ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εντατικό «διάλογο» προανάγγειλε ο Κ. Καραμανλής

Εντατικοποίηση του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τα θέματα που θα περιλαμβάνει, με δεδομένη τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στα διμερή θέματα.

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή του να εργαστεί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στις δηλώσεις που έκανε χτες μετά την ενημέρωση του Κ. Παπούλια τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να εργαστούμε πιο εντατικά στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Επισήμανε, βέβαια, ότι «για την Ελλάδα μοναδικός γνώμονας σ' αυτήν τη διαδικασία είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες», παραγνωρίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία που επιδιώκει τη λύση των «διαφορών» μέσα από ένα διμερή πολιτικό διάλογο με την Ελλάδα... Επανέλαβε τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο αρχών και μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια ήδη αποδεχτεί». Στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» εντάσσονται, όπως είπε, και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μακρά και επίπονη» τη διαδικασία της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δε «συμβαδίζει» με αυτήν που τηρούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επαναφέρουν με ένταση την πρόταση για προνομιακή σχέση και όχι πλήρη ένταξη της Τουρκίας, προφανώς για να παζαρέψουν καλύτερα με την Αγκυρα. Είναι ενδεικτικό ότι προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, απέρριψαν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Θέλω να είμαι ο φίλος της Τουρκίας αλλά δηλώνω ότι η Τουρκία δεν έχει τη θέση της στην Ευρώπη, πολύ απλά επειδή εκτείνεται στη Μικρά Ασία», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος UMP, με θέμα την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από μία προνομιακή εταιρική σχέση. Στο συνέδριο του UMP ήταν επίτιμη προσκεκλημένη και η Α. Μέρκελ η οποία στην ομιλία της τόνισε ότι «ένα πράγμα συνδέει την Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα και την Ενωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», το γεγονός ότι τα δύο κόμματα «θέλουν να προτείνουν στην Τουρκία μία προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μία ισότιμη ένταξη».

Με αυτό ευθυγραμμίστηκε και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στο Κέμπριτζ στο Λονδίνο τάχθηκε υπέρ του «να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας». «Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητική επίσκεψη Σρέντερ στα Κατεχόμενα

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο από την προκλητική επίσκεψη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στα Κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε πολύ θλιβερή εξέλιξη την «παράνομη» επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες ο πρώην καγκελάριος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η επίσκεψη Σρέντερ στα Κατεχόμενα αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα και πρέπει να οδηγήσει σε εγρήγορση για να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα. Ο Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε ότι λείπει η πολιτική πρόληψης, «αφού ήταν γνωστή εδώ και ένα μήνα η επίσκεψη Σρέντερ στα Κατεχόμενα».

Ο Γ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Σρέντερ, διερωτήθηκε πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Ο Γ. Κασουλίδης υπενθύμισε τις πολύ καλές σχέσεις που είχε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αλλά και ο ίδιος, με τον Γκ. Σρέντερ.

Ηλθα ως φιλοξενούμενος

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη θλίψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, για την επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Ηρθα εδώ ως φιλοξενούμενος και αναμένω από τις δύο πλευρές να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό για να τους συναντήσουν. Δε βλέπω κανένα λόγο μη συνάντησης», είπε ο Γκ. Σρέντερ.

Ανέφερε πως αποδέχτηκε την πρόσκληση του Φ. Σογιέρ (πρόκειται για τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος) «από σεβασμό προς τους ανθρώπους του Βορρά, που αποδέχτηκαν το σχέδιο Ανάν».

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν κατακρίνει τους ανθρώπους στο Νότο που το απέρριψαν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση μιας νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εραστής» του «σχεδίου Ανάν»

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έφθασε στα Κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν», με ιδιωτικό αεροπλάνο, από την Κωνσταντινούπολη, και δήλωσε ότι δε θα έφερνε αντίρρηση σε απευθείας πτήσεις. Σε δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φ. Σογιέρ, ο Γκ. Σρέντερ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συναντήσει τους Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας πως αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση, αφού είναι γνώστης της Κύπρου και του προβλήματός της.

Οπως ανέφερε, ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες για τη συμβίωση των Κυπρίων, στηρίζοντας το «σχέδιο Ανάν» κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, και εξέφρασε την ελπίδα να δει να επαναρχίζει η κινητικότητα, διότι «η Ευρώπη χρειάζεται πάρα πολύ την ενότητα, η Ευρώπη δε χρειάζεται ένα μοιρασμένο νησί». Ο Γκ. Σρέντερ, ο οποίος συνοδεύεται από σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

ΔΙΑΔΟΧΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
«Μυστικοί δείπνοι» και δηλώσεις προτιμήσεων

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Με μυστικούς δείπνους, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, ιεράρχες δηλώνουν την προτίμησή τους προς κάποιον από τους υποψηφίους ή ακόμα και συμμετέχουν σε εκλογικά «μαγειρέματα» ενόψει της 7ης Φλεβάρη, μέρα που θα εκλεγεί ο νέος αρχιεπίσκοπος.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, που μίλησε στη ΝΕΤ για την υποψηφιότητά του, οι άλλοι διεκδικητές που φέρονται ως υποψήφιοι είναι οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Σύρου Δωρόθεος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τελικά οι υποψήφιοι να είναι τέσσερις.

Πάντως, το εκλογικό παιχνίδι για το «θρόνο» έχει ήδη αρχίσει να «χοντραίνει». Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κάνει λόγο για «εκβιασμούς και πιέσεις» από υποστηρικτές του μητροπολίτη Σπάρτης και δηλώνει ότι δε θα τον υποστηρίξει γι' αυτόν το λόγο. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης σημειώνει ότι δεν έχει λάβει στα χέρια του τέτοια επιστολή από τον Μεσσηνίας.

Θυμίζουμε ότι υπέρ του Σπάρτης έχει τοποθετηθεί ο μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος (σ.σ. στην κηδεία του μητροπολίτη Λευκάδος Νικηφόρου) και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, εξερχόμενος από το γεύμα που παρέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται ούτε επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Τέλος, χτες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στην Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας ο K. Πυλαρινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ