ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Εντείνουν τις αγωνιστικές δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Ξεκινά σήμερα Τρίτη η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 4 Φλεβάρη

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 4 Φλεβάρη. Η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας πανεπιστημιακή αστυνομία, εισάγοντας κάμερες και άλλα συστήματα ασφαλείας, πειθαρχικές κυρώσεις σε φοιτητές, όρια σπουδών και διαγραφές φοιτητών, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων και την επιβολή «σιγής ιχθύος» στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών, γιατί αυτές τις διεκδικήσεις θα βάλει στο στόχαστρο η ένταση της καταστολής.

Παράλληλα, με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια, περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων, ενώ προλειαίνει μια νέα αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα μείνουν πολλές κενές θέσεις σε Τμήματα, ενώ η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά θα αποτελεί αποτέλεσμα «τζογαρίσματος».

Αντιδρώντας στους επιπλέον φραγμούς που εισάγονται στη μόρφωση, οι φοιτητές προβάλλουν τις δικές τους πραγματικές ανάγκες. Κινητοποιούνται αποκαλύπτοντας τον αντιδραστικό πυρήνα των αλλαγών, ενώ προτάσσουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές και να συνεχιστούν οι σπουδές τους με εξασφάλιση της υγείας τους.

Πολύμορφες παρεμβάσεις

Χτες, στην Αθήνα και άλλες πόλεις έγιναν παρεμβάσεις από φοιτητικούς συλλόγους με κεντρικούς άξονες την απόσυρση του νομοσχεδίου και τα αναγκαία μέτρα για επιστροφή στις σχολές το εαρινό εξάμηνο, με τους φοιτητές να καλούν στις Γενικές Συνελεύσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες και το συλλαλητήριο της Πέμπτης, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Σε συνέχιση του αγώνα μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, που ήδη με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια ενάντια στις προσπάθειες απαγόρευσής τους έστειλαν μήνυμα καταδίκης των νέων μέτρων.

Σε αποκλεισμό της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προχώρησαν από το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Βρέθηκαν στις πύλες του ενημερώνοντας με τις αποφάσεις των Συλλόγων τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Με τα πανό τους έστειλαν το μήνυμα «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές», «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη», «Εξ αποστάσεως εξεταστική - διά ζώσης καταστολή», «Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές, παίρνουμε τις σπουδές στα χέρια μας», «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι».

Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με αποκλεισμό των διοικήσεων του Ιδρύματος από φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα εργαστήρια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να πραγματοποιηθεί εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές.

Στο πλαίσιο των δράσεων των Συλλόγων της Αθήνας επίσης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού έφτιαξε δυο αφίσες αξιοποιώντας τις διάσημες νωπογραφίες του Μιχαήλ Αγγελου και του Ραφαήλ, «Η δημιουργία του Αδάμ» και «Η Σχολή των Αθηνών», αντίστοιχα, για να στείλει το μήνυμα της ανάγκης να ξανανοίξουν οι σχολές.

Σε όλη τη χώρα

Σε αποκλεισμό του ΑΠΘ προχώρησαν χτες από νωρίς το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές απέκλεισαν περιμετρικά το χώρο του Πανεπιστημίου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και κρατώντας πανό με τα συνθήματα: «Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο. Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα» και «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι αστυνομία και διαγραφές».

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, αναρτήθηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη της Θεολογικής Σχολής με σύνθημα «Ως εδώ! Το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά! Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Παλεύουμε για: μόρφωση, υγεία, να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας!», το οποίο παράλληλα καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο συμμετέχουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Νομικής, Γεωλογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ψυχολογικού, Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και ο ΣΟΦΕΘ.

Στο μεταξύ, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, έχουν καταλήξει σε πρόγραμμα μαχητικών παρεμβάσεων για σήμερα, Τρίτη και αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο κέντρο της πόλης, ενώ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων:

Σήμερα Τρίτη, στις 14.00 θα γίνουν οι συνελεύσεις των ΦΣ Νομικής και ΠΤΔΕ και στις 14.30 η συνέλευση του ΦΣ Φιλολογικού. Την Τετάρτη 3/2, στις 11.30, η συνέλευση του ΦΣ Αγγλικού, στις 12.30 η συνέλευση του ΦΣ Πληροφορικής, στη 13.00 η συνέλευση του ΦΣ Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στις 14.00 οι συνελεύσεις των ΦΣ Γεωπονίας, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, στις 14.30 η συνέλευση του ΦΣ Αρχιτεκτονικής, στις 15.00 η συνέλευση του ΦΣ Ψυχολογικού και τέλος την Πέμπτη 4/2, στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του ΦΣ Φυσικού.

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν και φοιτητές του 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο κέντρο του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή της κλινικής του άσκησης τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ με το ίδιο αίτημα κινητοποιήθηκαν και οι φοιτητές του 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής στην Πάτρα, σημειώνοντας: «Κάποιες σχολές όπως η Ιατρική δεν μπορούν να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Οι φοιτητές του 5ου έτους είμαστε 3 μήνες στο περιθώριο της εκπαίδευσης και παρά τις προσπάθειες σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Το υπουργείο Παιδείας σιωπά, καθώς δεν είμαστε προτεραιότητα οι αυριανοί γιατροί του ΕΣΥ. Με κάθε δυνατό τρόπο προσπαθούμε να διαδώσουμε το πρόβλημά μας. Ως πότε η κυβέρνηση θα μεροληπτεί υπέρ του κέρδους και θα εθελοτυφλεί μπροστά στα καθημερινά πραγματικά προβλήματα;».

Κινητοποίηση στην πλατεία Μιαούλη, στο κέντρο της Ερμούπολης στη Σύρο έκαναν το Σάββατο μέλη του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή ντόπιων φοιτητών από άλλα πανεπιστήμια.

Συναντήσεις αντιπροσωπειών του ΚΚΕ με πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας, τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια», που αποτελούνταν από τους Ν. Μπελαβίλα, Καθηγητή ΕΜΠ, Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, και Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

Η αντιπροσωπεία των πανεπιστημιακών έθεσε τους προβληματισμούς της για τις εξελίξεις και τις θέσεις - προτάσεις της για το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν την απόλυτη εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή και τους ταξικούς φραγμούς. Παράλληλα, μετέφεραν τη στήριξη του Κόμματος στους μαζικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, μελών ΔΕΠ και άλλων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που παλεύουν για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών. Επεσήμαναν ότι το ζήτημα της καταστολής και της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» - όπου κι αν αυτή υπάγεται - δεν μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο είναι αντιδραστικό και εχθρικό προς τα συμφέροντα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στο σύνολό του.

Συναντήσεις αντιπροσωπειών του ΚΚΕ έγιναν τις προηγούμενες μέρες με πρυτανικές αρχές. Στην Αθήνα συνάντηση με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Αν. Μπουντουβή, είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη Θεσσαλονίκη συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ν. Παπαϊωάννου είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Τα στελέχη του ΚΚΕ συζήτησαν για τη θέση του Κόμματος αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ανέδειξαν εκ νέου το αίτημα του ανοίγματος των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστεί η διά ζώσης συνέχεια των σπουδών των φοιτητών.

Από την πλευρά των πανεπιστημιακών εκφράστηκε η ανάγκη ανοίγματος των σχολών, που η κυβέρνηση φαίνεται να μεταθέτει σε μεταγενέστερο χρόνο και εκφράστηκε η εκτίμηση πως το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, με πρώτη μέριμνα να λαμβάνουν τα εργαστηριακά μαθήματα και η διενέργεια των κλινικών ασκήσεων των φοιτητών.

Κινητοποίηση στο Αγρίνιο

Συγκέντρωση για την Παιδεία, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, διοργανώνουν Σωματεία και φορείς.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Β' ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αγρινίου, του Σωματείου Καθαριστριών δημοσιών σχολείων και άλλων σωματείων - μελών του Εργατικού Κέντρου, με θέμα: «Η επανεκκίνηση των μαθημάτων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης και οι προτάσεις του κινήματος».

Διαδικτυακή εκδήλωση

Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θέμα «Πανεπιστήμια ανοιχτά στη μόρφωση και στις σπουδές των φοιτητών» διοργανώνει το Σάββατο 6 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαΐωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, στο knepelop@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6984 465 122.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ