ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αύριο η μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας

Με μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μαζί με εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται πολύμορφες δράσεις σε Κέντρα Υγείας, τα οποία μετά τη χρόνια υποστελέχωση και τις τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού, τώρα μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους, να ακυρώνονται και να χάνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού.

Μεταξύ άλλων, αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται:

-- Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, στις 9 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου (πρώην ΙΚΑ), στις 10 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων (οδός Χαλκίδος), στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Ιωνίας, στις 9 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Φιλάδελφειας - Χαλκηδόνας στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Κεραμεικού, στις 12 το μεσημέρι.

-- Στο ΚΥ Ηλιούπολης, στη 1 μ.μ.

-- Στο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (οδός Χανίων) στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Πύλης Αξιού, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Ευόσμου, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Θέρμης, στις 9.30 π.μ.

-- Στο τοπικό ιατρείο Βότση - ΕΟΠΥΥ στην Καλαμαριά, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ), στις 9.30 π.μ.

-- Στην 7η ΔΥΠΕ (Εσταυρωμένο), στις 9 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας στις 10 π.μ.

-- Στα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Αγιάς και Γόννων, στις 10.30 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ) Λάρισας, στις 10.30 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, στις 11 το πρωί.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Χαρακτηριστικές καταγγελίες για την κατάσταση στην ΠΦΥ

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας και ενόψει των εμβολιασμών η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ μειώθηκε κατά 96 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση και τις ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις είναι μερικά παραδείγματα από όσα καταγγέλλουν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της Αττικής:

-- Στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, σχεδόν 40.000 κάτοικοι θα μείνουν για μήνες δίχως πρόσβαση σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών. Ηδη υπάρχουν ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού, ενώ εδώ και κάποιο καιρό δεν γίνονται αιμοληψίες, λόγω έλλειψης υλικών, παρά μόνο σε έκτακτα περιστατικά. Οι συνταγογραφήσεις και τα επείγοντα χαρακτηριστικά θα μείνουν ξεκρέμαστα, κι αυτό γιατί ενώ αρχικά είχαν οριστεί να λειτουργήσουν στο ΚΥ 6 εμβολιαστικές γραμμές, τελικά ορίστηκαν 10, καταλαμβάνοντας 12 χώρους ιατρείων (που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν) τα οποία θα λειτουργούν στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού.

-- Με αφορμή την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας τις καθημερινές μετά τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, ενώ στα υπόλοιπα ΚΥ της περιοχής υπάρχουν διαχρονικά μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (ακόμη και οι ελάχιστες ειδικότητες που υπάρχουν στο ΚΥ Ασπροπύργου, είναι μονήρεις).

-- Ηδη από την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους ως εμβολιαστικά κέντρα «τα Κέντρα Υγείας ξεκίνησαν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν συνεχόμενα και το Σάββατο, χωρίς την πρόβλεψη ρεπό. Στην ερώτηση πώς θα καλυφθεί η εξαήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και πώς θα απασχοληθεί το προσωπικό δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση έως αυτή τη στιγμή», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ.

-- Το ΚΥ Κεραμεικού εξυπηρετεί τις περιοχές Πετραλώνων, Θησείου και Κεραμεικού, ωστόσο τις επόμενες μέρες επίκειται η αναστολή υγειονομικών λειτουργιών του, για τη μετατροπή του σε κέντρο εμβολιασμού.

Στην Ηλιούπολη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πήραν τα σωματεία και οι φορείς της πόλης, διεκδικώντας τη στελέχωση και λειτουργία των ιατρείων του ΚΥ της πόλης, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, απαιτώντας τη σύγκληση άμεσα Δημοτικού Συμβουλίου και την ενημέρωση του λαού της πόλης. Την ίδια μέρα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να συναντήσουν τον υπουργό για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το ΚΥ Ηλιούπολης και να του καταθέσουν υπόμνημα. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αντιμετώπισαν την αδιαφορία και την αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Τα αιτήματα

Υγειονομικοί και μαζικοί φορείς μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

ΠΑΤΡΑ
Αθωράκιστοι οι υγειονομικοί και ο λαός της πόλης με ευθύνη της κυβέρνησης

Μόνο στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 17 κρούσματα σε υγειονομικούς στις παθολογικές μη Covid κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11 κρούσματα ανήκουν στη βρετανική μετάλλαξη. Χτες εξετάζονταν το ενδεχόμενο να κλείσει η εφημερία του νοσοκομείου, ενώ ήδη η αναμονή στα επείγοντα είναι μέχρι και δυο μέρες, καθώς το νοσοκομείο έχει ήδη φρακάρει και τα περιστατικά παραπέμπονται στο επιβαρυμένο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Το «κερασάκι» βάζει η... λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου που στήθηκε στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας του «Αγ. Ανδρέα», ενώ, πέραν των εργαζομένων που έχουν εξαρχής επιφορτιστεί με τη διαδικασία και ανήκουν σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, καλούνται καθημερινά και άλλοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς. «Οι μάσκες ενισχυμένης προστασίας δεν επαρκούν ούτε για λίγες μέρες αν τις φορέσουμε όλοι», σημειώνουν οι υγειονομικοί, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ενώ το 60% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών και το 30% νοσηλευτών είναι κενές.

Παρ' όλα αυτά, ενώ οι ακατάλληλες συνθήκες και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας που ευνοούν τη διασπορά είναι δική της ευθύνη, χτες η κυβέρνηση ακολούθησε και πάλι την πεπατημένη της στοχοποίησης των υγειονομικών του νοσοκομείου, λέγοντας ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν εμβολιάστηκαν. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται και υγειονομικοί που είχαν κάνει την πρώτη δόση, αλλά όπως είναι φυσικό δεν είχαν προλάβει να χτίσουν ανοσία. Επίσης, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημη ενημέρωση στο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ενώ συνολικότερα χιλιάδες υγειονομικοί και στην υπόλοιπη χώρα που καθυστέρησαν να ενταχθούν στη λίστα εμβολιασμού, βρίσκονται ακόμα... «στο περίμενε».

Κι όλα αυτά στην Αχαΐα, σε μια από τις «κόκκινες» περιοχές και εν αναμονή του τρίτου κύματος, όπου:

-- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, το εμβολιαστικό κέντρο έχει εγκατασταθεί στο ενδοκρινολογικό τμήμα και τρία από τα τέσσερα ιατρεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την ακύρωση του 70% των προγραμματισμένων ραντεβού των ασθενών.

-- Το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 40% των τακτικών ραντεβού, ενώ η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού «αντισταθμίστηκε» με ...μεταφορά προσωπικού από τις ΤΟΜΥ.

-- Στο Αίγιο, γιατροί από όλες σχεδόν τις κλινικές καλούνται να στελεχώσουν το εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς σχέδιο ούτε δέσμευση για την αποζημίωση της απογευματινής υπερεργασίας.

Κ. Πελετίδης: Διεκδικούμε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Χωρίς να απαντήσει σε τίποτα από τα παραπάνω, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, που μετέβη χτες στην Πάτρα, δήλωσε μετά από σύσκεψη φορέων ότι... «οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και γίνονται πια κανονικά και συστηματικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη της Πάτρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα».

«Θα διεκδικήσουμε το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί η υγεία του πατραϊκού λαού», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας πως «από τη στιγμή που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και έχει μπει η πόλη στο "κόκκινο", σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αυξημένα μέτρα στον τομέα της πρόληψης καθώς και στον τομέα της νοσηλείας αν χρειαστεί». Γι' αυτό και «χρειάζεται να γίνεται άμεση ανίχνευση των κρουσμάτων, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την διάγνωση νοσούντων από τον κορονοϊό».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «παρά την έως τώρα φιλότιμη προσπάθεια του τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ και την καλή συνεργασία που έχουμε, το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη κάλυψη των αναγκών μας ως πόλη» και ανέφερε πως «υπό αυτές τις συνθήκες η χτεσινή δήλωσή μου ισχύει στο ακέραιο», ότι δηλαδή τα νέα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την πόλη, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εδώ και ένα χρόνο «δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση διασποράς της πανδημίας του κορoνοϊού και την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού».

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους», απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και απαιτεί:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την εκπλήρωση των τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να επιταχθούν άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
  • Αμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ