ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Πρώτα πιάτα» αφορολόγητο και συντάξεις

Με κεντρικά ζητήματα την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», όπως αυτά προκύπτουν από τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στη διάρκεια των επόμενων ετών, καθώς και για τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά συνεχίστηκαν χτες οι συνεννοήσεις και τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν», επισήμανε χτες κυβερνητική πηγή, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Μάλιστα, όπως ανοιχτά ομολογείται πλέον και από τα κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση των δανειστών του ελληνικού κράτους αφορά σε νέες παρεμβάσεις που φτάνουν σε 2% του ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η πρόταση του κουαρτέτου επιμερίζει τα αντιλαϊκά μέτρα ισόποσα ανάμεσα στην παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (1,8 δισ.) και βέβαια στην κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (ακόμη 1,8 δισ).

Μάλιστα, η συγκυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα παζάρια βρίσκονται σε «πολύ καλό δρόμο», ενώ όπως αναφέρουν το συνολικό πακέτο, που αφορά στην κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» ενδέχεται να είναι ...μικρότερο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση γύρω από τον «υπολογισμό» των «κενών» θα συνεχιστεί σήμερα σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» συγκυβέρνησης και κουαρτέτου. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η συζήτηση για την εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων, όπως δηλαδή για το ακριβές ύψος, στο οποίο θα συρρικνωθεί το αφορολόγητο όριο, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών.

Η σημερινή ατζέντα αναμένεται να περιλάβει τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», που αφορά στην προσπάθεια ταχείας και αποτελεσματικής εξωδικαστικής ρύθμισης του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού), αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και των πιστωτών τους.

Επίσης, θα συζητηθούν οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», όπως βαφτίζουν τα προγράμματα για την ανακύκλωση της επίσημης ανεργίας, σε μια πορεία προς τη διάλυση των επιδομάτων ανεργίας και την αντικατάστασή τους με την παροχή πρόσθετου κρατικού χρήματος και επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις για προσωρινές προσλήψεις και για την κάλυψη των εργοδοτικών υποχρεώσεών τους.

Με τις πλάτες του εγχώριου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου, όπως λένε, να αρθεί το κλίμα της «επενδυτικής αβεβαιότητας» σε συνδυασμό, βέβαια, με το επίδικο ζήτημα της ένταξης ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης» από την ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, συναντήθηκε χτες και με τα κλιμάκια του κουαρτέτου: «Εχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο του 2017. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα», είναι το μήνυμα που απέστειλαν χτες οι τραπεζίτες, σε αντίθεση, όπως επισημαίνουν, με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, στη διάρκεια του οποίου τα δεδομένα «είχαν σταθεροποιηθεί». Ουσιαστικά, βάζουν πλάτες στη συγκυβέρνηση, «σπρώχνοντας» στο σύντομο κλείσιμο της «αξιολόγησης», όπως και ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας, κάνει ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών μετά το 2018, προτείνοντας τη δημιουργία «κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας», ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤ εστιάζει στις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στα αμέσως επόμενα χρόνια, η διαχείριση των οποίων έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παράλληλα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, στο «μηνιαίο δελτίο» του, διαπιστώνει για το μήνα Φλεβάρη σημαντική υποχώρηση του «δείκτη οικονομικού κλίματος», στον οποίο μέσω ερωτηματολογίων αποτυπώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, τα «ευεργετήματα» που περιμένουν από την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» αφορούν στα χτυπήματα στα Εργασιακά, αλλά και στο ζήτημα της φτηνής χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

«Κόφτες» διαρκείας με αντιλαϊκές εφεδρείες

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια φαίνεται να καταλήγουν γύρω από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα νομοθετηθούν άμεσα, προκειμένου να εφαρμοστούν στη συνέχεια καθώς και στο ζήτημα του αναβαθμισμένου δημοσιονομικού «κόφτη» για την περίοδο μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, όποια απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, συνεπάγεται την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», στον οποίο περιέχονται οι συντάξεις, τα κονδύλια για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών, οι μισθοί στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.

Επίσης, για την περίπτωση υπεραποδόσεων και υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, θα προβλέπεται η γκάμα των «αντισταθμιστικών» παρεμβάσεων, πρώτα και κύρια, με τα «αναπτυξιακά» κίνητρα προς το εγχώριο κεφάλαιο.

Στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Εμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανασυγκρότηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην παραγωγική οικονομία, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. που καταβάλλει η εργοδοσία), και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Μονά - ζυγά» κατά του λαού και υπέρ του κεφαλαίου η πολιτική της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση όχι μόνο συμφωνεί με τους θεσμούς τα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος του λαού, μέσω και της αναβάθμισης του "κόφτη", αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να "πουλήσει" ως δήθεν "φιλολαϊκά" τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι "μονά - ζυγά" σε βάρος του ελληνικού λαού και υπέρ του κεφαλαίου».

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Το κέντημα», αφιερωμένη στις αλύγιστες της ταξικής πάλης.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ