ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
Επιμονή στην οργανωμένη πάλη

«Υπάρχει έλλειμμα πολιτικής» αποφαινόταν μια τηλεοπτική αναλύτρια χτες τοβράδυ. Και με τρόμο μιλούσε για τον «γκρεμό δίπλα μας» και την «αριστερά που δεν έχει προτάσεις».

Τις επιπτώσεις από την πολιτική που υπάρχει και εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα τις νιώθουν στο πετσί τους εκατομμύρια άνθρωποι. Το ποιος είναι στον γκρεμό το δείχνει η είδηση από το Λονδίνο μετά την άλλη την ανάλογή της από τη Γενεύη. Ορισμένοι, μάλιστα, απ' αυτούς που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι βγήκαν και στο γυαλί να εξηγήσουν το πόσο συμφέρουσες είναι τέτοιου τύπου επενδύσεις. Τσιμουδιά για το από πού προέρχεται αυτό το χρήμα. Γιατί τότε θα πρέπει να πουν ότι ο εργάτης δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. Εχει ήδη εξαναγκαστεί από την υπαρκτή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου να πληρώσει πάρα πολλά.

Ο,τι βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης είναι αρπαγμένος πλούτος από τη δουλειά των εργατών. Κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ανατραπεί. Αυτήν την πρόταση δε θέλουν ούτε να την ακούνε οι αναλυτές της αστικής τάξης που αναλαμβάνουν κάθε βράδυ να θολώσουν τα νερά, να κάνουν τους ανθρώπους της δουλειάς να πιστέψουν ότι ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι αυτός που αυγαταίνει τα κέρδη των καπιταλιστών.

Δεν τους φτάνουν οι περισπούδαστες αναλύσεις. Προβάλλουν και προκλητικά «ρεπορτάζ». Οπως αυτό που περιγράφει σαν σπουδαία την απόφαση του γαλλικού ΟΑΕΔ να χρηματοδοτήσει κάποιες επιχειρήσεις μανικιούρ που προσφέροντας με το αζημίωτο τις υπηρεσίες τους θα κάνουν τις άνεργες γυναίκες να νιώσουν καλύτερα. Απορούμε πώς μια τόσο σπουδαία ιδέα δεν την έχει υιοθετήσει ο δικός μας ΟΑΕΔ που επιμένει να δηλώνει θρασύτατα ότι επιχορηγεί τους επιχειρηματίες, αντί να δίνει επιδόματα ανεργίας, γιατί έτσι πιάνουν τόπο τα λεφτά.

Οτι ο αρπαγμένος από τους εργάτες πλούτος πιάνει τόπο με νέες ενισχύσεις στο κεφάλαιο το βεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Που για να υπερασπίσει ως μονόδρομο την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου κατέφυγε σε ανοιχτή τρομοκρατία των λαϊκών στρωμάτων, λέγοντάς τους πως κινδυνεύουν απ' όσους κινητοποιούνται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ηρθε, όμως, το χειροκρότημα από τη ναυαρχίδα του παγκόσμιου καπιταλιστικού Τύπου, τους «Financial Times», να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Εξηγεί γιατί πρέπει να νικήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ποιον να νικήσει; Ολους όσοι όχι μόνο δε συμμερίζονται την αγωνία των καπιταλιστών για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και παλεύουν οργανωμένα για την κατάργηση της ίδιας της αιτίας όλων των δεινών που υφίσταται η εργατική τάξη: Για να χάσουν, δηλαδή, οι καπιταλιστές.

***

Το παζάρι στην ΕΕ βγάζει μάτι. Προβάλλεται το σχέδιο Ρομπέι ως ήπιο, ενώ καθαρά μιλά για διαρκή μείωση μισθών, για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από έναν τέτοιο καυγά. Στο σύνολό τους οι κυβερνήσεις της ΕΕ, με όποια απόχρωση κι αν εμφανίζονται συνδιαμορφώνουν το νέο «Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα», για να χάσει κι άλλα η εργατική τάξη, για να κερδίσουν τα μονοπώλια.

***

Μ' ένα «αλλά» νομίζει η κυβέρνηση ότι «καθάρισε» στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας. Είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης: «Το πιο πολύτιμο είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι νόμοι». Ποιους νόμους θα επικαλεστεί αύριο, όταν η κατάσταση θα είναι «μη αναστρέψιμη»; Τέτοια παιχνίδια με την ανθρώπινη ζωή είναι επικίνδυνα, τόσο που να αναλογίζεσαι αν η ίδια η κυβέρνηση βολεύεται με κακές εξελίξεις για σκοπούς άγνωστους προς το παρόν....

***

Χάσαμε το λογαριασμό χτες ξεφυλλίζοντας τα «ΝΕΑ». Ηταν δύσκολο να βρεις σελίδα που να μην έχει κι ένα άρθρο δήθεν για την υπεράσπιση του Πάγκαλου, επί της ουσίας για να σταλεί μήνυμα καταδίκης κάθε διαμαρτυρίας. Οι αναλύσεις τους έμοιαζαν σαν έτοιμες - γραμμένες από καιρό, που ψάχνανε αφορμή για να δημοσιευτούν. Γελιούνται, αν νομίζουν πως, πατώντας σε ανέξοδες μορφές διαμαρτυρίας, όπως το «κράξιμο», θα εξασφαλίσουν την αλληλεγγύη της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση που με πράξεις κι όχι λόγια, γονατίζει το λαό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΚΑΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Οι βουλευτές που συστηματικά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ας ζητούσαν από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να τους δείξει και εξηγήσει τον ενιαίο δείκτη ανταγωνιστικότητας, που χρόνια τώρα δημοσιεύεται στην εξαμηνιαία έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει χάσει ένα 20% περίπου από τις υπόλοιπες χώρες. Αντί να πολιτικολογούν ασυστόλως, ας σκεφτούν πως, ταχύτερα, μπορούμε να καλύψουμε την απόσταση. Και, βεβαίως, αφού συμφωνήσουμε πως - και σ' αυτό το σημείο - το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ζητεί τα αυτονόητα, θα επαναλάβουμε, μαζί με τον πρωθυπουργό: "Μάλιστα κυρία Μέρκελ!"» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΑΡΠΑΓΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: «Μεγάλο βρετανικό μεσιτικό γραφείο αποκαλύπτει πως αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνες οι οποίοι αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες ή διαμερίσματα στο Λονδίνο, αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ευρώ το καθένα (...) Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη αποκάλυψη του γερμανικού Spiegel, η οποία ανέβαζε τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες σε περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ! (...) Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν έναν τεράστιο πλούτο ο οποίος βρίσκεται στα χέρια κάποιων ανθρώπων και ο οποίος προφανώς παραμένει αφορολόγητος (...) Οι ελληνικές κυβερνήσεις, σχεδόν διαχρονικά, απέφευγαν ν' αγγίξουν αυτόν το σωρευμένο πλούτο - και όλοι μπορούμε να φανταστούμε γιατί» (ο Γ. Παντελάκης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ο Δ. Δασκαλόπουλος προέβλεψε ότι "αν επικρατήσουν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις της αντίδρασης, με την περικεφαλαία του υπερπατριωτισμού και την προβιά του αντικαπιταλισμού, η Ελλάδα θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη τριτοκοσμική χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κι ο λαός μας θα υποστεί συνέπειες τέτοιες, που θα κάνουν την τωρινή σκληρή εποχή του Μνημονίου να μοιάζει με παράδεισο"» (η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ σε όλα τα έντυπα).

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ: «Νερό στο μύλο της πολιτικής αστάθειας έριξαν χθες οι "Financial Times" (...) η βρετανική εφημερίδα, αφού εκφράζει ανοιχτά την αμφισβήτησή της για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, "υπαγορεύει" εμμέσως την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες "για να ενισχυθεί η θέση της κυβέρνησης και να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή". Και σημειώνει μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει πρόωρες εκλογές "αξίζει τη νίκη"» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΕΘΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και χωρίς αποζημιώσεις

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ όλα τα ειδικά μισθολόγια

ΤΑ ΝΕΑ: Η ώρα των ΔΕΚΟ άρχισε το ντόμινο των περικοπών

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι μαζικές απολύσεις στην Cosmote πιλότος για όλες τις ΔΕΚΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρύθμιση χρεών και επιδότηση ενοικίου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χρυσή τομή για το χρέος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγχυση στο επιτελείο Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ στήνουν και οι Financial Times

Η ΑΥΓΗ: Αποθήκες παιδιών τα σχολεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πρόκληση

«Ομορφα μαλλιά, περιποιημένα νύχια, ένα καλό μακιγιάζ και μερικές ακόμη ενδυματολογικές συμβουλές αποτελούν την τελευταία - γαλλική - λέξη της μόδας κατά της ανεργίας (...) ένα νέο πρόγραμμα στη Γαλλία προσφέρει στις περίπου 1,5 εκατ. άνεργες γυναίκες μία ημέρα καλλωπισμού στα καλύτερα σαλόνια ομορφιάς της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι εισηγητές του προγράμματος ελπίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να μειώσουν το ποσοστό της ανεργίας, που καλπάζει στο 9,3%, αφού οι γυναίκες θα ανακαλύψουν τα μυστικά της γαλλικής φινέτσας και θα τα χρησιμοποιήσουν στις μελλοντικές συνεντεύξεις τους. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος προκειμένου να τονωθεί η πεσμένη αυτοπεποίθηση των άνεργων γυναικών, αποτέλεσμα της παρατεταμένης απουσίας τους από την αγορά εργασίας» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Αποπροσανατολισμός

«Πιο ήπιες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι (...) Επισημαίνεται η ανάγκη "διασφάλισης μισθολογικής συγκράτησης στον δημόσιο τομέα", αλλά "οι μισθοί θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα", και δεν γίνεται λόγος για κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (...) Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη μεταρρύθμισης των αγορών εργασίας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Ο λαός έχει πείρα

«Από τα σκληρά παζάρια που διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει κανένα όφελος ή σωτηρία. Αφορούν αποκλειστικά το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές και τα κέρδη ανάμεσα στα μονοπώλια. Το νέο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", που καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια και στην ανεργία, έχει τη συμφωνία όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ (...) Ο λαός έχει πείρα. Για να αντιμετωπίσει την άγρια επίθεση, πρέπει να απορρίψει τις στρατηγικές επιλογές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, να διεκδικήσει το δικό του δρόμο ανάπτυξης, με τη λαϊκή εξουσία» (ο σχολιασμός στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ