ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια με άξονα τη σωτηρία του κεφαλαίου

Συνέχιση του χτυπήματος σε μισθούς, συντάξεις, Εργασιακά προαναγγέλλουν ανοιχτά οι «εταίροι», επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο των αντιλαϊκών διαπραγματεύσεων

«Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30 έως 40% σε ονομαστικούς όρους. Ολα αυτά πρέπει να συνεχιστούν, επειδή το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ δύσκολο»...

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του οργανισμού, αποδίδοντας με χαρακτηριστικούς τόνους το περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών που ξεκίνησαν και επίσημα χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης».

Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα και τις ημερομηνίες ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων, η ατζέντα των διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, περιλαμβάνει «τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των ρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως η ενεργειακή αγορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, «προ των πυλών» βρίσκεται η παραπέρα κατακρεούργηση όχι μόνο των ονομαστικών συντάξεων, αλλά και οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά (π.χ. ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο. Και βέβαια, έχει τη σημασία του το ότι τα παραπάνω διατυπώνονται ανοιχτά πλέον και από την πλευρά της Ευρωζώνης, σε συνέχεια αντίστοιχων «διαρροών» από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διαμόρφωση «κοινής στάσης» των δανειστών ήταν αντικείμενο ειδικών συνεννοήσεων στο εσωτερικό του «κουαρτέτου» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι παρεμβάσεις στην «αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να γίνει «ανταποδοτικό», στην πραγματικότητα η πλήρης διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα του. «Ενστάσεις» σε σχέση με το προσχέδιο της συγκυβέρνησης διατυπώνονται ακόμη και για τα «υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων», καθώς και για την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ολα τα παραπάνω αντικειμενικά έρχονται να στηρίξουν τη συγκυβέρνηση στην επιτάχυνση της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η παραπέρα μείωση των κύριων συντάξεων (και αυτών που τώρα αποδίδονται), αλλά και των επικουρικών και των εφάπαξ, για τα οποία άλλωστε υπάρχει... «μέριμνα» και στο κυβερνητικό σχέδιο.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χτες ότι το πετσόκομμα των συντάξεων βρίσκεται στη διαπραγμάτευση, ενώ θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις διέρρεαν ότι «αν οι δανειστές επιμείνουν», η κυβέρνηση έχει έτοιμες τρεις αντιπροτάσεις. Οι διαρροές αυτές, σε συνδυασμό με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους «θεσμούς», μαρτυράνε ότι όλα τα υπό συζήτηση θέματα θα καταλήξουν χειρότερα για το λαό απ' όσο τα παρουσιάζει τώρα η κυβέρνηση. Η διαπίστωση αυτή αφορά προπάντων στο Ασφαλιστικό, το οποίο, στην τελική του μορφή, φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι στα παζάρια της τρέχουσας βδομάδας θα κυριαρχήσουν το δημοσιονομικό και το αλληλένδετο με αυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού «τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Αυτό αποτελεί μια ακόμη ομολογία για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή καρατόμησης των συντάξεων, προκειμένου να κλείσουν τα «δημοσιονομικά κενά» από τη φετινή χρονιά.

«Αξιολόγηση» με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, το γνώριμο σκηνικό των «αξιολογήσεων» επαναλαμβάνεται, με πρώτη πράξη τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, που αναμένεται να αναχωρήσουν στο τέλος της βδομάδας, για να επανέλθουν στην Αθήνα περί τις 15/2.

Για σήμερα προγραμματίζονται συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Ασφαλιστικό, τα «δημοσιονομικά κενά» του 2016, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016 - 2018, τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή του.

Στόχος της συγκυβέρνησης είναι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» το ταχύτερο δυνατό, ακόμη και στο τέλος Φλεβάρη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, εμφανίζονται έτοιμοι να «κυρώσουν» το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων με την ταυτόχρονη κατάθεση στη Βουλή δύο εφαρμοστικών νόμων (ο πρώτος για το Ασφαλιστικό και δεύτερος με όλα τ' άλλα).

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ψηλά στην ατζέντα» της τρέχουσας «αξιολόγησης» βρίσκεται και το ζήτημα του Φορολογικού (αγρότες, μισθωτοί συνταξιούχοι κ.ά.), μέσω του οποίου απογειώνεται η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Αύριο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει την πρότασή της για το Φορολογικό, τόνιζαν χτες κυβερνητικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι μια σειρά από παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν τώρα, καθώς αποτελούν μέρος της πρώτης «αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, τα νέα φορολογικά μέτρα θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας, για το οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της εξαίρεσης από την πώληση σε «επενδυτές». Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί εξαίρεση μέχρι 15/2 για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους, συμπεριλαμβανόμενης - σε κάθε περίπτωση - και της δυνατότητας πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε «επενδυτές» και άλλα «κοράκια» των αγορών.

Αλληλένδετοι αντιλαϊκοί κρίκοι

«Καθώς είναι πολλά και πολύπλοκα τα θέματα που εμπλέκονται, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί στο παρόν στάδιο», τονίζει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το Ασφαλιστικό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποφάσεις για τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος μπορούν να προετοιμαστούν, καθώς πρόκειται και προϋπόθεση και για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο είναι αλληλένδετα όλα αυτά τα ζητήματα, επίσημες αποφάσεις για όλα αυτά είναι πιθανόν να ληφθούν σχεδόν ταυτόχρονα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», σημειώνει ότι η διευθέτηση του κρατικού χρέους «είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σύνδεση του οικονομικού ζητήματος της χώρας με το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα η παράλληλη αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων συνιστά «μια πρόσθετη δυσκολία».

Στην Καλαμάτα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, το Σάββατο 6/2, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Γρηγόρης» (πίσω από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ