ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (2/2)
  • Μίμης Πλέσσας
    Μίμης Πλέσσας
    Το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών προσκαλεί σε μια συναυλία - γνωριμία με τα χάλκινα όργανα, στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστ στην τρομπέτα ο Φρεντ Μιλς και στο ντιντζεριντού (παραδοσιακό όργανο των ιθαγενών της Αυστραλίας) η Κατερίνα Τσεντς.
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), η μελωδική συντροφιά του Διονύση Τσακνή και της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου μεγαλώνει, καθώς σε αυτή προστίθεται το νέο φωνητικό σύνολο «SoNaMa» (Σοφία Μάλαμα, Ναταλία Κάντζια, Μαρία Γράμψα). Κάθε Κυριακή (9 μ.μ.), στο πρόγραμμα παρεμβαίνουν οι «Etsi De».
  • Αρωμα Μεσογείου στις «Γραμμές» όπου οι «Δυνάμεις του Αιγαίου» συναντούν τη Sara Alexander, σήμερα (3 μ.μ.) και αύριο (9 μ.μ.).
Δευτέρα (3/2)
  • Στο «Συρμό»(Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), ο Βασίλης Λέκκας (φωνή) συναντά στη σκηνή, μετά από δέκα χρόνια, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα). «Ταξιδεύοντας εδώ» τιτλοφορείται το πρόγραμμά τους, ένα «ταξίδι» στους μελωδικούς κόσμους των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Τρανταλίδη.
  • Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Μάνος Πυροβολάκης τραγουδούν στην «Αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, 210.9014.428), κάθε Δευτέρα (μέχρι τέλη Φλεβάρη).
  • Αφιέρωμα στα παραμύθια από σήμερα και όλη την εβδομάδα, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9270.628). Το «ταξίδι» αρχίζει με το Ζακυνθινό παραμυθά Δημήτρη Αβούρη.
Τρίτη (4/2)
  • «Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη.
Τετάρτη (5/2)
  • Χρήστος Θηβαίος
    Χρήστος Θηβαίος
    Μαρινέλλα και Γιώργος Νταλάρας και πάλι «Μαζί» για τέσσερις βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5,6,8,9/2).
Πέμπτη (6/2)
  • Πρεμιέρα, με το έργο «Ο βροχοποιός» του Ρίτσαρντ Νας, στο θέατρο «Μέλι». Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ και η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Αγης Εμμανουήλ, Ανδρέας Βαρούχας, Γιώργος Χριστοδούλου, κ.ά.
  • Τελευταίες εμφανίσεις (μέχρι 9/2) του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Τάνιας Τσανακλίδου, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210. 9226.975).
Παρασκευή (7/2)
  • Ο Μίμης Πλέσσας ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Ζοοm», στην Πλάκα, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου και πολλά αγαπημένα τραγούδια του. Τραγουδούν: Ελένη Δήμου, Πένυ Ξενάκη, Σπύρος Κλείσσας, Αγγελος Χρονάς, Γιώργος Περρής, Εφη Καραγιάννη, Ζωή Κουρούκλη. Πρόγραμμα: Παρασκευή - Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.).
  • Η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Ν. Φάληρο, 210.4813.605), τραγούδια της σε ποίηση της Σαπφούς (αφιερωμένα στη Φλέρυ Νταντωνάκη), του Ν. Καββαδία, παραδοσιακά και Μικρασιατικά.
  • Λατινοαμερικάνικες μελωδικές «διαδρομές» με τη Μάρθα Μορελεόν, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.
  • Διονύσης Τσακνής
    Διονύσης Τσακνής
    Ο Χρήστος Θηβαίος και η Εμίλια Οτταβιάνο προσφέρουν ακόμη τρεις βραδιές (μέχρι 9/2) με τραγούδια τους και μουσικές της Μεσογείου, «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη, Αγ. Ανάργυροι).
  • «Ταξίδι» στις Ινδίες, από σήμερα στο θέατρο «Coronet», (Φρύνης 11 Παγκράτι, τηλ. 210.7012.123) από το θίασο της χορογράφου - χορεύτριας Daksha Sheth.
Σάββατο (8/2)
  • Πρεμιέρα, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», με το «Βυσσινόκηπο» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέξανδρος Μυλωνάς κ.ά.
  • Ενα πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και μελωδίες παρουσιάζει η Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Ενρίκε Ντιεμέκε και σολίστ το κιθαριστικό ντουέτο των Λίζας Ζώη και Ευάγγελου Ασημακόπουλου.

Βασίλης Λέκκας
Βασίλης Λέκκας

«Ο Βυσσινόκηπος» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ο Βυσσινόκηπος» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πρώτη παρουσίαση

Στην αίθουσα τέχνης «the apartment» (Βουλής 21) εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες έκθεση φωτογραφίας της Εφης Παλαιολόγου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων της στην Αθήνα, αν και από το 1997 συμμετέχει ενεργά στην εκθεσιακή βρετανική σκηνή. Η Ε. Παλαιολόγου ανήκει στους Ελληνες που κάνουν σημαντική καριέρα στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Μ. Βρετανία, όπου ζει και εργάζεται. Εγινε κυρίως γνωστή για τις νυχτερινές φωτογραφίες της πόλης, οι οποίες προσδίδουν στην αστική τοπιογραφία έντονη ψυχολογική φόρτιση. Πάνω από δέκα χρόνια, η δημιουργός φωτογραφίζει σκοτεινά, «ανεξερεύνητα» σημεία διαφόρων πόλεων, τα οποία αποκτούν ένα καινούριο νόημα πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης τοποθεσίας και στιγμής. Σημασία δεν έχει αν πρόκειται για το Λονδίνο, το Παρίσι ή την Αθήνα, αλλά η σχέση μας με την πόλη ως έννοια.

Η περιπλάνηση στην πόλη, μια παραδοσιακά αντρική δραστηριότητα, επαναπροσδιορίζεται από την καλλιτέχνιδα, η οποία αποτυπώνει με το φακό της την απειλή, τη μοναξιά, αλλά και τη μαγεία της σύγχρονης μεγαλούπολης. Τα χαρακτηριστικά της πόλης αποκτούν σημασία μόνο ως σημεία σε ένα προσωπικό σκηνικό, όπου λειτουργούν ως προβολές κρυφών φόβων, επιθυμιών και φαντασιώσεων. Οι φωτογραφίες της διακρίνονται για την αυστηρή σύνθεσή τους, με συχνές αναφορές στην αφηρημένη ζωγραφική ή την αισθητική του μινιμαλισμού. Με αυτή την αισθητική κατά νου, έχει στηθεί η έκθεση, η οποία όμως φιλοδοξεί να είναι μια πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλιάς της δημιουργού. Θα διαρκέσει έως τις 15 του Μάρτη και θα λειτουργεί Τετάρτη έως Παρασκευή 12 με 8 και Σάββατο 12 με 3.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ