ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κερδίζει έδαφος η πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Μία μέρα μετά την πρότασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε αντικυβερνητική κατεύθυνση, η οποία κατατέθηκε και γραπτά στα όργανα του κόμματος, οπότε αναμένεται και επίσημη τοποθέτηση επ' αυτής, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ξαναχτύπησε, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στη χτεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη της τάσης «Παρέμβαση». Εκεί παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασής του, η οποία βρήκε ευρεία υποστήριξη και εξουσιοδοτήθηκε το Συντονιστικό της «Παρέμβασης» να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

Η τάση υποχώρησης της επιρροής του ΣΥΝ, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεί το κύριο επιχείρημα όσων πιέζουν σε επιτάχυνση των βημάτων προσέγγισης των δύο κομμάτων. Αυτό φάνηκε και στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ οι οποίες εκτιμήθηκε ότι συνδέονται «με τη γραμμή του πολιτικού "απομονωτισμού" που στο όνομα της "αριστερής στροφής" χαρακτηρίζει την πολιτική του Συνασπισμού». Από τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη μιας αποτελεσματικής πολιτικής στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της απόρριψης της λογικής των αποκλεισμών που προκάλεσε κρίση μέσα στο κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην παρέμβασή του, στο όνομα των «επιθετικών - αυταρχικών πρακτικών και των νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΝΔ», ζήτησε αξιόπιστη απάντηση στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και πολιτικό σχέδιο που «θα προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και θα εκφράζει εναλλακτική προοπτική». Κάλεσε δε την ηγεσία του ΣΥΝ να αναλάβει την κεντρική πολιτική πρωτοβουλία «για τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», για τα οποία προφανώς κατά την άποψή του το ΠΑΣΟΚ είναι άμοιρο ευθυνών.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από την ηγεσία του ΣΥΝ «να αποταθεί στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, να προτείνει συνάντηση και συζήτηση ώστε κατ' αρχήν να βρεθούν τρόποι κοινής δράσης για την απόκρουση της πολιτικής της ΝΔ και στη συνέχεια εναλλακτικές προτάσεις. Να απευθυνθεί ταυτόχρονα και προς τα κοινωνικά κινήματα».

Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε ολόκληρη την κοινωνία, καθώς όπως ισχυρίστηκε «θα δημιουργήσει νέα δυναμική και προοδευτικές διεργασίες στην κοινωνία, αντί να επωφελείται η ακροδεξιά»! Καταλήγοντας σημείωσε πως «ο ΣΥΝ είναι δύναμη χρήσιμη και αναγκαία στο βαθμό που αποτελεί δημιουργική πρόταση αντιμετώπισης του νεοφιλελευθερισμού και αμφισβήτησης του καθεστωτικού δικομματισμού». Πώς τώρα η αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού του ΠΑΣΟΚ κι η αμφισβήτηση του καθεστωτικού δικομματισμού (πυλώνας του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ) απαιτούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παραμένει ερώτημα...

Αλαβάνος: Κάθε πρόταση καλοδεχούμενη...

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος κλήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του προκατόχου του και σημείωσε πως κάθε πρόταση ακούγεται με ενδιαφέρον, πόσο μάλλον αν έρχεται από αξιόλογα στελέχη όπως είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος και βγαίνουν από «μια σοφία γύρω από τα θέματα της αριστεράς και μια αγωνία γι' αυτά». «Ολες - συμπλήρωσε - συζητιούνται και είναι καλοδεχούμενες και αντιμετωπίζονται με χαμόγελο και με ενδιαφέρον».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΝ είναι σε φάση να ανοιχτεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: «Είμαστε ένα κόμμα πρωτοβουλιών». Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Θέλουμε να είμαστε μια δύναμη η οποία θα συμβάλει στη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, οι οποίες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν μια πολυχρωμία. Πρότυπό μας είναι αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό στο δημοψήφισμα της Γαλλίας (...). Ενα ουράνιο τόξο δυνάμεων, πολύχρωμο, το οποίο θα συμβάλει στο να διαμορφωθεί ένας τρίτος πόλος αριστερός, ο οποίος θα μπορεί να αμφισβητήσει και την κυριαρχία των δύο αυτών πόλων, που ονομάζεται δικομματισμός».

Χέρι - χέρι στις τοπικές εκλογές

Μπορεί η συνεργασία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ να βρίσκεται υπό συζήτηση, το θέμα όμως είναι λυμένο προ πολλού στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου καταγράφονται για μια ακόμα φορά ευρύτατες συνεργασίες μεταξύ των δυνάμεων των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ζάκυνθος όπου το περασμένο Σάββατο συναντήθηκαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και αμέσως μετά εξέδωσαν ανακοίνωση - προαναγγελία της συνεργασίας τους στους δήμους και τη νομαρχία, τονίζοντας ότι «θεωρούν επιβεβλημένη την ανάγκη στήριξης μιας κοινωνικής πολυκομματικής πρωτοβουλίας».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 3»
Ανούσια δικομματική κόντρα

Επεισοδιακή - αλλά μακριά από την ουσία - η χτεσινή «κόντρα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπου συζητήθηκε η ρύθμιση που αφορά την εξαίρεση από τον «Καποδίστρια» 3 κοινοτήτων. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την αρχή της διαδικασίας καταγγέλλοντας μέσω του εισηγητή του Κ. Ρόβλια «απαξίωση του Καποδίστρια» και «εξαιρέσεις χωρίς κριτήρια», θέτοντας και σειρά διαδικαστικών θεμάτων. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και για έλλειψη ξεκάθαρης θέσης.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση ψήφισε το ΚΚΕ, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να επεκταθεί σε όσες κοινότητες το επιθυμούν, θέτοντας παράλληλα το όλο θέμα από την πλευρά των πολιτικών που ασκήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι, πέρα από τις τρεις κοινότητες τις οποίες έχει συμπεριλάβει η συγκεκριμένη τροπολογία, θέλουμε να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες, αυτές που ζητούν την αυτονομία τους. Είμαστε καθαροί σ' αυτό. Δεν το λέμε σήμερα και εμείς δεν κάνουμε ούτε ευκαιριακή πολιτική ούτε πολιτική ψηφοθηρίας». Πρόσθεσε μάλιστα αναφερόμενος στις ασκούμενες πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πως «με το δεύτερο Καποδίστρια θέλετε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των δήμων και των νομαρχιών από τα δύο μεγάλα κόμματα, για να μην υπάρχει καμία χαραμάδα, κανένα παράθυρο, καμία τοπική εξουσία που να είναι αντίθετη στη δική σας εξουσία. Θέλετε τους δημάρχους φοροεισπράκτορες να εφαρμόζουν τη δική σας πολιτική, να είναι το μακρύ χέρι που θα εισπράττει από τους κατοίκους, για να κάνουν το οποιοδήποτε έργο».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα γι' αυτό και αποχωρεί». Οπως είπε «ήμασταν και είμαστε αντίθετοι με τον "Καποδίστρια". Βεβαίως, η πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν καθορίζεται βασικά από τον "Καποδίστρια", από το μέγεθος των δήμων ή των νομαρχιών. Είναι άλλες οι πολιτικές με τις οποίες ταυτίζονται τα δύο κόμματα για το τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλουν. Θέλετε να λειτουργούν σαν λογική επέκταση του κράτους». Επισήμανε δε πως «είμαστε αντίθετοι σε μια σειρά ζητημάτων, όπως φόρους, τέλη, συμπράξεις με ιδιώτες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στη λογική ανταποδοτικότητας, να πληρώνει ο πολίτης κλπ. Ολα αυτά προωθούνται από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχετε καθορίσει, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Για το ίδιο θέμα παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έφυγε για να αποφύγει τη συζήτηση επί της ουσίας που έθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή της κουβέντας για τη συγκεκριμένη τροπολογία, διότι ύστερα από εφτά χρόνια του «Καποδίστρια» πρέπει να γίνει και ένας απολογισμός του τι έγινε μέχρι τώρα, δηλαδή πώς χρησιμοποιήθηκε η Αυτοδιοίκηση σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πώς χρησιμοποιείται και σήμερα από την παρούσα κυβέρνηση.

Τέλος αναφερόμενος στις συνενώσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής επισήμανε στη συνέχεια ότι λέμε «σ' αυτούς οι οποίοι σήμερα θέλουν να αυτονομηθούν - και εμείς είμαστε σύμφωνοι - ότι δε θα λύσουν βασικά προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής τους αν δεν αλλάξει η κυρίως πολιτική που είναι αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή, υπέρ των λίγων και σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνοντας όμως ότι «οι κοινότητες πρέπει να κάνουν τις συνενώσεις με βάση τη θέλησή τους και τη θέληση των κατοίκων.

Χτες υπερψηφίστηκε και η τροπολογία που αφορά τη δυνατότητα καύσης των νεκρών για τις περιπτώσεις αυτών που αυτό επιτρέπεται από το θρησκευτικό τους δόγμα. Τη ρύθμιση καταψήφισε το ΚΚΕ ζητώντας την παροχή της δυνατότητας χωρίς περιορισμούς.

Αθωώνουν το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση Κωνσταντόπουλου

Μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση Κωνσταντόπουλου για κοινή δράση της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Αυτή η πρόταση, που νομίζω ότι βρίσκει έδαφος και στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ, είναι μία πρόταση αθώωσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευθύνεται γιατί άνοιξε τη λεωφόρο των αντιδραστικών μέτρων, για να την πλατύνει ακόμη περισσότερο η ΝΔ. Στην ουσία αθωώνεται το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της αντιμετώπισης των μέτρων της ΝΔ».

Και τόνισε ότι «αυτό πια όχι μόνο δεν είναι αριστερή πολιτική, είναι πολιτική εγκλωβισμού των εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ