ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Απεργία και οργάνωση για την υπογραφή Σύμβασης

Καλούν σε συντονισμό και τους συναδέλφους τους από τη μητρική εταιρεία

Από τη συζήτηση των εργαζομένων της ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ με τον Γ. Σιφωνιό
Από τη συζήτηση των εργαζομένων της ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ με τον Γ. Σιφωνιό
Με μια πετυχημένη και δυναμική 24ωρη απεργία απάντησαν, χτες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ (λιθογραφείο) στην επιδίωξη της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών που θα φτάνουν μέχρι και 15%, μέσω ατομικών συμβάσεων.

Η χτεσινή απεργία ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία, που πιέζει πολύμορφα τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις περικοπές. Την απόφαση πήρε η ίδια η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά σχετική απόφαση είχε πάρει και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και εργαζόμενοι από τα Πρακτορεία Τύπου.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με όλα τα δικαιώματα των λιθογράφων κατοχυρωμένα. Την Τρίτη κάνουν νέα Γενική Συνέλευση.

Στην πύλη από τα χαράματα

Από τα χαράματα, ακόμη και με πανό «Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ - Η κατάργησή τους δε θα περάσει», οι εργάτες βρέθηκαν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας τον αγώνα τους.

Αμέσως μετά προχώρησαν σε εξόρμηση στη «μητρική εταιρεία», τη FLEXOPACK, όπου κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συντονισμό και κοινή δράση. Μοιράζοντας την ανακοίνωση τόνιζαν στους συναδέλφους τους: «Μέχρι τώρα, παρόλο που τα δύο εργοστάσια "συγγενεύουν" και είναι αρκετά, δεν έχουμε κάνει βήματα συντονισμού. Τώρα, όμως, οι ανάγκες το απαιτούν. Κανένας μόνος του. Συλλογικά έχουμε τη δύναμη να τους αποκρούσουμε και να διασφαλίσουμε τα λιγοστά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει».

Επιστρέφοντας στο εργοστάσιο, συνέχισαν την περιφρούρηση. «Η εταιρεία αυτό το χρόνο έκλεισε με κέρδη», μας λέει ένας εργαζόμενος, και συνεχίζει: «Πρόσφατα αγόρασαν καινούρια μηχανή και το 2012 είχαν τη μεγαλύτερη παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών». «Πέρασαν τόνοι χαρτιού μέσα απ' τα χέρια μου», προσθέτει ένας άλλος. Αλλος εργαζόμενος εξηγεί ότι η εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις διότι - όπως η ίδια ισχυρίζεται - θέλει να πάρει δάνειο απ' την τράπεζα και η τράπεζα ζητά μειώσεις. «Μπορεί να έχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αυτό δε μας αφορά καθόλου», συνεχίζει. «Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και δε θα σταματήσουμε αν δεν υπογράψουμε σύμβαση. Ο,τι έχουμε σε δικαιώματα θα τα παραδώσουμε και στους επόμενους εργάτες».

«Να είμαστε μια αλυσίδα»

Στο χώρο του εργοστασίου έφτασε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων «Χαλυβουργίας Ελλάδας» Ασπροπύργου, που μετέφεραν πείρα από την εννιάμηνη σκληρή απεργιακή μάχη. Ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου, μιλώντας στους εργάτες του ΒΛΑΧΟΥ, περιέγραψε το σκληρό αγώνα που έδωσαν οι χαλυβουργοί. Σημείωσε, ιδιαίτερα, τον τρόπο που οργανώθηκαν και σημείωσε: «Η πείρα που βγήκε ήταν πολύτιμη για τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να είναι ενωμένοι, να είναι οργανωμένοι, να είναι μια αλυσίδα, να είναι αλληλέγγυοι». Εστίασε στη δράση των άλλων δυνάμεων στα εργοστάσια του κλάδου (π.χ. «Χαλυβουργική», ΠΕΣΙΝΕ), αλλά και της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. «Οταν εμείς λέγαμε ότι ο Μάνεσης είναι ο λαγός των βιομηχάνων, μας απαντούσαν ότι κάνουμε τυφλή σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις του εργοδότη και τόνισε: «Εμάς δε μας τσάκισε ο Μάνεσης γιατί ήμασταν όλοι ενωμένοι».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Θανάσης Κοτρώνης, εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΜ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθοριστούν συγκεκριμένα τα άμεσα βήματα για τη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, κατεύθυνση στην οποία ήδη δουλεύει το ΠΑΜΕ.

Επίσης, η συζήτηση - με αφορμή την κατάσταση στις χαλυβουργίες - επεκτάθηκε και στους όρους με τους οποίους αναπτύσσεται σήμερα ο κλάδος. Οτι, δηλαδή, σήμερα υπάρχει ανάγκη από προϊόντα χάλυβα (για τα ναυπηγεία, τις κατασκευές κ.λπ.), ωστόσο η παραγωγή έχει μειωθεί και ο μόνος χάλυβας που παράγεται είναι για το μπετοσίδερο διότι κάτι τέτοιο συμφέρει τους πολυεθνικούς ομίλους.

«ELITE»
Προκλητικές απαιτήσεις από την εργοδοσία

Απεργούν τη Δευτέρα οι εργάτες

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν μεθαύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, αντιδρώντας στις νέες προκλητικές αποφάσεις της εταιρείας. Η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε 10 απολύσεις, σε μειώσεις μισθών κατά 22% και να «κολλάει» απλά ένσημα αντί για Βαρέας και Ανθυγιεινής Εργασίας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αν δε γίνουν τα παραπάνω, η εταιρεία θα πτωχεύσει. Ξεκαθάρισε, δε, πως θα αλλάξει η επωνυμία της εταιρείας, διότι δεν μπορεί άλλο να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα, δήλωσε προκλητικά πως δεν αναγνωρίζει την Εργοστασιακή Επιτροπή και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Οι εργαζόμενοι, που είχαν ήδη προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, στο πλαίσιο της χτεσινής τετράωρης στάσης εργασίας τους, έδωσαν περήφανη απάντηση στην εργοδοσία. Διατράνωσαν πως η Εργοστασιακή τους Επιτροπή και το Συνδικάτο είναι τα όργανα που θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Τόνισαν ότι δεν αποδέχονται κανένα απ' τα αντεργατικά μέτρα που προτείνει η εργοδοσία και σε αυτό το πλαίσιο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με πρώτο σταθμό την 24ωρη απεργία της Δευτέρας. Απαίτησαν ότι, σε περίπτωση που αλλάξει επωνυμία η εταιρεία, τότε θα απαιτήσουν να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τώρα στην επιχείρηση με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ομόφωνη και αποφασιστική στάση των εργαζομένων έπαιξε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν την αγωνιστική τους ενότητα, μέσα από τους ταξικούς τους αγώνες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εντείνει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός απ' την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί ένα χρόνο, έχουν πάρει έναντι ...75 ευρώ το τελευταίο δίμηνο, ενώ τα ναυπηγεία δε λειτουργούν. Σήμερα, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα έδινε απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, μετά την κινητοποίησή τους, της περασμένης Τετάρτης. Ωστόσο, αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση παρέπεμψε τις απαντήσεις για την ... επόμενη βδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη θα γίνει Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ, για τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, έχει προγραμματιστεί και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις ήδη καλούν τους εργαζόμενους σε διαμόρφωση προγράμματος δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Σημειώνουν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και με άλλα σωματεία του κλάδου, αλλά και με φορείς των γειτονικών περιοχών του Θριασίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εντούτοις, δεν έχει υπάρξει κανένας συντονισμός με ευθύνη των διοικήσεων των δύο σωματείων (ΠΑΣΚΕ). Ενδεικτικό είναι ότι τις περασμένες μέρες, τα ναυπηγεία Ελευσίνας έκαναν κινητοποίηση την Τετάρτη, ενώ του Σκαραμαγκά την Πέμπτη! Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν πως το βήμα συντονισμού θα δώσει νέα ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ