ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ανοιξαν χτες, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους

INTIME NEWS

Στα σχολεία επέστρεψαν από χτες οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να έχουν πάρει κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Η επαναλειτουργία αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές», που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ανεπαρκέστατη τηλεκπαίδευση, καθώς και κάποια σχολεία όπου το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι στο ίδιο κτίριο (κυρίως σε ορισμένα χωριά), αλλά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Τα μόνα μέτρα προστασίας θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται ακόμα ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, μέτρο όμως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο όταν υπάρχουν συνθήκες ψύχους, όπως αυτήν την περίοδο. Επίσης, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί.

Εκτός δε από τον κορονοϊό οι μαθητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έχει μπει σε «καραντίνα» όλο αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μόνο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών αναγκάστηκε να τροποποιήσει μερικώς τα σχέδιά της για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών. Πλέον, οι βαθμολογίες του Α' τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοση των μαθητών στην τάξη και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις διά ζώσης, ενώ έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος το οποίο για οποιονδήποτε λόγο διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν το δίκαιο των αιτημάτων που προβάλλουν όλο αυτό το διάστημα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για:

-- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

-- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

-- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

-- Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων».

Κινητοποίηση στη Θάσο

Σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, των εκπαιδευτικών και των γονιών για να ξεκινήσει με ασφάλεια η διά ζώσης λειτουργία, προχώρησαν οι μαθητές του Λυκείου στον Λιμένα της Θάσου.

Οι μαθητές καταγγέλλουν τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου, με τις μικρές αίθουσες, τους πολλούς μαθητές ανά τάξη, το συνωστισμό στα λεωφορεία, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προβλήματα που υπήρχαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συνεχίζονται 4 μήνες μετά.

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των μαθητών και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματά τους. Να μην υπάρξει καμία δίωξη στους μαθητές που παλεύουν για την κάλυψη των αυτονόητων σχολικών συνθηκών και μέτρων προστασίας.

ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αντιμέτωπα με χρόνια προβλήματα και νέες δυσκολίες

Αντιμέτωποι με πολύμορφα προβλήματα τα οποία εντείνονται αυτήν την περίοδο είναι και οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Πλευρές τους αναδείχτηκαν κατά τη διαδικτυακή σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με τη συμμετοχή Συλλόγων Γονέων από διάφορες περιοχές της χώρας, εκπροσώπων των μαθητών και της ΑΣΓΜΕ.

Ιδιαίτερα επισημαίνουν οι γονείς το ότι οι μαθητές των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις δεν επιστρέφουν στα σχολεία, σημειώνοντας πως το δεδομένο αυτό «αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της ανεπάρκειας αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να ανταποκριθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες των μαθητών». Με αφορμή τα παραπάνω, οι γονείς αναδεικνύουν, για μια ακόμα φορά, το μείζον ζήτημα της έλλειψης μόνιμων εκπαιδευτικών με οργανικές θέσεις στα σχολεία αλλά και το δίκαιο του πάγιου αιτήματος για άμεση πρόσληψη καθηγητών στο ύψος των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη απασχόλησαν επίσης οι όροι με τους οποίους επαναλειτουργούν οι σχολικές μονάδες, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για ανοιχτά σχολεία με αριθμό μαθητών ανά τμήμα όχι ανώτερο των 15, με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό. Αναδείχτηκε το χρόνο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών, της πιστοποίησης του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, της μετακίνησης των μαθητών, τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση που οδήγησαν στον αποκλεισμό μαθητών από αυτήν λόγω έλλειψης του απαιτούμενου εξοπλισμού και της κατάλληλης τεχνολογικής υποστήριξης, τονίζοντας πως «η αξιολόγηση, επομένως, των μαθητών με τους ίδιους όρους με τους οποίους αυτή γινόταν στο παρελθόν θεωρείται πως δεν είναι δυνατόν να είναι αντικειμενική».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η ΠΕΓΜΚΣ σημειώνει πως «οι γονείς αντιδρούμε έντονα στις νομοθετικές αλλαγές οι οποίες επιχειρούνται εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλειστά. Οι αλλαγές αυτές θεωρούμε πως είναι σε βάρος των παιδιών τα οποία προέρχονται από τα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Οπως τονίζει η ΠΕΓΜΚΣ στη σύσκεψη «εκφράστηκε η διάθεση των γονιών να αναλάβουμε συλλογική και συντονισμένη, πολύμορφη και πολυεπίπεδη δράση σε συνεργασία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο των παιδιών μας και το δικαίωμά τους στην ουσιαστικά δωρεάν, ολόπλευρη, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Η αναλγησία της κυβέρνησης εξαφανίζει από την Εκπαίδευση τα προσφυγόπουλα

«Η αναλγησία της κυβέρνησης εξαφανίζει από την εκπαίδευση το πιο ευάλωτο τμήμα της: Τα προσφυγόπουλα», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), που καταγγέλλει ότι από την έναρξη, ακόμη, της σχολικής χρονιάς, από τις ΔΥΕΠ που εγκρίθηκαν δεν λειτούργησε καμία, αφού δεν προσλήφθηκε το αναγκαίο προσωπικό. Ετσι, για τα λιγοστά, σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό, παιδιά που εγγράφηκαν στο σχολείο το κουδούνι δεν χτύπησε ποτέ!

Ανάλογη κατάσταση υπάρχει στις τάξεις υποδοχής στα πρωινά σχολεία που ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν είχε λυθεί, σε πολλές περιπτώσεις, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Τα προσφυγόπουλα ήταν εξαφανισμένα και από την τηλεκπαίδευση, γιατί πολύ απλά δεν δόθηκε η παραμικρή βοήθεια για τη στήριξή τους, ούτε τεχνολογικά μέσα, ούτε σύνδεση, με αποτέλεσμα να μην μπουν ούτε καν στην ψηφιακή τάξη.

Παράλληλα, πολλές οικογένειες, το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκαν απροειδοποίητα από τις δομές σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα, για όσα από τα παιδιά είχαν καταφέρει να εγγραφούν σε σχολείο, να είναι πάλι στα αζήτητα! Και πολλά από αυτά να μην έχουν βγει από τα αζήτητα!

Η ΑΣΕ επισημαίνει τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Να εγγραφούν όλα τα προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας, στα δημόσια σχολεία ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας.
  • Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόσβαση και συμμετοχή των μαθητών στο σχολείο.
  • Να εξασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δημόσιων σχολείων με εκπαιδευτικούς τμημάτων υποδοχής, μεταφραστές, ψυχολόγους.
  • Να γραφτούν κατάλληλα σχολικά εγχειρίδια, βασισμένα στις αξίες και τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, για τις ανάγκες των αλλόγλωσσων μαθητών, μεταναστών και προσφύγων.
  • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό και την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, ενώ για όσους παραμείνουν να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική, οικονομική, εργασιακή ένταξή τους.
Οχι στα νέα «τενεκεδένια» σχολεία

Κινητοποίηση χτες σε τρία συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στον δήμο Θεσσαλονίκης

Από τις εργασίες για την εγκατάσταση kibo
Από τις εργασίες για την εγκατάσταση kibo
Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση προκάτ αιθουσών (KIBO), στο προαύλιο του 56ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης (γνωστό ως τενεκεδένιο), όπου συστεγάζονται 3 Νηπιαγωγεία με 180 παιδιά, πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς των μικρών μαθητών.

Στο σχολείο συστεγάζονται οι μαθητές του 56ου, του 12ου και του 23ου Νηπιαγωγείου. Στο προαύλιο, ταυτόχρονα με τις εργασίες για την εγκατάσταση των προκάτ, βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες ανάπλασης της υπόλοιπης αυλής, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να κάνουν μάθημα, ενώ έξω βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκείς κατασκευαστικές εργασίες. Και όταν έρχεται η ώρα για διάλειμμα συνωστίζονται στον μικρό χώρο που απομένει και έχει περιφραχτεί με πρόχειρη κατασκευή.

Οι γονείς, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την Κυριακή πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να πουν όχι στα «νέα Τενεκεδένια» - προκάτ σχολεία και ζητούν να σταματήσει η τοποθέτηση kibo και οι επικίνδυνες παράλληλες εργασίες ανάπλασης στην αυλή. Εργασίες που, να σημειωθεί ότι, ξεκίνησαν εν κρυπτώ στις 13 Νοέμβρη εν μέσω καραντίνας και κλειστών σχολείων.

Καταγγέλλουν, επίσης, πως για τους 180 μαθητές υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια και μόλις 7 νιπτήρες και 6 τουαλέτες. Διδασκαλία, φαγητό, ύπνος παιχνίδι όλα γίνονται σε μια αίθουσα, όπου στοιβάζονται 20 και 22 παιδιά.

Τονίζουν ότι «τα νηπιαγωγεία δεν είναι αποθήκες παιδικών ψυχών» και δηλώνουν ότι θα σταθούν απέναντι «στις λύσεις ΚΟΝΣΕΡΒΑ - ΚΙΜΠΟ» για τη στέγαση των παιδιών τους. Ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, αξιοπρεπείς συνθήκες για όλα τα παιδιά, ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων.

Στο σχολείο βρέθηκε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ο οποίος «ενοχλήθηκε» από την παρουσία των ΜΜΕ, δήλωσε αναρμόδιος για την απόφαση του δήμου να στήσει προκάτ στην αυλή και ξεσήκωσε διάφορα εκβιαστικά διλήμματα, προκειμένου να πείσει τους γονείς να αποδεχθούν ότι τα παιδιά τους είναι προτιμότερο να κάνουν μάθημα σε προκάτ παρά σε ενοικιαζόμενα καταστήματα. Απλά επιβεβαίωσε ποιο είναι το μέλλον που οραματίζονται κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά.

Στο πλευρό των γονέων βρέθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε τη στάση της διοίκησης του δήμου και της κυβέρνησης που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των γονέων. Ιδιαίτερα για τη δημοτική αρχή, κατήγγειλε ότι είναι στοιχισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνο αρνείται να δώσει ασφαλή λύση, αλλά καταφεύγει και σε ψέματα σχετικά με τον αριθμό των μαθητών που στεγάζονται στα τρία Νηπιαγωγεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ