ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, πουθενά αλλού στον κόσμο, δε γίνεται αυτό. Αυτά έλεγε χτες το πρωί, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με την άρνηση των τραπεζιτών να διαπραγματευτούν κλαδική σύμβαση.

Προφανώς, δεν έχει ή δε θέλει να καταλάβει ότι η τελευταία και άκρως αρνητική εξέλιξη αποτελεί άλλη μια συνέπεια της καταστροφικής για τα συμφέροντα των εργαζομένων λογικής του «κοινωνικού διαλόγου» και της ταξικής συναίνεσης, που χρόνια τώρα ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Προφανώς, δεν έχει ή δε θέλει να καταλάβει ότι αυτός ακριβώς είναι ο βασικός στόχος και η ουσία του «κοινωνικού διαλόγου»: Ο ευνουχισμός του ταξικού προσανατολισμού της εργατικής τάξης, η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού της κινήματος, η πολύμορφη υπονόμευση της ενότητας και η πολυδιάσπασή της, η καλλιέργεια αντιλήψεων ταξικής συνεργασίας και κοινωνικού εταιρισμού, η αλλοτρίωση, ο συμβιβασμός και η υποταγή της στους κεφαλαιοκράτες. Με άλλα λόγια, όλα όσα προαπαιτούνται, για να μπορούν οι κεφαλαιοκράτες να επιβάλλουν τους συνεχώς επαχθέστερους όρους εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος της εργατικής δύναμης.

Προφανώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι ανίκανοι να απεγκλωβιστούν από τη μέχρι σήμερα καταστροφική για τους τραπεζοϋπαλλήλους πορεία τους. Οι τελευταίοι, όμως, μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Και σ' ανώτερα...

Φανταζόμαστε, πως τόσο οι σημερινοί κυβερνώντες, όσο και οι προκάτοχοί τους, θα είναι ικανοποιημένοι. Οι στόχοι της ανάπτυξης (των επιχειρηματικών κερδών) και της σύγκλισης (των τιμών και της ακρίβειας) με τις άλλες καπιταλιστικές χώρες πηγαίνουν πρίμα. Οπως φανερώνει η ετήσια έρευνα του «Εκόνομιστ», για τις ακριβότερες μεγάλες πόλεις του κόσμου, η Αθήνα τα πηγαίνει μια χαρά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το κόστος ζωής στην Αθήνα έχει ήδη φτάσει στο 90% εκείνου της Νέας Υόρκης. Αρα, συγκλίνουμε πλέον με τις ΗΠΑ, την πλέον αναπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα του πλανήτη. Κι επιπλέον, το 2001 βρισκόμασταν στην 79η θέση της λίστας των 128 πόλεων, ενώ, τώρα, έχουμε αισίως κατακτήσει την 54η θέση, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα 25 ολόκληρων θέσεων μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Αρα, προχωράμε μπροστά και, μάλιστα, με γρήγορους ρυθμούς.

Αντε και σ' ανώτερα...

Στην πεπατημένη της διαχείρισης

Στην πεπατημένη της «καλύτερης» ή «χειρότερης» διαχείρισης κινείται η κριτική της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για το οποίο έληξε προχτές η προθεσμία του «δημόσιου διαλόγου».

Με επιμέρους παρατηρήσεις και επιχειρήματα του τύπου «παράλληλα δεν υιοθετεί τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013», η ΚΕΔΚΕ προτείνει τροποποιήσεις, ...απαιτεί την αναφορά στον «εθνικό στόχο για συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 20,1% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 και κατά 29% το 2020» και κάπου εκεί επισημαίνει ότι πρέπει να ευνοηθούν από τις διατάξεις και οι μικροί παραγωγοί, ενώ κάνει λόγο και για χωροταξικές καταστρατηγήσεις.

Αυτό που δεν κάνει, ούτε συνειδητά, ούτε από ...λάθος, είναι να αντιμετωπίσει το σχέδιο νόμου, ως μέρος της γενικότερης πολιτικής παράδοσης στους ιδιώτες και ειδικά στο μεγάλο κεφάλαιο - με ακόμη ευνοϊκότερους όρους από ό,τι μέχρι σήμερα - της παραγωγής ηλεκτρισμού και από ΑΠΕ. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η ΚΕΔΚΕ ήταν στο πλευρό και της τότε κυβέρνησης. Εμπρός, λοιπόν, για τις νέες ...Κεφαλονιές, αλλά με ...τροποποιήσεις!

Ενός κακού μύρια έπονται

Η προστασία της λαϊκής υγείας βρίσκονταν στο κέντρο της προσοχής των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πάντες γνωρίζουν, για παράδειγμα, τα σχετικά επιτεύγματα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σήμερα, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από φυματίωση στη Ρωσία είναι περίπου 119.000, οκτώ έως δώδεκα φορές μεγαλύτερος από εκείνον στη Δυτική Ευρώπη. Η αναλογία των φυματικών προς τον πληθυσμό είναι 83 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη είναι επτά έως δέκα κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

«Τα στοιχεία του 2005 δείχνουν μια αύξηση της θνησιμότητας, η οποία αγγίζει ιδιαίτερα τον ενεργό πληθυσμό, από 40 έως 59 ετών», δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Εκατερίνα Κακορίνα, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων «Ρία - Νοβόστι» αναφέρει ότι το 2004 περίπου 26.000 άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση στη Ρωσία. Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην πρώην Σοβιετική Ενωση επιβεβαιώνει το γνωμικό που λέει, ενός κακού μύρια έπονται.


Τα ... τεχνολογικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ είδαμε τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, στις φωτογραφίες του με τον Μπιλ Γκέιτς, τον γνωστό ιδιοκτήτη της «Μάικροσοφτ», μετά την υπογραφή συμφωνίας για τον «εκσυγχρονισμό» του ελληνικού Δημοσίου.

Αλλωστε, η συμφωνία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ ως επίτευγμα, αφού θα έχουμε, υποτίθεται, φτηνό λογισμικό και διάφορα άλλα ...ωφελήματα. Οποιος πιστέψει τα προαναφερόμενα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα γίνει ...φτωχότερος - έστω και λίγο. Οπως όλοι γνωρίζουν, όμως, με ριζικά διαφορετικές τακτικές έχει γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Πέρα απ' αυτό, όμως, δε γνωρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δημιουργούν πολύ συγκεκριμένες εξαρτήσεις; `Η, κάνουμε λάθος ότι η «Μάικροσοφτ» αναλαμβάνει, ουσιαστικά, να αναπτύσσει προς όφελός της οτιδήποτε έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες (και) στην Ελλάδα;

Εκτός πια και αν ο προαναφερόμενος επιχειρηματικός κολοσσός αποφάσισε ξαφνικά να μη χρησιμοποιεί τα συστήματα των νέων τεχνολογιών, για να αλυσοδένει τις χώρες και να τις ξεζουμίζει στον αιώνα τον άπαντα. Δυστυχώς, όμως, η διεθνής φήμη της δε συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ θεωρήσουμε ...σαφέστατη τη δήλωση του πρωθυπουργού για το Κόσσοβο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπ. Τάντιτς; Τι σημαίνει, δηλαδή, λύση «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» και όχι «προϊόν υποβολής ή υπαγόρευσης;».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρώτον, ποιο είναι το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας; Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνει ή όχι τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς μιας ανεξάρτητης χώρας - μέλους του ΟΗΕ; Οπως όλοι θυμούνται, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δεν τους είχαν καταδικάσει και, μάλιστα, ως ωμή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Δεύτερον, ποιος νομίζουν οι κυβερνώντες ότι υποβάλλει ή υπαγορεύει στα Βαλκάνια; Γιατί δε μας λένε καθαρά την άποψή τους, αντί να κάνουν ...γαργάρα την ορθή θέση υπέρ της μη αλλαγής συνόρων;

Γιατί, φυσικά, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι υποβολείς, που δε μιλάνε απλώς, αλλά παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πιέζουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις: Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση...

«Καλή αρχή»

Το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου αγωνιστικού ξεκινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, έχει επιδοθεί σ' ένα συνεχή και σκληρό αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στο στόχαστρο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας άρχισε από την αρχή του νέου έτους, δημιουργώντας πρόσθετα και πιο οξυμένα αγροτικά προβλήματα κι εντείνοντας τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, κατά τόπους, και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 του Μάρτη.

Η ΠΑΣΥ, που οργανώνει και συντονίζει τις κινητοποιήσεις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσκοπούν στην επίλυση συγκυριακών προβλημάτων και στην ικανοποίηση επιμέρους διεκδικήσεων, αλλά εντάσσονται στην πορεία της συνεχιζόμενης πάλης ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική. Κι έχει καταστήσει σαφές ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά συμπαρατάσσεται με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στον κοινό αγώνα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος όλων των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες και πολλά τα εμπόδια για την ανάπτυξη των νέων αγώνων και σ' αυτά «ποντάρει» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, όταν δηλώνει πως φέτος δε θα υπάρξουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Δυσκολίες και εμπόδια, που σχετίζονται και με την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στο αγροτικό κίνημα. Η πολιτική ξεκληρίσματος που εφάρμοσαν, με πρόγραμμα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει, με συνέπεια, η ΝΔ, έχει εκδιώξει από το αγροτικό επάγγελμα πολλούς νέους, ενώ η παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλων «καλοθελητών» για τη νέα ΚΑΠ, έχει «μπερδέψει» αρκετούς, δημιουργώντας ένα κλίμα αναμονής για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό αγροτικό φρόνημα, μέσω και των τρομοκρατικών «αγροτοδικείων», που ξανάρχισαν να λειτουργούν σαν «λαιμητόμοι» σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, καθώς τα αγροτικά στελέχη τους, όχι μόνο δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά επιχειρούν να περάσουν τη «λογική» της παραίτησης, της υποταγής και της μοιρολατρίας. Εμπόδια στέκονται η συμβιβαστική τακτική των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, και η αποπροσανατολιστική και υπονομευτική δράση των γνωστών «αγωνιστών» του κυβερνητικού αγροτοσυνδικαλισμού.

Ομως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει τη δυνατότητα, ξεπερνώντας και τις δικές του αδυναμίες, να διασφαλίσει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Πατώντας» στα πολλά και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα των μικρονοικοκυραίων του χωριού, αξιοποιώντας την κοινωνική ανασφάλεια και την πολιτική δυσαρέσκεια που εξαπλώνονται στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζοντας τα τερτίπια από την παραπλανητική στάση των «καλοθελητών» για τη νέα ΚΑΠ, και «ποντάροντας» στις αγωνιστικές διαθέσεις που παραμένουν και θα αυξηθούν, μπορεί να δώσει μαζική και δυναμική συνέχεια στην πάλη των ξωμάχων, ελπίδα και προοπτική στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι μια «καλή αρχή» σ' αυτήν την πορεία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ