ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις δραστικές περικοπές μισθών και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ

Οι μαζικές απολύσεις στην COSMOTE και οι συνολικότερες αλλαγές σε βάρος των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αποτελούν προανάκρουσμα της νέας άγριας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση, έχοντας τη συνεργασία των διοικήσεων των πρώην ΔΕΚΟ, κατά των εργαζομένων σε αυτές. Στόχος είναι η δραστική μείωση των μισθών, η κατάργηση επιδομάτων, η αποψίλωση κατακτήσεων, η ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές απολύσεις.

Αποτελεί ένα ακόμα προπαγανδιστικό ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα πληγούν οι χαμηλόμισθοι αλλά μόνο οι υψηλόμισθοι, όπως ψέμα αποδείχτηκε ότι η μερική ιδιωτικοποίηση δε θίγει τους εργαζόμενους και ότι οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο δε θα υποστούν άλλες θυσίες πέρα από τις αρχικές μειώσεις των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η νέα επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις και τα χρόνια εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ και δεν αποσκοπεί μόνο στο να εξασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και να διευκολυνθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων που ακόμα παραμένουν βασικά στο Δημόσιο. Κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία επιδιώκουν τη δραστική μείωση των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο γιατί αυτό διευκολύνει την επιβολή ακόμα δραστικότερων μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ισοπέδωση μισθών και κατακτήσεων αποτελεί πρωτίστως στρατηγική επιλογή κυβέρνησης, πλουτοκρατίας και όχι εντολή της τρόικας, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», που συμφωνούν με όλο το αντιλαϊκό πλέγμα, ιδιωτικοποιήσεις - απελευθέρωση - ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, είτε βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα είτε στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η επίθεση εναντίον τους είναι ενιαία και με κοινό μέτωπο να την αντιμετωπίσουν. Κανένας κλάδος, καμιά κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να διασώσει μόνη τις δικές της κατακτήσεις.

Είναι ανεπίτρεπτο στον ίδιο εργασιακό χώρο να διαχωρίζονται συνδικαλιστικά, οργανωτικά οι εργαζόμενοι με βάση τις εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η ΕΕ. Είναι βαριές οι ευθύνες των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ που ή πρωτοστάτησαν ή ανέχθηκαν την οργανωτική διάσπαση των εργαζομένων, συγκάλυψαν το στόχο και τις συνέπειες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και τώρα συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, να καλλιεργούν αυταπάτες για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης.

Για να αποκρουστεί η αντεργατική θύελλα, οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα. Να συγκρουστούν με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της, της ΕΕ. Να απαλλαγούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν αυτήν την πολιτική. Να διαμορφώσουν κοινό ταξικό μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Καμία θυσία για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Καμιά ανοχή στην πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ.

Μονόδρομος για το λαό είναι ο δρόμος της ανυπακοής, της αντεπίθεσης, για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Αθήνα 1/3/2011

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία - Πρόνοια

Κατατέθηκε χτες από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα έχει διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα έχει διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και υποχρηματοδότησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:

«Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες Υγείας ως επιχειρήσεις και η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά (σύριγγες, γάντια, βαμβάκι κ.ά.), υλικά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία, ενώ τα προβλήματα οξύνονται στον ομαλό εφοδιασμό με αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Παραμένουν εκτός λειτουργίας 75 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού και χειροτέρευσε η σχέση νοσηλευτών/κλινών.

Απαξιώνεται το μοναδικό δημόσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο στο νοσοκομείο παίδων Αγ. Σοφία λόγω ελλείψεων σε χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής κυρίως για βρέφη και νήπια.

Επιδεινώνεται η κατάσταση κάλυψης των αναγκών ανασφάλιστων - άπορων ασθενών για τους οποίους ισχύει η επικίνδυνη, αντιεπιστημονική απόφαση χορήγησης αντίγραφων φαρμάκων, η χρήση των οποίων επεκτείνεται.

Αυξήθηκε από 3 σε 5 ευρώ και επεκτάθηκε για όλους τους ασθενείς η πληρωμή στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία και για τα επείγοντα στο νοσοκομείο παίδων Αγ. Σοφία, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε γιατρό ειδικότητας.

Οι ασθενείς πληρώνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις σε περίπτωση που ασφαλιστικό ταμείο δεν έχει σύμβαση με το νοσοκομείο, ενώ 320 εξετάσεις δεν καλύπτονται από τον ΟΠΑΔ.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες. Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για την παραπάνω κατάσταση».

Συγκέντρωση στην Πετρούπολη

Σήμερα Τετάρτη 2 Μάρτη, σε συγκέντρωση στην Πετρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Εθνικής Αντιστάσεως 61), στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη γυναίκα

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Σοσιαλισμός» διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Αχίλλειον», στο Βόλο, τιμώντας την 8η Μάρτη - Ημέρα πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτισσών, των νέων, των μεταναστριών. Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη γυναίκα, θα τιμηθούν μέλη του Κόμματος - μαχήτριες του ΔΣΕ και μετά τη συζήτηση θ' ακουστούν τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα, από τις δεκαετίες του '40 και του '50.

Στον Κ. Παπούλια για τους μετανάστες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί, κατόπιν αιτήματός της, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας και συνολικά για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 2 Μάρτη και ώρα 1 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ