ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
Συναγερμός στην πράξη

«Νέα επιδρομή στο οικογενειακό εισόδημα», «9,2 δισ. έχασαν από τους μισθούς οι εργαζόμενοι τα δύο χρόνια του μνημονίου», «τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 4,2 δισ.» (τίτλοι στα χτεσινοβραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων).

Η μετάφραση των αριθμών οδηγεί σε μία μόνο φράση: Καταστρέφουν ανθρώπους.

Αυτό πια δεν είναι στοιχείο για το οποίο αρκεί η αγανάκτηση. Το μετράνε στατιστικά και αποδεικνύουν - όσο κι αν δίνουν άλλες ερμηνείες - ότι το σύστημα δεν μπορεί να έχει αύριο αν δεν καταστρέψει εργατική δύναμη.

Κανείς δεν μπορεί να είναι παρατηρητής - έστω κι αγανακτισμένος - σ' αυτήν την πορεία.

***

Μπροστά στη γενική κατακραυγή, οι αστοί δημοσιολόγοι εντοπίζουν το πρόβλημα στο πρόσωπο του Τόμσεν, του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Κάνουν γαργάρα το κύριο: Οτι καταστρέφεται εργατική δύναμη, όχι από το καπρίτσιο κάποιου, αλλά γιατί αυτό είναι άμεση συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση, για να έχουν ανάκαμψη τα καπιταλιστικά κέρδη. Η φράση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από το μισθό σε χώρες σαν την Ελλάδα», δηλώνει την αξίωση του κεφαλαίου να επιβληθούν άμεσα μισθοί Βουλγαρίας, την ώρα που συνολικά οι καπιταλιστές δηλώνουν πως το μοντέλο Κίνας είναι τελικά το μόνο ελκτικό.

***

Αυτό το ελκτικό μοντέλο δίνει ήδη δείγματα των επιπτώσεών του στους δρόμους της ...Αθήνας. Οπου άστεγοι και υποσιτισμένοι «συνωστίζονται» στον προθάλαμο του ...νεκροτομείου. Σε βαθμό που η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με ασπιρίνες τύπου «κουβέρτες από την εκκλησία» να γίνεται θέμα στα κύρια άρθρα του αστικού Τύπου. Και σ' αυτό, όμως, το μυαλό τους το 'χουν στην υπεράσπιση του συστήματος. Εντοπίζουν ευθύνες σ' αυτόν ή τον άλλο πολιτικό που δεν έκανε καλά τη δουλειά του, κι αφήνουν στο απυρόβλητο το σύστημα - βαμπίρ που ζει και από το θάνατο εργατών.

***

Οι μάχες που είναι μπροστά, απαιτούν κάτι περισσότερο από την κήρυξη συναγερμού. Απαιτούν αυτό να γίνει πράξη. Και είναι προφανές πως δε φτάνουν μόνο οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σήμερα στο ΠΑΜΕ. Για τον κάθε εργαζόμενο, τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Οπου δεν υπάρχει ταξικό συνδικάτο να στηθεί Επιτροπή Αγώνα. Να αυξηθούν στις γειτονιές οι λαϊκές επιτροπές με πυρήνα τους το ταξικό κίνημα. Ο στόχος κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης να μπουν εμπόδια, να αποτραπούν μέτρα, να ανατραπεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου γίνεται στόχος πρώτης γραμμής. Οι γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση νεκροταφείου που έχουν επιβάλει οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η εργατική τάξη οφείλει να βγει στο προσκήνιο, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον, έχουν μόνο αυτό το συμφέρον: Να συμβάλουν στο να γίνουν η αγανάκτηση και η οργή ορμητικό ποτάμι οργανωμένης λαϊκής κινητοποίησης που στο διάβα της θα σαρώσει όλη τη σαπίλα. Οι εφιάλτες της αστικής τάξης να γίνουν πραγματικότητα.

***

Ας μη διαφεύγει από την προσοχή μας: Απέναντι στην ανάγκη να ξεσηκωθούν και οι πέτρες, η αστική τάξη προωθεί ταχύτατα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ένα από τα υπερόπλα της, το γενικό νάρκωμα, ειδικά των νέων παιδιών. Το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών δεν ικανοποιεί την εγκληματική ιδεοληψία όσων διατείνονται ότι είναι θέμα «αυτοδιάθεσης». Είναι στρατηγική επιλογή όλων εκείνων των δυνάμεων που καίγονται για τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εξουσίας, όλων εκείνων που τρέμουν στην ιδέα ότι η νέα βάρδια της εργατικής τάξης παίρνει ήδη μαθήματα ταξικής πάλης στις πύλες της Χαλυβουργίας.

Φωτεινό παράδειγμα η γενική κινητοποίηση που οργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για την ερχόμενη Τρίτη στο χώρο της απεργίας, αυτονόητη η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στα ναρκωτικά που οργανώνει η ΚΝΕ σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ: «Ενα δημοφιλές άρθρο με τον ελκυστικό τίτλο "Πώς η Κίνα θα κατακτήσει τον κόσμο", που έχει ήδη αναρτηθεί σε πολλές ιστοσελίδες της Λατινικής Αμερικής, αναφέρεται απλώς στις συγκυρίες. "Οι επιχειρηματίες επέστρεψαν από την Κίνα εντυπωσιασμένοι: Ολόκληρη η Βραζιλία κατασκευάζει ένα εκατομμύριο κομμάτια από κάποιο προϊόν, ενώ η Κίνα κατασκευάζει σαράντα εκατομμύρια κομμάτια από το ίδιο προϊόν σε ένα μόνο εργοστάσιο. Η ποιότητα είναι ίδια, αλλά η ταχύτητα διανομής των Κινέζων είναι εντυπωσιακή. Οι Κινέζοι εξάγουν το προϊόν τους στην αγορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε τιμές πολύ μικρότερες από αυτές της Βραζιλίας". Εκεί, στην Κίνα, συνεχίζει το άρθρο, οι επιχειρηματίες ανακάλυψαν ότι ένα από τα εργοστάσια έπρεπε να αλλάξει έδρα διότι οι μισθοί των εργατών είχαν πλέον φθάσει στα ύψη, στα 100 δολάρια. Εκεί, στην Κίνα, δεν πληρώνονται υπερωρίες, οι εργάτες αρκούνται σε μία θέση εργασίας και είναι πρόθυμοι να εργαστούν και κάποιες ώρες αμισθί προκειμένου να τη διασφαλίσουν. Αυτή είναι η μεγάλη κινεζική παγίδα (...) επιμένει ο αρθρογράφος. Και εκτιμά ότι την ώρα που η Ευρώπη πνίγεται μέσα στην οικονομική της κρίση και οι Δυτικοί στέλνουν στην Κίνα τις μονάδες παραγωγής τους για να εκμεταλλευτούν τα φθηνά εργατικά χέρια, την ίδια ώρα χαρίζουν στην Κίνα το μέλλον τους. "Σε λίγο δεν θα υπάρχουν εργοστάσια παπουτσιών ή καλτσών στο δυτικό κόσμο, μόνον στην Κίνα". Υπερβολή; Ισως όχι» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ: «Το δριμύ ψύχος που ενέσκηψε τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου απειλεί χιλιάδες αστέγους (...) Η απειλή λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι περισσότεροι των αστέγων υποσιτίζονται (...) Οι υπηρεσίες (...) οφείλουν τη μέγιστη κινητοποίηση για να μη χαθούν ζωές απόκληρων» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Ακόμη και αν το διαβόητο PSI εξελιχθεί ομαλά, τα επόμενα βήματα είναι δύσκολα και επώδυνα για τους περισσότερους πολίτες. Οι δανειστές μας ζητούν νέο Μνημόνιο με ξεκάθαρες δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν απολύσεις σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει και η τεράστια μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 και των λοιπών του 2012, και πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα. Με ποιον τρόπο; Ουδείς γνωρίζει» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συναγερμός ενάντια στο νομοσχέδιο διάδοσης των ναρκωτικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο του ΔΝΤ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράθυρο Τόμσεν για 13ο και 14ο μισθό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με το πιστόλι της Τρόικας στον κρόταφο

ΛΟΓΟΣ: Μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αν καταργηθούν 13ος και 14ος κατάρρευση ταμείων και εσόδων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καλύτερες ημέρες προεξοφλεί το ΧΑ

ΑΥΓΗ: Πώς τα «Nein» έγιναν «ναι σε όλα»

ΝΕΑ: Σχέδιο για βελούδινη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα χέρια του Βενιζέλου η σωτηρία της Δημοκρατικής Παράταξης

ΒΡΑΔΥΝΗ: Μείωση χρεών σε επαγγελματίες και πρώην επιχειρηματίες

ΝΙΚΗ: Σώστε τα λεφτά σας από το «κούρεμα»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βρόχος στο λαιμό του λαού

«Το "ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας", που υιοθετούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, είναι βρόχος στο λαιμό του λαού, τον οποίο θα σφίγγουν εκβιαστικά κατά τα συμφέροντα του κεφαλαίου (...) Αν σκεφτεί κανείς την προπαγανδιστική επίθεση που συνοδεύει τα σημερινά μνημόνια, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τι περιμένει το λαό τα επόμενα χρόνια. Το "δημοσιονομικό σύμφωνο" είναι από μόνο του ένα αντιλαϊκό μνημόνιο διαρκείας, η εκπλήρωση του οποίου προϋποθέτει μόνιμη λιτότητα και συνεχή αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να γίνει πιο αξιόμαχο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (...) οι διακηρύξεις σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων και πάει λέγοντας, στόχο έχουν να κάνουν την καπιταλιστική ΕΕ πιο επιθετική απέναντι στους λαούς. Ολη αυτή η πορεία εν μέσω οξύτατων ενδοενωσιακών ανταγωνισμών κάνει ακόμη πιο άγρια την επιθετικότητα των αστών στην εργατική τάξη κάθε κράτους - μέλους (...) οι κατευθύνσεις για την ανταγωνιστικότητα, που συζήτησε και κατέληξε η Σύνοδος, αποτελούν την καρδιά των μεταρρυθμίσεων που καλούνται να κάνουν τα κράτη - μέλη προκειμένου να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του δημοσιονομικού συμφώνου, δείχνει πως ο καημός τους δεν είναι για τα χρέη, αλλά για το πώς θα κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη.

Εφ' όλης της ύλης σύγκρουση

(...) ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. ΛΑ.Ο.Σ. και Μπακογιάννη συνυπογράφουν τις αποφάσεις της Συνόδου. Διπλά υπόλογοι στο λαό είναι οι οπορτουνιστές, που εξωραΐζουν την ΕΕ και προπαγανδίζουν ότι μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Για τα μονοπώλια δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να οξύνουν με νέα μέτρα την επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Αντίστοιχα για το λαό, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει από την εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία τους, με στόχο την ανατροπή της. Στον καπιταλισμό που σάπισε δεν υπάρχουν λύσεις για το λαό. Η ιμπεριαλιστική Ευρωένωση συντρίβει ό,τι κερδήθηκε με αγώνες και αίμα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το δυνάμωμα της ταξικής πάλης για το εμπόδισμα των μέτρων, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για λαϊκή ευημερία».

(Από το κύριο άρθρο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ