ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ραντεβού για τους μαθητές από σήμερα στο Περιστέρι

«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους»! Με αυτό το σύνθημα σήμερα και αύριο, η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να προβληματιστούν, να δημιουργήσουν... στο μαθητικό διήμερο για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διοργανώνει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106 και Αναπαύσεως).

Συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, γκράφιτι, προβολές, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο:

18.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

20.00 Αφιέρωμα στην κρίση και τον πόλεμο

21.30 DJ Party

Αύριο Κυριακή:

18.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.30 Ροκ συναυλία με τους KollektivA

Η πρόσβαση στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου γίνεται με μετρό: Αγ. Αντώνιος, με τα λεωφορεία 075 (Στάση Εκθεσιακό Κέντρο), Α13 (Στάση Θηβών), 703 (Στάση Τέρμα Περιστερίου), 892 (Στάση Εκθεσιακό Κέντρο), 748 (Στάση Θηβών) και με τα τρόλεϊ 12 και 25 (Στάση Θηβών).

  • Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής Φεστιβάλ: Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ. η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζει στο δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδου 2 και Ιπποκράτους) το έργο «Θάψτε τους Νεκρούς» του Ιρβινγκ Σόου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πρόταση για «μεικτά», δηλαδή ιδιωτικά, πανεπιστήμια

Για άλλη μια φορά, έρχεται στην επικαιρότητα το άρθρο 16 και το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αυτή τη φορά μετά από τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών (και πρώην υπουργού Παιδείας) Ευ. Στυλιανίδη που σε συνέδριο του Βρετανικού Συμβουλίου πρότεινε να υιοθετηθεί το μοντέλο του «μεικτού πανεπιστημίου», δηλαδή πανεπιστήμια που κατά το 49% θα ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν και το managment των ιδρυμάτων.

Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 Πανεπιστημίων απ' τα 25 που διαθέτουμε με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό». Πρότεινε, λοιπόν, να αξιολογηθεί πιλοτικά η (υλική και άυλη) αξία κάποιων ΑΕΙ και στη συνέχεια να μετοχοποιηθεί το 49% και να διατεθεί «σε Ελληνικά Ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην Παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και αναπτυξιακό management του Ιδρύματος», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι ο πρύτανης θα περιοριστεί σε... «ακαδημαϊκά καθήκοντα».

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έτσι αυτά τα «μεικτά» ιδρύματα θα αποκτήσουν πόρους, θα εισρεύσουν επενδύσεις στη χώρα, θα μπορέσουν να κάνουν έρευνα για την αγορά και να δεχτούν φοιτητές εκτός ΕΕ με δίδακτρα. Αφησε να εννοηθεί δε ότι το κράτος θα σταματήσει να τα χρηματοδοτεί, λέγοντας ότι τα «μεικτά ιδρύματα» θα αναπτύξουν «την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός».

Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό παρακάμπτεται «έξυπνα» το εμπόδιο του άρθρου 16 του Συντάγματος (αφού τυπικά τα ιδρύματα κατά το 51% θα ανήκουν στο κράτος).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ (όπως και το ΠΑΣΟΚ) εμφανίζουν την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας ως λύση που θα βοηθήσει τόσο την ίδια την Παιδεία όσο και την καπιταλιστική οικονομία. Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε τίποτα δεν έχουν βοηθήσει άλλες καπιταλιστικές χώρες να ξεπεράσουν την κρίση. Επιπλέον, το κεφάλαιο για να αναλάβει τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου - επιχείρηση ή για να επενδύσει σε αυτό χρειάζεται να έχει εξασφαλισμένα κέρδη και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτά (οι φοιτητές με υπέρογκα δίδακτρα, το προσωπικό με χαμηλές αποδοχές κ.ο.κ).

Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα
  • Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ για το σοσιαλισμό με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό, Η σοσιαλιστική εξουσία», διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ:

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ημαθίας, σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με ομιλητή τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Κλάδων Μαθητείας, Εμπορίου - Υπηρεσιών και Κατάρτισης αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, με ομιλήτρια την Σταυρούλα Αμπατζή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Επίσης, ιστορικούς περιπάτους θα κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα σε μια σειρά πόλεις:

- Στην Καστοριά, σήμερα Σάββατο, 4 το μεσημέρι, στο μνημείου του ΕΑΜ και την πλατεία Βαν Φλιτ.

-- Στη Φλώρινα, αύριο Κυριακή, 12 το μεσημέρι, στο μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ.

-- Στη Σιάτιστα Κοζάνης, αύριο Κυριακή, 12 το μεσημέρι, στο μνημείο της μάχης του Φαρδύκαμπου.

-- Στην Κατερίνη, Σάββατο 9 Μάρτη, 11 π.μ., στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

-- Στο Κιλκίς, Κυριακή 10 Μάρτη, 4 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στη Βέροια, Κυριακή 10 Μάρτη, 12.30 μ.μ., στο μνημείο των πεσόντων 1940 - 1945.

Γιατροί στην υπηρεσία του λαού

Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Ιατρική της Πάτρας

Η ΟΒ Ιατρικής Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Απέναντι στους "γιατρούς με σύνορα" της Χρυσής Αυγής απαντάμε αποφασιστικά: Γιατροί στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του»! Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΑΙ3. Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΚΝΕ
Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πάτρας

«Το σχέδιο "Αθηνά" και η θέση του ΚΚΕ», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, τη Δευτέρα 11 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Σήμερα συγκεντρώνονται στα Προπύλαια

Συγκέντρωση ενάντια στον υποσιτισμό των μαθητών, στα κενά εκπαιδευτικών, στις ελλείψεις, στους μισθούς πείνας των εκπαιδευτικών, στις συγχωνεύσεις και συνολικά για τα προβλήματα στα σχολεία διοργανώνουν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει συναυλία στις 2 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, από μαθητές μουσικών σχολείων. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Συναυλία από μαθητές και φοιτητές

Μεγάλη μαθητική - φοιτητική συναυλία θα διοργανώσουν οι Γραμματείες Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, το Σάββατο 9 Μάρτη. Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει» και οι Γραμματείες του ΜΑΣ και του ΣΑΣΠ καλούν κάθε μαθητή, φοιτητή, σπουδαστή, κάθε μαθητικό και νεολαιίστικο συγκρότημα: Να γράψουν το δικό τους τραγούδι, να δηλώσουν συμμετοχή και να το παρουσιάσουν στη συναυλία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις saspatras@gmail.com (για μαθητές) και maspatras@gmail.com (για φοιτητές - σπουδαστές).

ΚΙΛΚΙΣ
Προσαγωγές μελών της ΚΝΕ

Συνεχίζονται τα κρούσματα παρεμπόδισης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Το βράδυ της Πέμπτης, 3 μέλη της ΚΝΕ προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς, επειδή προπαγάνδιζαν εκδηλώσεις της Οργάνωσης (τοποθετούσαν πανό για μια εκδήλωση που γίνεται σήμερα). Αστυνομικοί τούς έπιασαν και τους οδήγησαν στο ΑΤ, όπου ενώ έγινε εξακρίβωση στοιχείων, οι αστυνομικοί συνέχιζαν να ζητούν να μάθουν προσωπικά τους δεδομένα (πού μένουν, κ.λπ.), αλλά και στοιχεία για την Οργάνωση της ΚΝΕ (πόσα μέλη έχει κ.λπ.). Οι νεολαίοι της ΚΝΕ, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δυναμική παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις Κιλκίς της ΚΝΕ, καταγγέλλουν τη νέα προκλητική αστυνομική ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ανάλογες συλλήψεις και παραπομπές στον εισαγγελέα, μελών της ΚΝΕ, με την αιτιολογία της προπαγάνδισης εκδηλώσεων της οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Τους ενοχλεί η πρωτοπόρα δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η αλύγιστη στάση και δράση τους κόντρα στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους τους. Οσο και να πασχίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ δεν μπορούν να τους φοβερίσουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ