ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία με θύματα πέντε φοιτητές στη Λάρισα

Δυο νέοι φοιτητές νεκροί και τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από αναθυμιάσεις

Από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού, που άναψαν για να ζεσταθούν, καθώς χρήματα για πετρέλαιο δεν υπάρχουν στις φτωχές οικογένειές τους, βρήκαν το θάνατο δυο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί τους χαροπαλεύουν.

Νεκροί είναι ένας 21χρονος από την Εύβοια και ένας 22χρονος από τα Χανιά και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας, δυο 22χρονοι από τα Χανιά και ένας 23χρονος από τα Γιάννενα.

Οι πέντε σπουδαστές είχαν συγκεντρωθεί προχτές σε μονοκατοικία που οι δυο έχουν νοικιάσει επί της οδού Παπαζαχαρίου στη συνοικία Φιλιππούπολη της Λάρισας και άναψαν φωτιά σε ένα πρόχειρο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνα για να ψήσουν να φάνε και να ζεσταθούν. Φαίνεται, όμως, ότι τους πήρε ο ύπνος και, καθώς το μαγκάλι συνέχιζε να καίει, οι αναθυμιάσεις από διοξείδιο του άνθρακα στον κλειστό χώρο του δωματίου, προκάλεσαν το θανατηφόρο πρόβλημα.

Η τραγωδία αποκαλύφτηκε μετά από κάποιες ώρες όταν συμφοιτήτρια των πέντε νεαρών, ειδοποιημένη από γονέα φοιτητή που ανησυχούσε επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το παιδί του, πήγε στο διαμέρισμα και, παίρνοντας τα κλειδιά από την σπιτονοικυρά, άνοιξε την πόρτα του δωματίου.

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που μετέφερε τους φοιτητές στα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος των δύο, ενώ οι άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ η σπιτονοικοκυρά, οι οικογένειες των δυο φοιτητών, που είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα, ήταν φτωχές και όταν η ίδια ρώτησε τα παιδιά αν θα βάλουν, φέτος, πετρέλαιο, της απάντησαν όχι, λόγω οικονομικής αδυναμίας και πως θα προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης με άλλους, πιο οικονομικούς, τρόπους.

Η τραγωδία με τους πέντε φοιτητές έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω της και, ως ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, βρίσκεται η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Στη Λάρισα και σ' όλη τη Θεσσαλία εκδηλώνονται λαϊκές, αγωνιστικές αντιδράσεις για την καταγγελία αυτής της θανατηφόρας πολιτικής και των κάθε λογής διαχειριστών και υποστηρικτών της.

Χτες το απόγευμα, ήταν προγραμματισμένο να γίνει κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από τη Λαϊκή Επιτροπή Ν. Λάρισας, μαζί με εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς. Αντίστοιχα στο Βόλο, η τοπική Γραμματεία του ΜΑΣ κάλεσε σε πικετοφορία στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απαίτησή τους: Να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα για τη θέρμανση, να εξασφαλιστεί δωρεάν και ασφαλής στέγαση, θέρμανση και ανθρώπινες συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.

Πλήθος αντιδράσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνει: «Δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας δολοφονήθηκαν και άλλοι τρεις δίνουν τη μάχη για τη ζωή, από το εγκληματικό σύστημα των καπιταλιστών και την απάνθρωπη ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ, που οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όπως και τους 5 σπουδαστές, που για να ζεσταθούν αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μαγκάλι, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη που είχαν.

Η διοίκηση του ΕΚΛ, καταγγέλλει αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τους εκμεταλλευτές του λαού, οι οποίοι απομυζούν τον ιδρώτα του για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα (βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες) και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, να σταματήσουν να τους ανέχονται. Να οργανωθούν στα συνδικάτα και στον αγώνα, όχι μόνο για να φρενάρουμε αυτή τη βαρβαρότητα, που σπέρνει και το θάνατο, αλλά να τους ανατρέψουμε και να πάρουμε εμείς τον πλούτο, τα μέσα παραγωγής και την εξουσία που μας ανήκουν, για να δούμε άσπρη μέρα.

Τα αδικοχαμένα νιάτα, ας γίνουν αφορμή για μαζική αφύπνιση και ξεσηκωμό εργαζομένων και νεολαίας».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων Λάρισας και άλλοι φορείς.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε!

Αμεση ήταν η αντίδραση της Γραμματείας Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, που, με αφορμή το τραγικό γεγονός, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Η τραγωδία των συναδέλφων μας, σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής για κάθε φοιτητή και σπουδαστή που η οικογένειά του σήμερα στενάζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα ούτε στοιχειωδών αναγκών.

Δύο συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους και τρεις χαροπαλεύουν, επειδή προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο τρόπο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν για πετρέλαιο.

Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους!

Εκατοντάδες από εμάς βιώνουμε σήμερα την ίδια ή ανάλογη κατάσταση, αφού οι οικογένειές μας δυσκολεύονται με τους μισθούς πείνας, την ανεργία, τα χαράτσια και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση. Αντιμετωπίζουμε τις άθλιες συνθήκες σπουδών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, την παντελή έλλειψη εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για δωρεάν στέγαση.

Το συγκεκριμένο γεγονός, μόνο τυχαίο δεν είναι. Δεν οφείλεται σε καμιά απροσεξία των συναδέλφων μας, όπως θα βιαστούν να πουν κάποια παπαγαλάκια, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν λάδι την αντιλαϊκή πολιτική.

Η τραγωδία που εξελίχθηκε χτες στη Λάρισα αποδεικνύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν είναι απλά εχθρική προς το λαό, αλλά επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Μια πολιτική που στερεί συνολικά από το λαό και τα παιδιά του τα πιο στοιχειώδη, τη θέρμανση, το ρεύμα, τη στέγη και το ψωμί.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας να καταδικάσουν την πολιτική που στερεί τη θέρμανση από το λαό και τα παιδιά του, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους και τις οικογένειες των σπουδαστών.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι που εξοντώνουν τις οικογένειές μας.

Δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτείται δωρεάν και ασφαλής στέγαση για τους φοιτητές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή το τραγικό γεγονός στη Λάρισα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το τραγικό περιστατικό στη Λάρισα, με δυο νέους ανθρώπους νεκρούς και άλλους τρεις να χαροπαλεύουν, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους με τεράστιο κόστος, καθώς οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες για στέγαση. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές».

Συναντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει τις επόμενες μέρες τις παρακάτω συναντήσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό:

  • Με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), τη Δευτέρα 4 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ.
  • Με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αριστείδη Γιαννακίδη, και με θεσμικούς φορείς της περιοχής, την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 2 μ.μ.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι άλλες θυσίες του λαού για την πλουτοκρατία!

«Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο λαό καθημερινά δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Τα παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία, οι συνάνθρωποί μας που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, οι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μαγαζάτορες που βάζουν λουκέτο, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι».

Αυτά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τονίζει: «Φτάνει πια! Οχι άλλες θυσίες του λαού για την πλουτοκρατία! Καλούμε τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο πανελλαδικό - παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 5 Μάρτη. Να διαδηλώσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας ανάμεσα στα άλλα και για το νέο έγκλημα που συντελέστηκε με το θάνατο των φοιτητών. Καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα να σταματήσουν να ανέχονται αυτήν την πολιτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ