ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η απάντηση στο μυστήριο των νετρίνων

Για τους φυσικούς, το 2002 ίσως περάσει στην ιστορία σαν η χρονιά του νετρίνο. Τον Οχτώβρη αυτού του έτους, ο Ρέιμοντ Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και το Εθνικό Ινστιτούτο Μπρούκχεϊβεν των ΗΠΑ μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ για την ανίχνευση των νετρίνων που προέρχονται από τον Ηλιο και την ανακάλυψη ότι ο Ηλιος εκπέμπει πολύ λιγότερα από αυτά τα δύσκολα ανιχνεύσιμα υποατομικά σωματίδια, σε σχέση με ό,τι πρόβλεπε η κυρίαρχη ως σήμερα φυσική θεωρία για το μικρόκοσμο. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη θεωρία παρουσιάζει σοβαρό κενό στην κατανόηση του πλούτου της φυσικής πραγματικότητας.

Με βάση αυτή την ενοποιητική θεωρία που είναι γνωστή ως Καθιερωμένο Πρότυπο μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των νετρίνων που παράγονται από τις πυρηνικές αντιδράσεις στον πυρήνα του Ηλιου. Ο έλεγχος αυτών των προβλέψεων δεν είναι εύκολος. Τα νετρίνα είναι τόσο αδρανή, που συνήθως περνούν μέσα από ολόκληρη τη Γη χωρίς να αλληλεπιδράσουν με κανένα άλλο υποατομικό σωματίδιο. Ωστόσο, ο Ντέιβις κατάφερε να καταγράψει το πέρασμα μερικών απ' αυτά σε έναν τεράστιο υπόγειο ανιχνευτή. Επεξεργαζόμενος τα στοιχεία των μετρήσεων έπαθε σοκ: διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νετρίνων που εκπέμπει ο Ηλιος είναι μόλις το ένα τρίτο των προβλεπόμενων από το Καθιερωμένο Πρότυπο.

Φυσικοί στο καναδικό Παρατηρητήριο Νετρίνων Σάντμπουρι, αλλά και Ιάπωνες συνάδελφοί τους που δούλευαν με το μεγάλο ανιχνευτή «Σούπερ-Κ», έδωσαν μια πιθανή εξήγηση. Απ' όσο γνωρίζουμε υπάρχουν τρία είδη νετρίνων, το καθένα από τα οποία συνδέεται με κάποιο υποατομικό σωματίδιο. Μέχρι πρόσφατα, οι φυσικοί μπορούσαν να ανιχνεύσουν μόνο το ένα είδος: το ηλεκτρόνιο-νετρίνο. Σύμφωνα με τη θεωρία, αυτό είναι το είδος που πρέπει να παράγεται από τη σύντηξη των πυρήνων υδρογόνου στον Ηλιο. Οι μετρήσεις από το Σάντμπουρι και το «Σούπερ-Κ» επιβεβαίωσαν έστω και με περιορισμένη στατιστική ακρίβεια την υποψία κάποιων φυσικών ότι κατά τη διαδρομή των νετρίνων ως τη Γη είναι δυνατόν πολλά απ' αυτά να μετασχηματίζονται στα άλλα δύο είδη νετρίνων. Ομως τον Απρίλη του 2002, οι φυσικοί που εργάζονται στο Σάντμπουρι ανακοίνωναν τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης που σύγκρινε τη συνολική ροή των τριών τύπων νετρίνων με τη ροή των ηλεκτρόνιο-νετρίνων. Τα στοιχεία έδειχναν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα νετρίνα είχε μετασχηματιστεί στα άλλα δύο είδη, γνωστά ως μουόνιο-νετρίνα και ταυ-νετρίνα.

Τα αποτελέσματα αυτά ανατρέπουν την κυρίαρχη άποψη μεταξύ των φυσικών πως τα νετρίνα δεν έχουν μάζα. Αν δεν είχαν μάζα θα ήταν αδύνατοι αυτοί οι μετασχηματισμοί. Αυτή η ανακάλυψη έχει αναγκάσει τους ερευνητές να επανεξετάσουν το Καθιερωμένο Πρότυπο, που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις όλων των γνωστών θεμελιωδών υποατομικών σωματιδίων στο σύμπαν. Πρόκειται για την πρώτη επέκταση του μοντέλου αυτού τα τελευταία 20 χρόνια και ένα ράπισμα στις ανοησίες περί του τέλους της επιστήμης. Και βεβαίως πρόκειται για μια ακόμη πανηγυρική επιβεβαίωση των αρχών του διαλεκτικού υλισμού.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: «Discover», newscientist.com

Ξεμπρόστιασμα της «μαύρης» προπαγάνδας των ΗΠΑ από διαδικτυακό τόπο

Ολα τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από ραδιοερασιτέχνες υποδείχνουν ότι ένας μυστηριώδης νέος ιρακινός ραδιοσταθμός είναι στην πραγματικότητα μια πηγή «μαύρης» προπαγάνδας της CIA. Πρόκειται για το «Ράδιο Τίκριτ», που άρχισε να εκπέμπει στις αρχές Φλεβάρη, με το γνωστό φιλοκυβερνητικό προφίλ των άλλων σταθμών του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. Μάλιστα, το όνομα του σταθμού είναι το όνομα της ιρακινής πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Σ. Χουσεΐν, καθώς και αρκετά μέλη της κυβέρνησής του.

Ξαφνικά, όμως, στις 15 του Φλεβάρη, το «Ράδιο Τίκριτ» έκανε στροφή 180 μοιρών με εκπομπές για τη φτώχεια του ιρακινού λαού, με προτροπές προς τους Ιρακινούς στρατιώτες να αρνηθούν να εκτελέσουν «τις διαταγές του τυράννου», να «φανούν γενναίοι πριν είναι πολύ αργά» κτλ. Ο Μίκα Μακελάινεν, που συντηρεί έναν διαδικτυακό τόπο αφιερωμένο στην ανίχνευση των σημείων εκπομπής των ξένων ραδιοσταθμών, υποστηρίζει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για «μαύρη επιχείρηση» της αμερικανικής CIA και όχι για πραγματικό ιρακινό ραδιοσταθμό που άλλαξε πολιτική στάση.

Το «Ράδιο Τίκριτ» εκπέμπει σε συχνότητα που είναι πολύ κοντά σε αυτή που χρησιμοποιούν δύο ραδιοσταθμοί που διευθύνονται από Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς, και συγκεκριμένα την ομάδα «Ιρακινό Εθνικό Σύμφωνο», που πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη CIA. Η ισχύς του «Ράδιο Τίκριτ» είναι επίσης παρόμοια με αυτών των δύο ραδιοσταθμών, που σημαίνει ότι μπορεί να πρόκειται για τις ίδιες εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο γειτονικό Κουβέιτ. Σαν να μην έφτανε αυτό, το «Ράδιο Τίκριτ» εκπέμπει μόνο το δίωρο που δεν εκπέμπουν οι άλλοι δύο ραδιοσταθμοί...

Επισκέπτης του διαδικτυακού τόπου του Μακελάινεν ισχυρίζεται μάλιστα ότι ανέλυσε τη φωνή του κύριου εκφωνητή του «Ράδιο Τίκριτ» και διαπίστωσε ότι είναι η ίδια με εκείνη του εκφωνητή του φανερού ραδιοσταθμού προπαγάνδας των ΗΠΑ, που ονομάζεται «Ραδιόφωνο Πληροφοριών» και εκπέμπει από αεροπλάνα τα οποία πετάνε κοντά στα σύνορα του Ιράκ, τεχνική που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν και στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Γιατί βιάστηκαν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εκθέσουν το μυστικό προπαγανδιστικό ραδιοσταθμό τους αντί να τον χρησιμοποιήσουν για επίδραση στις μάζες την κατάλληλη χρονική στιγμή, δε θα το μάθουμε μάλλον ποτέ. Παράλληλα, η ψυχολογική επίθεση ενάντια στο Ιράκ ξεδιπλώνεται από όλα τα μέσα υψηλής τεχνολογίας, με βομβαρδισμό κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράκ με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που περιέχουν απειλές και προτροπές, μηνύματα SMS στα κινητά τους κτλ. Είναι μάλλον η πρώτη φορά, που η ίδια η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να διεξάγουν με μεγαλύτερη επιτυχία τη στρατιωτική τους εκστρατεία πλανητικής κυριαρχίας, στρέφεται ενάντιά τους στα χέρια τρίτων, αποκαλύπτοντας ένα μέρος από τις τεχνικές και τις μεθόδους τους.

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον «Πρωτοπόρο»

Η NASA ανακοίνωσε ότι αποχαιρέτισε για πάντα το διαστημόπλοιο «Πάιονιρ 10» («Πρωτοπόρος 10»), που εκτοξεύτηκε πριν από 30 χρόνια και ήδη βρίσκεται 12,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Το τελευταίο ασθενικό σήμα από το διαστημόπλοιο λήφθηκε στις 22 του Γενάρη. Από τότε οι προσπάθειες αποκατάστασης της επικοινωνίας δεν ευοδώθηκαν. Οι μηχανικοί της NASA εκτιμούν ότι η μπαταρία του «Πρωτοπόρου», που χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα, μάλλον δεν μπορεί πια να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να γίνει επιτυχώς μετάδοση σήματος στη Γη.

Το «Πάιονιρ» ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που εξερεύνησε την εξώτερη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος. Η επιστημονική του αποστολή τελείωσε επίσημα το Μάρτη του 1997, αλλά η NASA δε διέκοψε τη λειτουργία του. Οταν εκτοξεύτηκε το 1972 κατείχε το ρεκόρ ταχύτητας, απομακρυνόμενο από τη Γη με ταχύτητα 51.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ηταν επίσης το πρώτο διαστημόπλοιο που πέρασε τη ζώνη των αστεροειδών. Το Δεκέμβρη του 1973, το «Πάιονιρ 10» ολοκλήρωσε το κυρίως μέρος της αποστολής του στέλνοντας στη Γη τις πρώτες κοντινές εικόνες του πλανήτη Δία καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία γι' αυτόν. Το 1983 έφτασε στον Πλούτωνα, τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, για να συνεχίσει την πορεία του πια στο διαστρικό χώρο.

Ανεξήγητη παραμένει ακόμα η υπερβολική επιβράδυνση του διαστημοπλοίου, που παρατηρήθηκε στη διαδρομή του έξω από το ηλιακό σύστημα. Ενα δίδυμο διαστημόπλοιο, το «Πάιονιρ 11», εκτοξεύτηκε το 1973 και επίσης επισκέφθηκε τον Δία, αλλά η επαφή μ' αυτό χάθηκε το 1995. Ο «Πρωτοπόρος» είναι τώρα στο δρόμο για τον αστέρα Αλντεμπαράν, στον αστερισμό του Ταύρου. Αυτό το κόκκινο άστρο απέχει από τη Γη 68 έτη φωτός και ο «Πάιονιρ» θα χρειαστεί περίπου δύο εκατομμύρια έτη για να το προσεγγίσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ