ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ να εντείνουν τον αγώνα τους

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ, που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χωρίς μισθό και να απολυθούν.

Οπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που βουλιάζει μέσα στο βάλτο των οικονομικών της σκανδάλων, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού οι χρήστες και ιδιαίτερα οι μεγάλοι χρήστες, ανάμεσά τους και η ΕΡΤ, έχουν πάψει να καταβάλλουν τις οφειλόμενες αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα, με συνέπεια τη μείωση των εισπράξεων της εταιρείας, που αντικειμενικά οδηγεί τόσο στη μείωση των αποδιδόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς, όσο και στη μη καταβολή των μισθών για τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ.

Σχετικά με την τοποθέτηση της προσωρινής επιτρόπου, σχολίασε ότι αν και πολυδιαφημίστηκε από το υπουργείο, όχι μόνο δεν έδωσε λύση, αλλά ίσως πρόσθεσε και νέα προβλήματα, και με το καθεστώς της διαρχίας στην εταιρεία με τους μεγαλομετόχους και με την επίτροπο, αλλά και λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που εξαρχής είχε.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στην απάντησή της, σημείωσε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της ΑΕΠΙ βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκησή της. Υπερασπίστηκε το θεσμό της προσωρινής επιτρόπου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικά μέτρα, για να λυθεί η κατάσταση. Μάλιστα, ενώ στη δευτερολογία της διατεινόταν ότι κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχουν καμία θέση στην αγορά, αυτό έχει γίνει ήδη πράξη από την κυβέρνηση, από το καλοκαίρι κιόλας, που θεσμοθετήθηκαν οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης. Κερδοσκοπικές επιχειρήσεις δηλαδή στην ουσία, που λειτουργούν ανταγωνιστικά και κάνουν μπίζνες με τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν δόθηκε καμιά απάντηση, για το ποια μέτρα θα πάρει το υπουργείο Πολιτισμού, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δημιουργών και των εργαζομένων σήμερα, σημειώνοντας: «Ρίξατε όλες τις ευθύνες, μα όλες, στη διοίκηση της ΑΕΠΙ. Μόνο που, ξέρετε, ασφαλώς και υπάρχουν αυτές οι ευθύνες και είναι βαρύτατες για τη συγκεκριμένη διοίκηση, ωστόσο ευθύνες έχει και η δική σας κυβέρνηση, που ενώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζει το πρόβλημα, απλώς παρακολουθεί και δεν παίρνει εκείνα τα μέτρα που πρέπει να πάρει, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η δουλειά των εργαζομένων, οι μισθοί των εργαζομένων και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών».

Υπενθύμισε ακόμα ότι και στη συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με αφορμή το νομοσχέδιο των συλλογικών οντοτήτων διαχείρισης, το ΚΚΕ είχε τονίσει ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί μία λύση στη συγκεκριμένη εταιρεία, «θα μπορούσατε αφού εξυγιάνετε τη συγκεκριμένη ΑΕΠΙ, τότε να παραχωρήσετε τη λειτουργία της στους ίδιους τους δημιουργούς, ώστε να την αυτοδιαχειριστούν, εξασφαλίζοντας βεβαίως και τα δικαιώματά τους και τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν έχετε κάνει και δεν έχετε απαντήσει πάνω σε αυτό που σας είπαμε.

(...) Αυτό που κάνατε στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο ήταν να ανοίξετε την αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων. Εχουμε και μια διαφορά εδώ. Εμείς μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα, εσείς μιλάτε για πνευματική ιδιοκτησία. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ηδη έχουν εμφανιστεί και λειτουργούν εταιρείες εισαγόμενες από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες βεβαίως σιγά - σιγά παίρνουν το πελατολόγιο που είχε η ΑΕΠΙ».

Κλείνοντας, κάλεσε τόσο τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ όσο και τους δημιουργούς να εντείνουν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια ΣΕΗ», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που απλώθηκαν την προηγούμενη χρονιά με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), στις 20.00. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Το «Ντα» για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Το γνωστό έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα, το οποίο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και θεατρικές διακρίσεις, παρουσιάζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. To «Ντα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ενας γιος επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ενα έργο με πολύ χιούμορ και βαθιά συγκίνηση, που ξεδιπλώνει τις σχέσεις γιου - πατέρα και μάνας μέσα από αλλεπάλληλα άλματα μέσα στο χρόνο. Ο χρόνος είναι στην ουσία ο πρωταγωνιστής στο έργο. Ο υποκειμενικός και αντικειμενικός χρόνος, καθώς και η υποκειμενική κρίση που αλλάζει μέσα σε αυτόν. Ο Ντα (υποκοριστικό από το Daddy) μεταμορφώνεται στα μάτια του γιου του πότε σε μία τρυφερή και στοργική φιγούρα και πότε σε έναν πραγματικό τύραννο. Ενα έργο που παρουσιάζει με πολύ μοντέρνο τρόπο το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του 20ού αιώνα στην Ιρλανδία, μέσα στο οποίο μεγάλωσε ένα παιδί που τώρα ως ενήλικας το ζει σχεδόν ψυχαναλυτικά και λυτρωτικά, από την αρχή. Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του '80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη.

Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας. Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Τσολάκη. Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου.

Στο ρόλο του Ντα ο Κώστας Σαντάς. Παίζουν: Νίκος Καπέλιος (Ολιβερ μεγάλος), Δημήτρης Κοτζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα (Μάνα), Αναστάσης Ροϊλός (Τσάρλι νέος), Χριστίνα - Αρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη), Δημήτρης Σιακάρας (Τσάρλι μεγάλος), Ορέστης Χαλκιάς (Ολιβερ μικρός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Κα Πρυν). Συμμετέχει επίσης η Ναντέζντα Λεωνίδου (Καθαρίστρια).

Συνεχίζεται η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου τροποποιείται μόνο γι' αυτήν την Κυριακή

Πλήθος κόσμου έχει περιηγηθεί στην έκθεση μέχρι στιγμής
Πλήθος κόσμου έχει περιηγηθεί στην έκθεση μέχρι στιγμής
Αυτήν την Κυριακή, 4 Φλεβάρη, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22), που φιλοξενεί την έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με έργα του Γιώργη Βαρλάμου. Μόνο γι' αυτήν την Κυριακή και με απόφαση του Μουσείου, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης, αλλά και όλου του Μουσείου τροποποιείται. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την έκθεση από τις 09.00 έως τις 12.00. Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν γι' αυτήν τη φορά στις 09.00, στις 10.00 και στις 11.00.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100χρονα του Κόμματος και για να τιμηθεί ο μεγάλος μας εικαστικός, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και το έργο του. Κορμός της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα. Πρόκειται για σχέδια (μελέτες), ακριλικά σε καμβά, ακουαρέλες και χαρακτικά. Θα παρουσιαστούν, επίσης, μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Οι επισκέπτες ακόμα θα μπορούν να δουν σε προθήκες τα εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.

«Εφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Β. Ρωμνιός

«Εφυγε» προχτές από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρωμνιός. Είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org