ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Με περισσότερες δυνάμεις στη μάχη

Από τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση στο Ελληνικό (στην ένθετη φωτογραφία ο Μπάμπης Χολίδης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού»)
Από τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση στο Ελληνικό (στην ένθετη φωτογραφία ο Μπάμπης Χολίδης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού»)
«Τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές; Στην ουσία κρίνεται, αν η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η προοδευτική διανόηση, η νεολαία, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο δικομματικό σκηνικό, ή θα απεγκλωβιστούν από αυτό και θα στηρίξουν συνδυασμούς, όπως είναι οι συνδυασμοί της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το δικομματισμό και τα δεκανίκια του».

Με τη φράση αυτή ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά έδωσε, χτες το βράδυ στο Ελληνικό, την πολιτική ουσία που έχει η επικείμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα

Σε μια συγκέντρωση, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου - ευθεία απάντηση και σε όσους επιχείρησαν τοπικά να βάλουν το ΚΚΕ στη γωνιά... - ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε: «Στις εκλογές που έρχονται θα κριθεί το αν θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια, αν δηλαδή το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι ότι: δε συναινούμε, δεν υποτασσόμαστε, δεν κρύβουμε ότι δείχνουμε ανυπακοή απέναντι σε αυτές τις πολιτικές».

«Εχει σημασία, συμπλήρωσε, να εκφραστεί συνολικά η αντίθεσή μας και μέσα από την εκλογική μάχη, γιατί θα βοηθήσει στην προοπτική του κινήματος».

Από την επικράτηση, σημείωσε, «γαλάζιων» ή «πράσινων» παρατάξεων μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι βιομήχανοι και ο δικομματισμός.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη διευρυμένη συνεργασία μέσα από την οποία οι κομμουνιστές ρίχνονται στη μάχη των τοπικών εκλογών, σε πανελλαδικό επίπεδο από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση, επισήμανε ότι «η δυναμική που γεννά αυτή η συνεργασία δημιουργεί προοπτικές για μια λαϊκή συμμαχία που θα αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων, και αισιοδοξούμε ότι ο αγώνας παρά τις δυσκολίες του θα έχει αποτελέσματα θετικά για το κίνημά μας».

Ο ομιλητής ξεκαθάρισε πως την ώρα που εμφανίζονται πολλοί ως δήθεν «ανεξάρτητοι» - επιδιώκοντας να κρύψουν τις ιδιοτέλειές τους, αλλά και ότι στην ουσία εξυπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική - οι κομμουνιστές δηλώνουν εξαρτημένοι και δεσμευμένοι στη γραμμή του ταξικού αγώνα, στην υπηρεσία μιας στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Σημείωσε, δε, ότι πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν να θίξουν κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή της εργατικής οικογένειας, λέγοντας «μην ανακατεύεστε με αυτά, ελάτε να μιλήσουμε για τα τοπικά προβλήματα».

«Ντροπή σας υποκριτές, τόνισε, πρέπει να τους πούμε. Γιατί δε λένε τίποτα για την ΕΕ, για τη Λισαβόνα...».

«Οταν ακούτε, συμπλήρωσε, "αφήστε τα αυτά, ελάτε να μιλήσουμε για τα τοπικά", να ξέρετε ότι κάποιο λάκκο έχει φάβα».

Στην εκδήλωση χαιρέτησε η Βίκυ Αράπη, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, η οποία αναφέρθηκε στην πετυχημένη συνεργασία του ΔΗΚΚΙ με το ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε ότι μέσα από τις τοπικές εκλογές πρέπει να δοθεί ένα γερό μάθημα στο δικομματισμό. «Αυτός ο αγώνας αποτελεί συνεργασία για το λαό», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι συνεργαζόμαστε με το ΚΚΕ το οποίο αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική. Ακόμα, αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ελληνικό, μιλώντας για τα «φιλέτα» του αεροδρομίου και της παραλίας, όπου συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο Χρήστος Μαργανέλης, μιλώντας εκ μέρους της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή γίνεται για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά και ότι η μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές. «Οι επερχόμενες εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο στην οποία οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επιταχύνονται» και έκανε λόγο για «τρικομματική συναίνεση». «Οι δυνάμεις του δικομματισμού αναζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων αν και ο συσχετισμός δύναμης ακόμα είναι ευνοϊκός γι' αυτές. Συμμαχούμε για να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων», τόνισε και συνέχισε: «Η μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια κεντρική πολιτική μάχη που μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές». Επιπλέον, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία ανέφερε ότι «συνδέεται με τα σχέδιά του για κεντροαριστερές συνεργασίες».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ξεκινάμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία, με ευρύτατη συσπείρωση, με την πολιτική μας να συναντά πλατιά απήχηση» τόνισε από την πλευρά του ο Μπάμπης Χολίδης, υποψήφιος δήμαρχος με τη νεοϊδρυθείσα δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού», το συνδυασμό που συγκροτήθηκε και ως άμεση απάντηση στις δυνάμεις που επιχειρούν να χτυπήσουν τη ριζοσπαστική και ενωτική στη βάση των λαϊκών δυνάμεων πολιτική του ΚΚΕ.

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική»

«Παλεύουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα μπει φραγμός στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Που θα σταθεί δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων, που δε θα πειθαρχεί με τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας και θα αντιπαλεύει μαζί με το λαό, κάθε επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά του».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες από την Αγία Βαρβάρα ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ηλίας Νικολόπουλος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με τη «Δημοκρατική Συνεργασία» Αντώνης Καλούμενος. Στη χτεσινή συγκέντρωση οι κάτοικοι της πόλης έδωσαν μαζικό «παρών» και έφεραν στη μνήμη τους τον κομμουνιστή δήμαρχο Μήτρο Σουλιμιώτη που για 20 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο λαό της πόλης.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι η ΝΑΣ συγκροτείται από κείνες τις πολιτικές δυνάμεις «που έχουν όραμα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση». Μια Αυτοδιοίκηση «που θα αρθρώνει λόγο μέσω των πολιτών. Που δε θα είναι μία ιδιωτική επιχείρηση, όπως την έχουν μετατρέψει οι εκπρόσωποι του δικομματισμού». «Η ΝΑΣ», συνέχισε, «παλεύει για μια ουσιαστική Αυτοδιοίκηση και αντιπαλεύει τη μετατροπή της σε κρατική υπηρεσία, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να εκπροσωπείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή το λαό, και να μην καταγγέλλεις την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών να μην εναντιώνεσαι στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων των δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους».

«Ο λαός της Αγίας Βαρβάρας περιμένει πολλά από μας. Οι άνθρωποι του μόχθου, οι γυναίκες, η νεολαία μας, οι συνταξιούχοι, οι συμπατριώτες μας τσιγγάνοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε μας», τόνισε - μεταξύ άλλων - ο υποψήφιος δήμαρχος Αντ. Καλούμενος.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Κ. Παναρίτης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στον Μ. Σουλιμιώτη που «έφυγε» πριν από 10 χρόνια και θύμισε τους αγώνες του στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου της Αγίας Βαρβάρας που όταν επιστρατεύτηκαν, εκείνος δεν ενέδωσε στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Περιοδείες ΝΑΣ και «Συμπαράταξης»

ΝΑΣ

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο «ΑΤΤΙΚΟ» Νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης.

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» θα περιοδεύσουν οι Γ. Θεοδωράτος και Ν. Τριανταφύλλου.

-- Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., στον «Ερυθρό Σταυρό» θα περιοδεύσει ο Ηλίας Νικολόπουλος.

-- Αύριο Παρασκευή, 12 το μεσημέρι στο Ιδρυμα Ανιάτων «ΘΕΟΤΟΚΟΥ» θα περιοδεύσουν οι Γ. Θεοδωράτος και Ν. Τριανταφύλλου.

«Συμπαράταξη»

Σήμερα Πέμπτη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής θα περιοδεύσει στις 10.30 π.μ., στο «ΩΝΑΣΕΙΟ» και αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».

Ο ... μεσίτης

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε:

«Ο ΣΥΝ δεν κατεβάζει στην υπερνομαρχία υποψήφιο υπερνομάρχη. Εναν φιλόδοξο μεσίτη προωθεί. Ο ίδιος ξεκάθαρα δηλώνει ότι διεκδικεί ψήφους αριστερών για να τους πάει στο ΠΑΣΟΚ! Δηλώνει με περηφάνια πολιτικός μεσίτης και διαχειριστής! Αλίμονο στους προοδευτικούς εργάτες και τους αριστερούς ψηφοφόρους που θα σκεφτούν να εμπιστευτούν ψήφους σε ένα τέτοιο σχήμα που θα μετακυλίσει τους ψήφους τους στην ποδιά της σοσιαλδημοκρατίας.

Και τελικά, είναι τυχαίο το ότι ο κύριος Κωνσταντόπουλος και ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ ανοιχτά προτείνουν και πασχίζουν για να αθροίσουν δυνάμεις κάτω από τη φιλόξενη ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ; Για τη ΝΑΣ, συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, τυχαίο δεν είναι τίποτα. Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές διαχειριστών του συστήματος. Ούτε μας προκαλεί εντύπωση η επιδίωξή τους να πάρουν κομμάτι από την πίτα και τη νομή της εξουσίας».

Οι χτεσινοβραδινές εκδηλώσεις για τις δημοτικές εκλογές σε Νέα Ιωνία και Βύρωνα θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο του «Ρ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ