ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προσπάθειες εφησυχασμού ενώ «τρέχουν» τα επικίνδυνα σχέδια

Σε μια κάποια προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών στα Ελληνοτουρκικά, επιδόθηκε χτες, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Την ίδια ώρα, βέβαια, συνέχιζε την προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, ενώ μαίνονται οι ενδοαστικές κόντρες για το «ψητό» της Ανατολικής Μεσογείου, αφού δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, εκ μέρους της κυβέρνησης, να παρουσιάσει ως εχέγγυο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας το ΝΑΤΟικό πλαίσιο, εντός του οποίου φουντώνουν η επιθετικότητα και οι μόνιμες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για όσα αναμεταδίδονται από πλευράς τουρκικών ΜΜΕ μίλησε για «προπαγάνδα» και «κατασκευασμένα βίντεο», για «επικοινωνιακό» και «υβριδικό πόλεμο» (σύγχρονη μορφή πολέμου που εμπεριέχει και διασπορά ψευδών ειδήσεων, καλλιέργεια πανικού στον πληθυσμό κ.λπ.), όπου, όπως είπε, «η μόνη απάντηση που πρόκειται να δώσουμε - καθώς δεν πρόκειται να απαντάμε σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας - είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις το έργο τους». Στον ίδιο τόνο, επέμεινε ότι «καλύτερη απάντηση είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι».

Την ίδια ώρα, επιδόθηκε σε άλλη μια «αγιοποίηση» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, λέγοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν γίνει γνωστές στους «συμμάχους» της αστικής τάξης σε 3 επίπεδα και συγκεκριμένα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ, αλλά και «αυτόματα», από την επιχειρησιακή εικόνα που έχει στο Αιγαίο η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, κρύβοντας απροκάλυπτα ότι η ΝΑΤΟική θέση περί «διμερών διαφορών», αλλά και Αιγαίου - ενιαίου επιχειρησιακού χώρου συμβάλλει στην πράξη στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

Διαβεβαίωνε, δε, ότι ο ίδιος, έθεσε σε «πολιτικό επίπεδο» το θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να το ξαναθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, που θα συνεδριάσει με τη διευρυμένη σύνθεσή του, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αξίζει να καταγραφούν τα όσα σημείωναν ανώτερες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ότι αν και η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας «είναι ανεβασμένη», «ωστόσο σε επίπεδο ασκήσεων του τουρκικού ΠΝ και εξόδου δυνάμεών τους στο Αιγαίο, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής κάτι διαφορετικό απ' ό,τι άλλα χρόνια. Υπήρχε μια εντονότερη δραστηριότητα λόγω ασκήσεών τους το Γενάρη, το ίδιο αναμένεται και σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα, το Μάη λόγω μεγάλων ναυτικών ασκήσεων που κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Πάντως, μέχρι στιγμής, δείχνουν προσεκτικοί. Π.χ. και στα Ιμια όποια πρόκλησή τους, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, περιορίζεται σε μικρά σκάφη, της Ακτοφυλακής, όχι του τουρκικού ΠΝ». Κατά τις ίδιες πηγές και το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» που βγήκε στα βόρεια της Λήμνου, για έρευνες, κινείται αυστηρά εντός διεθνών υδάτων, χωρίς πλοίο συνοδείας του τουρκικού ΠΝ, αλλά υπό παρακολούθηση από το σύστημα επιτήρησης του ελληνικού ΠΝ. Αντίστοιχα και ανώτερες πηγές της Αεροπορίας σημείωναν ότι «η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι η συνηθισμένη, ή και μικρότερη κατά περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «μπορεί σε αριθμούς να φαίνεται ανάλογη, αλλά έχει σημασία και η ποιότητα των κινήσεων».

Βεβαίως, αυτή η εικόνα της «αναντιστοιχίας» ανάμεσα σε δηλώσεις και την πραγματική κατάσταση, μάλλον δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα, παρά καθησυχάζει, για τη σκοπιμότητα των δηλώσεων που κλιμακώνουν την ένταση στα Ελληνοτουρκικά εδώ και ένα μήνα, υπενθυμίζοντας σταθερά τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, την ώρα που στην περιοχή ξεδιπλώνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της Ενέργειας.

Η Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο στο στόχαστρο μονοπωλίων

Φόρουμ για το αέριο και το πετρέλαιο πραγματοποιείται από χτες στην Κύπρο

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία το 8ο Μεσογειακό Φόρουμ για το Αέριο και το Πετρέλαιο, που διοργανώνει η διεθνής συμμβουλευτική εταιρεία σε θέματα Ενέργειας US Energy Stream, του Αντώνη Λιβάνιου. Συμμετέχουν επιχειρηματίες και στελέχη των μονοπωλίων του κλάδου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση να έχουν οι Κύπρος, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Γερμανία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Καναδάς, Φινλανδία, Λίβανος, Νορβηγία, Σουηδία, Κατάρ, Τουρκία και Ρωσία. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν η νέα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, Ρ. Ντάνιγκαν, ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο πρώην πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν, για χρόνια κορυφαίος διπλωμάτης για θέματα Ενέργειας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, στην Κασπία και την Μαύρη Θάλασσα και τώρα στέλεχος τουρκικών ενεργειακών επιχειρήσεων, Μάθιου Μπράιζα, και άλλοι. Από την Ελλάδα συμμετέχει η ΔΕΠΑ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου - Ανώνυμη Εταιρεία). Το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης, που γίνεται, όπως και οι προηγούμενες, κεκλεισμένων των θυρών, είναι «η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η επίδρασή της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Επίσης στα κεντρικά θέματα περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Τελευταίες εξελίξεις σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο

-- Ο τρίτος γύρος αδειοδότησης εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ

-- Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ και προτεραιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο

-- Προοπτικές επενδύσεων στην Ενέργεια και τις υποδομές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG

-- Οι ενεργειακές αγορές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

-- Γεωπολιτικές προκλήσεις και εμπορικές πραγματικότητες

-- Η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών

Μιλώντας στο Φόρουμ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, είπε ότι «βάσει των αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει επίσης διάφορα άλλα σενάρια οικονομικής αξιοποίησης, περιλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό». Με νόημα επισήμανε ότι «οι οικονομικές συνεργασίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πολιτική εμπιστοσύνη, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων», αλλά και ότι η Κύπρος «ως κράτος - μέλος της ΕΕ, που πάντα διατηρούσε εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, εκτός μιας συγκεκριμένης χώρας, με την οποία προσβλέπουμε να δούμε ότι μπορούμε να χτίσουμε παρόμοιους δεσμούς με αυτούς που μοιραζόμαστε με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι στην καλύτερη θέση ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές της προβληματικής περιοχής μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς και οι μελλοντικές ανακαλύψεις, μπορεί να επιδράσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας και επενδύσεων δισεκατομμυρίων», υπογράμμισε. Μόνο που, όπως δείχνουν και άλλα παραδείγματα (π.χ. Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, Λιβύη), η Ενέργεια είναι από τις βασικές αιτίες όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε αστικές τάξεις και μονοπωλιακούς ομίλους, που μπορεί να φτάσει και σε πολεμικές συγκρούσεις, τις οποίες πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
Περίσσεψε η κοροϊδία απέναντι στους νησιώτες

Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι «πατριωτισμός» γι' αυτούς είναι η προώθηση των σχεδιασμών του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ πήγε «σύννεφο» ο εμπαιγμός απέναντι στους νησιώτες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στην εισήγησή του έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική «γεωστρατηγική θέση των Δωδεκανήσων», ενώ αναφερόμενος στο «ολοκληρωμένο πρόγραμμα νησιωτικών πολιτικών» της κυβέρνησης, παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι «στελεχώνονται όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία με αγροτικούς γιατρούς» και όχι βέβαια με τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των νησιών, και πως «στον τομέα των μεταφορών, προωθούμε άμεσα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στα νησιά μας»! Αυτό, όταν ειδικά το χειμώνα οι νησιώτες βλέπουν τα καράβια με το κιάλι, χώρια τα πανάκριβα εισιτήρια.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, αφού έκανε ειδική αναφορά στη δράση του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ), που ιδρύθηκε με απόφαση του ΚΚΕ, και στις διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες των στελεχών τους, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις που «τρέχουν» στο Αιγαίο με την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, στο φόντο των οξύτατων ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που προωθούνται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία, Κίνα κ.λπ. για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς.

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που αποδίδουν καθησυχαστικά την κλιμάκωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε εσωτερικά της προβλήματα, αλλά και γιατί εμφανίζουν το ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ως εγγυητών της σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής.

Τόνισε ότι 70 χρόνια από την ενσωμάτωση οι νησιώτες αυτό που βλέπουν είναι να πληρώνουν τη νύφη, όπως όλος ο λαός, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ειδικά αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουν την ένταση της φορολεηλασίας, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που σημαίνει ότι έχει πάει περίπατο η περιβόητη «νησιωτικότητα», την αποψίλωση όλων των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κ.λπ., τις ιδιωτικοποιήσεις. Σημείωσε πως την ώρα που «νερό, απορρίμματα, δημόσια ακίνητη περιουσία, παραλίες, προστατευόμενες περιοχές Natura, λιμάνια, μαρίνες, συγκοινωνίες, όλα είναι διαθέσιμα για κερδοφόρες μπίζνες στους καπιταλιστές», δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στους τομείς της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης, χώρια τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

«Η επέτειος της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου αποτελεί πηγή άντλησης συμπερασμάτων για τους νησιώτες», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας σε οργάνωση της πάλης τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο «πατριωτισμός»

Στην ειδική εκδήλωση για την 70ή επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα που έγινε χτες στη Βουλή, πολύς λόγος έγινε περί «πατριωτισμού». Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μίλησε για τη σημαντική «γεωστρατηγική θέση των Δωδεκανήσων» ως «κόμβων διαμετακομιστικού εμπορίου, συνδέσμων επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» κ.ο.κ., και εξήρε στη συνέχεια την «πηγαία ικανότητα των νησιωτών να παίρνουν ρίσκα» και τις «καινοτομίες που εισήγαγαν στη ναυτιλία», που βέβαια όλα αυτά τα χρόνια σήμαινε μόνο κέρδη για τους εφοπλιστές. Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έπαιξε το χαρτί του «πυλώνα σταθερότητας» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να γίνει η Δωδεκάνησος πλέον, λόγω και της ασφάλειας που παρέχει η Ελλάδα σε όλη τη Μεσόγειο, η είσοδος και η έξοδος της κρουαζιέρας», δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, πατριωτισμός είναι «η ανάγκη να γνωρίζουμε πάντα πού βρίσκεται η Ελλάδα στη μεγάλη διεθνή σκακιέρα» και «η δύναμή μας να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες» για λογαριασμό του κεφαλαίου και ως «μαντατοφόρος» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, πατριωτισμός είναι «να δημιουργείς εθνική παραγωγική βάση» η οποία βέβαια θα βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων. Οσο πιο πολύ τα κόμματα του κεφαλαίου βαφτίζουν «πατριωτισμό» την προώθηση των επικίνδυνων σχεδίων του κεφαλαίου, τόσο ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να παλεύει για την πατρίδα όπου θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ