ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
Πρόσεχε!

Είναι χοντρό το δούλεμα

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Μέρισμα κερδών στους εργαζόμενους... κι αύριο μέρισμα στη ζημιά.

Οταν ήδη όσα κι αν πάρουν ως μισθό είναι πίσω από όσα παράγουν ως υπεραξία.

Οταν κάθε σεντς από το κέρδος του καπιταλιστή είναι βγαλμένο από την υπεραξία που παράγει η εργατική δύναμη.

Οσο ο εργάτης δεν κάνει σημαία του αγώνα του ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς τους καπιταλιστές, θα 'ναι χαμένος!

Λίγα φράγκα παραπάνω στην τσέπη δε σημαίνουν κέρδος για τον εργάτη. Εξαγορά ίσως.

Χαμένος ως τάξη παραμένεις, όσο ανέχεσαι αυτόν που τη δική σου δουλιά παρουσιάζει ως δικό του «επιχειρηματικό δαιμόνιο». Να θυμάσαι τραπεζοϋπάλληλε, πως όταν παίρνεις τηλέφωνο έναν εργάτη για να του προτείνεις ένα «συμφέρον δάνειο», δουλεύεις ενάντια στον εργάτη! Το μέρισμα που λένε πως θα πάρεις απ' τα κέρδη, είναι κλεμμένη υπεραξία εργατών. Και δική σου!

Κανένας εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα να παριστάνει τον «απ' έξω». Οπως οι τράπεζες μένουν κλειστές μόνο όταν η αλληλεγγύη είναι έμπρακτη, έτσι και η εργατική τάξη έχει δικαίωμα να αξιώνει από κάθε μέλος της να στέκεται όρθιο, να μην ξεκόβει όσα κόκαλα κι αν του πετούν.

Πάμε γι' άλλα: Λένε ότι οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Ποιος πέταξε κι ακόμα χειρότερα ποιος συνεχίζει να πετά έξω από τα βαπόρια τους ασφαλισμένους ναυτεργάτες; Αυτούς που απεργούσαν και επιστρατεύτηκαν, επειδή ακριβώς απεργούσαν για να παραμείνουν στα βαπόρια. Ας πάψουν να προκαλούν όσοι δημιουργούν το πρόβλημα για να το επικαλεστούν αύριο. Εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους βουλιάζουνε το ΝΑΤ. Δικιά τους αποκλειστικά η ευθύνη να εξασφαλίσουν στο ακέραιο τις συντάξεις.

Αλλο: `Η, θα 'χεις δικιά σου την εξουσία, ή θα κλαίγεσαι, δήθεν, γιατί σου παραβιάζουν την πόρτα που εσύ ήδη έχεις αφήσει ανοιχτή. Ας τελειώνουμε με τις δημοκρατικές κλάψες κι ας αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του για την ανοχή σ' ό,τι δήθεν καταγγέλλουμε ενώ έμπρακτα στηρίζουμε. Αυτό για τις υποκλοπές...

Ισχύει, το προηγούμενο, ως αντίληψη και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις όποιον σου λέει πως η αστική τάξη κάνει πίσω! Σε τίποτα δεν κάνουν πίσω. Στη μάντρα του διαλόγου θέλουν να σε βάλουν, για να πουν αύριο πως ήταν επιλογή σου η θηλιά στο λαιμό σου.

Ακου, σύντροφε: Κάνε εφημερίδα τοίχου τον «Ριζοσπάστη» καθημερινά, γιατί αυτοί έχουν όλα τα άλλα πρωτοσέλιδα δικά τους κι εσύ μόνο ένα. Κάντο όπλο.

Σήκω, πιες βαρύ καφέ, μελέτα τους, κοίτα τα ψιλά γράμματα στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει για να σε ξαναδέσουν. Στήνουν με τα ίδια παλιά υλικά την εφεδρεία. Κοίτα τα ψιλά γράμματα. Οπως τη φράση «να μην επιστρατεύονται όταν η απεργία κηρύσσεται νόμιμη». Δηλαδή, να επιστρατεύονται όλοι αυτοί που το δικαστήριο της αστικής τάξης κηρύσσει παράνομους. Πρόσεχε, εδώ που φτάσαμε κάθε λάθος μετά το ταμείο χτυπά την ίδια σου τη ζωή!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ: «Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου μπήκαν στην αίθουσα της Βουλής με άλλον αέρα. Με ψυχολογία νίκης, που αποτυπώθηκε και στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών. Θετική έκπληξη ο κ. Αλαβάνος, που δεν κρύβει πια την αγωνία του να περάσει το "σκάφος του ΣΥΝ" από τις "συμπληγάδες πέτρες" των θολών ρευμάτων» (ο Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ; «Προς μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ κατά της επιστράτευσης. Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Θα προτείνει στον ΣΥΝ από κοινού κατάθεση πρότασης νόμου» (στην πρώτη σελίδα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΝΑ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: «Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της ΠΓ πρότεινε ο Συνασπισμός να αναλάβει κεντρική πρωτοβουλία για να συντονιστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έτσι ώστε από καλύτερες θέσεις να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική (...) εκτίμησε ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν μπορούν στην παρούσα πολιτική συγκυρία να αντιμετωπίσουν την αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική και ως εκ τούτου απαιτείται τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο να συντονίσουν τη δράση τους αλλά και να καταθέσουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και διαρθρωτικών αλλαγών» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: «Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ενεργό παρουσία του Κοινωνικού Φόρουμ στο κίνημα αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες και το χρήσιμο ρόλο του (...) σήμερα που (...) πρακτικές καπηλείας και χειραγώγησης των αγώνων, σαν αυτές που επέδειξαν δυνάμεις του ΚΚΕ στην απεργία των ναυτεργατών, δε συμβάλλουν στην πιο καθολική, ενωτική και αποτελεσματική ανάπτυξη των εργατικών κινητοποιήσεων» (αποσπάσματα από ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ/ ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βήμα για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 15 Μάρτη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΚΑΜΙΝΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Απομονώνεται η κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.028 θέσεις στο Δημόσιο

Η ΧΩΡΑ: Σαρωτικές αλλαγές σε ΕΛ.ΑΣ.- Εν. Δυνάμεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ο Τσαλικίδης εντόπισε το παράνομο λογισμικό

Ο ΛΟΓΟΣ: Η «ΑΤΖΕΝΤΑ» των αποκρατικοποιήσεων

ΕΘΝΟΣ: «ΜΑΥΡΗ» ΓΑΤΑ τρομάζει την Ευρώπη

PRESS time: ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εθνική: Bonus 40 εκατ. στους εργαζόμενους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση - δηλωσίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - αποκρατικοποιήσεις στο τραπέζι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το κράτος πωλεί Εμπορική, ΑΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο

ΤΑ ΝΕΑ: Εδειξε CIA η Vodafone για τους κοριούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για παπαγαλάκι είναι ειλικρινής

«Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υπερδιπλάσιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά ταύτα η ανεργία αντί να μειώνεται αυξάνεται (...) Γιατί; Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η διεθνής εμπειρία διδάσκουν ότι η αιτία του κακού είναι η ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας (αν δεν είναι ελεύθερες οι απολύσεις απλούστατα δε γίνονται και προσλήψεις), το υψηλό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές κλπ)» (ο Νίκος Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Πού 'σαι Γιαννίτση να χαρείς

«Την επανεξέταση θεμάτων, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το ύψος των εισφορών, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και τα βαρέα - ανθυγιεινά, θέτει η κυβέρνηση στον επικείμενο διάλογο για το ασφαλιστικό» (πρώτο θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ποιος έβγαλε στη στεριά τους ναυτικούς;

«Στο ΝΑΤ για το οποίο τόσος λόγος έγινε πρόσφατα, αντιστοιχεί πλέον ένας εργαζόμενος προς τρεις συνταξιούχους. Σε άλλα ταμεία είναι ένας εργαζόμενος προς ένα συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία δείχνει ότι σε 15 με είκοσι χρόνια τα ταμεία θα πρέπει να κάνουν παύση πληρωμών» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Δηλαδή, βιασμός με σάλιο «διαλόγου»;

«Πίσω ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων με δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών (...) "πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να προκύπτουν συμφωνίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας" δήλωσε ο υπουργός (σ.σ. ο Αλογοσκούφης)» (η εκτίμηση στο ΒΗΜΑ).

«Πολίτες» με αυταπάτες

«Οι πολίτες αισθάνονται σήμερα διπλά ενοχλημένοι. Και για την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας, καθώς υπό παρακολούθηση βρισκόταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και για τη δυνατότητα ανοιχτής παραβίασης των ατομικών τους δικαιωμάτων. Και βέβαια απαιτούν ολοκληρωμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ