ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποιήσεις σήμερα για μόνιμη - σταθερή δουλειά

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στο υπουργείο Παιδείας, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, με αιτήματα μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα στο υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 12 μ. και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις της χώρας. Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Στις κινητοποιήσεις καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας! Με σύγκρουση και ρήξη απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν!

Το μόνο αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας, και να απαντήσει αποτελεσματικά σ' αυτήν την άθλια πραγματικότητα, είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια (πάνω από 25.000) στην εκπαίδευση! Να μη δεχτούμε καμία απόλυση συμβασιούχου.

Τέρμα η κοροϊδία με την Προσχολική Αγωγή "αλά καρτ"! Εδώ και τώρα δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια - προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, με όλα τα αναγκαία μέτρα υποδομής, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί απ' έξω.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεση εξίσωση όλων των δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων. Να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης των αναπληρωτών (στέγαση, σίτιση, πάσο κ.ά.), ώστε να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες εικόνες εκπαιδευτικοί να κοιμούνται στην παραλία και μέσα σε αυτοκίνητα»!

Στο πλευρό των αναπληρωτών γονείς και μαθητές

Τη στήριξή τους στο αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για μόνιμους διορισμούς, για εξίσωση δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων, εκφράζουν με ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Γονέων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των ΕΠΑΛ Θήρας, ΓΕΛ Θήρας, Γυμνασίου Εμπορειού, Γυμνασίου Μεσαριάς, Γυμνασίου Φηρών.

Οπως αναφέρουν, «εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών (...) Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου, είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας, ανασφάλειας και μετακίνησης. Διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι και αγωνιούν για το αν, πού και πότε θα δουλέψουν, ανήμποροι να σχεδιάσουν τον οποιοδήποτε οικογενειακό τους προγραμματισμό. Ταυτόχρονα, οι μαθητές χάνουν χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο λόγω των κενών, γεγονός καθοριστικό για τη μαθησιακή πορεία τους.

Γονείς και μαθητές είμαστε στο πλευρό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο αίτημά τους για μόνιμους διορισμούς, για εξίσωση δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων, για να στηρίξουμε όλοι μαζί το δημόσιο σχολείο, χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας που εναλλάσσονται με την ανεργία, χωρίς χαμένες διδακτικές ώρες, για ένα σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία!», καταλήγει το ψήφισμα.

Διεκδίκησαν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας φορέων του Περιστερίου στο υπουργείο Παιδείας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Τα προβλήματα των σχολείων του Περιστερίου, το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να μορφώνονται σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια, το ζητούμενο μιας Παιδείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών, βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της διεκδίκησης από φορείς και σωματεία του Περιστερίου. Χτες, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν από κοινού, ενώ προηγήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Περιστερίου και στην ΚΤΥΠ.

Στις κινητοποιήσεις κάλεσαν η Ενωση Γονέων Περιστερίου, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία - Παράρτημα Δυτικής Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου, η Σωματειακή Επιτροπή ΟΤΑ Περιστερίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), το Παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου και η Ενωση ΕΒΕ. Μετά από κοινή τους σύσκεψη, προχώρησαν σε πρωτοβουλίες καταγραφής και ενημέρωσης.

Αντιπροσωπεία των παραπάνω και μαθητές από το Περιστέρι βρέθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με συνεργάτες του υπουργού, στους οποίους έθεσαν το σύνολο των αιτημάτων, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και τις ευθύνες γι' αυτά, για να πάρουν την απάντηση, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των φορέων, πως το επιθυμητό δεν είναι και εφικτό... Οι φορείς σημείωσαν επίσης πως για μια ακόμα φορά είδαν να πετιέται το μπαλάκι για τα κτιριακά προβλήματα ανάμεσα σε υπουργείο, δήμο και ΚΤΥΠ και δήλωσαν πως η διεκδίκηση λύσεων δεν σταματά εδώ, αλλά θα συνεχιστεί με νέες πρωτοβουλίες.

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ γίνονται τις επόμενες μέρες στην Κρήτη και την Πάτρα. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή, το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην Αγορά Αργύρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Αύριο Σάββατο, το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση στο Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλήτρια την Μαρία Καμίτση, μέλος του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο πραγματοποίησαν χτες το πρωί, φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι Σύλλογοι διαμαρτύρονται για μια σειρά ζητήματα, όπως το θέμα της σίτισης (με πολύ μικρές μερίδες και με τους φοιτητές να βρίσκουν ακόμη και ζωύφια (!) μέσα στο φαγητό), αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές Εστίες, όπου οι εστιακοί φοιτητές καλούνται να κάνουν μπάνιο χωρίς ζεστό νερό (λόγω έλλειψης πετρελαίου), ενώ υπάρχουν μόλις 2 πλυντήρια για 700 φοιτητές.

Από την πλευρά της, η πρυτανεία υποστήριξε ότι το φαγητό της Εστίας είναι «μια χαρά» και πως δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, πετώντας το μπαλάκι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ που στα χαρτιά είναι διαχειριστής της κατάστασης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι φοιτητές απαίτησαν, επίσης, λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολές (προβλήματα υποδομών, διπλής εξεταστικής για τους επί πτυχίω, απλήρωτων πρακτικών, διδάκτρων στα μεταπτυχιακά), για τα οποία η πρυτανεία άφησε ανοιχτό να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι τονίζουν ότι δεν έχουν καμία αυταπάτη πως το κύριο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η κατεύθυνση της παράδοσης των πανεπιστημίων στα χέρια των επιχειρήσεων και δηλώνουν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Μαθητικά δρομολόγια χωρίς συνοδούς

Παρά την υποχρέωση που, ως ανάδοχος, έχει αναλάβει, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, να εκτελεί τα μαθητικά δρομολόγια προς χωριά της περιοχής χωρίς να υπάρχουν συνοδοί.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων υπεραστικού ΚΤΕΛ, αυτή η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα μέσα στα λεωφορεία. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι σε δρομολόγιο από Ναρθάκι - Δίλοφο - Αχίλλειο προς το 1οΔημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, ενώ από τη διακήρυξη απαγορεύεται η ύπαρξη τρίτων κατά τη μεταφορά μαθητών, ηλικιωμένος επιβάτης έσπρωξε μαθήτριες Δημοτικού για να καθίσει μαζί τους, με αποτέλεσμα να διαπληκτιστεί με τον οδηγό. Οι γονείς που ενημερώθηκαν αναστατώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, ενώ ο ηλικιωμένος επιβάτης υπέβαλε μήνυση κατά του οδηγού του λεωφορείου στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν στα περισσότερα μαθητικά δρομολόγια, όπου μικροί μαθητές και μαθήτριες μεταφέρονται μαζί με άλλους επιβάτες.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, ζητώντας από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό να απαντήσει:

  • Αφού στη διακήρυξη για τα μαθητικά δρομολόγια Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπεται συγκεκριμένο κονδύλιο για τους συνοδούς, για όλη τη σχολική χρονιά, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι σε πολλά μαθητικά δρομολόγια;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη αν κάποιος μαθητής/-τρια τραυματιστεί κατά την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων χωρίς συνοδό;
  • Τελικά τα μαθητικά δρομολόγια μεταφέρουν μαθητές ή και άλλους επιβάτες;
Μαθαίνουν και τιμούν την ΕΠΟΝ

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Χαλκίδας, Ψαχνών και Ν. Αρτάκης της ΚΝΕ διοργανώνουν παιχνίδι κρυμμένου μυστικού. Τι ήταν η ΕΠΟΝ; Πότε και πώς ιδρύθηκε; Πώς οι μαθητές ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντήσουν οι μαθητές μέσα από πολύ παιχνίδι. Αύριο Σάββατο 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στη Χαλκίδα (Φριζή 10), οι μαθητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά των μοναδικών σελίδων ηρωικών αγώνων και θάρρους που έγραψε η ΕΠΟΝ.

Αντίστοιχα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 4 Μάρτη, στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ οργανώνουν και οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον «Μύλο του Παππά» (ισόγειο).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ