ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Στις 4 Φλεβάρη συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΛΩΛΑ. Γεννήθηκε στις 9 Ιούλη 1923 στον Αετό Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας.

Τον Οκτώβρη του 1941 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Στις 15 Δεκέμβρη του 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Τον Ιούνη του 1943 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ στην ομάδα «Διάκος». Τέλη Δεκέμβρη του 1943 κατατάσσεται στο 3ο τάγμα του 9ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες. Τον Αύγουστο του 1944 αποσπάται στην υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ της 9ης ταξιαρχίας.

Μετά την απελευθέρωση δέχτηκε διώξεις, μέχρι τον Ιούλη του 1945, οπότε συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στις φυλακές Κυπαρισσίας. Από εκεί μεταφέρεται στις φυλακές Καρέλια Καλαμάτας. Δικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αλεξανδράκη. Στις 11 Ιούλη του 1947 μεταφέρθηκε μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στα Γιούρα.

Το Μάρτη του 1950, μεταφέρεται στις φυλακές Κέρκυρας. Στις 30 Οκτώβρη του 1952 μεταφέρεται στις φυλακές Αίγινας. Τον Απρίλη του 1953 μεταφέρεται στις φυλακές Ιτζεδίν Κρήτης. Στις 30 Σεπτέμβρη 1953 τον μεταφέρουν μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του στις φυλακές Κέρκυρας. Μαζί με 70 συγκρατούμενούς του, οι τελευταίοι των φυλακών Κέρκυρας, μεταφέρονται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Τελικά, αποφυλακίζεται στις 7 Γενάρη του 1964.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗΣ
Στις 21 Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται στην Καλλιθέα. Μεταφέρεται στα Γιούρα και τον Οκτώβρη του 1968 στο Λακκί Λέρου. Το Δεκέμβρη του 1970 μεταφέρεται στο Παρθένι Λέρου και στις 7 Απρίλη του 1971 αποφυλακίζεται.

Τον Ιούνη του 1978 κατεβαίνει μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης και συνδέεται με την ΚΟ Ηρακλείου. Το 1978 συμβάλλει στη δημιουργία του Συλλόγου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Νομού Ηρακλείου. Κατά τα διαστήματα 1978 - 1982 και 1984 - 1988 διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Την περίοδο 1985 - 1988 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΟΕ της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος. Σταθερός υπερασπιστής του Κόμματος ανέλαβε διάφορες χρεώσεις από τη ΝΕ Ηρακλείου, ως μέλος της, την περίοδο 1991 - 2003. Από το Μάρτη του 2005 έως το θάνατό του ήταν μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εως το τέλος της ζωής του τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπεράσπισε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, πάλεψε για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του, η σύζυγός του Ελένη Λώλα προσφέρει στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ, μέσω της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΩΛΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΩΛΑΣ
***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του αδελφού ΚΩΣΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, του εκτελεσμένου φίλου ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ και των συντρόφων ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ και ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ προσφέρω 200 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Χ. Τ.

***

ΦΩΤΟ 2

Τον Αύγουστο του 2017 «έφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής ΑΛΕΞΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ).

Γεννήθηκε σε μια πλαγιά των Αγράφων, στο χωριό Μπελοκομίτη.

Στα 17 του, το 1942, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στα Αγραφα, στο 1/38 σύνταγμα, υπό τις διαταγές του ηρωικού καπετάνιου Νικηταρά (Κώστα Καφαντάρη) και πήρε το όνομα Ατρόμητος. Στην ηρωική μάχη της Κρανιάς ήταν ο μόνος επιζών. Παρών ήταν και στο Γοργοπόταμο.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, ήλθε η αχαριστία της πατρίδας. Ο Ατρόμητος δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στον ΔΣΕ γιατί άρχισε ο Γολγοθάς του για 12 χρόνια. Φυλακές (Γεντί Κουλέ, Βουρλά, Αβέρωφ, Τρίκαλα, Λάρισα, Αίγινα) και ξερονήσια (Τρίκερι, Γυάρο). Στο Τρίκερι, δραπέτευσε κολυμπώντας νύχτα αλλά επέστρεψε γιατί τα νερά του Παγασητικού ήταν παγωμένα. Στη Γυάρο, συμμετείχε στο χτίσιμο των φυλακών.

Μετά τη μεταπολίτευση, συμμετείχε σε όλους τους λαϊκούς αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Υπήρξε για όλη του τη ζωή ένας αταλάντευτος υπερασπιστής των ιδανικών του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Τον Ιούνη του 2006, «έφυγε» από τη ζωή η ΜΑΓΔΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ, αδελφή του Αλέκου. Ενας σεμνός και ανιδιοτελής άνθρωπος, που συμπαραστάθηκε σε όλη την ταλαιπωρία και τις διώξεις του αδελφού της.

Μια αγωνίστρια της ζωής που απλόχερα μοίρασε την καλοσύνη, στηρίζοντας την οικογένειά της και όποιον είχε ανάγκη βοηθείας από τον περίγυρό της.

Ο Μπάμπης Μητσόπουλος, στη μνήμη του θείου του Αλέκου και της μάνας του Μάγδας, προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πατησίων.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΑΛEΞΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ
ΑΛEΞΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ
ΜΑΓΔΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ
ΜΑΓΔΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

«Εφυγε» από τη ζωή ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΡΑΜΠΟΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Παρασκευή 2 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., από το Νεκροταφείο Καισαριανής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ