ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουν κάτι να κρύψουν;

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στη Λέσβο και επιχείρησε να επισκεφτεί το «κέντρο ταυτοποίησης και ελέγχου» προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, για να κάνει ρεπορτάζ. Ομως, εκεί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εξής κατάσταση: μας ζητήθηκε να κάνουμε διάφορες αιτήσεις και δηλώσεις προκειμένου να μπούμε μέσα στο χώρο. Επικοινωνήσαμε πολλές φορές με τους αρμόδιους δύο υπουργείων, από το Εσωτερικών και το Μεταναστευτικής Πολιτικής - όπως ακριβώς μας υπέδειξαν - για να εξασφαλίσουμε την άδεια. Μάλιστα, η αντιμετώπιση ήταν κυριολεκτικά στα όρια του εμπαιγμού («σας καλώ σε 5 λεπτά», «θα λυθεί άμεσα» και άλλα παρόμοια)! Και παρά τις διαβεβαιώσεις για «άμεση» λύση, η απάντηση που τελικά δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής ήταν «περάστε από το υπουργείο να κάνετε την αίτηση για διαπίστευση»! Προκαλεί μεγάλη απορία, πάντως, το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, στελέχη ΜΚΟ μπαινοβγαίνουν στη Μόρια με μια απλή επίδειξη κάποιου χαρτιού και όχι πάντα και σίγουρα όχι όλοι. Αλήθεια, θέλει να κρύψει κάτι η κυβέρνηση ή άλλοι μηχανισμοί που εμπλέκονται στο Προσφυγικό;

Συλλήψεις με πολλά ερωτήματα

Δύο άνδρες, έναν 30χρονο Βόσνιο και έναν 20χρονο από την Υεμένη, και οι δύο με σουηδικά διαβατήρια, συνέλαβε η Αστυνομία, όταν διαπιστώθηκε ότι έφεραν στις αποσκευές τους μαχαίρια στρατιωτικού τύπου με μεγάλο μήκος και ένα στρατιωτικό γιλέκο μάχης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος είχε συλληφθεί το 2005 στη Βοσνία, όταν βρέθηκαν στην κατοικία του στοιχεία προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης και, συγκεκριμένα, ποσότητα εκρηκτικών υλών και μια ζώνη με εκρηκτικά παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι βομβιστές - καμικάζι.

Επίσης, είχε βρεθεί βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν άτομο με κουκούλα να προαναγγέλλει τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο. Οπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο βίντεο φέρεται ότι ο κουκουλοφόρος ήταν ο 30χρονος Βόσνιος. Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένη ομάδα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

«Εσπρωχναν» πρόσφυγες σε χαφιεδισμό

Για 13 χρόνια η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND χρησιμοποιούσε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ως πληροφοριοδότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Μεταξύ του 2000 και του 2013 αυτού του τύπου η... συνεργασία ήταν κυρίως υποχρεωτικής μορφής, καθώς οι πρόσφυγες ενδεχόμενα να έβλεπαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται, στην περίπτωση που δεν δέχονταν να συλλέξουν και να κοινοποιούν πληροφορίες στη γερμανική υπηρεσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται έκθεση που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, έπειτα από επίσημο αίτημα του κόμματος «Die Linke».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια αυτής της 13χρονης περιόδου, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών. Το συγκεκριμένο τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η πρακτική συνεχίστηκε, μόνο όμως σε «εθελοντική» βάση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ