ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Συντονισμός υγειονομικών – ασθενών για νοσοκομεία ανοιχτά στο λαό
  • Την είσοδο των ασθενών στο νοσοκομείο χωρίς να πληρώνουν τα 5 ευρώ εξασφάλισαν με χτεσινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο «Αγιοι Ανάργυροι»
  • Προτάσεις «κινητοποιήσεων» που στρέφουν τους υγειονομικούς ενάντια στις ανάγκες των ασθενών στρώνουν το έδαφος στην υπονόμευση των αγώνων τους

Σε κινητοποίηση και κλείσιμο των ταμείων προχώρησαν και χτες οι εργαζόμενοι στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», αναδεικνύοντας πως πρέπει να δυναμώσει ο κοινός αγώνας υγειονομικών, ασθενών, ασφαλισμένων και όλου γενικά του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, αφού έχουν κοινό αντίπαλο: την πολιτική που, παραδίδοντας τα νοσοκομεία στα μονοπώλια, αφενός τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και αφετέρου δεν επιτρέπει στη λαϊκή οικογένεια να εξασφαλίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει ανάγκη.

Αυτό ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν και οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (σ.σ. στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο (χτες και προχτές). Εκεί, ακούστηκαν και προτάσεις για «κινητοποιήσεις» με «κλείσιμο του νοσοκομείου», «να μένουν έξω οι ασθενείς», «να καταλάβουμε το νοσοκομείο και να το διοικούμε εμείς» κλπ. Τέτοιες προτάσεις ακούγονται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά δημόσια νοσοκομεία, στρέφοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια στους ασθενείς και ανοίγοντας το δρόμο στην υπονόμευση των αγώνων τους, ακόμα και για προβοκάτσιες σε βάρος τους. Μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν πάρει ανοιχτά και κατηγορηματικά θέση ενάντια σε τέτοιες προτάσεις, απορρίπτοντας κάθε μορφή πάλης που είναι σε βάρος ασθενών και ασφαλισμένων και υπονομεύει τη συμμαχία τους απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, καλώντας τους εργαζόμενους σε περιφρούρηση των αγώνων τους, διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας για την άμεση αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού κλπ.

Ετσι και χτες, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», όχι μόνο δεν εμπόδισαν κανέναν ασθενή να μπει στο νοσοκομείο, αλλά μαζί με τους ασθενείς έκλεισαν τα ταμεία, κατάργησαν στην πράξη το 5ευρω και διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για όλους, και αξιοπρεπείς μισθούς για τους υγειονομικούς. Μάλιστα, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό περιστατικό που έφτασε εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις περικοπές των μισθών και στα φοροχαράτσια και των γιατρών ενάντια στην αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της εκπαίδευσης και του τρόπου ανάδειξης της ειδικότητας, εκδηλώνεται η αντίδραση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Χτες, οι γιατροί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο «της απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών», που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στη συνέχεια, πήγαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γινόταν σύσκεψη με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), μερικούς ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ειδικότητα.

Οι γιατροί μπήκαν μέσα στην αίθουσα και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ενώ κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων και τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις. Μετά την παρέμβαση των γιατρών ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος διέκοψε τη σύσκεψη, καθώς, όπως είπε, υπ' αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις 11 π.μ., θα κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» θα κάνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς έχει προκηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

ΔΗΠΑΚ: Στο απυρόβλητο ο συνολικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου

Σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, μεταξύ των άλλων, σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τη βαθύτερη προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες εμπορευματοποίησης της Υγείας, έντασης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, μονοπώλησης του χώρου της Υγείας και της μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων γιατρών. Είναι βήμα προσαρμογής στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην κινητικότητα γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, στη μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών. Η απαλοιφή των εξετάσεων στο σκέλος της "έναρξης της ειδικότητας", σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, δεν αλλάζει την παραπάνω κατεύθυνση. Πρόκειται για ελιγμό και ανέξοδη "υποχώρηση". Σε αυτό η συγκυβέρνηση βοηθήθηκε απ' όλες τις άλλες παρατάξεις, γιατί στην πράξη περιόρισαν την κριτική στην κατάργηση των εξετάσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το συνολικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία για τα χαράτσια

Οι συνταξιούχοι έξω από το «Ιπποκράτειο»

Motion Team

Οι συνταξιούχοι έξω από το «Ιπποκράτειο»
Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου και στη συνέχεια αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου, πραγματοποίησαν χθες το πρωί συνταξιούχοι όλων των Ταμείων μαζί με μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Διαδήλωσαν ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και απαίτησαν δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια για όλους.

Οι συνταξιούχοι, κατήγγειλαν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στη ζωή τους. Οπως είπαν, μετά τις περικοπές στις συντάξεις και τα χαράτσια, τώρα κλιμακώνεται και η επίθεση στην υγεία. 1.300 φάρμακα έχουν βγει εκτός λίστας και πρέπει να τα πληρώνουν. Ακόμη και για τις αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να πληρώνουν.

Περιέγραψαν περιστατικά απίστευτης ταλαιπωρίας και εμπαιγμού. Για παράδειγμα συνταξιούχος, πήγε στο γιατρό για να του γράψει ένα φάρμακο των 6 ευρώ και πλήρωσε 10 ευρώ επίσκεψη γιατί δεν ήταν στη λίστα των 50 ατόμων που δέχεται ανά βδομάδα. Τα ιατρεία του ΙΚΑ σταμάτησαν να κάνουν μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις και πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή 15% στα συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση και μετατρέπει την υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΡΕΑ»
Μείωση μισθών κατά 25% μέσα σε ένα χρόνο

Στα 750 - 800 ευρώ πέφτει ο μισθός της πλειοψηφίας των εργαζομένων

Νέα μείωση των ήδη χαμηλών μισθών - τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο - και αφού έχει προχωρήσει σε απολύσεις, αξιώνει η εργοδοσία της κλινικής ΡΕΑ με την απειλή νέων απολύσεων. Αυτό καταγγέλλει το σωματείο προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων και καλεί τους εργαζόμενους της κλινικής και του κλάδου να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ και μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.

Οπως σημειώνει το σωματείο, «οι συγκεκριμένοι εργοδότες με εκβιασμούς τον Ιούνη του 2011 πέταξαν τους εργαζόμενους έξω από τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ, μειώνοντας τους μισθούς και καταργώντας θεσμικά δικαιώματα». Η πρώτη μείωση ανήλθε στο 12% - 15% και ίσχυσε μέχρι το Δεκέμβρη. «Παρά τις υποσχέσεις τους ότι προχωράνε στις μειώσεις για να μην απολύσουν εργαζόμενους, το Δεκέμβρη του 2011 απέλυσαν 50 εργαζόμενους»! Στις 23/1/2012, η εργοδοσία απαίτησε νέες μειώσεις μισθών κατά 10%, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός της πλειοψηφίας των εργαζομένων να κυμαίνεται από 750 - 800 ευρώ. Το σωματείο, με παρέμβασή του, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τα νέα εκβιαστικά συμφωνητικά για μισθούς πείνας, τονίζοντας πως τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά και πως, αν οι εργαζόμενοι δεν απαιτήσουν ό,τι δικαιούνται, η εργοδοσία δε θα σταματήσει, θα τους φτάσει τα 500 ευρώ.

Κινητοποιήσεις στο «Τζάνειο»

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιά αντιδρώντας στις τεράστιες μειώσεις που έχουν υποστεί στους μισθούς τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Προχτές απέκλεισαν τα ταμεία και οι ασθενείς δεν κατέβαλαν το χαράτσι των 5 ευρώ και το κόστος των εξετάσεων. Ο ρόλος των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο σωματείο αποκαλύπτεται από την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση ώστε να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πιέσουν ώστε ο σύλλογος να πάρει απόφαση για κλιμάκωση των αγώνων με πρώτο βήμα τη συμμετοχή στην απεργία στις 9 Φλεβάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ