ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Να τερματιστεί τώρα η ισραηλινή κατοχή!»

Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στα Παλαιστινιακά εδάφη κατήγγειλε χτες ο Μαρουάν Τουμπάσι, σε συνέντευξη Τύπου

Ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι (από συμμετοχή σε παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα)
Ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι (από συμμετοχή σε παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα)
Αληθινός «καταπέλτης» για τα αυξανόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη ήταν χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, καταγγέλλοντας σε συνέντευξη Τύπου τις καθημερινές επιθέσεις που ασκούνται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως έφοδοι των κατοχικών στρατευμάτων σε σπίτια, κατεδαφίσεις σπιτιών, συλλήψεις, δολοφονίες και διωγμούς των Παλαιστινίων από τα ιστορικά, πατρογονικά τους εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης σημείωσε τη συστηματική παραβίαση των ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συμφωνιών του 1993 στο Οσλο από την ισραηλινή πλευρά, τις οποίες χαρακτήρισε, παρά τα προβλήματά τους, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Σημείωσε ότι στα Παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ ως το 1967 υπάρχουν 237 εβραϊκοί εποικισμοί, στους οποίους διαμένουν 620.000 έποικοι. Στη Δυτική Οχθη η αναλογία Παλαιστινίων - Ισραηλινών είναι 21 Εβραίοι έποικοι ανά 150 Παλαιστίνιους. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αναλογία είναι 69 έποικοι έναντι 100 Παλαιστινίων. Εκτοτε έχουν δεχτεί εισβολές των κατοχικών στρατευμάτων στα σπίτια τους πολλές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχουν κατεδαφιστεί 28.000 σπίτια Παλαιστινίων, ενώ 481 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έχασαν την υπηκοότητά τους.

Παρατήρησε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια υπάρχει αυξανόμενη τάση εισροής Εβραίων από την Ευρώπη στο Ισραήλ. Μόνο το 2014 έφτασαν στο Ισραήλ 26.700 Εβραίοι από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και άλλοι 30.000 ήρθαν το 2015. «Είμαστε μπροστά σε μία στρατιωτική κατοχή, που προσπαθεί να διώξει τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους, με αποτέλεσμα σήμερα το Ισραήλ να ελέγχει το 86% από τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης, ενώ οι Παλαιστίνιοι κατοικούν και ελέγχουν μόλις το 15% των αρχικών εδαφών τους...» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μία πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση»...

Αναφέρθηκε στο τείχος μίσους που έχει χτίσει το Ισραήλ μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη, μήκους 700 χλμ., το 85% του οποίου βρίσκεται εντός των Παλαιστινιακών εδαφών, απομονώνοντας έτσι μέρος του Παλαιστινιακού λαού. Τόνισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν δημεύσει όλες τις περιοχές, τους φυσικούς πόρους και δη τους υδάτινους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς εκμεταλλεύονται 50.000.000 κ.μ. νερού προς όφελος των εποίκων. «Δεν φτάνει που κλέβουν το νερό των Παλαιστινίων, τους υποχρεώνουν μάλιστα να το πληρώνουν...».

«Το ζήτημα είναι τι κάνει η διεθνής κοινότητα για να σωθεί η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών και να σταματήσει η κατοχή; Αντίθετα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εμείς δεν μπαίνουμε στα εσωτερικά των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, γιατί κάθε χώρα είναι ελεύθερη να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα... Ομως, αυτό που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, δεν αντιβαίνει τις ανθρώπινες αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου; Γιατί το Ισραήλ αντιμετωπίζεται σαν το χαϊδεμένο παιδί τους;» αναρωτήθηκε ρητορικά...

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους πάνω από 1.500.000 Παλαιστίνιους Αραβες που ζουν στο Ισραήλ και οι οποίοι υφίστανται φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, πολιτικές που ασκούνται, όπως τόνισε, και εντός τμημάτων της ισραηλινής κοινωνίας. Επισήμανε το σχέδιο που προωθεί αυτό το διάστημα στην Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) η κυβέρνηση Νετανιάχου, με στόχο τη λήψη μέτρων κατά των 20 Αράβων βουλευτών του Ισραήλ, ώστε να μπορεί να τους διώχνει από το 120μελές ισραηλινό κοινοβούλιο... Χαρακτήρισε το ισραηλινό κράτος «ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κράτος, που ασκεί τρομοκρατία εναντίον ενός αθώου λαού». Κατήγγειλε το ρόλο του Ισραήλ και σε σχέση με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως το «Ισλαμικό Κράτος». Σημείωσε έτσι ότι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση είναι να τερματιστεί η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και όχι να περιμένουν κάποιοι να τερματίσει ο Παλαιστινιακός λαός τον αντιστασιακό του αγώνα.

Κράτος - δολοφόνος παιδιών...

Εξέφρασε έτσι απορία για όσους «βάζουν στην ίδια ζυγαριά το θύμα με το θύτη», υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία 13ετία σκοτώνουν ένα παιδί Παλαιστινίων κάθε τρεις μέρες. Από τον περασμένο Οκτώβρη έως σήμερα, υπάρχουν 33 παιδιά - μάρτυρες σε σύνολο τουλάχιστον 190 που έχουν σκοτωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και τους εποίκους. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 16.400 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, 484 επιθέσεις εποίκων έχουν γίνει σε βάρος Παλαιστινίων και 3.187 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων 22 είναι καρκινοπαθείς που τους αρνούνται φαρμακευτική αγωγή. Μεταξύ αυτών που είναι φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, βρίσκονται και 422 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε τα κόμματα της ελληνικής Βουλής για την ομόφωνη απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, αλλά ζήτησε, και στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να μην περιοριστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά να γίνει και σε κρατικό και πρότεινε τη στήριξη μίας νέας διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό, ανάλογης με εκείνη που έγινε στην περίπτωση του Ιράν.

Νέος φόνος 22χρονου Παλαιστίνιου

Λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου του Παλαιστινίου πρέσβη στην Αθήνα, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν ακόμη ένα νεαρό Παλαιστίνιο, τον 22χρονο Ιλιάντ Ομάρ Σατζαντίγια, φοιτητή Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Al Quds στο Αμπου Ντις, στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Καλάντια (βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Οχθη). Στις ίδιες συγκρούσεις τραυματίστηκαν άλλοι 12 νεαροί Παλαιστίνιοι.

ΚΥΠΡΟΣ
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με την Αίγυπτο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΑΪΡΟ.--

«Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας» υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου υπουργού Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην Αίγυπτο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Αμυνας στην Αίγυπτο.

Αν και το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, η ίδια η υπογραφή της επιβεβαιώνει την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών «διεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο μάλιστα που οξύνονται πολλοί ανταγωνισμοί, αλλά και την όλο και βαθύτερη «εμπλοκή» του Κυπριακού σε αντιθέσεις και σχεδιασμούς μονοπωλίων που μόνο να λειτουργήσουν σε βάρος των λαών γίνεται. Θυμίζουμε ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο, η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βρετανία, το Ισραήλ, τώρα και την Αίγυπτο.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, ο Χρ. Φωκαΐδης εξήγησε με δηλώσεις του ότι «στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, ειδικότερα της τρομοκρατικής απειλής καθώς και της μεταναστευτικής κρίσης», αλλά και ότι «συζητήθηκαν επίσης θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Αναδεικνύοντας την προθυμία της Λευκωσίας να στηρίξει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις στις οποίες πρωτοστατεί και η αιγυπτιακή αστική τάξη και κυβέρνηση, ο Κύπριος υπουργός επισήμανε ότι η Αίγυπτος «αποτελεί μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και με ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο». Γι' αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί, συνέχισε, «πως η προσπάθεια που καταβάλλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, καθώς και για την προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί».

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Λευκωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Κάιρο επιβεβαίωσε και ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στις εργασίες του 7ου Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, ανέφερε ότι ανάμεσα στα πιθανά σχέδια που μελετώνται στην ευρύτερη περιοχή, είναι και η δημιουργία περιφερειακού αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο, την οποία και χαρακτήρισε την «πιο βιώσιμη επιλογή». Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου θεωρείται σήμερα ως θέμα ύψιστης προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση. Οχι μόνο επειδή διαφαίνονται μεγάλες ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται με οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα που είναι εξίσου σημαντικά για μας».

Ενώ σε άλλο σημείο, ο Ν. Αναστασιάδης εμφάνισε ως ζήτημα «τεράστιας σημασίας» την «περιφερειακή συνεργασία για την οποία εργαζόμαστε» και υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένοι με την Ενεργειακή Στρατηγική της ΕΕ, σημείωσε πως ο «διάδρομος» της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ.

  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, υπέβαλε επίσημο αίτημα στην ΕΕ για την αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας ως μίας από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κάτι που από την πρώτη στιγμή και το ψευδοκράτος και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει πολύ «σημαντική» κίνηση.
ΣΟΜΑΛΙΑ - ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ
Κοινές αντιπειρατικές ασκήσεις Κίνας - ΕΕ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τριήμερες κοινές «αντιπειρατικές» ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ που βρίσκονται ανοικτά του Κόλπου του Αντεν στη Σομαλία της Ανατολικής Αφρικής, με πρόσχημα τη δράση πειρατών στο... παρελθόν, ολοκλήρωσαν χτες τέσσερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, περίπου τρεις μήνες μετά τις ανάλογες ασκήσεις που είχαν κάνει και με ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για τη διεθνή ναυτιλία και εμπόριο.

Οι ασκήσεις θεωρήθηκε πως ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, επιβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία πολεμικών δυνάμεων ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα με την είδηση των «αντιπειρατικών» γυμνασίων ΕΕ - Κίνας ανοικτά των σομαλικών ακτών ανακοινώθηκε και η έναρξη των εργασιών κατασκευής στις 25/2 της σινικής ναυτικής βάσης «επιμελητηριακής» υποστήριξης στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής (όπου έχουν σημαντική στρατιωτική βάση τους και οι Αμερικανοί στο πρώην γαλλικό στρατόπεδο «Λεμονιέ»). Η βάση είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Τζιμπουτί πριν από μερικούς μήνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ