ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Οι φοιτητές να δώσουν συντονισμένη απάντηση

Περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

«Αύριο, οι σημερινοί φοιτητές θα βγουν στην αγορά εργασίας με μειωμένους μισθούς, χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό πρέπει να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης για μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, για πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα».

Αυτό τόνισε χτες στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ και πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στη διάρκεια περιοδείας. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης περνώντας από τα τμήματα του Πανεπιστημίου συνομίλησε με τους φοιτητές και τους επισήμανε τη σημασία που έχει να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, καταδικάζοντας το σύνολο της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τη σιγοντάρει και ο ΣΥΝ.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε, είναι από τους βασικούς βραχίονες του κράτους, για να περάσει την πολιτική του και παίζει σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της ιδιωτικής και την ανατροπή της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας». Απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα είπε: «Στις 15 Μάρτη θα γίνει και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές, και με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές, πρέπει δώσουν την πρώτη συντονισμένη απάντηση».

Αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της ταξικής ενότητας, του κοινού μετώπου των εργαζομένων με τους φοιτητές, κάλεσε τους νεολαίους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την πρόσφατη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών. Μια απεργία που δείχνει το δρόμο, σε όλους τους εργαζόμενους και τη σπουδάζουσα νεολαία. Οι ναυτεργάτες έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο των εργαζομένων και των φοιτητών έδωσαν ισχυρό πλήγμα συνολικά στην αντεργατική πολιτική και κουρέλιασαν το κατάπτυστο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απαράδεκτο το χαράτσι στα εισιτήρια

Οι τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, που ισχύουν από χτες, εντάσσονται στη λογική οι μεταφορές να λειτουργούν με κριτήρια «ελεύθερης αγοράς», σημείωσε με δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Γιώργος Μαυρίκος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΘΕΛ, Αποστόλης Βλασίδης, σημειώνει στον «Ρ» πως οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Οι μεταφορές στην πόλη αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με οικονομικά κριτήρια "ελεύθερης αγοράς", δεν μπορούν να λειτουργούν ως επιχείρηση με βάση το κέρδος», σημειώνει ο Γ. Μαυρίκος, και τονίζει: «Το συγκοινωνιακό σύστημα πρέπει να είναι ενιαίο, με ενιαίο φθηνό κόμιστρο, που σημαίνει: Γενικά φθηνό και με πολλές κατηγορίες μειωμένου (μαθητικό, φοιτητικό, ειδικό για ομάδες ανθρώπων με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες). Αυτό προϋποθέτει ενιαία διαχείριση. Και αυτή με τη σειρά της μπορεί να δώσει και δωρεάν χρήση ορισμένες ώρες (5-8 π.μ.) από τους εργαζόμενους».

Και ο υποψήφιος πρόεδρος επισήμανε σε άλλο σημείο: «Μάρτης-γδάρτης, λέει ο λαός μας, αλλά αναφέρεται στα καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση βάλθηκε να το κάνει πράξη σ' όλους τους τομείς της ζωής. Το νέο χαράτσι στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που εφαρμόζεται από χτες, 1η του Μάρτη, είναι απαράδεκτο».

«Η κυβέρνηση - τόνισε στη συνέχεια - προκαλεί. Την ώρα που η εργατική τάξη της χώρας μας παλεύει για στοιχειώδεις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, την ώρα που οι εργοδότες διατάσσουν πάγωμα μισθών, κατάργηση συμβάσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις:

  • 11,1% σε λεωφορεία και τρόλεϊ
  • 16,7% στα απλά εισιτήρια του Ηλεκτρικού
  • 14,3% στα εισιτήρια του μετρό

Κι ακολουθούν οι αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί που θα φθάσουν έως και 42,85%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Και κατέληξε: «Η ανοχή στη σημερινή κατάσταση σημαίνει απλά ότι κάθε μέρα θα είναι και χειρότερη. Είναι καιρός για συμπεράσματα. Να αποδοθούν οι ευθύνες σ' όσους ευθύνονται για την καθήλωση του λαϊκού εισοδήματος, για την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να τα βγάλει πέρα η εργατική οικογένεια».

Από την πλευρά του ο Απ. Βλασίδης τόνισε στον «Ρ»: «Αυτές οι αυξήσεις δεν έρχονται για να μειώσουν τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Οι εταιρίες - συνέχισε - είναι ελλειμματικές με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντί να επιδοτούν το κοινωνικό έργο των αστικών συγκοινωνιών τις στέλνουν σε δανεισμούς, μέσω των τραπεζών, ακόμη και για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Τα ελλείμματα αυτά θα διογκώνονται και όχι μόνο θα εμφανίσουν τις εταιρίες επιζήμιες, αλλά και τους εργαζόμενους υψηλόμισθους! Τελικά, μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς, που προωθεί η ΕΕ και ακολουθούν πιστά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα δώσουν το φιλέτο των αστικών συγκοινωνιών στους ιδιώτες».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Πάσχει και ο Ευαγγελισμός»

Περιοδεία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ψηφοδελτίου συνεργασίας

Τα αρνητικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, γίνονται φανερά και στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Η λεγόμενη «ναυαρχίδα» του υγειονομικού συστήματος «πάσχει», όπως διαπίστωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στο νοσοκομείο, μαζί με την Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη από τη Δημοτική Κοινωνική Κίνηση Αθήνας και την Μαρία Ζευγώλη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση».

Η αντιπροσωπεία του ψηφοδελτίου συνεργασίας συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου και ήρθε αντιμέτωπη με το κυρίαρχο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι λείπουν 1.132 οργανικές θέσεις εργασίας, από έναν οργανισμό που συντάχθηκε το...1986, όταν οι απαιτήσεις ήταν αναντίστοιχες και πολύ μικρότερες από τις σημερινές. «Υπάρχει τρομερή έλλειψη προσωπικού», σημείωναν οι εργαζόμενοι και πρόσθεταν: «Εργασία που θα έπρεπε να βγαίνει από 10 συναδέλφους, την κάνει μόνο ένας!».

Αλλο παράδειγμα που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι είναι ότι υπάρχουν κρεβάτια με εξοπλισμό στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που δε λειτουργούν λόγω της έλλειψης του προσωπικού, με αποτέλεσμα να δίνεται - όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι - η επίφαση για την ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ από το «Ντυνάν». Ιδιαίτερα για το νοσηλευτικό προσωπικό έλεγαν: «Ακόμη και όλους τους άνεργους νοσηλευτές να απορροφούσαμε στα νοσοκομεία, πάλι θα είχαμε κενές οργανικές θέσεις». Προβλήματα που αποδέχτηκε και η διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία συναντήθηκε η αντιπροσωπεία στη συνέχεια.

Ο Σπ. Χαλβατζής, για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, τόνισε: «Υπάρχουν εργαζόμενοι στα χειρουργεία, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν παίρνουν ούτε ένα ρεπό τη βδομάδα ή τις δέκα μέρες και στα προηγούμενα δύο χρόνια, με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη (σ.σ.: υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη ΝΔ) προωθήθηκαν και άλλοι τομείς στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας». Χαρακτηριστικό είναι ότι στον «Ευαγγελισμό» ιδιωτικά συνεργεία έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα... Και ο Σπ. Χαλβατζής, συμπλήρωσε: «Θέλουμε Υγεία δωρεάν και αναβαθμισμένη για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό και είμαστε κατηγορηματικά εναντίον της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».

Συγκέντρωση στη Σαλαμίνα

Συγκέντρωση πραγματοποιεί η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ», σήμερα Πέμπτη, στις 7.30μ.μ. στο δημοτικό αναψυκτήριο «ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ» (πλατεία Εθνικής Αντίστασης). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λεμπέσης. Θα χαιρετίσει η Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά της ΝΑΣ, Ελένη Παπαδοπούλου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συζήτηση για την Υγεία

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα: «Τα προβλήματα της Υγείας του λαού». Ομιλητές οι: Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας και Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο θα περιοδεύσουν την Παρασκευή 3 Μάρτη στις 9 π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και ο Κώστας Τζατζάνης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ