ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ικανοποιώντας τις εργοδοτικές επιδιώξεις διέταξε τη διαγραφή του Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤΑ»

Με πρόσχημα την εποχικότητα της εργασίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους και στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου η εργοδοσία!

Από παλιότερη στάση εργασίας εργαζομένων στη «Selecta»
Από παλιότερη στάση εργασίας εργαζομένων στη «Selecta»
Ενα ακόμα σημαντικό χτύπημα στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση ήρθε να προσθέσει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ», σε πλήρη συντονισμό με την ενιαία επίθεση που εξαπολύουν μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και αστικό κράτος ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Συγκεκριμένα, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις της ανθοκομικής εταιρείας «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ» να χτυπήσει την οργάνωση και των αγώνα των εργαζομένων, δεκάδες από τους οποίους απασχολεί ως εποχικούς και τους εκμεταλλεύεται με τη «σύγχρονη» μέθοδο του εργόσημου, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαγραφή του Σωματείου Εργαζομένων από τα βιβλία του Πρωτοδικείου Καβάλας, με πρόσχημα ακριβώς... την εποχικότητα της εργασίας που έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους και στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου η εργοδοσία!

Απόφαση στα μέτρα της εργοδοσίας

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με τη συμβολή του ταξικού κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήκωσαν το προηγούμενο διάστημα φωνή αντίστασης, διεκδικώντας να δουλεύουν με σταθερή σχέση εργασίας και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση την οποία θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται.

Ο αγώνας αυτός αρχικά οδήγησε στο στήσιμο Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου και στη συνέχεια στη δημιουργία επιχειρησιακού Σωματείου.

Η εργοδοσία έκανε από τότε τα πάντα για να φιμώσει τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους. Η προσφυγή ενάντια στο Σωματείο έγινε από δύο εργαζόμενες της επιχείρησης, μετά από πιέσεις της εργοδοσίας. Ως αιτιολογία χρησιμοποιείται ότι 6 από τα 24 μέλη που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του Σωματείου δεν εργάζονταν στην επιχείρηση την ημερομηνία που έγινε η εγγραφή του Σωματείου στο σχετικό βιβλίο του Πρωτοδικείου.

Το δικαστήριο, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, «ξεψαχνίζοντας» εξονυχιστικά έναν - έναν τους εργαζόμενους που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη, εξετάζοντας αν συνέχισαν να δουλεύουν εκείνη την ημερομηνία ή την ημερομηνία που έγινε η εγγραφή στο Πρωτοδικείο, αν παραβρίσκονταν στη συνέλευση που υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη ή αν υπέγραψαν άλλη στιγμή κ.ο.κ., αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή και να ακυρώσει τη διαταγή του Ειρηνοδικείου Καβάλας (13/10/2017), με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, για έγκριση του καταστατικού και αναγνώρισή του. Ετσι, με την απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο στις 26/1/2018, διατάσσεται η διαγραφή του Σωματείου «από τα οικεία βιβλία του Πρωτοδικείου Καβάλας».

Είναι προφανές ότι για το αστικό Δικαστήριο που έψαξε «ποιοι συνέχιζαν να εργάζονται στην εταιρεία», δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι η εργοδοσία, χρησιμοποιώντας το καθεστώς του «εργόσημου», αντί να απασχολεί μόνιμα ένα προσωπικό 50 - 60 εργαζομένων με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» εργαζομένων που τους εκμεταλλεύεται, δίνοντάς τους λίγα και μικρότερα μεροκάματα το μήνα και αυτά όχι σταθερά... Δεν έχει καμία σημασία για το δικαστήριο η εργοδοτική τρομοκρατία ή το αν η εργοδοσία, με το που έμαθε για τη δημιουργία του Σωματείου, έκοψε τα μεροκάματα στους εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στη συγκρότησή του...

Μάλιστα, το δικαστήριο προχωρά παραπέρα, κάνοντας και υποδείξεις στους εργαζόμενους για το πώς και πού θα έπρεπε να οργανωθούν! Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το εποχικό προσωπικό θέλησε παράλληλα με έτερη υπό σύσταση πρωτοβάθμια επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση να συστήσει και αυτό πρωτοβάθμια επιχειρησιακή και όχι κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση, αν και το κλαδικό σωματείο θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά τους»...

Να σημειωθεί ότι η «έτερη υπό σύσταση» συνδικαλιστική οργάνωση που αναφέρεται, αφορά στην επιχείρηση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού να στήσουν ένα απόλυτα ελεγχόμενο εργοδοτικό σωματείο, στο οποίο οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη.

Ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σε αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους και το πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό του σωματείο, κομβικό ρόλο έπαιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας έπαιρνε ανοιχτά θέση υπέρ της εργοδοσίας, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ενάντια στους εργαζόμενους, φτάνοντας στο σημείο να μην αναγνωρίζει το σωματείο τους και το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν.

Μόλις πριν λίγες μέρες, εξάλλου, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, η εργοδοτική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αρχικά προσπάθησε μέσα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέσα από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, να περάσει τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να παραχωρηθεί η εξουσία στην πλειοψηφία της διοίκησης να παίρνει πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε αλλά μέλη της διοίκησης που αρνούνται να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Από κοντά και το ΣΕΠΕ που σφυρά αδιάφορο στις καταγγελίες για βλαπτικές μεταβολές (απομάκρυνση από τις αρμοδιότητές τους, αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με περικοπές μεροκάματων) και για απολύσεις των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Καλούν σε διαμαρτυρία για Εργασιακά και μισθούς

Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37, πλατεία Κοραή) καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Η οργάνωση της κινητοποίησης αποφασίστηκε στις 30 Γενάρη, σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη.

Το κάλεσμα απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, η Ομοσπονδία Υπουργείου Ανάπτυξης (τέως βιομηχανίας), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλ. Αν. Σχ. καθώς και οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού και Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.

«Κατά τη σύσκεψη αναδείχτηκε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν περίπου 6 μισθούς», αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συγκεκριμένα εξηγούν πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετράνε σήμερα τις εξής απώλειες: Δύο μισθούς από την περικοπή 13ου και 14ου μισθού. Ενα μισθό από το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης από την 1/7/2011. Ενα μισθό από την περικοπή όλων των επιδομάτων (εκτός οικογενειακού, θέσης και ειδικών συνθηκών). Πάνω από ένα μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου. Ενα μισθό από τα νέα χαράτσια (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000). Η εικόνα συμπληρώνεται αν συνυπολογιστεί στα παραπάνω η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να κρατά παγωμένα τα μισθολογικά κλιμάκια» και να μην αποδίδει την μισθολογική ωρίμανση αναδρομικά, καθώς ο ισχύων νόμος προβλέπει «ξεπάγωμα» των κλιμακίων από την 1/1/2018.

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία διεκδικούν: Αμεσο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων. Προσμέτρηση του εργασιακού χρόνου της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση έχει καταργήσει. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια. Καμιά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο (κινητικότητα κ.λπ.). Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών και όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015. Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους συναδέλφους. Καμιά σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση». Κατάργηση των νόμων 4354/2015 και 4369/2016. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αθλιες μεθοδεύσεις στο σκοτάδι από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Στο σκοτάδι, μέσα από άθλιες μεθοδεύσεις, με την παρουσία μπράβων, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης προχώρησαν, χτες, στην παράνομη «εκλογή» εφορευτικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επικυρωθεί το «σώμα» των αντιπροσώπων για το συνέδριο, που μπορεί να εκλέξει εφορευτική επιτροπή.

Αποφασισμένοι να διαμορφώσουν πλαστούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα, που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να βάζουν πλάτη στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, χτες, έκαναν ένα νέο βήμα στην «εφευρετικότητά» τους, για το πώς θα προχωρήσουν τη νοθεία. Στις 6.30 μ.μ., ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία για «εκλογή» εφορευτικής επιτροπής θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Ενημέρωσαν μόνο τους δικούς τους αντιπροσώπους και στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία, που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στις 7 μ.μ., είχε ξεκινήσει από τις 6 μ.μ.

Η «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης καταγγέλλει την κατρακύλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, σημειώνει όμως και τις ευθύνες της δικαστικής αντιπροσώπου. Οπως αναφέρει, «η κατάντια αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή της δικηγόρου κας Αγραφιώτη, που είχε το ρόλο του δικαστικού και έβαλε την υπογραφή της σε αυτόν τον εκφυλιστικό κατήφορο, αφού εκτέλεσε πιστά όλο το σχεδιασμό των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Εγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιτρέποντας τον εαυτό της να γίνει υποχείριο των εν λόγω παρατάξεων».

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αντιληφθούν ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν έχει όρια στην προσπάθειά του να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα και να το υποτάξει στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ξεκαθαρίζει δε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης για να βάλει φρένο σε αυτήν την κατάντια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταθέτει πρόταση για πανεργατική απεργία το Μάρτη

Πρόταση για την προκήρυξη πανεργατικής 24ωρης απεργίας μέσα στο Μάρτη θα καταθέσουν στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συνεδριάζει σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αιχμή την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και τους πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα οργανώσουν μεγάλη καμπάνια το Φλεβάρη, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια, από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ