ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μετανάστευση και «νέα γεωπολιτική κατάσταση» στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης

Η επιστολή του Ντ. Τουσκ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής αποτυπώνει ανάγλυφα τις αγωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Copyright 2016 The Associated

Η επιστολή του Ντ. Τουσκ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής αποτυπώνει ανάγλυφα τις αγωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου
Η πρόοδος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης, αλλά και η «νέα γεωπολιτική κατάσταση» που προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που συνέρχεται αύριο Παρασκευή στη Μάλτα.

Ενταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, οι αρχηγοί των 28 κρατών - μελών αναμένεται να επιθεωρήσουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των μέτρων που η ΕΕ έχει ήδη λάβει για την ανάσχεση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, καθώς εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ροών την επερχόμενη άνοιξη, με τα μέτρα για την ανακοπή τους να περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη «εντατικοποίησης της συνεργασίας» με τις λιβυκές αρχές. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής (π.χ. κατάρτιση, εξοπλισμός και υποστήριξη της εθνικής ακτοφυλακής της Λιβύης, εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής κ.ο.κ.), ενώ με τα μέτρα που αφορούν τη «μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης», την «προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης» και την τάχα «βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στη Λιβύη», η ΕΕ κατασκευάζει νέα προσχήματα ώστε να συμμετάσχει με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, που ξεριζώνουν εξάλλου εκατοντάδες χιλιάδες από τις χώρες τους.

Προβληματισμός για το μέλλον της ΕΕ

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι ότι το απόγευμα θα συζητηθεί η προετοιμασία του γιορτασμού της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης στις 25 Μάρτη, με τη συζήτηση να επικεντρώσει στον προβληματισμό «για το μέλλον της ΕΕ» μετά και το Brexit και στο πλαίσιο των αντιθέσεων που οξύνονται στο εσωτερικό της.

Τη σχετική ανησυχία αλλά και τις πολύ μεγάλες αντιθέσεις καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης αποτυπώνει ανάγλυφα στην επιστολή του προς τους «27», ενόψει της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην οποία υποδεικνύει τρεις βασικές απειλές, επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ, όπως γράφει.

Συγκεκριμένα: Τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη», για την οποία ο Ντ. Τουσκ αναφέρει ότι «η όλο και περισσότερο αποφασιστική - ας το θέσουμε έτσι - Κίνα, ιδίως στις θάλασσες, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και των γειτόνων της, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία και η αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με το ακραίο Ισλάμ να διαδραματίζει μείζονα ρόλο, καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, συνθέτουν ένα πλέγμα που καθιστά εξαιρετικά απρόβλεπτο το μέλλον μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας και καθώς ο κόσμος πέρα από τα σύνορά μας γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, υπάρχουν τόσες ανοικτά αντιευρωπαϊκές - ή, έστω, ευρωσκεπτικιστικές - φωνές. Η αλλαγή στην Ουάσιγκτον, ιδίως, φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύσκολη θέση, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 ετών».

Σαν δεύτερη «απειλή» υποδεικνύει την «άνοδο του αντιευρωπαϊκού, εθνικιστικού και όλο και πιο ξενοφοβικού αισθήματος στην ίδια την ΕΕ», καθώς «ο εθνικός εγωισμός μετατρέπεται επίσης σε ελκυστική εναλλακτική πρόταση αντί της ολοκλήρωσης. Επιπλέον, οι φυγόκεντρες τάσεις δυναμώνουν από τα λάθη όσων θέτουν την ιδεολογία και τους θεσμούς πιο πάνω από τα συμφέροντα και τα αισθήματα του κόσμου».

Τρίτη «απειλή» κατά τον Τουσκ είναι «η μείωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική ολοκλήρωση, η παράδοση στα λαϊκιστικά επιχειρήματα».

Και συνιστά στη Σύνοδο Κορυφής να ανανεώσει στη Ρώμη «τη δήλωση εμπιστοσύνης», λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ότι δηλαδή «οι ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα έχουν μικρή μόνο βαρύτητα. Αλλά η ΕΕ έχει δημογραφικές και οικονομικές δυνατότητες, πράγμα που την καθιστά εταίρο ισότιμο προς τις μεγαλύτερες δυνάμεις», αλλιώς «πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση μιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών - μελών της, αλλά την πραγματική και ουσιαστική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα».

Εισηγείται, μάλιστα, και τον τρόπο που θα ανανεώσει το «όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προτείνοντας αποφασιστική ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», τάξη και ασφάλεια, αύξηση των αμυντικών δαπανών, επενδύσεις, αξιοποίηση προς όφελος της ΕΕ της αλλαγής της εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ κ.λπ.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ
Εδωσε κατεύθυνση στα Ενεργειακά

Επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει πει από την πρώτη στιγμή της άφιξής του, ότι δηλαδή είναι εδώ «πρώτα και κύρια» για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ενέργεια στην αντιπαράθεσή τους με άλλα καπιταλιστικά κράτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας χτες σε ενεργειακό συνέδριο («Athens Energy Forum 2017»), επισήμανε εκ νέου τη στήριξη των ΗΠΑ στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «περιφερειακό ενεργειακό κόμβο». Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στη ρωσική ενεργειακή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ενέργεια «σαν όπλο», για να χειραγωγεί κράτη και να ελέγχει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων...

Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε επικριτικός σε ενεργειακά έργα τα οποία όπως είπε περιορίζουν την «διαφοροποίηση» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον αγωγό «Nord Stream 2» - ο δεύτερος υπό κατασκευή αγωγός που θα μεταφέρει απευθείας ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία - αλλά και τον ελληνοϊταλικό αγωγό «ITGI», ο οποίος υποστηρίζεται ως project από τη ρωσική «Gazprom».

Αντίθετα, εξέφρασε την υποστήριξή του σε έργα όπως ο αγωγός μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αλλά και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που όπως είπε ενισχύουν την «ενεργειακή ασφάλεια» και ωφελούν την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε ακόμα στις δυνατότητες της Ελλάδας να παράξει υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι το εγχώριο δυναμικό παραμένει ανεξερεύνητο, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν, αφού θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

  • Για τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο ενημερώθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις αναθέρμανσης προβληματίζουν την ελληνική αστική τάξη

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και στην ντόπια αστική τάξη γενικότερα, κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις δικές της προσπάθειες οικοδόμησης «συμμαχιών» στην περιοχή, στο στόχο πάντα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της, εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σύμφωνα με αναφορά, που έφτασε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Κάιρο:

«Κατά το διήμερο 29-30/1 επισκέφθηκε το Κάιρο τουρκική επιχειρηματική αποστολή, αποτελούμενη από επικεφαλής 10 μεγάλων εταιρικών ομίλων της Τουρκίας, από τους κλάδους βιομηχανιών τροφίμων, χημικών και κλωστοϋφαντουργικών, κατασκευών, Ενέργειας, γεωργίας και μεταφορικού εξοπλισμού, καθώς και τουρισμού, υπό τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ενωσης Επιμελητηρίων & Χρηματιστηρίων, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνόδου του Διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά από το έτος 2013, που φιλοξενήθηκε από την Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων (FEDCOC). Το ενδιαφέρον της τουρκικής επιχειρηματικής αποστολής επικεντρώθηκε στην αναζήτηση πρόσθετων δυνατοτήτων επενδυτικών τοποθετήσεων στην Αίγυπτο».

Η κίνηση αυτή της τουρκικής αστικής τάξης εκτιμάται ως σφήνα απέναντι στις κινήσεις της ντόπιας αστικής τάξης να οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια άξονα με την Αίγυπτο. Κινήσεις που έχουν βρει έκφραση στη διοργάνωση τεσσάρων, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με την τελευταία να γίνεται τον Οκτώβρη 2016.

Το συγκεκριμένο «τρίγωνο συνεργασίας» αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας, τις εξορύξεις, τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαμετακόμισης του καυσίμου.

Βέβαια, παρά τα τέτοια σχέδια, τις τέσσερις τριμερείς Συνόδους Κορυφής, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «ειδικής σχέσης» της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα ως προς τη χάραξη ΑΟΖ, καθώς, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το Κάιρο εμφανίζεται γενικώς απρόθυμο να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα χειροτέρευε περαιτέρω τις σχέσεις του με την Τουρκία. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, πληροφορίες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα αποτυπώνουν την απαίτηση τμημάτων του αιγυπτιακού κεφαλαίου, για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Αγκυρα, διαβλέποντας «ειδικό βάρος» στην Τουρκία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Εκπαίδευση Λίβυων στην Κρήτη

Συνεχίζεται η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από την παροχή υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα και τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη Δευτέρα ξεκίνησε στην Κρήτη η εκπαίδευση 20 στελεχών της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης σε θέματα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ως συμβολή της χώρας στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFORMED Sophia, επισήμως για την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος από Λιβύη προς Ευρώπη, επιχείρηση που στην πράξη ελέγχει την Κεντρική Μεσόγειο και συμπληρώνεται με την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, SEA GUARDIAN, που ελέγχει την Ανατολική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ