ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα άμεσης εφαρμογής και εφεδρείες του κεφαλαίου για τη συνέχεια

Μεταξύ άλλων, συζητιέται η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από τα φετινά εισοδήματα!

Eurokinissi

Με τη συμπλήρωση του πακέτου με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, όσο και για τη μετέπειτα περίοδο, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το «κουαρτέτο. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι «παρεμβάσεις» στα Εργασιακά, τα ζητήματα της Ενέργειας, οι αναδιαρθρώσεις και βέβαια η κάλυψη των αποκαλούμενων «δημοσιονομικών κενών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δρομολογείται η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων και μάλιστα με ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή του μέτρου από τα φετινά εισοδήματα (έτους 2017). Τα εξεταζόμενα σενάρια συγκλίνουν στην περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, σε μια εξέλιξη που θα σημάνει ένταση της φοροληστείας για τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από τα 420 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται γύρω από τον επιμερισμό των μέτρων άμεσης εφαρμογής με αυτά που θα ενταχθούν στις «εφεδρείες» του ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» για την περίοδο μετά το 2018.

Και ενώ η συγκυβέρνηση «περί άλλα τυρβάζει», με το άλλο χέρι παζαρεύει τους στόχους για «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι και 10 χρόνια μετά προγραμματιζόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι για τα πλεονάσματα φαίνεται να «κλειδώνουν» στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019 - 2024 και σε 2,5% με 3% για την περίοδο 2025 - 2028. Και βέβαια, η απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, συνεπάγεται την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», στον οποίο περιέχονται οι συντάξεις, τα κονδύλια για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών, οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.

Στα ζητήματα αυτά, εκδηλώνεται η επιχείρηση του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού» με τη ταυτόχρονη «σύνθεση» των προτάσεων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σε αυτό το επίπεδο, καθοριστική θεωρείται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στην οποία θα συζητηθούν οι εκθέσεις για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας, καθώς και αυτή για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Στις 9 Φλεβάρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, οι «θεσμοί» ενδέχεται να αποστείλουν επίσημο κείμενο, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο των προϋποθέσεων για επάνοδο των κλιμακίων τους στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, εστίασε στην «ικανοποιητική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και απέκτησε πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων».

«Κόκκινα» δάνεια και «αναπτυξιακός» νόμος

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, είχε χτες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», με βάση τους στόχους για την απομείωσή τους κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2018. Συζητήθηκαν, επίσης, οι επόμενες παρεμβάσεις, που αναμένεται να λειτουργήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», οι «ηλεκτρονικές δημοπρασίες» (δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί). Επίσης, η φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές σε όφελος των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των εκκρεμών θεμάτων από κοινές τεχνικές επιτροπές (υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών) για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ.

Τέλος, συνολικά 881 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν προς ένταξη στον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, κατά μέσο όρο, το ύψος ανά αιτούμενη επένδυση φτάνει σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, που βέβαια θα μεγαλώσει στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τελική έγκριση των επιχειρηματικών πλάνων που έχουν υποβληθεί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 41,3% των αιτήσεων αφορά σε φορολογικές διευκολύνσεις που προβλέπονται από το νόμο και τα υπόλοιπα σε κρατικές επιδοτήσεις, «ενισχύσεις του μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών με κρατικό χρήμα κ.ά. Επίσης το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στη βιομηχανία (κυρίως στον κλάδο της αγροτοδιατροφής), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη σήμερα Πέμπτη, στις 10.20 μ.μ., στο κανάλι ACTION 24 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Με τον πρύτανη του ΕΜΠ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα έχει σήμερα Πέμπτη τις ακόλουθες συναντήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό:

-- Στις 12 μ. με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό.

-- Στη 1.30 μ.μ. με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γ. Γκόλια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ