ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η πολιτική του δικομματισμού το θερμοκήπιο που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για το θέμα

Πίσω από την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη στη Γερμανία κρύβεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τις μίζες που έδωσε η «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, στην απάντησή του έκανε λόγο για «ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει τον κοινωνικό ιστό». Ενώ έχει βουίξει ο τόπος εδώ αλλά και στη Γερμανία, ο υπουργός είπε για την υπόθεση «Ζήμενς» ότι «πρόκειται για ορισμένα δημοσιεύματα και δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις». Ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο ξεκίνησε εδώ και δυόμισι χρόνια προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και το Δεκέμβρη του 2006 στάλθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής σε Γερμανούς εισαγγελείς, προκειμένου να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα της υπόθεσης που αφορούν στην ελληνική πλευρά. Κατά τον Σ. Χατζηγάκη, πριν δύο μέρες (30 του Γενάρη) υποβλήθηκε συμπληρωματικό αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για να σταλούν όλα τα πρόσθετα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το αίτημα του ΚΚΕ για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης λέγοντας προκλητικά «είστε εκτός τόπου και χρόνου» και εκτιμώντας πως «δίνουμε όλοι μας την εντύπωση ότι είμαστε μιζαδόροι και ότι κάνουμε πράγματα παράνομα».

Απαξιωτικός ήταν και για τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, λέγοντας ότι «πολλές φορές έγιναν και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

Κρύβεται πίσω από τη δικαστική διερεύνηση η κυβέρνηση

«Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού και της κυβέρνησης πως η αλήθεια θα λάμψει και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης δε μας πείθουν», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αχ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια ακούμε τις ίδιες πάντα διαβεβαιώσεις αλλά «η αλήθεια έμενε πάντα στο σκοτάδι». Παρέμενε, είπε, εφτασφράγιστο μυστικό όταν αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εμπλεκομένων, όταν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό κατάφερναν να συμβιβαστούν.

Ο βουλευτής είπε ότι η σχετική καταγγελία για τις μίζες της «Ζήμενς» έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και ενάμιση χρόνο και η κυβέρνηση, πέρα από τη δικαστική συνδρομή, δε μας έχει ανακοινώσει εάν εξετάστηκαν μάρτυρες, εάν έγιναν καταθέσεις ή εάν σχηματίστηκε δικογραφία.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δικαστική διερεύνηση ή πίσω από την Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών των κομμάτων της Βουλής, η οποία κρίνει τα οικονομικά των κομμάτων καθαρά βάσει παραστατικών και λογιστικών βιβλίων.

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής δεν εμποδίζει σε τίποτα κάθε άλλου είδους διερεύνηση και πρέπει τα δύο κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να παίζουν πίσω από διαδικαστικά παιχνίδια προσπαθώντας να μεταθέσει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες.

Καταλήγοντας τόνισε:

«Είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές ευθύνες και η πολιτική των δύο κομμάτων αποτέλεσε θερμοκήπιο που εξέθρεψε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων επιχειρήσεων και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι το έδαφος που καλλιέργησε τέτοια φαινόμενα όπως αυτό της "Ζήμενς". Το πρόβλημα είναι πάνω απ' όλα πολιτικό και ο λαός δεν μπορεί να περιμένει διαλεύκανση και λύση παρά μόνο εάν πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σκάνδαλο είναι και η αγορά συστημάτων παρακολούθησης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ»

Στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» και τους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Κ. Μακρή παραχώρησε συνέντευξη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Το επίπεδο της πολιτικής ζωής όλο και διολισθαίνει. Βλέπουμε ότι έχουμε κάνει πρωταγωνίστρια της πολιτικής ζωής την κυρία Αθήνη.

-- Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό, αλλά το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική. Αν αρχίσουμε να συζητάμε για την κα Αθήνη... Ακριβώς για να υπάρξει ανατροπή από τα πάνω πρέπει να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα από τα κάτω και βεβαίως και με την ψήφο του, με όλα τα μέσα και στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο και να μπουν στο επίκεντρο όλα τα προβλήματα. Μέσα εκεί είναι και η διαφθορά. Δεν είναι απ' έξω.

-- Μεγάλο θέμα των ημερών είναι η Siemens. Αν δεν κάνω λάθος, εσείς θα είστε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

-- Εμείς είμαστε υπέρ κάθε μέσου και μέτρου που θα ανοίξει αυτό το θέμα, όχι απλώς για να τιμωρηθούν κάποια άτομα...

-- Την απόρριψη από την κυβέρνηση πώς την κρίνετε;

-- Το πολιτικό χρήμα, γι' αυτό μιλάμε. Αλλά υπάρχει και μια πλευρά που δε λέγεται: Το σκάνδαλο να αγοράζουν συστήματα παρακολούθησης. Με ή χωρίς μίζες είναι σκάνδαλο. Αλλά όταν υπάρχει πολιτικό χρήμα, δηλαδή πολιτική μίζα - γιατί το άλλο επιτρέπεται - την παίρνουν κυβερνητικά στελέχη ή το περιβάλλον τους για να παρθούν συγκεκριμένα συστήματα. Δεν μπορείτε να την πάρετε εσείς που δεν είστε σε κυβερνητική θέση. Τις μίζες, αν δεν τις παίρνει ο ίδιος ο πολιτικός, τις παίρνει το περιβάλλον του. Δεν μπορεί, κάπου δεν πάνε οι μίζες; Δε θα πάνε σε άσχετους με το συγκεκριμένο θέμα.

-- Το ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιρροής δείχνει ότι και κάποιοι να τα έχουν πάρει θέλει να προχωρήσει μπροστά. Να τους αφήσει πίσω. Η ΝΔ αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Πώς το κρίνετε;

-- Αρνητικά. Καταρχήν, κρίνουμε αρνητικά τη θέση που έχει εγκαινιάσει η ΝΔ - μια φλεγματική θέση - που λέει «το θέμα να πάει στη Δικαιοσύνη». Στη Δικαιοσύνη μπορεί να πάει ένας φόνος. Θα πάει, αυτεπάγγελτα. Ανεξάρτητα από το δρόμο της Δικαιοσύνης, δεν μπορείς να λες ως πολιτικό κόμμα, ως κυβέρνηση: «Περιμένω τι θα μου πει η Δικαιοσύνη»! Δηλαδή, τι να κάνουμε; Να περιμένουμε και εμείς τι θα πει η Δικαιοσύνη; Οχι. Και υπάρχει ένα θέμα τι στοιχεία φτάνουν μέχρι τη Δικαιοσύνη.

Η Αλέκα Παπαρήγα σε Ελευσίνα και Μπραχάμι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα, τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη και ώρα 19.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με κύριο θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ακόμα, θα αναφερθεί στα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Την Τρίτη 5/2, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου.

Ημερίδα για την Ενέργεια

Ημερίδα με θέμα «Εξελίξεις και τάσεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της αστικής τάξης» διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Ωρες εργασίας 11 π.μ. έως 2.30 μ.μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην Κούβα

Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αναχωρεί τη Δευτέρα 4/2/2008 για την Κούβα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση που διοργανώνει η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ