ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη για την αποτίμηση της απεργίας

Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 6.30 μ.μ.

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη για να συζητηθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την απεργία στις 20 Φλεβάρη και τα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα που πρέπει να σχεδιαστούν διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Το κάλεσμα έχει αποδέκτες τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους της Αττικής. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Σύσκεψη με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Αντιπροσώπων των Σωματείων για το ίδιο θέμα: Εκτιμήσεις - συμπεράσματα από την 24ωρη πανεργατική απεργία της 20/2/2013 και η συνέχεια της δράσης», οργανώνει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η σύσκεψη γίνεται την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.


ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Περιοδείες και εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια η κινητοποίηση της Παρασκευής, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας

MotionTeam

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που οργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Με τις εξορμήσεις και τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας σχεδιάζουν πλατύ άνοιγμα στις εργαζόμενες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις νέες γυναίκες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο Κέντρο Υποστήριξης του ΟΤΕ (Ιεροσολύμων και Σπάρτης, στην Αθήνα). Στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρεθούν στα εμπορικά μαγαζιά της οδού Πατησίων. Ακόμα, την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δράση από τα συνδικάτα

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος» οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης (στο κτίριο του Δημαρχείου, Σοφοκλή Βενιζέλου 112-114). Το Συνδικάτο υπογραμμίζει την επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια και οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή, καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και καταλήγει: «Μπορούμε να προσδώσουμε με τη μαζική μας συμμετοχή δύναμη και αποτελεσματικότητα στον αγώνα για την απόκρουση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών μας, το ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς».

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας καλεί στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και σημειώνει: «Στόχος μας είναι η οργάνωση και της γυναίκας συνταξιούχου σε κοινό μέτωπο με την εργαζόμενη γυναίκα, με τις κόρες μας και τις εγγονές μας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, τσακίζει τη ζωή μας. Να βάλουμε φρένο στα μέτρα, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο τον πλούτο που εμείς παράγουμε τον νέμονται οι κεφαλαιοκράτες η λαϊκή οικογένεια θα υποφέρει, θα χειροτερεύει η ζωή μας χωρίς να δίνεται λύση σε κανένα από τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουμε».

Αφιερωμένη στην 8η Μάρτη είναι η εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη ή Φιλανθρωπία», που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ), στις 7 Μάρτη στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).

Συγκέντρωση και στη Λάρισα

Την κήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μάρτη, σε όλους τους κλάδους του νομού, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας αποφάσισε, ομόφωνα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας τα σωματεία να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις στους τόπους εργασίας.

Επίσης, αποφάσισε τη συμμετοχή στην αγωνιστική συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.


Πλατύ άνοιγμα από την ΟΓΕ

Στα πλαίσια της δράσης που θα αναπτύξουν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, έχουν ήδη αποφασίσει πολύμορφες πρωτοβουλίες:

Ο Σύλλογος Πατησίων - Ριζούπολης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Η 8η Μάρτη μέρα τιμής και μνήμης για το γυναικείο κίνημα, μέρα υπόσχεσης για νέους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών του σήμερα», σήμερα Σάββατο 2 Μάρτη, στις 18.30 στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Ο Σύλλογος Αιγάλεω οργανώνει εκδήλωση με θέμα «8η Μάρτη: ημέρα των γυναικών της εργατικής τάξης», την Κυριακή 3 Μάρτη στις 19.00, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως). Στο σχεδιασμό του Συλλόγου περιλαμβάνονται επίσης, περιοδείες στις σπουδάστριες του ΙΕΚ και της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ), την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα κάνουν εξόρμηση στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα». Θα μοιράσουν στις εργάτριες DVD αφιερωμένο στην 8η Μάρτη και στις 9.30 το πρωί περιοδεύσουν στο εργοστάσιο, μαζί με το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας.

Τη Δευτέρα, ο σύλλογος των Βριλησσίων μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».

Ο σύλλογος του Χαλανδρίου την Τετάρτη 6 Μάρτη θα κάνει σύσκεψη με θέμα την ανεργία των γυναικών, στις 8 Μάρτη θα περιοδεύσει στις εργαζόμενες στο δήμο, ενώ το Σάββατο 9 Μάρτη θα παρακολουθήσει την παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα».

Ο Σύλλογος Κορυδαλλού οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών και στις κατακτήσεις τους τον 20ό αιώνα, την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης 4).

Εκδήλωση με τις εργαζόμενες που βρίσκονται σε επίσχεση

Πρόγραμμα εξορμήσεων και εκδηλώσεων έχουν σχεδιάσει και οι σύλλογοι και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις πλούσιες πρωτοβουλίες τους ξεχωρίζει η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν το πρωί της 8ης Μάρτη, με τις περίπου 80 εργαζόμενες της επιχείρησης «FOKAS» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έξω από το χώρο του καταστήματος.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση των εργαζομένων στις ΜΚΟ

Στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι γιατί έληξαν οι συμβάσεις

Τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΜΚΟ και Ανέργων είχε ως αποτέλεσμα η προχτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής με τη συμμετοχή εργαζομένων στα λεγόμενα κοινωφελή προγράμματα που υλοποιούνται μέσω ΜΚΟ.

Στη σύσκεψη καταλήχθηκε ότι τα ζητήματα αιχμής για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας για όσους τελείωσε η πεντάμηνη σύμβασή τους και τώρα είναι άνεργοι.

Οπως σημειώθηκε, οι μεσάζοντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστάνε λεφτά στους εργαζόμενους και όσοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα που έληξε δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε άλλο παρόμοιο πρόγραμμα εντός του ίδιου έτους. Ακόμα εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα σωματεία όπου κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός αρνούνται να τους κάνουν μέλη τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών.

Παρέμβαση για να πληρωθούν άμεσα οι περίπου 700 εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η πρωτοπορία». Σημειώνει ότι ο αγώνας για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για δικαίωμα μετά το πέρας της σύμβασης στην επιδότηση ανεργίας, για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο καιρό οι εργαζόμενοι θα είναι άνεργοι. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΠΑΣΚΕ) που «από τη μια πλάσαρε αυτά τα προγράμματα, αντί να οργανώσει την πάλη των ανέργων και τώρα λειτουργεί σαν πυροσβέστης, κόντρα στην αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στα 5μηνα».

Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές

Νέα σύσκεψη οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής αυτή τη φορά για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων και την περιφέρεια (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ.). Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 5 Μάρτη, 6 μ.μ., στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ