ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών η περιοχή για τον έλεγχο δικτύων και διαύλων

Από τη χτεσινή Σύνοδο

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο
Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, έγινε χτες στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο που έβαλε, πρόσφατα, η ΕΕ ανακοινώνοντας και επισήμως τη στρατηγική της για την περιοχή.

Στη χτεσινή Σύνοδο, οι 6 ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν μια ευρεία γκάμα αναδιαρθρώσεων, που παρουσιάζεται από την Κομισιόν ως προαπαιτούμενο, ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ. Οι τέτοιες αναδιαρθρώσεις αφορούν απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, ώστε να προκύψουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, όπως και οικοδόμηση «κράτους δικαίου», βασικά εναρμόνιση των κρατικών δομών με τα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας, ώστε να θωρακίζονται οι θέσεις των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, έναντι ανταγωνιστών τους π.χ. ρωσικά, κινεζικά, τουρκικά ή αραβικά κεφάλαια.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ δήλωσε «ισχυρά δεσμευμένος» ως προς την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ, στις 6 πρωτεύουσες της οποίας περιόδευσε άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, αν και προειδοποίησε ότι προς το παρόν, καμία από τις 6 δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης. Πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες έχουν μια «ρεαλιστική πιθανότητα» να ενταχθούν στην ΕΕ μέχρι το 2025, ωστόσο επέμεινε για αναδιαρθρώσεις, καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επίλυση των μεταξύ τους «διενέξεων» που τροφοδοτούν βέβαια τα ανταγωνιστικά συμφέροντα αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, που φιλοξένησε τη χτεσινή Σύνοδο (η Βουλγαρία έχει το α' εξάμηνο του 2018 την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) τόνισε ότι οι 6 χώρες πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να εστιάσουν στην κατασκευή δικτύων μεταξύ των χωρών της περιοχής, μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών. Αλλωστε, βασικός στόχος και στοιχείο της επιτάχυνσης των διεργασιών είναι η προώθηση των σχεδίων αυτών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για την «πίσω αυλή» των Δ. Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές τους. Εταξε, δε, ότι η χρηματοδότηση μεγάλων τέτοιων έργων υποδομής θα μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζεται για το Μάη, πάλι στη Σόφια.

Παζαριών συνέχεια για ΠΓΔΜ

Προηγουμένως, και καθώς στην όλη υπόθεση πτυχή του είναι και το ονοματολογικό των Σκοπίων και η απαραίτητη διευθέτησή του ώστε να ξεμπλοκάρει αυτό το επιμέρους μέτωπο, ο Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle» έλεγε ότι «στη "Μακεδονία" - την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία - διαπίστωσα ότι οι "Μακεδόνες" σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα, με το περιβάλλον του Γιούνκερ να κάνει αργότερα λόγο για παρερμηνείες στη μετάφραση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ έλεγε, πάντως χτες στο περιθώριο της Συνόδου στη Σόφια, ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι «καλύτερες πιθανότητες» για επίλυση του ζητήματος, που όπως είπε θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της «Μακεδονίας» στην ΕΕ. Οτι «το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σε όφελος της Ελλάδας, της "Μακεδονίας" και της ΕΕ». «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να πάρουμε μια ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο», στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το ονοματολογικό ακόμα και μέσα στο Μάρτη. Οσο το συντομότερο, τόσο καλύτερα» συμπλήρωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τη «δέσμευση» που επιδεικνύει η ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη χρηματοδότηση που παρέχει.

Στο μεταξύ, στα Σκόπια μετέβησαν χτες ο Αλ. Αλβαρογκονθάλεθ, βοηθός γγ του ΝΑΤΟ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και ζητήματα ασφάλειας, και ο Μ. Πόποφσκι, αν. γενικός διευθυντής της Επιτροπής Γειτονίας και Διπραγματεύσεων Διεύρυνσης της Κομισιόν, για επαφές με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και άλλους παράγοντες. Στόχος - σύμφωνα με όσα λέγονται - να ελέγξουν πώς προχωρούν μια σειρά από αναδιαρθρώσεις που έχουν ζητήσει από τους Σκοπιανούς για να προχωρήσει η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια, Ο. Σέρμπακ, δήλωνε ότι «η Ρωσία θεωρεί τη "Μακεδονία" και την Ελλάδα δυο κυρίαρχες και ανεξάρτητες χώρες» και καλούσε για μια λύση που να είναι «κατάλληλη και για τις 2 πλευρές».

Τέλος, στη γείτονα, και ενώ φημολογείται αεροπορική μετάβαση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στα Σκόπια «τις επόμενες βδομάδες», ολοκληρώθηκε η αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που βρισκόταν στο εσωτερικό της αίθουσας αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων, στο πλαίσιο των κινήσεων «καλής θέλησης» που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στο Νταβός.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να εναντιωθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας

Την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«H αστική τάξη της Τουρκίας εντείνει την επιθετικότητά της με εισβολή και κατοχή εκτός από την Κύπρο και σε Ιράκ, Συρία, αμφισβητώντας σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα, τη Συνθήκη της Λοζάνης. Εμβολίζοντας ελληνικό σκάφος και προκαλώντας, με παρόντες στο Αιγαίο τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή της ΕΕ. Στην Κυπριακή ΑΟΖ επίσης προχωρά σε προκλήσεις για τον έλεγχο της Ενέργειας. Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων συμφερόντων γεννούν πολέμους και χύνεται το αίμα των λαών.

Μία η αλήθεια. Ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ προστάτευσαν και δεν θα προστατεύσουν ποτέ σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Βγήκαν ψεύτες όσοι προέβλεπαν ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία επειδή έχουν μπίζνες στην περιοχή θα τραβούσαν το αυτί της Τουρκίας. Χλιαρές εκκλήσεις και παραινέσεις υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους.

Οι λαοί να μη χύσουν το αίμα τους, να μην πιουν το δηλητήριο του εθνικισμού για τα συμφέροντα των ομίλων. Καμιά αλλαγή συνόρων. Ο ελληνικός λαός να εναντιωθεί σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ, αστικών δυνάμεων, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την εμπλοκή της Ελλάδας».

Οργανο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων το Δικαστήριο της Χάγης

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το «Εργο και την παρακαταθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, υπογραμμίζοντας:

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με κύρια ενασχόληση τη Γιουγκοσλαβία, μια παρακαταθήκη αφήνει: Αθώωση των εγκλημάτων ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης που, υποδαυλίζοντας εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, βομβαρδίζοντας αμάχους, διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, επαναχάραξαν σύνορα, έστησαν κράτη, χρήσιμα προτεκτοράτα σήμερα στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία - Κίνα που κάνουν πάλι τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη.

Αυτός ο μηχανισμός καταδίκασε σαν έγκλημα πολέμου την αντίσταση στη διάλυση της χώρας, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.

Το δικαστήριο αυτό - με προφάσεις - απέρριψε αναγνώριση της ναζιστικής σφαγής του Διστόμου στην Ελλάδα. Τέτοια δικαιοσύνη.

Αλά καρτ, διατεταγμένη από τους ιμπεριαλιστές, όργανο υλοποίησης, νομιμοποίησης των σχεδίων τους, παρεμβαίνοντας εξ ορισμού στην επαναχάραξη συνόρων.

ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση και το δικαστήριό τους δεν σημαίνουν ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα όπως διαλαλεί ο σημαιοφόρος τους στα Βαλκάνια, ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ και συμφωνούν οι εθνικιστές. Αλλά πόλεμο, αλλαγή συνόρων, αίμα λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αυτό βροντοφώναξε χτες (σ.σ. προχτές) ο λαός της Αθήνας, μεθαύριο της Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ».

ΣΕΤΗΠ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη ΝΑΤΟική φιέστα

Στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Εκδήλωση διαφήμισης της βρώμικης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ διοργανώνεται σήμερα, Παρασκευή, από την «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία», με την... ευγενική χορηγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για το σκοπό αυτόν παραχωρεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για μια ακόμα φιέστα προπαγάνδισης του εγκληματικού έργου του ΝΑΤΟ, στην οποία προσκλήθηκε μάλιστα να συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμούλερ, αναλύοντας «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μην ξέρετε. Ασφάλεια και Αμυνα πέρα από τις παλιές βασικές έννοιες», σύμφωνα με τον επίσημο τίτλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, μάλιστα, η Ρ. Γκοτμούλερ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, για να ανταλλάξουν απόψεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Ιούλη. Επιβεβαιώνοντας το βάθος της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι νέες απειλές ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν «ιδιαίτερα στο Νότο, με στενότερη συνεργασία και με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και χώρες του Κόλπου».

Η ίδια μίλησε χτες βράδυ, στο λεγόμενο Φόρουμ των Δελφών, με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το «σημαντικό ρόλο» που αναλαμβάνει στην «προβολή» της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και για το γεγονός ότι σε καιρούς βαθιάς ένδειας για το λαό, συνεχίζει να πιάνει τη ΝΑΤΟική νόρμα του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η ΟΓΕ

Σε απάντηση της πρόκλησης, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου), καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Απαιτεί καμιά εμπλοκή - καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ., στη λεωφόρο Συγγρού, μπροστά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «τα ΝΑΤΟικά γεράκια που σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά σ' ολόκληρο τον πλανήτη (...) Επιχειρούν να παρουσιαστούν ως "εγγυητές" της ασφάλειας και της "προστασίας των δικαιωμάτων" ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών», ενώ στηλιτεύει ιδιαίτερα το θράσος των μακελάρηδων των λαών «να συνδέσουν τους ελεεινούς σκοπούς τους με την επικείμενη 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, το σύμβολο - ορόσημο των γυναικείων εργατικών αγώνων». «Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι νέες μητέρες, οι πρόσφυγες ξέρουμε καλά τι είναι το ΝΑΤΟ. Δεν νομιμοποιούμε αυτόν το δολοφονικό μηχανισμό, είτε έχει ανδρική είτε γυναικεία εκπροσώπηση», καταλήγει η ΟΓΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org