ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εμβόλια και φάρμακα υποτάσσονται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς ομίλων και καπιταλιστικών κρατών

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:

«Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, μέσα σ' ένα κλίμα εφησυχασμού και υπέρμετρης αισιοδοξίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εξαρχής είχε πει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσουν η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους εργασίας, Εκπαίδευσης, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ. Τα εμβόλια, όσο κι αν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα μέτρα πρόληψης, πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναμονής του 3ου κύματος της πανδημίας. Ηδη νέες περιοχές της χώρας βρίσκονται στο "κόκκινο", με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν πήρε κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του λαού.

Είχαμε πει επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τις συμφωνίες της ΕΕ με κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, που υπηρετούν κι άλλες σκοπιμότητες, και ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, για να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Η πορεία των εξελίξεων ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών.

Και ενώ η κατάσταση αυτή απειλεί την υγεία και τη ζωή των λαών, η κυβέρνηση προβάλλει τα "πιστοποιητικά εμβολιασμού", που εξυπηρετούν βασικά τα συμφέροντα των τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν νέες εκπτώσεις στα αναγκαία μέσα προστασίας. Το αποτέλεσμα από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του Τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς προληπτικά μέσα, όπως τεστ, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί.

Δεν αντιμετωπίζεται όμως και με τα ευχολόγια για την "εξαγορά της πατέντας", που ανοίγουν έναν νέο φαύλο κύκλο παζαριών και συμφωνιών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Η πατέντα, που συνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, πρέπει να καταργηθεί. Αναδεικνύεται η ανάγκη της κρατικής κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας Φαρμάκου, της διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης, της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Αυτή η πραγματικότητα φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κραυγαλέα αντίφαση της εποχής μας: Από τη μια μεριά τα τεράστια άλματα και επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της συλλογικής ανθρώπινης εργασίας, και από την άλλη την ιδιοποίηση αυτών των επιτευγμάτων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ακόμη και για την υγεία και τη ζωή. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο ορατός εχθρός που μπαίνει εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τα εμβόλια

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεων

2021 Christopher Dolan

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 103 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 2,4 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους, καθυστερεί η παγκόσμια προμήθεια εμβολίων λόγω της υποταγής της παραγωγής τους στην κερδοφορία φαρμακευτικών ομίλων και στους ανταγωνισμούς κρατών. Στο μεταξύ, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί, αυξάνει και η ανησυχία για την εξέλιξη μεταλλάξεων του ιού και το ενδεχόμενο αυτές να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Μετά από παζάρι με την ΕΕ και εφόσον οι φαρμακευτικές δεν δεσμεύονται νομικά για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, τελικά η βρετανοσουηδική «AstraZeneca» θα παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο 40 εκατ. δόσεις, από τις 80 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή κατά 50% λιγότερες, αντί για 60% λιγότερες που είχε ανακοινώσει η εταιρεία την περασμένη βδομάδα. «Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την «AstraZeneca» για 300 εκατ. δόσεις (με επιλογή για άλλα 100 εκατ.) χωρίς να αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων παραδόσεων, ενώ η εταιρεία ...«δεσμεύεται» για «βέλτιστη δυνατή προσπάθεια».

Με το «δικαίωμα» της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να πουλά εμβόλια στο βαθμό και με τον ρυθμό που τη συμφέρει οικονομικά να μένει στο απυρόβλητο, πίσω από την κόντρα της ΕΕ με την «AstraZeneca» βρίσκονται οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, εν προκειμένω σε σχέση με τους ρυθμούς παράδοσης εμβολίων στη Βρετανία.

Ενδεικτικά, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» για τις καθυστερήσεις των παραδόσεων της «AstraZeneca» στην ΕΕ, λέγοντας πως «υπάρχει πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε. «Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να συμβεί, το κατανοούμε», όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι πρόβλημα», είπε ο Κλεμάν Μπον.

Μάλιστα, η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις εξαγωγές εμβολίων, προχώρησε αρχικά ακόμη και στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενεργοποιώντας το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ, κατηγορώντας την πως «με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορονοϊό». Τελικά η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 16 του Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της «AstraZeneca» για χρήση στους άνω των 18 ετών χωρίς ηλικιακό όριο, ενώ η γερμανική ρυθμιστική αρχή το συστήνει μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών και η ιταλική για τους κάτω των 55 ετών, λόγω «μη επάρκειας δεδομένων για την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Χτες η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην ΕΕ του εμβολίου που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική «Pfizer», υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατ. επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, οι δυο εταιρείες υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φλεβάρη» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευτεί κατά το πρώτο τρίμηνο».

Επίσης η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την ΕΕ με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» - ποσότητα αρκετή για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι - το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αξιοποιηθεί κάθε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

Την αξιοποίηση κάθε ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Η Κομισιόν έχει μεγάλες ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν πολιτική της ΕΕ. Σε αυτήν την πολιτική και την απαρέγκλιτη ενιαία υλοποίησή της εντάσσεται και η απαγόρευση στα κράτη - μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Εκτός από τα εμβόλια για τα οποία η ΕΕ έχει συνάψει συμβάσεις με τους αντίστοιχους φαρμακευτικούς ομίλους, υπάρχουν κι άλλα εμβόλια που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά, ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά κράτη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αριθμό δόσεων του εμβολίου, να σώσουν ζωές. Αυτό όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με βάση τους όρους της "αγοράς" και ας έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες διασφάλισης της υγείας και της ζωής των λαών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε εν αναμονή τρίτου κύματος της πανδημίας κι ενώ καταγράφεται η εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε πρόσφατη τοποθέτησή της, ανέφερε ότι «κανένα κράτος - μέλος σε αυτήν τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει παράλληλα συμβόλαιο» (για εμβόλια εκτός των συμβάσεων της ΕΕ). Αυτή η τοποθέτηση προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κάθε κράτος - μέλος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις ότι "αρμόδια για την οργάνωση και την παροχή των υπηρεσιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων που διατίθενται για τις υπηρεσίες αυτές, είναι τα κράτη - μέλη».

Αυτό στα λόγια, γιατί στην πράξη ισχύει η απαγόρευση, η οποία μάλιστα επιβάλλεται χωρίς καν να τεκμηριώνεται αρμοδίως ότι όσα εμβόλια έχουν αποκλειστεί από τη λίστα συμβάσεων της ΕΕ αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων εμβολίων, η παραγωγή των αναγκαίων δόσεων βρίσκεται στο έλεος της κούρσας των ανταγωνισμών μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών στην οποία είναι άμεσα ενταγμένη τόσο η ίδια η ΕΕ, ως διακρατική ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων, όσο και οι κυβερνήσεις της, δεδομένου ότι κι αυτές έχουν άμεση ευθύνη στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση εμβολίων και στην παραγωγή των δόσεων δεν αφορούν κάποια οργανωτικά - τεχνικά ζητήματα αλλά έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν αδρά με 7,5 δισ. ευρώ χρήματα των λαών της ΕΕ και σήμερα δηλώνουν "αδυναμία" να παραδώσουν τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίου».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

-- Για ποιους λόγους και με ποια στοιχεία γίνεται ο αποκλεισμός άλλων εμβολίων; Υπάρχει πρόβλημα μη επαρκούς ασφάλειας κι αποτελεσματικότητάς τους και εάν ναι, είναι σε θέση η Κομισιόν να προσκομίσει τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα;

-- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να αξιοποιηθούν όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, μέσω της διαπραγμάτευσης κάθε κράτους - μέλους για προμήθεια όλων των αναγκαίων δόσεων;

-- Πώς τοποθετείται στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού, όσο και για τις μεγάλες ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ που έχουν μετατραπεί σε "μιας νόσου";».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ