ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καμιά κατάσχεση για χρέη λαϊκών νοικοκυριών

Να μη βεβαιώσουν καμία οφειλή στην Εφορία και να μην προβούν σε καμία ενέργεια κατάσχεσης, μέχρι το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί σχετική απόφαση, καλεί τις υπηρεσίες του Δήμου η δημοτική αρχή Πετρούπολης.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και ταυτόχρονα για τη διασφάλιση των εσόδων του Δήμου από αυτούς που πραγματικά χρωστούν και οφείλουν να πληρώσουν, από αυτούς που έχουν και όχι από αυτούς που δεν έχουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Πετρούπολης:

«Το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που έχει τη σφραγίδα του "Καλλικράτη", της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και όλων των αντιλαϊκών διατάξεων που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, τους επιβάλλει να λειτουργούν ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει, εκτός των άλλων, λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των δημοτών που οφείλουν, με μια διαδικασία που αντιμετωπίζει με τα ίδια μέτρα και σταθμά μεγαλοοφειλέτες και λαϊκά νοικοκυριά.

Ως δημοτική αρχή, θεωρούμε απαράδεκτο, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία έχουν ανατραπεί σειρά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και που οδηγούνται στην εξαθλίωση όλο και περισσότερες οικογένειες, ο Δήμος μας να προχωρήσει σε κατασχέσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε παραπέρα επιδείνωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων, σε ένα ακόμη χτύπημα σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Θα λειτουργήσουμε με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον. Με μέτρα και πρωτοβουλίες ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και διασφάλισης των εσόδων του Δήμου από αυτούς που πραγματικά χρωστάνε και οφείλουν να πληρώσουν, από αυτούς που έχουν και όχι από αυτούς που δεν έχουν και που ως δημοτική αρχή έχουμε υποχρέωση να τους συνδράμουμε για να σταθούν στη ζωή όρθιοι και να παλέψουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ζητηθεί από τις υπηρεσίες να μη βεβαιώσουν καμία οφειλή στην Εφορία, να μην προβούν σε καμία ενέργεια λήψης αναγκαστικών μέτρων, πράξη κατάσχεσης εις βάρος της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και καμία κατάσχεση εις χείρας τρίτου, μέχρι το θέμα να συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί σχετική απόφαση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Επιταχύνουν τη μετατροπή της χώρας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Eurokinissi

Στην εφαρμογή των μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα προχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, αποφασίστηκε το υπουργείο Αμυνας να αναλάβει την επιτάχυνση των έργων δημιουργίας, αλλά και τη λειτουργία των «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» (hot spots) στα πέντε νησιά Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο. Επίσης, αποφασίστηκε το ΥΠΕΘΑ να παραχωρήσει δύο στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό για τη δημιουργία «κέντρων μετεγκατάστασης».

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, τα νησιά και ολόκληρη η χώρα θα μετατραπούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, που θα περιμένουν εάν και πότε θα χρειάζεται το κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό, για να περνούν στην ΕΕ και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.

Κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι «αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση» των «hot spots» και των «κέντρων μετεγκατάστασης» και «για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Προσθέτει, επίσης, ότι στη διυπουργική «κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», ενώ η κυβέρνηση «ελπίζει ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Παραπέρα, και σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

«1. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναλαμβάνει: α) Να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά. β) Να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα "hot spots" να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. γ) Τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες. δ) να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής, προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Δ. Παπαγιαννάκος.

Κινητοποίηση ενστόλων για το Ασφαλιστικό

Σε συμβολική κατάληψη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) προχώρησαν χτες ένστολοι αστυνομικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Το πανό που ανάρτησαν στην είσοδο των γραφείων του Ταμείου ανέφερε «Στοπ στις περικοπές, δεν αντέχουμε άλλο».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), καταγγέλλοντας ότι το Ταμείο τους εξαφανίζεται μαζί με τα αποθεματικά. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, έκανε λόγο για 220 εκατ. ευρώ αποθεματικά του επικουρικού τους Ταμείου, αναφέροντας ότι θα χαθούν με την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Την Παρασκευή, οι υπάλληλοι στα Σώματα Ασφαλείας έχουν πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Οπως σημείωσαν, η επίθεση που ξεδιπλώνεται σε βάρος της Ασφάλισης και με το νέο κυβερνητικό σχέδιο πλήττει τους πάντες. Γι' αυτό όλοι πρέπει να είναι στους δρόμους στο πλαίσιο και της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση», αποτελούμενη από τους συνταξιούχους αστυνομικούς Γιώργο Καραμάνη και Δημήτρη Ματζιάρα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Αποστράτων Αστυνομικών Αττικής, που ανέδειξαν την ανάγκη για μαζική συμμετοχή των απόστρατων και εν ενεργεία αστυνομικών, μαζί με το λαό, στον αγώνα, για να σταματήσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Πρωτοβουλία Αποστράτων κάλεσε τους αστυνομικούς σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 4 Φλεβάρη, σε όλη την Ελλάδα και στην πανελλαδική συγκέντρωση αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών στρατιωτικών, στις 5 Φλεβάρη, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 16.00.

«Πακέτα συστάσεων» για τη Σένγκεν

«

Πακέτα συστάσεων» για τις ελλείψεις ελέγχων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα αναμένονται από την ΕΕ. Χτες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικυρώθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν.

Η Ν. Μπερτό πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί το πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω γραπτής διαδικασίας. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν. Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Παράλληλα, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε πως η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ ο επίτροπος αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί και έχουν γίνει πράγματα προς το καλύτερο από τον περασμένο Νοέμβρη. Συνάντηση είχαν χτες οι Γ. Μουζάλας και Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις, ενώ ο Γ. Μουζάλας σημείωσε πως «υπήρξε εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά ότι το Προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται μια κοινή αντιμετώπιση».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Le Soir», με αφορμή την πρότασή του για την άμεση δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζει, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πειστεί ν' αποδεχθεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα σύνορά της, ότι «η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αρμοδιότητα της ΕΕ από τη δημιουργία της Σένγκεν, ανεξάρτητα από το ότι τίποτα δεν έγινε έως τώρα και τα κράτη - μέλη αφέθηκαν να πράττει το καθένα κατά βούληση, δημιουργώντας έτσι καταστάσεις αφόρητες».

Ο Γκι Φερχόφσταντ συνεχίζει λέγοντας ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας του ανέφερε πως «η κατάσταση είναι ανυπόφορη στην Ελλάδα, όπως αφόρητες είναι και οι συνθήκες στα στρατόπεδα του Καλαί και της Δουνκέρκης και όλες αυτές οι απάνθρωπες καταστάσεις οφείλονται στο ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «δεν τίθεται θέμα για το αν πρέπει να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο, αλλά η ίδια πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό και αν αύριο προκύψει κάτι σε μία άλλη χώρα, στην Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού, η Ελλάδα θα στείλει και αυτή προσωπικό εκεί».

Νέο ναυάγιο με 39 νεκρούς

Τουλάχιστον 37 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε ένα ακόμη ναυάγιο. Η τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 75 ανθρώπους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ γινόταν λόγος για 39 νεκρούς.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Βιρμανία ξεκίνησαν από το Τσανάκαλε. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ανατράπηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών. Το σκάφος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας όταν ανετράπη, ενώ σωσίβια γιλέκα και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία. «Είμαστε πολύ λυπημένοι. Τουλάχιστον είκοσι από τους φίλους μας αγνοούνται», δήλωσε κλαίγοντας ένας από τους διασωθέντες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενας Τούρκος υπήκοος που είναι ύποπτος ότι διοργάνωσε τη μεταφορά των περισσότερων από 100 μεταναστών συνελήφθη, ενώ όλοι όσοι διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, υποστηρίζει η Europol. Η υπηρεσία εκφράζει φόβους ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια συμμοριών. Ο αρχηγός του επιτελείου της, Μπράιαν Ντόναλντ, δήλωσε ότι 5.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μόνο στην Ιταλία, ενώ άλλα 1.000 αγνοούνται στη Σουηδία. Προειδοποίησε ότι μία εξελιγμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει θέσει στο στόχαστρό της πρόσφυγες.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Μπράιαν Ντόναλντ επιβεβαίωσε ότι η Europol διαθέτει στοιχεία ότι κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δήλωσε, μάλιστα, ότι φαίνεται να υπάρχει μία ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των οργανώσεων εμπορίας λευκής σαρκός και των οργανώσεων μη νόμιμης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη.

Μήνυση και έρευνες για υπεξαίρεση χρημάτων

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος πρώην συμβασιούχου που υπεξαιρούσε χρηματικά ποσά κατέθεσε η Ανεξάρτητη Δημοτική Επιχείρηση Πατρών, μετά από εντολή του δημάρχου της πόλης, Κώστα Πελετίδη. Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΠ, θα συνεχιστεί τόσο η έρευνα για το θέμα αλλά και η αναδιοργάνωση της Επιχείρησης, ώστε να έχουν επωφελή αποτελέσματα για την πόλη και το λαό της.

Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη

Στόχος επίθεσης έγινε από αγνώστους, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων κατάφερε να προσεγγίσει το σπίτι του υπουργού στα Εξάρχεια, εναντίον του οποίου εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στην είσοδο του σπιτιού και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Παρόμοια επίθεση είχε γίνει στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη και στις 21 Νοέμβρη 2015. «Η κυβέρνηση καταδικάζει αποφασιστικά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη», δήλωσε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση στο σπίτι του υπουργού, Αλ. Φλαμπουράρη: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του υπουργού Αλ. Φλαμπουράρη. Αυτές οι ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούν προβοκατόρικα και να χρησιμοποιούνται για τη συκοφάντηση και την ενοχοποίηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων».

Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη. Η επίθεση σημειώθηκε μετά τη 01.30 της Κυριακής, όταν περίπου πενήντα άτομα έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων. Από την επίθεση δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ στο κτίριο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Συγκέντρωση φασιστοειδών

Συγκέντρωση χρυσαυγιτών με αφορμή τα Ιμια, έγινε το Σάββατο έξω από τα γραφεία της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» στην οδό Μεσογείων. Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Προσερχόμενος στη συγκέντρωση των οπαδών του στα γραφεία της ΧΑ, το φασιστοειδές Μιχαλολιάκος χαιρέτισε ναζιστικά όσους βρίσκονταν εκεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ