ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΘΗΒΑΣ
Δράση στοχευμένη στην ανασύνταξη του κινήματος

Με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής και των αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Οργάνωσης Χαλκίδας - Θήβας.

Εκτιμήθηκε ότι τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση ανέβασαν το επίπεδο παρέμβασης και δράσης των ΚΟΒ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιστοιχηθεί η δράση με τις σημερινές ανάγκες της ταξικής πάλης. Διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας, με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας, αξιοποιώντας βεβαίως την πείρα που έχει κατακτηθεί από την ως τώρα δράση μ' αυτό το περιεχόμενο.

Σημαντική πείρα βγαίνει από τη συμβολή της ΚΟ στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και των απεργιακών αγώνων σε πολλούς τόπους δουλειάς (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΖΟΥΡΑΣ, ΝΗΡΕΑΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΜΟΡΝΟΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΒΕΤ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ κ.ά.). Η συμμετοχή της εργατικής τάξης σε αυτές ήταν μαζικότερη από κάθε άλλη φορά. Βελτιωμένη ήταν και η συμμετοχή των ΕΒΕ, γυναικών, νεολαίας.

Ταυτόχρονα, η Κομματική Οργάνωση συνέβαλε στην ανάπτυξη της λαϊκής δράσης για ζητήματα όπως απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, άνεργοι, χαράτσια, νοσοκομεία, μόλυνση νερών, διόδια κ.ά. συνδυάζοντας τη δουλειά στο μαζικό κίνημα με την πολύμορφη αυτοτελή κομματική παρέμβαση στην περιοχή δράσης της και την προβολή της γραμμής της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τα όρια του καπιταλισμού, την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του λαού.

Η Κομματική Οργάνωση δεν έλειψε από κανέναν αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού. Εδωσε τη μάχη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αποκαλύπτοντας τη σύμπραξή του με τη μεγαλοεργοδοσία. Αντιπάλεψε τη ρεφορμιστική αντίληψη στο εργατικό κίνημα. Αναφέρθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα για τον επικίνδυνο και επιζήμιο ρόλο στο κίνημα των οπορτουνιστών και το αντιπάλεμά του. Το ΠΑΜΕ, οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις (ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ), η ΟΓΕ βρέθηκαν μπροστά σε όλους τους αγώνες.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι παρά τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, αλλά και τη δράση του ταξικού εχθρού, το πρόσημο είναι θετικό. Η δουλειά στην εργατική τάξη και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος έφερε ορισμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Συγκροτήθηκαν τέσσερα νέα σωματεία, τρία στους κλάδους Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας/ Βοιωτίας, Φάρμακο Βοιωτίας και ένα επιχειρησιακό (ΖΟΥΡΑΣ). Βήματα θετικά έγιναν επίσης και στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ συζητήθηκε η πείρα από τα μικρά για την ώρα θετικά βήματα που έγιναν σε χώρους εργαζόμενης νεολαίας, όπως η μαθητεία.

Ελάχιστα είναι ακόμη τα βήματα που έχουν γίνει στη δουλειά με τους αυτοαπασχολούμενους, απαραίτητο στοιχείο στη δράση για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε, είναι η ανάγκη να δουλέψει η Κομματική Οργάνωση ανοιχτά, θαρρετά, με την πολιτική του ΚΚΕ με εργαζόμενους, με τους ανθρώπους του μόχθου που δε συμφωνούν με την πολιτική μας, η αναγκαιότητα να αποκτά το Κόμμα στέρεους δεσμούς με τις μάζες. Ιδιαίτερα απασχόλησε τη Συνδιάσκεψη το επιτακτικό ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης στα εργοστάσια και τους κλάδους της περιοχής, αλλά και η κνίτικη οικοδόμηση, ιδιαίτερα στους μαθητές.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΗ ΤΗΣ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διαδοθεί πλατιά η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ και συνολικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και η ανάγκη να αντιστοιχηθεί η δράση της ΚΟ στις σύνθετες ανάγκες που προκύπτουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΔΕΗ της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως εκτιμήθηκε, οι συνέπειες για το λαό, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα είναι οδυνηρές, με το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, με όποια μορφή και αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Θα γίνει σκληρή σύγκρουση των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα αρπάξει ποια μερίδια από τα λιγνιτικά αποθέματα, τις παραγωγικές μονάδες, τα δίκτυα, κ.λπ.

Αυτή η σύγκρουση αναπαράγεται σε επίπεδο κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, των συνδικαλιστικών παρατάξεων, της Τοπικής Διοίκησης και των παραγόντων μέσα σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Εκδηλώνεται με διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο που θα γίνει η εκποίηση και ποιοι όμιλοι θα ωφεληθούν.

Σημειώθηκε ότι παίρνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, η ΚΟ θα πρέπει να προετοιμάσει ολόπλευρα τις κομματικές δυνάμεις, το σύνολο του κομματικού δυναμικού για να μπορέσει να παρέμβει συνολικά στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στην εργατική τάξη, στο λαό. Οπως τονίστηκε, χρειάζεται να αφομοιωθεί και να εκλαϊκεύεται καλύτερα ότι η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι υλοποιήσιμη και ισχύει για το σήμερα, από την άποψη της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

Απέναντι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική είναι ο κεντρικός σχεδιασμός με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και στα πλαίσια αυτά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε όφελος του λαού και των εργαζομένων και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Παρουσιάστηκαν ακόμα οι σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κ.λπ.) κυρίως στους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ. Επίσης, καταγράφηκαν οι δυσκολίες συσπείρωσης δυνάμεων στις σημερινές συνθήκες, με την τρομοκρατία, το φόβο, τη φτώχεια, την ανεργία, την απογοήτευση, όμως εκτιμήθηκε ότι για να ξεπεραστούν απαιτείται η πρωτοπόρα δράση των στελεχών, μαζί με τα κομματικά μέλη, η ανάληψη πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης, μέσα από τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές του ΣΕΕΕΝ, τις επιτροπές του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.

Συζητήθηκε, τέλος, η επεξεργασία σχεδίου για την ενοποίηση της δράσης σε όλο το χώρο της ΔΕΗ και της Ενέργειας, πρωτοβουλίες για κοινή δράση μόνιμων και εργολαβικών. Ο προσανατολισμός της λειτουργίας του ΠΑΜΕ Ενέργειας στην κατεύθυνση ενοποίησης της δράσης και της καθοδήγησης των κομματικών δυνάμεων σε όλα τα σωματεία που συμμετέχουν.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Μπροστά σε νέα και αυξημένα καθήκοντα

Η βελτίωση της παρέμβασης στο κίνημα για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η ενίσχυση της κοινής δράσης εργαζομένων, φτωχών αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τα σύνθετα καθήκοντα που διαμορφώνονται για την δράση των κομμουνιστών από την πρωτοφανή σε έκταση και αγριότητα επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και στο λαό, απασχόλησαν τη συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ. Οι αντιπρόσωποι συζήτησαν και ψήφισαν ομόφωνα τις θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Τη συζήτηση απασχόλησαν τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από την κρίση, ή προϋπήρχαν και οξύνθηκαν στη διάρκειά της, όπως η ανεργία του 80% που καταγράφει ο κλάδος των κατασκευών. Από την κρίση δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα βασικοί κλάδοι που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων. Ο κλάδος Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, παρά την αντοχή που έδειξε μέχρι τώρα, καταγράφει κάμψη, όπως δείχνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, η ένταξη του Πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αρτας στο άρθρο 99, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΚΗ και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Στο εμπόριο αυξάνονται οι απολύσεις εργαζόμενων, προχωρούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επιχειρήσεων. Η πορεία της αγροτικής παραγωγής είναι φθίνουσα, γεγονός που επηρεάζεται από την κατάσταση στη βιομηχανία, επεξεργασία και τυποποίηση αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, τη συγκέντρωση γης και της παραγωγής με την εφαρμογή της ΚΑΠ, την επιδείνωση της ζωής της φτωχής αγροτιάς, την πώληση της ΑΤΕ, την άγρια ληστεία του αγροτικού εισοδήματος με τη φορολογία και τα χαράτσια οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα και απότομη επιδείνωση των όρων ζωής της φτωχής αγροτιάς.

Η συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι καθοριστικός παράγοντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι η ισχυρή μαζική οργάνωση στη μεταποιητική βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, η ένταξη στα σωματεία των νέων, των γυναικών και των μεταναστών. Να αποκτήσει αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να διευρυνθεί με νέες δυνάμεις και να ισχυροποιηθεί ο ταξικός πόλος, το ΠΑΜΕ. Να αποτελέσει μόνιμο συστατικό της δράσης η οργάνωση και η αλληλεγγύη στους άνεργους και τους απολυμένους.

Επίσης, η Συνδιάσκεψη ιεράρχησε ψηλά στα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα την κομματική οικοδόμηση στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους, την άνοδο της ιδεολογικοπολιτικής στάθμης, τη σταθερή διαπάλη με αστικές αντιλήψεις και τον οπορτουνισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ