ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πάνω από 50 Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι συμμετέχουν στην απεργία

Ξεπέρασαν τους 50 μέχρι τώρα πανελλαδικά οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία της 4ης Φλεβάρη, ενώ μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν να συζητούν και να παίρνουν αποφάσεις, προετοιμάζοντας και την αγωνιστική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Αναλυτικά, οι σύλλογοι που έχουν πάρει μέχρι τώρα αποφάσεις είναι:

Στην Αττική:ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) ΕΚΠΑ, ΠΤΔΕ (Δασκάλων) ΕΚΠΑ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ, ΜΙΘΕ (Επιστημολογίας) ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, Πολιτικό Νομικής ΕΚΠΑ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΚΤΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, Φοιτητική Εστία Αθηνών, Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ.

Σε άλλες πόλεις:Οικότροφοι ΤΕΙ Λάρισας, Ιχθυολογία Βόλου, Δίκτυα Πανεπιστήμιου Βόλου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Ψυχολογία Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Οικότροφοι Εστιών Χανίων, Ιατρική Ηρακλείου, Μαθηματικό ΑΠΘ, Φυσικό ΑΠΘ, Γεωλογικό ΑΠΘ, Φιλοσοφική και Παιδαγωγική ΑΠΘ, Γαλλική Φιλολογία ΑΠΘ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Οικότροφοι ΤΕΙ Χαλκίδας, Φυσικό Πανεπιστήμιου Πάτρας, Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιου Πάτρας, Οικότροφοι Εστίας Πατρών, Φαρμακευτική Πανεπιστήμιου Πάτρας, Μαθηματικό Πανεπιστήμιου Πάτρας, Χημικό Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Φυσικό Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Πληροφορική Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Φιλολογία Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Οικότροφοι Εστιών Ρεθύμνου, Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, Μαθηματικό Πανεπιστήμιου Σάμου, Στατιστική Πανεπιστήμιου Σάμου, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιου Σάμου, Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστήμιου Θράκης, Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.

Μαθητές από ΕΠΑΛ και άλλα σχολεία οργανώνουν τον αγώνα τους

Κάλεσμα για ξεσηκωμό, οργάνωση και συντονισμό του αγώνα σε κάθε ΕΠΑΛ απευθύνει το 2ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου προς όλα τα ΕΠΑΛ μπροστά στην απεργία της 4ης Φλεβάρη. Στο κάλεσμά του έχουν ήδη ανταποκριθεί κι άλλα ΕΠΑΛ, ενώ παράλληλα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία παίρνονται και από άλλα σχολεία της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο αντίστοιχο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας των μαθητών και δίνουν ραντεβού στη συγκέντρωση της Πέμπτης, στις 10 π.μ. έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά).

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση έχουν πάρει σχολεία από Γκράβα, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Κολωνό, Σεπόλια, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττό, Βύρωνα, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Παλλήνη. Αντίστοιχα, τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στις 10.30 στην πλατεία Κοραή, ετοιμάζουν σχολεία από τον Πειραιά, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα.

Ειδικά στα ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός τείνει να γίνει καθεστώς στα εργαστήρια. Να πώς περιγράφουν την κατάσταση οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου στο κάλεσμά τους: «Η χρηματοδότηση των σχολείων μας έχει φτάσει στον πάτο. Οι ελλείψεις σε εργαστήρια, υποδομές, ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι εκρηκτικές. Εμείς και οι οικογένειές μας δεν αντέχουμε να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για μετακίνηση, σίτιση, υλικά που λείπουν από τα εργαστήριά μας. Δε δεχόμαστε τη μαθητεία, δηλαδή να βγάζουμε τη δουλειά για τα αφεντικά και να μας δίνουν ψίχουλα με το επιχείρημα πως "είμαστε ακόμα στη διαδικασία που μαθαίνουμε". Το σχολείο που μας αντιμετωπίζει σαν πελάτες και κάνει τη μόρφωση εμπόρευμα "δεν μας κάνει"»!

Ετσι, ενώνουν τη φωνή τους με τους γονείς τους, με τους εργάτες, απαιτώντας να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδιά της για το Ασφαλιστικό και προτάσσουν μια σειρά αιτήματα για τα σχολεία τους και τις σπουδές τους:

  • Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, για να λειτουργήσουν κανονικά τα ΕΠΑΛ. Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα.
  • Σύγχρονα εργαστήρια, για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ειδικότητά μας, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και εταιρειών.
  • Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Ενα γεύμα για κάθε μαθητή.
  • Κάθε μαθητής των ΕΠΑΛ να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να την ολοκληρώνει χωρίς εμπόδια.
  • Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.
  • Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις για ΤΕΙ - πανεπιστήμια όσες φορές θέλουμε και να κρατάμε βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε. Να εξασφαλίζεται για όλους μας η δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!»

Να μην επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά παλεύει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, παράλληλα με την προετοιμασία του για τη συμμετοχή του και την επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Το Ιστορικό - Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Αθήνας είναι από τα λίγα Τμήματα που έχουν μείνει στη χώρα με δωρεάν μεταπτυχιακά, όμως οι σειρήνες για την επιβολή διδάκτρων έχουν αρχίσει να αντηχούν κι εκεί. Οπως σημειώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος: «Εχουν ήδη γίνει τουλάχιστον 3 προτάσεις για μεταπτυχιακά με δίδακτρα, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα στείλει σπίτι τους δεκάδες φοιτητές λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν εκεί ήδη και ίσα τα βγάζουν πέρα σπίτι τους, αλλά και θα κόψει τα πόδια και κάθε σκέψη σε άλλους για μεταπτυχιακά. Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η είσοδος των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ήδη πραγματικότητα. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι μόνο η αρχή! Αφού οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που αναμένεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση με το νέο νόμο - πλαίσιο, μιλούν για πλήρη ενσωμάτωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην επιχειρηματική λειτουργία, λιγότερα κονδύλια απ' το κράτος, ευθύνη στα πανεπιστήμια να βρίσκουν τα ίδια τον τρόπο χρηματοδότησής τους (δηλαδή χορηγίες, δίδακτρα κ.λπ.). Τώρα όλοι στον αγώνα να τους σταματήσουμε!» καλεί ο Σύλλογος, επισημαίνοντας την ανάγκη «σε κάθε σύλλογο, σε κάθε έτος, σε κάθε τμήμα να χτίσουμε μπλόκο στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά μας».

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Σύλλογος καλεί σε κινητοποιήσεις στις συνεδριάσεις των καθηγητών του Τμήματος που θα γίνουν για το θέμα των διδάκτρων την Πέμπτη 11 Φλεβάρη και την Πέμπτη 18 Φλεβάρη, απαιτώντας: «Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης! Εξω οι επιχειρήσεις από τα ΑΕΙ και την Ερευνα! Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση υποδέχτηκαν το «διάλογο» για την Παιδεία

«

Τσαλάκωσε» τη φιέστα που έστησε χτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του λεγόμενου εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, η δυναμική αγωνιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΜΑΣ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Με το σύνθημα «ο δικός μας "διάλογος" είναι η πάλη για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σύσκεψη - φιέστα του δήμου με θέμα τη «σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχολείο», στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με την κινητοποίηση, προκλητικός ήταν ο Α. Λιάκος, που μίλησε απαξιωτικά για γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, ισχυριζόμενος ότι «ούτε ξέρουν τα προβλήματα, ούτε ξέρουν την ημερήσια διάταξη και απλώς κάνουν επαναστατικές πιρουέτες». Αλλά και ο Γ. Παντής ισχυρίστηκε ότι όσοι καταγγέλλουν το διάλογο της κυβέρνησης θέλουν να παραμείνει η καταστροφή, γιατί τάχα ο διάλογος γίνεται για την «επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος» κι όχι για να περάσουν μια σειρά αναδιαρθρώσεις με τη βούλα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ