ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Δεν υπάρχει από την πλευρά μας η παραμικρή διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε ανάλογης πολιτικής - είτε αφορά τη ΝΔ είτε άλλα κόμματα - που ξεκινάνε από την άποψη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία. Με την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απάντησε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια στην προτροπή του Γ. Παπανδρέου να στηρίξουν όλα τα πολιτικά κόμματα την κυβερνητική πολιτική προκειμένου να αποκρουστούν οι πιέσεις των διεθνών κερδοσκόπων. Ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε το αίτημα να συναντήσει σήμερα σε διμερείς επαφές τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και την ανάγκη «συναίνεσης» για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε πλήρη σύμπνοια με την ΕΕ και τις καπιταλιστικές αγορές.

Για εμάς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, το κύρος της Ελλάδας που βεβαίως μας ενδιαφέρει σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού, με το πώς ζει ο λαός, ποια δικαιώματα απολαμβάνει. Σχετίζεται με το αν εκχωρούνται ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κινδυνολογώντας με πρόσχημα την οικονομική κρίση τάχθηκε κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Επίθεση στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και στους μετανάστες έκανε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ για λογαριασμό της τάξης που υπηρετεί ανέλαβε με αισχρά ιδεολογήματα να καταφερθεί και ενάντια στο ΚΚΕ. Συνολικά, κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., επικουρούμενοι από τη θεσμο-λαγνεία και τη διάθεση συναίνεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Α. Τσίπρας, επικέντρωσαν στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά με τη σύσταση νέων εξεταστικών επιτροπών και την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, προσπαθώντας όλοι να αποπροσανατολίσουν το λαό για τις πραγματικές αιτίες της διαφθοράς και της αδιαφάνειας και να συνδέσουν την αντιμετώπισή τους με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι σύμφυτες με την καπιταλιστική οικονομία

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ στηρίζει τα μπλόκα και τις απεργίες, κάθε κινητοποίηση όπου εκδηλώνεται η λαϊκή πίεση για την επίλυση προβλημάτων
Το ΚΚΕ στηρίζει τα μπλόκα και τις απεργίες, κάθε κινητοποίηση όπου εκδηλώνεται η λαϊκή πίεση για την επίλυση προβλημάτων
Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε αρχικά στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συνάντηση σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς (δημοσιεύεται ξεχωριστά) και συνέχισε:

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα. Για μας το κύρος της χώρας σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού, με το πώς ζει ο ελληνικός λαός και τι δικαιώματα απολαμβάνει. Σχετίζεται με το αν εκχωρούνται ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα και έχουν εκχωρηθεί προ πολλού στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς. Τρίτο, σχετίζεται με το αν η Ελλάδα παρεμποδίζει, δυσκολεύει τον πόλεμο τον ιμπεριαλιστικό, την καταπάτηση των δικαιωμάτων άλλων λαών και των συνόρων άλλων χωρών.

Και απ' αυτή την άποψη δε δίνουμε δεκάρα όσον αφορά το κύρος της Ελλάδας για το τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι ή οι διάφορες διακρατικές ενώσεις, ξεκινώντας από το εξής: Αν το κεφάλαιο είχε ηθική, πραγματικά έμπαινε ζήτημα αν έχουμε ηθική ή ανήθικη διαχείριση. Το κεφάλαιο δεν έχει ηθική. Και δεν αναφέρομαι τώρα σε πρόσωπα, στα φυσικά πρόσωπα, στους φυσικούς φορείς. Τι συζητάμε τώρα για ηθική και ανήθικη διαχείριση;... Η διαχείριση είναι ανάλογα με την ηθική της οικονομίας.

Ξεκαθαρίζω και πάλι, δεν αναφέρομαι στο πρόβλημα που πραγματικά αντιμετωπίζουμε και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μέσα στη Βουλή, αυτό που λέμε προσωπικό πλουτισμό πολιτικών προσώπων και διαφόρων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα, που έχει αντικειμενική βάση, δεν αναιρούμε ούτε σνομπάρουμε την ύπαρξή του, μας γεννά πραγματικά αγανάκτηση έτσι όπως συζητείται.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συζήτηση
Γιατί ιδιαίτερα από την κυβέρνησή σας και από την προηγούμενη της ΝΔ, συσχετίζεται με το πρόβλημα της κρίσης - για να μην πω ότι σε ορισμένες τοποθετήσεις ταυτίζεται - συσχετίζεται με το πρόβλημα της κρίσης, των ελλειμμάτων, του χρέους κλπ. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια, ως εκδήλωση προβλήματος, ή μέρος του προβλήματος ναι. Αλλά ως αιτία και μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, δεν το δεχόμαστε.

Τα ελλείμματα και τα χρέη,η ίδια η κρίση- για άλλη μια φορά θα το πούμε - έχουν άμεση σχέση με τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής εμπορευματικής παραγωγής. Να μιλήσουμε στο πεδίο της οικονομίας. Δεν είναι προϊόν μιας διεφθαρμένης κυβερνητικής διαχείρισης ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ. Δεν είναι πρόβλημα λοιπόν μιας ανήθικης διαχειριστικής πολιτικής. Διότι ακριβώς επειδή πρέπει να συσχετίσετε τη διαφθορά με την κρίση, σας συμφέρει, για να δικαιολογήσετε αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μέτρα στο όνομα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

Ανισότιμος ο καταμερισμός στην ΕΕ

Γιατί η Ελλάδα έχει ελλείμματα; Γιατί για την κάλυψή τους συνάπτει δάνεια και χρεώνεται; Εχει να κάνει πριν απ' όλα με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Υπάρχει διαφθορά προσώπων; Υπάρχει... Είναι ένα πολύ μικρό μέρος σε σχέση με τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων και των χρεών. Και η Ελλάδα, λέει, λόγω της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, έμεινε πίσω στη διεθνή ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα...

Καταρχήν, η Ελλάδα ενίσχυσε την ανταγωνιστική της θέση και ταυτόχρονα έμεινε πίσω... Για δείτε και με μαθηματική ακρίβεια, για μελετήστε, πότε άρχισε να χάνει η Ελλάδα την ανταγωνιστική της θέση; Παρά το γεγονός ότι έχει εκσυγχρονιστεί, και μία χώρα που στο παρελθόν έκανε κυρίως εισαγωγή κεφαλαίου τώρα κάνει εξαγωγές. Ξεκίνησε η μείωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, της αγροτικής οικονομίας μετά την ένταξη στην τότε ΕΟΚ. Το πρώτο οξυμένο πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου άρχισε από τα αγροτικά προϊόντα.

Eurokinissi

Στη συνέχεια, παρά την πρόοδο που έχει γίνει μέσα στα πλαίσια του συστήματος και στην παραγωγικότητα και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και στις σύγχρονες μεθόδους στην παραγωγική διαδικασία, όχι στο σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά στις πιο ισχυρές και στις πιο μεγάλες, άρχισε να χάνει την ανταγωνιστική της θέση. Αυτό δεν έχει σχέση με τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τους κανόνες του ανταγωνισμού και του ανισότιμου καταμερισμού που ισχύουν; Και πάμε τώρα να το συνδέσουμε με τη διαφθορά και την αδιαφάνεια;

Και τέλος, ανακαλύπτετε ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της Ελλάδας. Δηλαδή, με τις πράσινες μπίζνες στον τουρισμό, τον οποίο πια τον ταυτίζετε με την αγροτική παραγωγή. Για άλλη μια φορά θα σας πούμε ότι η αγροτική παραγωγή έχει εν μέρει σχέση με τον τουρισμό, αν και τα έσοδα από τον τουρισμό κυρίως συνδέονται με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και όχι με τα μικρομεσαία, αλλά εν πάση περιπτώσει η αγροτική παραγωγή δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Συνδέεται πρώτα απ' όλα με τους κλάδους της μεταποίησης, που από τις αρχές της δεκαετίας του '80 σιγά σιγά άρχισαν να έχουν στασιμότητα - είμαστε κάτω κι από τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '80.

Βολεύουν οι πιέσεις των «ξένων οίκων»

Και μη μου πείτε «τι να κάνουμε; Εχουμε την κινέζικη και την ινδική κλωστοϋφαντουργία»... Για άλλη μια φορά θα σας πούμε ότι εμείς δε θέλουμε να γίνουμε Κινέζοι, Ινδοί και Πακιστανοί αγρότες και εργάτες. Κι αν αυτός είναι ο δρόμος της ανταγωνιστικότητας, αυτόν θα τον απορρίψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουμε μέτρα τα οποία ανεβάζουν το κύρος της Ελλάδας στους διάφορους χρηματοοικονομικούς οίκους και απέναντι στην ΕΕ.

Πότε θα μεγαλώσει το κύρος της Ελλάδας; Οταν θα ρίξετε τους μισθούς και τα μεροκάματα στο 30, 40 και 50% που είναι σήμερα, όταν οι συντάξεις θα έρθουν στο 30%, όταν τα όρια συνταξιοδότησης θα ανέβουν στα 70 και στα 71 χρόνια; Οταν ιδιωτικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί, όταν αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, όταν γίνουν οι τρεις πυλώνες της Ασφάλισης, ο ένας δημόσιος για το φτωχοκομείο και οι άλλοι δύο επί της ουσίας είναι ιδιωτικοί, όταν, όταν, όταν... Οταν δεχτούμε τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, όταν δεχτούμε μια σειρά πράγματα τα οποία απαιτούν οι λεγόμενοι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί εταίροι; Εμείς αυτό το απορρίπτουμε. Ισα ίσα, οι αιτιάσεις αυτών των οίκων για μας είναι τιμή.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Κάνετε μια φοβερή προσπάθεια να αποκτήσετε το κύρος της «αντιστασιακής» κυβέρνησης, που «αντιστέκεται» σ' αυτά που σας ζητάει η ΕΕ, που σας ζητάνε το ΔΝΤ κλπ. Ε, όχι! Περγαμηνές αντιστασιακές δεν έχετε, όπως δεν είχε και η ΝΔ. Και να σας πω κάτι... Σας συμφέρει από τη μια μεριά να εμφανίζετε τους «κακούς» ξένους οίκους που ζητάνε από την Ελλάδα, από την κυβέρνηση, να ξεθεμελιώσει και τα τελευταία δικαιώματα.

Από τη μια μεριά, δηλαδή, θέλετε να εμφανίζετε αυτές τις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να συγκινήσετε το λαό και να του πείτε κάτι, «πρέπει να δεχτούμε», «να μη γίνουμε και τα μαύρα πρόβατα»... Και από την άλλη μεριά να εμφανίσετε ότι από τα 10 που σας ζητάνε, τα 9 θα κάνετε και στο 1 αντιστέκεστε. Αντιστασιακή κυβέρνηση δεν είσαστε. Περγαμηνές αντιστασιακές δεν πρόκειται να πάρετε.

Διαφθορά και εργατική αριστοκρατία

Για το θέμα της διαφθοράς. Γιατί δε γίνεται λόγος - ακούω τη ΝΔ και άλλα κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., έχετε ξεσαλώσει, καλείτε τον Αρειο Πάγο να δικάσει την αγροτιά... Για την εργατική αριστοκρατία, σε σχέση με τη διαφθορά, δε γίνεται κανένας λόγος. Γιατί εργατική αριστοκρατία στην Ελλάδα υπάρχει. Εμείς δεν αποκαλούμε εργατική αριστοκρατία αυτούς που έχουν μεγαλύτερες αμοιβές απ' άλλους εντός της εργατικής τάξης. Δεν είναι αυτή εργατική αριστοκρατία.

Εργατική αριστοκρατία είναι οι εξαγορασμένοι, το εξαγορασμένο τμήμα της εργατικής τάξης, ή η αγροτική αριστοκρατία. Από πού εξαγοράστηκαν; Από πάνω. Από το κράτος, από τις κυβερνήσεις, από τον κρατικό μηχανισμό... Γι' αυτή δε γίνεται καμία συζήτηση. Γιατί η εργατική αριστοκρατία παίζει σοβαρό ρόλο σήμερα. Είναι παράγοντας που διαδίδει τη διαφθορά προς τα κάτω, πέρα από τους άλλους μηχανισμούς και παράλληλα με τους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας. Γι' αυτή δε μιλάει κανείς.

Μιλάτε για τα «ρετιρέ». Θα το ξαναπούμε: Αλλο τα «ρετιρέ», άλλο η εργατική αριστοκρατία. Και πού διαφωνούμε; Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς ορισμένων τμημάτων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων κλπ. παίρνετε μέτρα αντεργατικά και αντιλαϊκά. Ολη αυτή η ιστορία που γίνεται τώρα με το Μητρώο Αγροτών, το είπατε και εσείς, «είσαστε υπέρ -λέει- των αγροτών του Κολωνακίου». Πόσοι είναι αυτοί οι μεγαλοδικηγόροι - και δεν είναι μόνο μεγαλοδικηγόροι και γιατροί, είναι και βιομήχανοι και εφοπλιστές, εδώ δεν γίνεται κουβέντα, μένετε στους γιατρούς και στους δικηγόρους... Πόσοι είναι αυτοί; Που έχουν εισοδήματα μεγάλα και ταυτόχρονα δηλώνουν και αγρότες, γιατί δεν μπορούν να μην τα δηλώνουν στην Εφορία αυτοί, αφού θέλουν να επωφεληθούν π.χ. από ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού... Πόσοι είναι; 10, 20, 30 χιλιάδες, 40 χιλιάδες; σας τους χαρίζουμε... Να τιμωρηθούν. Αλλά με πρόσχημα αυτούς πετάτε από 200 ως 300 χιλιάδες αγρότες - ανάλογα πού θα φτάσετε και πόσο θα πιεστείτε από την αντίσταση - τους πετάτε έξω από την παραγωγή. Γιατί είναι φτωχοί αγρότες και μόνο γι' αυτό. Και δεν είναι περίοπτοι αγρότες.

Γι' αυτό λοιπόν διαφωνούμε και δεν είμαστε με τους αγρότες του Κολωνακίου. Βάζετε στο ίδιο τσουβάλι μεγαλοεισοδηματίες με φτωχούς. Συσχετίζετε τη διαφθορά και την αδιαφάνεια με την αξιοκρατία. Το ΑΣΕΠ έχει γίνει ένα σουρωτήρι, 50.000 θα δίνουν εξετάσεις και θα μπαίνουν, θα διορίζονται 3.000. Και μετά έχουμε τη λίστα του ΑΣΕΠ που μπήκαν το 2000, το 2001, το 2002 και που δεν προσλαμβάνονται κατά σειρά και είναι επιτυχόντες. Τα φροντιστήρια πια... Στο τελευταίο χωριό πας και βλέπεις φροντιστήριο του ΑΣΕΠ! Γεμίσαμε φροντιστήρια. Τρεις επετηρίδες εκπαιδευτικών, μία των ωρομίσθιων, μία των αναπληρωτών, μία αυτών που έχουν τόσα χρόνια - δεν ξέρω, 40 χρόνια και πάνω -, τρεις λίστες αδιορίστων...

Ψευτοκαυγάς για τη λεία

Ο ψευτοκαυγάς που κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διανομή της λείας της δημόσιας διοίκησης, ταυτίζεται μόνο με διαφθορά και αναξιοκρατία. Πώς εξηγείται: 40 χρόνια είχαμε δεξιά κυβέρνηση. Από το '81 και μετά έρχεται το ΠΑΣΟΚ. Ηταν φυσικό - όχι ότι το δικαιολογούμε - να θέλετε να διευρύνετε τη δημόσια διοίκηση, τον κρατικό μηχανισμό. Δεν μπορείτε να διώξετε αυτούς που επί 40 χρόνια - όταν υπήρχαν μάλιστα και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων - τους είχατε μέσα εκεί.

Και αρχίζει η διανομή της λείας. Διευρύνεται ο ρόλος της κρατικής διοίκησης, αφού κρατικοποιήθηκαν μια σειρά ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ διευρύνεται, και αρχίζετε: «Είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι»... Πολλοί - λίγοι, είναι σχετικό. Εμείς υποστηρίζουμε την οργάνωση μιας κοινωνίας όπου όλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι το θέμα;

Στρατιωτικές προμήθειες. Λέει, «θα κάνουμε Επιτροπή στη Βουλή». Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για πιο σκοπό γίνονται. Για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και μάλιστα να εκσυγχρονίσουμε την αμυντική μας ικανότητα, καμία αντίρρηση. Αλλά εδώ πέρα, το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών γίνεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μόνο αν είναι σωστό από εκεί που αγοράσαμε, αν πρέπει να αγοράσουμε τα γαλλικά όπλα, τα αμερικάνικα, τα σουηδικά ή τα βρετανικά ή τα ρώσικα. Πριν απ' όλα είναι αν τα όπλα τα αμυντικά που παίρνουμε βοηθάνε την άμυνα της χώρας.

Εδώ πέρα εξοπλιζόμαστε με μέσα εξοπλιστικά τα οποία είναι μόνο για επιθετικούς σκοπούς. Για το στενό Αιγαίο δεν κάνουν, εκτός πια κι αν δε μας απασχολεί, μπορούμε το Αιγαίο να το μοιράσουμε καθέτως, οριζοντίως, πλαγίως κλπ, για να τα βρουν στην εκμετάλλευση οι επιχειρηματίες της μιας ή της άλλης χώρας. Επομένως, ωραία να γίνει η Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τι θα λύσει αυτή; Διαφάνεια, λέει... Μάλιστα, διαφάνεια, ποιος έχει αντίρρηση; Οση διαφάνεια και να κάνετε μέσα σε αυτή τη Βουλή και στις προμήθειες κλπ, διαφάνεια σκοπών δε θα υπάρχει. Γιατί όλα υποτίθεται ότι γίνονται για το όφελος όλων, για τον καλό σκοπό. Διαφάνεια σκοπών δε θα υπάρχει.

Σκάνδαλο τα προγράμματα για την έρευνα

Εμείς τι εννοούμε λέγοντας σκάνδαλα και διαφθορά, και αν θέλετε εδώ παρεμβάλλομαι και στην ατζέντα, δεν ξέρω ποια θα είναι η Διακομματική εδώ στη Βουλή. Λοιπόν, η διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων όπως γίνεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και μιλάμε για το σύστημα. Πρώτα πρώτα, για ποιο σκοπό; Το παίρνει ένας καθηγητής, φτιάχνει και την ομάδα του - δε λέω ότι όλοι οι καθηγητές έτσι κάνουν - αλλά αντικειμενικά όλοι είναι ύποπτοι, και οι τίμιοι και οι μη τίμιοι...

Κάνει την ομαδούλα του, καθορίζει την έρευνα, ποιον συμφέρει, ποια επιχείρηση. 'Η ακόμα, η έρευνα είναι προκαθορισμένη, διότι βλέπετε και το νερό, ας πούμε των Οινοφύτων, έχει έρευνα που λένε έτσι, και έρευνα που λένε αλλιώς. Για το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν διαφορετικές έρευνες. Επιστήμονες στη μια επιτροπή, επιστήμονες και στην άλλη, για διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία. Και όλοι είναι επιστήμονες. Ποιον να αγνοήσουμε εμείς; Ενα ζήτημα είναι αυτό.

Τα κοινοτικά ποσά, βεβαίως, αφού υπάρχουν να τα παίρνουν. Εμείς δε λέμε να τα χαρίσουμε σε κανέναν. Να τα πάρει το υπουργείο Παιδείας, να υπάρχει το πρόγραμμα ερευνών, όχι από τους ιδιώτες, πανεπιστήμια και κρατικά ερευνητικά κέντρα και να πει: Εκεί, εκεί και εκεί. Και βεβαίως να ελεγχθούν και αυτοί που παίρνουν τα ποσά. Αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει το κομμάτι του στην έρευνα και να σχετίζεται με ένα πρόσωπο.

Η έρευνα για το φάρμακο, η έρευνα για τα θέματα Υγείας, πού βρίσκεται; Στα πανεπιστήμια; Σε ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο; Ολα τα συνέδρια και όλες οι μελέτες... θα δείτε από πάνω πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου. Πόσες είναι οι πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο, πέντε, έξι; Δηλαδή, τι να κάνει το ΚΚΕ - εγώ να σας πω και όλοι οι άλλοι βουλευτές. Πού να βρούμε άκρη ποια είναι τα φάρμακα τα έτσι ή αλλιώς, ποια είναι τα πραγματικά, ποια είναι τα αντίγραφα, ποια είναι κοροϊδία, ποια είναι ζημιογόνα; Πού να τα βγάλεις πέρα με τις πέντε πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο, όσο τίμιος και να είσαι; Κοροϊδευόμαστε;..

Ρουτίνα οι εξεταστικές επιτροπές

Σκάνδαλο δεν είναι οι επιδοτήσεις, όταν δίνονται είτε για να θάβονται τα αγροτικά προϊόντα είτε για να μην παράγουν και να αποθηκευθούν; Σκάνδαλο, στο κάτω κάτω, είναι και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό. Εκεί, τίποτα! Χαρίζουμε χρέη των ΠΑΕ! Είναι σκάνδαλο! Δεν ακούς όλη μέρα τίποτα άλλο, ο επιχειρηματίας να αγοράζει... Πόσα δισ.; Και δεν το λέω μόνο με την έννοια ότι ξοδεύονται χρήματα, εδώ δεν ξοδεύονται χρήματα για τον αθλητισμό - αξίζει να ξοδευτεί. Πού ξοδεύεται; Για τη φυσική αγωγή, για τον αθλητισμό στη γειτονιά, για τον αθλητισμό στο χώρο δουλειάς, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Αυτά δεν είναι σκάνδαλα;

Είναι ή δεν είναι σκάνδαλα τα χρέη του κράτους και των τραπεζών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία; Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο ότι εισπράττει το κράτος φόρους για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν τα επιστρέφει; Κατάλογο μπορούμε να κάνουμε για τα σκάνδαλα... Αυτά δεν είναι σκάνδαλα;

Σκάνδαλα είναι - αυτό που λέμε - τα ΠΑΣΟΚικά και τα Νεοδημοκρατικά; Εχουμε κάνει έξι Εξεταστικές Επιτροπές, σε λίγο θα έχουμε είκοσι στη Βουλή. Και όλα αυτά τάχα για να ηθικοποιήσουν το σύστημα. Δεν πρόκειται να το ηθικοποιήσουν. Ακόμα κι αν πάει στη φυλακή, στον Κορυδαλλό και κάποιος πολιτικός... Αν πρέπει να πάει, δεν έχουμε αντίρρηση... Κι αν πάει; Σαν τα μανιτάρια τα σκάνδαλα θα ξαναγίνονται.

Με την ευκαιρία, επειδή τώρα τελευταία και μάλλον έχουμε μια εικοσαετία και παραπάνω που συγκεντρώνετε την προσοχή στα σκάνδαλα, είτε στην αρχή γιατί εν πάση περιπτώσει πήραν μεγάλη διάσταση, έχει γίνει υπόθεση ρουτίνας κάθε κυβέρνηση να κάνει σκάνδαλα και να κάνει Επιτροπή αφού έχει εξασφαλίσει την παραγραφή των δικών της... Μα από το 1821 και μετά τα σκάνδαλα είναι τεράστια...

Δηλαδή, αν θέλετε, από την αυγή του ελληνικού καπιταλισμού. Εκείνος ο Κολοκοτρώνης συνέταξε κατάλογο με τις λωποδυσίες των κοτζαμπάσηδων, με τις κλεψιές και τα χρέη προς το λαό με τα δάνεια της ανεξαρτησίας και με τα δάνεια της ανασυγκρότησης. Ολόκληρος κατάλογος φρίκης δανείων. Με τους ομολογιούχους; Ολόκληρη ιστορία, καινούριο φαινόμενο είναι; Δε σημαίνει ότι επειδή δεν είναι καινούριο συμβιβαζόμαστε με αυτό. Αν θέλετε, βγάλτε όλη την ιστορία των σκανδάλων και θα δούμε μέχρι πότε πληρώναμε τα δάνεια της ανεξαρτησίας...

Το 1939 ακόμα, ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο, οι ομολογιούχοι έπεισαν την ελληνική κυβέρνηση να αυξηθεί το ποσοστό των δανείων και να γίνει από 40%, 43%. 40% ήταν η επιστροφή. Και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής πληρώνονταν. Το «σχέδιο Μάρσαλ»; Δεν είχαν γίνει σκάνδαλα τότε με το «σχέδιο Μάρσαλ»; Μέχρι και οι Αμερικανοί τα έβγαζαν στη φόρα γιατί εν πάση περιπτώσει, λέει, «σας δίνουμε χρήματα για οικονομικούς και στρατιωτικούς σκοπούς και δε θέλουμε να τα παίρνουν οι λίγοι, έχουμε γενικότερους στόχους γι' αυτό».

Επομένως, ανακαλύψαν τώρα το αυγό του Κολόμβου, τις Εξεταστικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Διαφάνειας... Βεβαίως, όταν είναι κραυγαλέα πράγματα, που φαίνονται... Αλλά για βρείτε το σύνορο ανάμεσα στη σκανδαλώδη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική με τα σκάνδαλα του προσωπικού πλουτισμού. Βεβαίως, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του προσωπικού πλουτισμού. Αλλά από ένα σημείο και μετά έχει χαθεί κυριολεκτικά το όριο.

Στηρίζουμε τα μπλόκα και τις απεργίες

Και για να τελειώσουμε. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε και το λέμε σε όλα τα κόμματα. Χωρίς να θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αντίστασης ή της φιλολαϊκότητας, γιατί υπάρχουν πολλοί μέσα στο λαό που το έχουν. Εμείς και μπλόκα στηρίζουμε και απεργίες στηρίζουμε και θα στηρίξουμε. Παντού μάλιστα όπου είναι το υπόβαθρο και εκδηλώνεται η λαϊκή πίεση για την επίλυση προβλημάτων.

Και ακόμα και όταν διαφωνούμε με ομάδες, με κλάδους και αιτήματα, εκεί πάμε μέσα στο λαό και κάνουμε αντίλογο και του λέμε δεν είναι σωστά τα αιτήματά σας. Αλλά ποτέ δεν ζητήσαμε τον Αρειο Πάγο να παρέμβει, ούτε καλύψαμε ούτε πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Στηρίζουμε αγώνες και εκεί που σας λέω ότι μπορεί να διαφωνούμε με τα αιτήματα ή να τα θεωρούμε ανεπαρκή, ανολοκλήρωτα και επιφανειακά. Γιατί στο βάθος, πίσω από έναν αγώνα, που μπορεί να είναι και λίγο συντεχνιακός, αγώνα ας το πούμε με δυναμικά αιτήματα, κρύβεται η αγανάκτηση, η οργή...

Και στις σημερινές συνθήκες όπου υπάρχει τρομοκρατία, ιδιαίτερα εργοδοτική και επικαλούνται όλοι τον Αρειο Πάγο και τους μηχανισμούς, ε, υπάρχει και ο ηρωισμός, και ο ηρωισμός δε λοιδορείται.

Καμιά συναίνεση και στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική

Η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αίτημα του Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κινδυνολογώντας ότι η χώρα δέχεται επίθεση και βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι των διεθνών αγορών, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση». Σ' αυτό το πνεύμα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να μας στηρίξουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια και καλώ αύριο (σ.σ. σήμερα) σε διμερείς συναντήσεις τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής για να σας ενημερώσω και για να ζητήσω τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας».

Απαντώντας στην πρόταση του πρωθυπουργού, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε εκ μέρους του ΚΚΕ: «Κύριοι πρόεδρε της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε απ' αυτό το βήμα ότι θα καλέσετε σε διμερείς συναντήσεις τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις ούτε πολύ περισσότερο να εκθέτουμε με διαφάνεια τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τα αιτήματά μας.

Ομως, να ξεκαθαρίσουμε το εξής, για άλλη μια φορά: Δεν υπάρχει απ' την πλευρά μας η παραμικρή διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης πολιτικής, είτε αφορά τη ΝΔ, είτε άλλα κόμματα, που αν θέλετε ξεκινά από το εξής: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας απέναντι στην κερδοσκοπία τη διεθνή γιατί η Ελλάδα θεωρείται το μαύρο πρόβατο κ.λπ. 'Η να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που λένε: "Πού να επενδύσετε στην Ελλάδα;". Δεν ξέρω αν σας το είπε κανένας εκπρόσωπος της "Ζίμενς" ή κανένας επιχειρηματίας που ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ