας Πούτιν στους βουλευτές και πολλούς άλλους κλακαδόρους ασχολήθηκε με τα κοινωνικά προβλήματα που υποσχέθηκε ότι θα ξεπεραστούν ...με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα επόμενα χρόνια, που θα στηριχτεί στις νέες τεχνολογίες.

Νέοι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα μέσα

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η χώρα του έχει προβεί σε δοκιμές νέων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, τα οποία δεν μπορούν να αναχαιτιστούν. Παρουσίασε για πρώτη φορά ως «τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα», όπως είπε, το νέο «ανίκητο υπερηχητικό πυρηνικό πυραυλικό σύστημα "Sarmat", που δεν μπορεί να καταρριφθεί ή να αναχαιτιστεί από κανένα αντιβαλλιστικό σύστημα στη Γη και είναι ικανό να πλήξει με μικρές πυρηνικές κεφαλές ή άλλα συμβατικά όπλα οποιονδήποτε στόχο με εμβέλεια που καλύπτει κάθε σημείο του πλανήτη». Μίλησε επίσης για το νέο πύραυλο «Kinzhal» με ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και απεριόριστους ελιγμούς προς κάθε κατεύθυνση, που μεταφέρεται από μαχητικό αεροσκάφος και εξουδετερώνει τα αντιβαλλιστικά συστήματα. Συνέχισε εμφανίζοντας τα υποβρύχια drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη) που επίσης μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να ακολουθούν πορεία σε τεράστια βάθη, όπως και την υπερηχητική κεφαλή «Αβανγκάρντ», που μπορεί να κατευθυνθεί με τεράστια ταχύτητα και να διαπεράσει κάθε άμυνα.

Μετά την επίδειξη έστειλε μήνυμα ότι «η Ρωσία θα θεωρήσει ως επίθεση εναντίον της την όποια πυρηνική επίθεση πιθανόν γίνει σε συμμάχους της και θα απαντήσει αμέσως με αποφασιστικό τρόπο». Τόνισε με νόημα ότι «ο εξοπλισμός αυτός καθιστά άχρηστους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και σημαίνει το αποτελεσματικό τέλος στις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας». Ο Πούτιν, με ιδιαίτερη περηφάνια, σημείωσε ότι «υπερηχητικά όπλα και πυραύλους αναπτύσσουν και άλλες χώρες στον κόσμο, αλλά μόνο η Ρωσία διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα τέτοιο όπλο με τέτοιες δυνατότητες». Ασκησε δε κριτική στις ΗΠΑ που αποχώρησαν το 2002 από τη Συμφωνία Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM), που είχε υπογραφεί επί Σοβιετικής Ενώσης, όπως και ότι δεν τηρούν τη συμφωνία «New Start» για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και προειδοποίησε ότι «όσα έδειξε (με τα βίντεο για τα νέα όπλα) θα πρέπει τώρα να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όχι όπως το 2004 που οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν τα αντιβαλλιστικά συστήματα και οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας δεν εισακούστηκαν». Επίσης, εκθείασε τη «στρατιωτική παρουσία» της Ρωσίας στη Συρία, όπως και τη συνεργασία με Κίνα και Ινδία, και σημείωσε ότι «αν οι εταίροι από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλάξουν στάση, η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συνεργασία».

Υποσχέσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Μετά την επίδειξη δύναμης που έκανε ο Βλ. Πούτιν, υποσχέθηκε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας την επόμενη εξαετία. Μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και στην Υγεία, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Βεβαίως, όσο την εξουσία έχουν τα μονοπώλια, κριτήριο της ανάπτυξης είναι τα κέρδη τους και κυριαρχεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που σήμερα χειραγωγούνται από διαχειριστές τύπου Πούτιν, δεν πρόκειται να δουν πραγματική βελτίωση της ζωής τους.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέες κόντρες Μέι - Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν βλέπει απρόσκοπτο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπροστά στα επόμενα, πιο δύσκολα στάδια διαπραγμάτευσης για το Brexit. Η όξυνση της κόντρας αποτυπώθηκε χτες για μία ακόμα φορά στις παρατηρήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες και σε γεύμα εργασίας που είχε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο. Ο Τουσκ εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εκ φύσεως απρόσκοπτο εμπόριο» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων χωρών της ΕΕ μετά το Brexit.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μετά την "κόκκινη γραμμή" σας (για την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση) μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποια εξέλιξη και να αρχίσουμε άμεσα τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», τόνισε με νόημα ο Τουσκ μπροστά στους φωτορεπόρτερ, συναντώντας τη Μέι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ «Βusiness Europe» στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτο εμπόριο έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά», επειδή «οι προστριβές είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit».

Η συνάντηση Μέι - Τουσκ πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με κεντρικό θέμα το «όραμά» της για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το «όραμα» αυτό, φημολογείται πως η Μέι θα προτείνει την αποφυγή «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, με την εφαρμογή τεχνολογικών και διοικητικών καινοτομιών για «έξυπνα σύνορα» που θα διατηρούν «απρόσκοπτο το εμπόριο». Φημολογείται επίσης πως η Μέι θα προτείνει σήμερα να δημιουργηθούν κατά περίπτωση διάφορα «καλάθια» οικονομικών τομέων, ανάλογα με το βαθμό ρυθμιστικής τους εναρμόνισης με τη ΕΕ, ώστε να μειωθούν οι «τριβές» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, κάτι όμως που στο παρελθόν έχει απορριφθεί από την ΕΕ και ισχυρές ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που θεωρούν τουλάχιστον ανέφικτη την επιθυμία του Λονδίνου για εμπόριο «αλά καρτ».

Οι πιέσεις του Μπλερ

Παράλληλα με τις κόντρες μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας, εξελίσσονται και οι ενδοαστικές κόντρες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώην πρωθυπουργός με το Εργατικό Κόμμα Τόνι Μπλερ, από τους υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, μετέβη χτες στις Βρυξέλλες για να πείσει μεταξύ άλλων αξιωματούχους της ΕΕ ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι «να καλωσορίσουν την παραμονή της Βρετανίας», αν η χώρα αλλάξει γνώμη, και να είναι έτοιμοι «να επιδείξουν προθυμία για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολύ εύκολη μετανάστευση σε όλη την ΕΕ» που ανησύχησε πολλούς Βρετανούς.

Μιλώντας αργότερα στο BBC, ο Μπλερ τόνισε ότι «το Brexit μπορεί να είναι κακό» όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως αν το τίμημα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σε περίπτωση αλλαγής γνώμης, είναι να προχωρήσει και η ΕΕ σε αλλαγές, «τότε αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ