ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για την Παιδεία σήμερα

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ καλούν στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και για το δικαίωμα των παιδιών στη δωρεάν και ενιαία μόρφωση διοργανώνει σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου το ΠΑΜΕ μαζί με το ΜΑΣ, τους εκπαιδευτικούς, την ΟΓΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ.

Με την εκδήλωση αυτή το ΠΑΜΕ κλιμακώνει την αγωνιστική δράση του μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα για τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική των κυβέρνησης - ΕΕ - ΣΕΒ - ΔΝΤ. Με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να βροντοφωνάξουν «Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους».

«Αυτή την περίοδο η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με τις Συγχωνεύσεις των σχολείων, την αρχή εφαρμογής του προγράμματος "Διά βίου μάθησης" που αντικαθιστά τη βασική μόρφωση και γνώση με δεξιότητες, τη δραματική μείωση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 22% για την Παιδεία, τη μετατροπή των ΑΕΙ - ΑΤΕΙ σε συνεργάτες και παραμάγαζα των εταιρειών. Εκδηλώνεται με την παύση πληρωμών οφειλών σε εκπαιδευτικούς από το Δημόσιο, την παύση των διορισμών εκπαιδευτικών, τις αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από δήμο σε δήμο κλπ.

Ολες οι αλλαγές ετοιμάζουν το σχολείο της αγοράς ή το "καλλικρατικό" σχολείο όπου το σχολείο θα μετατραπεί σε καταρτιστήριο δεξιοτήτων και θα εξοβελιστεί η βασική μόρφωση των παιδιών. Συρρικνώνονται έτσι και καταργούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για να μην περάσει το «μνημόνιο» της Παιδείας

Κινητοποιήσεις του ΜΑΣ το επόμενο διάστημα ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο

Σε ξεσηκωμό με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για να μην περάσει ο νέος νόμος - έκτρωμα, για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, μπροστά στην κατάθεση του νέου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ μέσα στο Μάρτη. Ενας νόμος που, όπως τονίζει το ΜΑΣ, «γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση!». Που «φέρνει επίσημα τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ! Φτιάχνει τα ιδρύματα ΑΕ με δίδακτρα».

Το ΜΑΣ πραγματοποιεί σειρά κινητοποιήσεων ξεκινώντας την Τετάρτη 9 του Μάρτη με κινητοποιήσεις στις πρυτανείες όλων των ιδρυμάτων. Στις 10 του Μάρτη καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα. Στις 11 του Μάρτη προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών. Στις 17 του Μάρτη το ΜΑΣ διοργανώνει συλλαλητήριο για το νέο νόμο - πλαίσιο στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ σε ανακοίνωσή της για το νέο νόμο - πλαίσιο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος που υπηρετούν φορτώνοντάς την στις πλάτες μας, στις πλάτες των εργαζόμενων γονιών μας. Το ΠΑΣΟΚ χέρι χέρι με το ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ΝΔ προχωράνε σταθερά στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, όπως σχεδίαζαν χρόνια πριν, στα ευρωενωσιακά επιτελεία. Σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις σημαίνει: Στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που για το λαό μας είναι φτώχεια, ανεργία, βάσανα, πόλεμοι. Καμία σχέση δεν έχει με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έφερε η ΝΔ (τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, πιστωτικές μονάδες, αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).

Είναι δεμένος άρρηκτα με το μνημόνιο διαρκείας που θέλουν να επιβάλουν στο λαό μας, με τα βάρβαρα μέτρα σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία, με τη ληστεία του λαού».

Κάλεσμα σε ξεσηκωμό

«Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να ξεσηκωθούν, να μπουν μπροστά για να φτιαχτεί ένα μεγάλο διεκδικητικό ποτάμι που σε αυτό θα έχει τη θέση του ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής που πλήττεται. Μαζί μας είναι η ΔΗΠΑΚ, το κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν είναι μπλεγμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα, που ειλικρινά αντιστέκεται σε αυτά τα μέτρα. Μαζί μας είναι οι μαθητές και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.

Τώρα να πάρουμε θέση μάχης πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία που θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη νεολαία», καλεί το ΜΑΣ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο του νέου νόμου και σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ, μέσω της υπουργού της λέσχης Μπίλντερμπεργκ Α. Διαμαντοπούλου βγαίνει ανοιχτά, σε όποιο κανάλι και να βρει, και δηλώνει μαζί με τους λοιπούς συνεργάτες της ότι τα μέτρα αυτά θα περάσουν όποια αντίδραση και αν βρουν από τις "οργανωμένες μειοψηφίες".

Εχει σταθερούς συμμάχους:

  • Τις παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) που ήδη μέσα από τις θέσεις τους συμφωνούν με το νόμο και πιέζουν να γίνουν πιο αντιδραστικές αλλαγές.
  • Τους καλοπληρωμένους επιστήμονες της Επιτροπής Σοφών, του ΕΣΥΠ, τις συνόδους των Πρυτάνεων και άλλους γιάπηδες καθηγητές - συμβούλους του Παπανδρέου.
  • Τις πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΠΟΣΔΕΠ - ΟΣΕΠ ΤΕΙ που είναι στο ίδιο κόμμα με αυτήν (το ΠΑΣΟΚ) και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Αξιοποιεί τις θέσεις και το ρόλο των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ που συνεργάζονται με τους γνωστούς προβοκατόρικους μηχανισμούς που συκοφαντούν το κίνημα.

Θα βρουν μπροστά τους, όμως, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, τους μαθητές, τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, το κομμάτι των ριζοσπαστών πανεπιστημιακών δασκάλων και τη ΔΗΠΑΚ».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του λαού η Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε οργανωμένη ανυπακοή στην πολιτική που οδηγεί τα ΤΕΙ στην αγκαλιά των επιχειρήσεων, καλεί τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές των ΤΕΙ, το σύνολο του λαού, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των έκτακτων εκπαιδευτικών που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον Οκτώβρη και τη λήξη των συμβάσεών τους (προχθές 28/2).

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί - παρά τις εξευτελιστικές ωρομισθίες - μένουν απλήρωτοι για μήνες στα διάφορα ΤΕΙ της χώρας. Η κατάσταση αυτή είναι συνέχεια της χρόνιας υποβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ που στοχεύει στη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και έχει ως συνέπεια από τη μία τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και από την άλλη τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων. Σήμερα τόσο με το νέο νόμο - πλαίσιο, όσο και με τις περικοπές γίνεται προσπάθεια ακόμα πιο γρήγορα να πραγματοποιηθεί η οργανική σύνδεση των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, όπου οι περισσότεροι σπουδαστές είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τη διαδικασία υποβάθμισης που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, παρά τις κορόνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ψευτοανωτατοποίηση».

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΟΘ, «ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που σε κοινή σύμπλευση, μαζί και με τα άλλα κόμματα ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., τις φοιτητικές τους παρατάξεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η απάντηση σε όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και αποφάσεις πρέπει να έρθει από το σύνολο του λαού, από τους εργαζόμενους στα ΤΕΙ, το διδακτικό προσωπικό που δεν έχει υποκύψει στη λογική του "Πανεπιστήμιου - ΤΕΙ - ΑΕ" και τους σπουδαστές. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της λαϊκής - εργατικής οικογένειας που πλήττεται από την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τεράστιες ευθύνες έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).

Η διέξοδος για την Παιδεία μπορεί να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν τη βάση και μόνο μπορεί να σχεδιάζεται κεντρικά και οργανωμένα η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των μονοπωλίων», σημειώνει η ΚΟΘ, καλώντας τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, μαζί με τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για να μην περάσει ο νέος νόμο - πλαίσιο. Καμία επιχειρηματική δράση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Καλεί να παλέψουν άμεσα για την πληρωμή του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ, για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου, για κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για γενναία δημόσια χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της, για μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί τώρα η εξεταστική των σπουδαστών και να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία των εξαμήνων.

ΚΝΕ
Αποκριάτικες γιορτές σε Λάρισα και Γιάννενα
  • Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν, στη Λάρισα, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ - ΤΕΙ, το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 11:00 Εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας, στις 11:45 χαιρετισμός από στέλεχος του ΚΚΕ, στις 12:00 παιχνίδι στα «μονοπάτια» του παραμυθιού «Το άρωμα των λουλουδιών» και στις 12:45 «Μουσικές καρέκλες» και αποκριάτικο ξεφάντωμα.
  • Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει η ΚΝΕ και στα Γιάννενα το Σάββατο από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι μάσκας - χαρταετού, γνωριμία των παιδιών με τον Μπρεχτ με την παράσταση «Κύκλος με την κιμωλία», γαϊτανάκι και άλλες εκπλήξεις.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ