ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επίδειξη πυγμής για υλοποίηση των άγριων μέτρων

Τα διαπιστευτήρια του ικανού διαχειριστή της ίδιας βάρβαρης πολιτικής, περιφέρει στην ΕΕ ο Αντ. Σαμαράς

Οι δεσμεύσεις Σαμαρά στη ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία, επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ αποτελεί εναλλακτική λύση για το κεφάλαιο, όχι για το λαό, που πρέπει να τη συντρίψει, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα

Eurokinissi

Οι δεσμεύσεις Σαμαρά στη ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία, επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ αποτελεί εναλλακτική λύση για το κεφάλαιο, όχι για το λαό, που πρέπει να τη συντρίψει, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα
Επίδειξη αποφασιστικότητας, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των άγριων μέτρων που έχουν αποφασιστεί από συγκυβέρνηση και τρόικα, έκανε από τις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς, επιδιώκοντας να καταξιωθεί στα μάτια των εταίρων και συμμάχων του ως άξιος διαχειριστής της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

Στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει στην επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αυτό ήταν το μήνυμα που διαπερνούσε τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ. «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόσημη ήταν και η δήλωση που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Σήμερα στο ΕΛΚ, και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μου με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντολ, επανέλαβα την ανάγκη: Πρώτον, να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε και, δεύτερον, να λάβουμε άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διευκρίνισε ποια είναι τα μέτρα που θα φέρουν τάχα «την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», αλλά πρόκειται για συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, απαλλαγής των κερδών τους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ιδιωτικοποίησης των πάντων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προκειμένου να νομιμοποιήσει προπαγανδιστικά την υλοποίησή τους, υποστήριξε ότι χωρίς αυτά τα μέτρα «ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο».

Κατά τα λοιπά, ανέφερε ότι στις συνομιλίες που είχε, συζητήθηκαν οι γνωστές «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», όπως η ενεργοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η απεμπλοκή των μεγάλων έργων υποδομής, όλα για την εξασφάλιση υποδομών και νέων επιδοτήσεων για το κεφάλαιο.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν είπε βέβαια λέξη για τις προκλητικές δηλώσεις και τον εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σκόπιμα γενικόλογη ήταν η αναφορά που έκανε στο ζήτημα των εκλογών, που θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ. «Την ελπίδα θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται», περιορίστηκε να πει στο τέλος της δήλωσής του.

Ο καημός του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ ήταν να αξιοποιήσει τις επαφές που είχε ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες για να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «αλλάζει το κλίμα» μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ, που πλέον τον αποδέχονται ως αυριανό πρωθυπουργό. «Νομίζω ότι αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη και για την Ελλάδα και για τη ΝΔ. Νομίζω ότι ο Α. Σαμαράς αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όλο και περισσότερο ως ο αυριανός πρωθυπουργός, ως ο άνθρωπος που θα κληθεί να συνομιλεί μαζί τους για τις τύχες της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά (στην ΝΕΤ) ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κοροϊδεύει και προκαλεί τους εργαζόμενους

Ορκοι πίστης στις αντιλαϊκές ανατροπές και διακηρύξεις για ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων

Για απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών ανατροπών και για συνέχιση της σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων από το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, κομπάζοντας για τη σφαγή του λαού και την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα μέτρα.

Την ίδια ώρα, σε ένα κρεσέντο αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και λίγες μέρες μετά την ψήφιση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της σφαγής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ισχυρίστηκε: «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με βάση τους μισθούς τις αναδυόμενες αγορές»! Κλιμακώνοντας την πρόκληση και ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα, όπως υπαγορεύει και το νέο μνημόνιο, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο με μέτρα λιτότητας».

Επιδιώκοντας να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, αρχικά μίλησε για «συντηρητική Ευρώπη» και στη συνέχεια τάχτηκε υπέρ της «ανάγκης χάραξης μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη, που θα δώσει θέσεις εργασίας στους νέους και η οποία θα βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα». Πίσω από τις κάλπικες διακηρύξεις, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν προσυπογράψει κάθε αντεργατική συμφωνία της ΕΕ για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους, για καπιταλιστική ανάπτυξη που μεγιστοποιεί τα κέρδη των μονοπωλίων με εξαθλίωση των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε παράλληλα λόγο για «επένδυση στον άνθρωπο, στην Παιδεία, στην καινοτομία, σε μεγάλα έργα υποδομής, στα πράσινα ενεργειακά δίκτυα, σε μια πράσινη οικονομία που θα ενώσουν την Ευρώπη», σπεύδοντας να τα εντάξει στην ενίσχυση της «κοινής αγοράς» της ΕΕ, δηλαδή της πολιτικής που στηρίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αυτές οι πολιτικές «θα καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ - ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Με το βλέμμα στη ΝΑΤΟική σύνοδο

Την «πολιτική βούληση» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ, «προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, εξέφρασαν χτες στη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι. Η συνάντηση έγινε στο φόντο του νέου κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία. Στόχος των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάη να επανέλθει με αξιώσεις το αίτημα της ΠΓΔΜ να εισέλθει άμεσα στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, όπως επιθυμούν και οι ΗΠΑ. Στη διάρκεια της συνάντησης Παπαδήμου - Γκρουέφσκι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε «η πορεία των διμερών σχέσεων και διάφορες πτυχές της συνεργασίας των δύο χωρών».

Τα λένε μόνοι τους

«Πολύ ακριβή» θα ήταν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε βίντεο όπου συνομιλεί με πολίτες και δημοσιοποίησε το γραφείο του. «Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο ακριβό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο», λέει ο Σόιμπλε και εξηγεί ότι «όταν μια χώρα βγει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει καταρχήν σε ευρώ και θα πρέπει να εξυπηρετηθεί, διαφορετικά, οι τράπεζες που έχουν απαιτήσεις θα χρεοκοπήσουν». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι χρηματαγορές φοβούνται τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η εγκατάλειψη του ευρώ από μια χώρα και το ενδεχόμενο να πληγούν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τι επιβεβαιώνει ο Γερμανός υπουργός; Πρώτον, ότι το ζήτημα «μέσα ή έξω» από το ευρώ για την Ελλάδα δεν κρίνεται από το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα εντός και εκτός μνημονίων, αλλά από το κατά πόσο φθηνή ή ακριβή, επωφελής ή καταστροφική θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για τη λυκοσυμμαχία, τα μονοπώλια και τους τραπεζικούς ομίλους της. Δεύτερο, ότι είτε μέσα στο ευρώ, είτε έξω από το ευρώ και μέσα στην ΕΕ, όσο η εξουσία στην Ελλάδα παραμένει αστική, η υποχρέωση αποπληρωμής του χρέους παραμένει. Αρα, μόνο η μονομερής διαγραφή του μπορεί να απαλλάξει το λαό από την αποπληρωμή του και αυτή μπορεί να γίνει μόνο από μια λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ