ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητεί διέξοδο στις «μεταρρυθμίσεις»
  • Να προλάβει ένα νέο γύρο εκλογολογίας επιχείρησε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή»
  • «Φυγή προς τα μπρος» μέσω της υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Με «κατηγορηματικές» δηλώσεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει έναν «παραλυτικό» γύρο εκλογολογίας, που πυροδοτήθηκε από την ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου.

Παράλληλα, θα επιδιώξει «φυγή προς τα μπρος» μέσω της υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το Ασφαλιστικό και το ξεπούλημα των λιμανιών, καθώς εκτιμά ότι είναι η μόνη διέξοδος από το νοσηρό κλίμα των τελευταίων βδομάδων που δημιουργήθηκε από την εμπλοκή της στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

Η κυβέρνηση πασχίζει να δημιουργήσει την εικόνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας του κυβερνητικού σχήματος, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται στην οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Την ίδια ώρα όμως αντιλαμβάνεται την ισχυρή πίεση που δημιουργούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που προκλήθηκαν από την παραίτηση Κουκοδήμου. Αυτός ήταν ο λόγος που υποχρεώθηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής «να βάλει φρένο» στην εκλογολογία. «Παραβιάζοντας» τη συνήθειά του να μην απαντά σε ερωτήσεις μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χτες εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου απάντησε με προθυμία: «Η κυβέρνηση έχει και νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Προχωρούμε με συνέπεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αν η κυβέρνηση μπορεί να είναι ισχυρή με 151 βουλευτές.

«Δεν τίθεται θέμα εκλογών», δήλωσε λίγο αργότερα ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς «είναι δεδομένη η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», απαντώντας έμμεσα στο ερώτημα αν η ΝΔ θα δεχτεί στις γραμμές της την «υποψήφια» βουλευτίνα Αν. Αθήνη. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για το αν ο Κ. Κουκοδήμος ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν το γνωρίζει παραπέμποντας στον ίδιο το βουλευτή.

Την ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κουκοδήμου επικρότησε ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, επιβεβαιώνοντας ότι η κίνηση του βουλευτή έγινε «καθ' υπαγόρευση» του Μεγάρου Μαξίμου. «Ηταν σε σωστή κατεύθυνση από την άποψη ότι ο βουλευτής εκδήλωσε τη θέση του ότι θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χωρίς να δημιουργεί και βάρος στη ΝΔ, το κόμμα με το οποίο εξελέγη. Μας απάλλαξε κι εμάς από το βάρος να πάρουμε ή να μην πάρουμε αποφάσεις με ή χωρίς αποδείξεις», είπε χαρακτηριστικά στον «Real FM». Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην παραιτηθεί, λέγοντας ότι «για να παραιτηθεί κάποιος σημαίνει ομολογία ενοχής»...

Στυλοβάτης της συνοχής της ΚΟ της ΝΔ εμφανίστηκε ο Γ. Μανώλης, δηλώνοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι «η λαϊκή εντολή είναι πρόσφατη και δεν έχει κανείς το δικαίωμα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξή του και κυρίως να οδηγήσει στην πτώση μιας κυβέρνησης. Αυτό δε θα γίνει ποτέ». Η κυβέρνηση, συνέχισε, άντεξε το κόστος από το 152 στο 151. «Ο 151 στο 150, που σημαίνει και πτώση της κυβέρνησης, ποιος είναι αυτός που θα πάρει αυτό το βάρος;», αναρωτήθηκε με νόημα.

ΠΑΣΟΚ
Ζητά Εξεταστική Επιτροπή

Προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους στο σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ»

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με σκοπό να διερευνήσει τυχόν δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων από την εταιρεία «Siemens» και διοχέτευση «πολιτικού χρήματος» σε κομματικά ταμεία (οι πληροφορίες από τη Γερμανία μιλούν για χρηματοδότηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «εκτρέφει τη διαφθορά, υπηρετεί τη διαπλοκή, βασίζεται στην αδιαφάνεια και επιδιώκει τη συγκάλυψη σκανδάλων που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας». Υποστηρίζουν ότι οι οικονομικοί πόροι του ΠΑΣΟΚ «ήταν και είναι φανεροί», ζητούν δε να ερευνηθεί «αν συγκεκριμένοι κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικά στελέχη ευνόησαν σε προμήθειες ή έργα του ελληνικού Δημοσίου την εν λόγω εταιρεία, με αντάλλαγμα παράνομες κομματικές ή προσωπικές προσόδους».

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί αυτό ακριβώς το νοσηρό κλίμα, ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου επιχείρησε φυγή προς τα εμπρός (μακριά κι από τις πληροφορίες για μίζες που πλανώνται πάνω κι από τους δύο εταίρους του δικομματισμού). Συναντώμενος χθες με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συζήτησε και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επιτέθηκε με οξύτητα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Εκανε λόγο για απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, ενώ μίλησε και για οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην απαξίωση των θεσμών και εκτίμησε ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κουκοδήμου έγινε για τη συσκότιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA», εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν πάει για εκλογές. Ακόμα ότι, παρά τη δήλωση ανεξαρτησίας του, ο βουλευτής Κ. Κουκοδήμος στηρίζει την κυβέρνηση. Οτι «υπάρχει κάλυψη και του βουλευτή και συμπαιγνία, και από την άλλη μεριά υπάρχει και το μείζον, το οποίο είναι η κάλυψη στον κ. Κλαδά, η οποία συνεχίζεται».

Το ενδεχόμενο εκλογών απέρριψε και ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1». Οτι αυτό δε θα συνέφερε τώρα την κυβέρνηση. Ωστόσο, απέφυγε να εξηγήσει γιατί στις δημοσκοπήσεις απώλειες εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ.

Εκανε δε αίσθηση η ανάγκη του να εκδώσει ανακοίνωση, όπου διαχωρίζει το όνομά του από την προμήθεια του διαβόητου συστήματος παρακολούθησης «C4I» που στήθηκε στους δρόμους της Αθήνας (λέγεται ότι μίζα της «Siemens» αφορούσε την προμήθεια κι αυτού του συστήματος). Προειδοποιεί λοιπόν ότι «σκοπεύω να αντιδράσω δυναμικά απέναντι σε οποιονδήποτε εμπλέκει το όνομά μου σε αυτή την υπόθεση. Από εδώ και μπρος οποιοσδήποτε αναφέρεται στο όνομά μου θα πρέπει να τεκμηριώνει τις αναφορές του στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, όποιος αναφέρεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, θα πρέπει να καταθέτει σε ποιους δόθηκαν και με ποιον τρόπο τα υποτιθέμενα χρήματα, με όνομα και διεύθυνση (...) Για ενημέρωση μάλιστα τόσο των πολιτών όσο και του δημοσιογραφικού κόσμου θέλω να αποσαφηνίσω μια και καλή τα εξής: Με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η υλοποίηση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσής του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο μετά το πέρας των προβλεπομένων κατά νόμο διαδικασιών και με τη σύμφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, υπέγραψε την τελική σύμβαση». Σαν να πετά το μπαλάκι στον τότε υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου...

ΛΑ.Ο.Σ.
Διαγραφές, δίκες, μεσιτείες

Τη διαγραφή της Α. Αθήνη από μέλος του κόμματος ανακοίνωσαν χθες στο ΛΑ.Ο.Σ. Η ευρύτερα γνωστή από χαστούκι που έδωσε παλαιότερα στη χήρα Α. Παπανδρέου, πολιτεύτρια, ως πρώτη επιλαχούσα στη Β` Αθήνας με το κόμμα Καρατζαφέρη, προσέφυγε στο Εκλογοδικείο εναντίον του εκλεγμένου βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτη (κατηγορείται ως φυγόστρατος).

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Γ. Καρατζαφέρης υπερασπίστηκε τον Κ. Αϊβαλιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάει φαντάρος, ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή». Στο ενδεχόμενο το Εκλογοδικείο να τον κηρύξει ανυπότακτο, απάντησε ότι «όλες αυτές είναι υποθέσεις, οι οποίες μεθοδεύονται από εκείνους οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν μία αύξηση στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, έστω και με ένα χαστούκι». Βέβαια, πρώτος αυτός αξιοποίησε το εν λόγω «χαστούκι», βάζοντάς το στις λίστες υποψηφίων του κόμματός του.

Εξάλλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 98,9», καυχήθηκε ότι αυτός βοήθησε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο φερόμενος σήμερα ως διαμεσολαβητής μεταξύ Κλαδά και Τριανταφυλλόπουλου - Αναστασιάδη, βουλευτής Κ. Κουκοδήμος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org