ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ
Ανάγκη η προστασία της υγείας των λαών

Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση όχι μόνο εναντίον της γρίπης των πτηνών, αλλά εναντίον της πολιτικής που διαιωνίζει το πρόβλημα

Στις ασκήσεις όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα όμως...

Motion Team

Στις ασκήσεις όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα όμως...
Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αναδεικνύει το συνολικό πρόβλημα της προστασίας της υγείας των λαών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, χαρακτήρισε τη γρίπη των πτηνών η Κατερίνα Μιχαλιού. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το πρόβλημα «και πως φυσικά το ΚΚΕ προβληματίζεται γύρω από τον κίνδυνο, ο οποίος υπάρχει, δεν είναι φανταστικός. Το μέτρο όμως που αυτός ο κίνδυνος μπορεί να έχει πραγματικές επιπτώσεις, εξαρτάται πραγματικά από την προετοιμασία που λαμβάνεται για την αντιμετώπισή του».

Οπως υπογράμμισε από το 1997, που υπήρξε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια, ούτε στο επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας, ούτε στο επίπεδο της αναβάθμισης και βοήθειας, ώστε να συγκροτηθούν υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγείας στις Ασιατικές χώρες ούτε φυσικά και στη λογική της έρευνας και της παραγωγής αποτελεσματικών φαρμάκων ή εμβολίων. Ετσι τώρα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων ή αξιοποιείται το πρόβλημα από διάφορα μονοπώλια - πολυεθνικές φαρμάκου.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισήμανε ότι σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις και σε υποδομές και σε προσωπικό και σε σχεδιασμό γενικότερα.

«Ο πρώτος φραγμός που θα έπρεπε να μπει για την αντιμετώπιση και πρόληψη της κατάστασης αφορά τους πτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στα σφαγεία και στα εργαστήρια που εξετάζουν τα δείγματα και σε αυτούς που σήμερα συλλέγουν τα θανατωμένα πουλιά. Ομως, στη χώρα μας υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν υπάρχουν πουθενά. Ούτε και τώρα μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο έχουν ενεργοποιηθεί, ώστε να επιβληθεί στους εργοδότες να πάρουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να υπάρξουν εμβολιασμοί, εκπαίδευση των εργαζομένων και ιατρική παρακολούθησή τους. Ετσι, στον τομέα αυτό η χώρα είναι ανέτοιμη και η προστασία υποβαθμισμένη», τόνισε.

Ο δεύτερος φραγμός, συνέχισε, για την πρόληψη ήταν το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Που θα έκανε επιδημιολογική επιτήρηση, γρήγορη διάγνωση των κρουσμάτων, επιστημονική εκπαίδευση του πληθυσμού για τα μέτρα πρόληψης, έγκαιρο εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, προσεκτική παρακολούθηση κλπ. «Ολα αυτά απαιτούν ένα τεράστιο δίκτυο από υπηρεσίες ΠΦΥ, Κέντρα Υγείας και γενικούς γιατρούς, το οποίο ως γνωστόν δεν υφίσταται στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Το τρίτο κομμάτι - είπε η Κ. Μιχαλιού - αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Η αντιμετώπιση και εδώ είναι διαχειριστική, αφού υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και έχουν αποσιωπηθεί τα δυο άλλα επίπεδα υγείας που θα μπορούσαν να μειώσουν και να περιορίσουν το πρόβλημα. Και καταλαβαίνετε, όταν υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία πιθανά είναι αναποτελεσματική πόσο τραγικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μια τέτοια πολιτική. Οποιο σχέδιο και αν υπάρχει για τα νοσοκομεία γίνεται αναποτελεσματικό στο βαθμό που δεν υπάρχει το προσωπικό, οι υποδομές, αλλά και πρόβλεψη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εμβολιασμού και ενημέρωσης για το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό».

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προετοιμασία της χώρας και γι' αυτό ευθύνεται η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση όχι μόνο εναντίον της γρίπης των πτηνών, αλλά εναντίον της πολιτικής που διαιωνίζει το πρόβλημα. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τα ζητήματα της υγείας του και της ασφάλειάς του».

Ανησυχία από την προσβολή της γάτας

Στα 19 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποδημητικών πουλιών που φέρουν το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς, θετικά βρέθηκαν τα 3 δείγματα κύκνων (2 είχαν βρεθεί στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης και 1 στην περιοχή Απόστολος Παύλος του νομού Ημαθίας) τα οποία είχαν αποσταλεί στο Λονδίνο στις 24 του Φλεβάρη.

Πάντως με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών σε γάτα στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικής Επιστασίας για τη γρίπη των πτηνών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητής και ακαδημαϊκός Σπύρος Κυριάκης δήλωσε χτες πως το περιστατικό αυτό δεν εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα, γιατί ήταν γνωστό από το 2004 ότι άγρια αιλουροειδή (τίγρεις και λεοπαρδάλεις) είχαν μολυνθεί από την κατανάλωση ωμών (άψητων) πτηνών που είχαν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1). Αυτό που τόνισε είναι πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου από γάτα. Ανέφερε επίσης πως οι άνθρωποι δε μολύνονται ούτε από σκύλους ούτε από άλογα.

Στα κάρβουνα

Στα κάρβουνα έριξαν χτες τα απούλητα κοτόπουλά τους οι πτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης και τα πρόσφεραν στους Θεσσαλονικείς. Για να σπάσουν τα κλίμα φοβίας έψησαν 1.500 κοτόπουλα περίπου, θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πάντως τα δωρεάν ψημένα κοτόπουλα καταναλώθηκαν. Οπως ανέφεραν πτηνοτρόφοι, στην Κεντρική Μακεδονία η ζήτηση σε κοτόπουλα έπεσε μέχρι και 80% και πολλές πτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται με κλείσιμο, ενώ ήδη αρκετές οικογενειακές μονάδες σταμάτησαν να παράγουν.

Νέα κρούσματα

H χτεσινή διαβεβαίωση αξιωματούχου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ντικ Τόμσον πως ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού Η5Ν1 απ' τη γάτα στον άνθρωπο είναι «μάλλον περιορισμένος», δε φάνηκε να πείθει εύκολα τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Πάντως οι αρχές και των δύο χωρών παρότρυναν τους πολίτες των χωρών τους να θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό γάτες και σκύλους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν οποιοδήποτε κίνδυνο...

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα κρούσματα της ασθένειας σε άγρια, αποδημητικά πτηνά που εντοπίζονται σε διάφορες χώρες. Στη Ρουμανία εμφανίστηκαν 3 νέες εστίες του ιού Η5Ν1 σε νεκρά πτηνά σε χωριά της περιφέρειας της Κονστάντα. Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα σε άγρια πτηνά, ενώ στην Ελβετία οι αρχές βεβαίωσαν πως η αγριόπαπια που βρέθηκε νεκρή στις 23 Φλεβάρη απεβίωσε λόγω του Η5Ν1. Στη Σουηδία - μετά τον εντοπισμό «ιδιαίτερα επιθετικών στελεχών» του ιού Η5 σε αγριόπαπιες - συνεργεία της ακτοφυλακής και κτηνίατροι ερευνούν τις παράκτιες περιοχές της χώρας για να συλλέξουν πτώματα άγρια πτηνών και να τα υποβάλουν σε εξετάσεις.

Στην Ινδονησία, οι αρχές εξέφρασαν ανησυχία για 2 νέα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους (έναν 20χρονο και ένα βρέφος 12 μηνών που από χτες νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα σε νοσοκομείο της Τζακάρτα). Τέλος, στην Αίγυπτο, εκατοντάδες εργάτες σε πτηνοτροφεία και λαϊκές αγορές που έχουν μείνει εδώ και βδομάδες άνεργοι ξαναδιαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας να επιτραπεί η πώληση ζώντων πουλερικών στις λαϊκές αγορές...

Πολιτική εκδήλωση στα Γιάννενα

Οι θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη γρίπη των πτηνών - ως πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία, τους μικρομεσαίους εκτροφείς πτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία - παρουσιάστηκαν χτες στα Γιάννενα, σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Θ. Κουτσιανικούλης, κτηνίατρος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και ο Ν. Σταματέλος, μέλος του Γραφείου της Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ