ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σοβαρές καταγγελίες για το όργιο καταστολής

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Motion Team

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει η κυβέρνηση στη Χαλκιδική με τη συνδρομή της Αστυνομίας, προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα των κατοίκων που εναντιώνονται στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός». Το πρωί της Πέμπτης, η Αστυνομία έπιασε 4 νεαρά παιδιά στη Θεσσαλονίκη και τα οδήγησε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, όπου τους υπέβαλε σε ανάκριση. Τα 4 παιδιά είναι κάτοικοι της Ιερισσού που είχαν έρθει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και το βράδυ διέμειναν σε σπίτι ιδιοκτησίας του ενός. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των κατοίκων για διαρκείς και μαζικές παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από την ομάδα δικηγόρων που εμπλέκεται στην υπεράσπιση των κατοίκων της Χαλκιδικής, ασκήθηκε ψυχολογική βία και στα 4 παιδιά, ενώ το ένα από αυτά χτυπήθηκε προκειμένου να αναγκαστεί να δώσει δείγμα γενετικού υλικού. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθερα στις 9 το βράδυ. Χτες, προσήχθησαν άλλα 8 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Συνολικά, έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 70 κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους ανήλικοι μαθητές και νέοι 18, 20 και 22 χρόνων, και μέχρι στιγμής σε κανέναν δεν έχει αποδοθεί κατηγορία και δεν έχει ασκηθεί δίωξη.

Με αφορμή αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, η ομάδα των δικηγόρων που εμπλέκεται στην υπεράσπιση των κατοίκων της Χαλκιδικής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή.

Οι δικηγόροι κατήγγειλαν ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα δημοκρατικά δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής. Οπως είπαν, οι μαζικές προσαγωγές γίνονται είτε με τηλεφωνική κλήση, είτε με έγγραφη κλήση είτε με «απαγωγές» και στόχο έχουν την τρομοκράτηση του λαού, αλλά και τη δημιουργία ενός φακέλου με γενετικό υλικό των κατοίκων το οποίο λαμβάνεται παράνομα και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενόχων. Σημείωσαν πως η Αστυνομία επέλεξε τη μέθοδο των προσαγωγών προκειμένου οι κάτοικοι να μην έχουν δικαίωμα παράστασης δικηγόρου.

Ενδεικτική της αστυνομικής πρακτικής είναι και η περίπτωση 15χρονου μαθητή που οι αστυνομικοί τον άρπαξαν όταν κατέβηκε από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε από το σχολείο, τον οδήγησαν στην Ασφάλεια και μετά από ώρες, του ανακοίνωσαν ότι τον προσήγαγαν κατά λάθος, διότι δεν έψαχναν αυτόν, αλλά κάποιον άλλο με το ίδιο επίθετο.

Σημείωσαν επίσης πως η Αστυνομία αναγκάζει τις γυναίκες που προσάγονται, να τοποθετούν μάσκα μπροστά στο στόμα και να φωνάζουν τη φράση «ποντίκια φύγετε από τον τόπο μας».

Ενημέρωσαν ότι ήδη έχουν κάνει έγγραφη παράσταση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, ετοιμάζουν αντίστοιχη παράσταση στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, στον Αρειο Πάγο και ζήτησαν από το ΚΚΕ να συμβάλει ώστε να αποκαλυφθεί, να καταγγελθεί και να καταδικαστεί το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που διαρκώς κλιμακώνεται.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημείωσε πως η προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να στήσει όλη αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού, την οποία το ΚΚΕ κατήγγειλε από την αρχή. Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο ο λαός να απαντήσει αγωνιστικά, να μη φοβηθεί, να μην τρομοκρατηθεί, αλλά να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα του για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματά του, παραδίδει τον ορυκτό πλούτο στο πολυεθνικό κεφάλαιο, καταστρέφει το περιβάλλον και με την καταστολή και την τρομοκρατία υπερασπίζεται την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, με ομόφωνο ψήφισμά του ο Δήμος Βόλβης Θεσσαλονίκης εναντιώνεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική και ξεκαθαρίζει πως «ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία».

Στη Θράκη ο εργαζόμενος λαός προετοιμάζει τη μεγάλη πανθρακική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα χρυσωρυχεία, που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει διακοπή ρεύματος σε άνεργο μετανάστη

Διακοπή ρεύματος και νερού σε άνεργο μετανάστη οικοδόμο, από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που διέμενε στη συνοικία Αμπελόκηπων της Λάρισας, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο να φύγει από το σπίτι, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το νοίκι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι απάνθρωπη η αντιμετώπιση να βυθίσει στο σκοτάδι και χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, μια οικογένεια που αντικειμενικά δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει, γιατί ζουν στην ανεργία, γιατί οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και στη φτώχεια, με τα χαράτσια, τη φοροληστεία, να φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες του λάου για να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο, για την καπιταλιστική κρίση που αυτό έχει δημιουργήσει, από την υπερσυσσώρευση πλούτου.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους άνεργους συνάδελφους, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, στις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που είναι σε κάθε Συνοικία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν συνάδελφο να του κόψουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, να τον πετάξουν στο δρόμο, να μην έχει θέρμανση» επισημαίνει το Συνδικάτο.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κάθε συνοικία να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα χωρίς φόβο, να ζητάνε θαρρετά τη βοήθεια από το Συνδικάτο όπου θα βρουν σίγουρα στήριξη, σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατί αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα.

«Στο μάτι» επιχειρηματιών τα πανεπιστημιακά δάση

Σε βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών αλλά και της προστασίας των δασών θα αποβεί η άδικη και προβληματική ένταξη του Ταμείου Διοίκησης Πανεπιστημιακών Δασών σε μια εταιρεία διαχείρισης των οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τονίζοντας ότι το εν λόγω Ταμείο έχει ερευνητικό και εκπαιδευτικό σκοπό και διαχειρίζεται το δάσος Περτουλίου και Ταξιάρχη Χαλκιδικής για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Ζήτησε να μην προχωρήσει η προβληματική συγχώνευση γιατί, όπως είπε, θα είναι σε βάρος της εκπαίδευσης και της προστασίας των δασών σε μια περίοδο που αυτά έχουν μπει στο μάτι διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Παπαθεοδώρου είπε ότι η συγχώνευση προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανέφερε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία του θέματος.

Το πανεπιστήμιο, είπε, έχει τη νομή των δύο δασών και ως εκ τούτου το ερευνητικό έργο θα συνεχίσει κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αφού και οι δύο φορείς είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.


ΚΗΔΕΙΑ

«Εφυγε» πλήρης ημερών ο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΡΑΛΙΔΗΣ

ετών 92

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 μ.μ. στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου (Νέα Νεκροταφεία) στη Θεσσαλονίκη.

Τα αδέλφια: Ιορδάνης, Μαρία και Σταυρούλα. Οι ανιψιές.

Προωθούν «βραχιόλι» για τους κρατούμενους

Την καθιέρωση του «ηλεκτρονικού βραχιολιού» για υπόδικους, κατάδικους και για κρατούμενους εν αδεία, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Χτες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό σχέδιο νόμου, ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μάρτη. Κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακιστούν υπό όρους και κατ' οίκον περιορισμούς με ηλεκτρονική επιτήρηση. Το συγκεκριμένο μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική παρακολούθηση αφορά αποφυλάκιση υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης. Επίσης, εφαρμόζεται στην απόλυση ανηλίκων υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική παρακολούθηση, καθώς και σε άδειες κρατουμένων.

Πάντως, αν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη απειλείται στο νόμο με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι χρόνια ή αν το έγκλημα τελέσθηκε στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης δεν μπορεί να διαταχθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Στο μεγάλο θέμα των προσωπικών δεδομένων η ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι θα συλλέγονται και θα υπόκεινται σε επεξεργασία μόνο εκείνα τα δεδομένα που είναι αναγκαία για την επίτευξη της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόβλημα για το πώς θα γίνεται η συλλογή, η αποθήκευση, η χρήση, οι διαβιβάσεις και οι αποδέκτες των δεδομένων αυτών, το χρονικό διάστημα της τήρησής τους, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, η διαδικασία της καταστροφής τους κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ