ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Χωρίς ασφάλιση το 1/3 του προσωπικού...

Η διοίκηση του Ιδρύματος ενέκρινε χτες την «πρόσληψη» άλλων 1.500 εργαζομένων με πρόγραμμα stage. Απόφαση - πρόκληση, σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με 5,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, το 35% περίπου των μισθωτών υπαλλήλων του είναι ανασφάλιστοι ή εξαναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές! Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση του Ιδρύματος ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλους 1.500 εργαζόμενους με προγράμματα stage, δηλαδή ανασφάλιστους, αφού οι σχετικές 18μηνες συμβάσεις προβλέπουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι ένσημο.

Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με το φαιδρό επιχείρημα μάλιστα ότι τα Ταμεία είναι ελλειμματικά, κυβέρνηση και διοίκηση του ΙΚΑ προκαλούν τα εκατομμύρια των εργαζομένων, πριμοδοτώντας την ανασφάλιστη εργασία, η οποία σημαίνει αυτόματα και διαφυγή εσόδων από το Ιδρυμα, άρα και επιδείνωση των οικονομικών του.

Με 30 ευρώ μεικτά και χωρίς ένσημο

Ολα τα παραπάνω έρχονται στην επιφάνεια μετά τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να εγκρίνει την εκ νέου συμμετοχή του Ιδρύματος σε πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τις γνωστές 18μηνες συμβάσεις stage, που προβλέπουν απασχόληση 22 ημερών το μήνα και μεροκάματο 30 ευρώ μεικτά για απόφοιτους ΑΕΙ - ΤΕΙ και 25 ευρώ μεικτά για απόφοιτους κατώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, χωρίς καθόλου ένσημο. Σημειώνεται ότι ήδη στο ΙΚΑ δουλεύουν 1.350 εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του Φλεβάρη.

Το έγγραφο αίτημα για προσλήψεις μέσω stage
Το έγγραφο αίτημα για προσλήψεις μέσω stage
Η σχετική απόφαση αφορά και στην ανανέωση συμβάσεων ήδη εργαζομένων με stage που λήγουν άμεσα και καταγράφει την ξεκάθαρη τάση αύξησης του προσωπικού που δουλεύει με το άθλιο αυτό εργασιακό καθεστώς. Στους εργαζόμενους με stage προστίθενται οι 350 υπάλληλοι που δουλεύουν στο Ιδρυμα με συμβάσεις έργου και οι 5.500 ανασφάλιστοι γιατροί του ΙΚΑ. Συνολικά, από τους περίπου 21.000 εργαζόμενους του Ιδρύματος, σχεδόν 7.500 εργάζονται χωρίς ασφάλιση!

Με νόμο του ΠΑΣΟΚ

Το αίτημα για τις νέες «προσλήψεις» διατυπώθηκε στη διοίκηση από τη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, με έγγραφο στις 22/1/2008 και με επίκληση του άρθρου 20 παρ. 15 του Ν. 2639/98 του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προβλέπεται ότι «ο ΟΑΕΔ μπορεί να συνεργάζεται με φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτων Λυκείου». Είναι φανερό ότι με ένα νόμο που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η ΝΔ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός συμμετέχει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ζητείται η «πρόσληψη» 650 ανέργων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 850 ατόμων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 16.137.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ.

Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν έγκαιρα από τη Διοίκηση του ΙΚΑ να μην προχωρήσει στα αντεργατικά της σχέδια. Ενώ και χτες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Διοίκηση, Θωμάς Κακκαβάς, ζήτησε την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη. Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα η σχετική απόφαση να παρθεί κατά πλειοψηφία.


... και νέα βάρη στους εργαζόμενους

Με τις αυξήσεις στα τροφεία και στα νοσήλια για τα ΑμεΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των γονέων στις πληρωμές θα αυξηθεί κατά 53%!

Το «φιρμάνι» των νέων αυξήσεων για γονείς και Ταμεία
Το «φιρμάνι» των νέων αυξήσεων για γονείς και Ταμεία
Σε διπλασιασμό της συμμετοχής των γονιών των παιδιών με σωματική ή νοητική αναπηρία στα τροφεία που καταβάλλουν στα ειδικά σχολεία και στα ιδρύματα που τα περιθάλπουν οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή του ημερήσιου νοσηλίου-τροφείου. Παράλληλα, η αναπροσαρμογή αυτή θα προκαλέσει στα Ταμεία, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, μια πρόσθετη επιβάρυνση 1,8 δισ. ευρώ.

Την απόφαση για την αναπροσαρμογή την πήρε η κυβέρνηση μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ίδιου του ΙΚΑ (!) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 29.11.2007 (ΦΕΚ Β΄ 2274). Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης αποτέλεσε το περιεχόμενο της 1ης Εγκυκλίου του ΙΚΑ για το 2008 και εκδόθηκε με ημερομηνία 28.1.2008.

Οι αναπροσαρμογές αφορούν στο δημόσιο τιμολόγιο για τα επιδοτούμενα απ' το κράτος ιδρύματα, ενώ για τους ιδιωτικούς φορείς - που δεν επιδοτούνται απ' το κράτος - για βαριές σωματικές ή νοητικές αναπηρίες το νοσήλιο-τροφείο που καλύπτουν τα Ταμεία είναι 29,35 ευρώ τη μέρα - χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου - από τις 17.7.2007. Ετσι, μια υποχρέωση του κράτους απέναντι σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μεταφέρεται - στο μεγαλύτερο μέρος - στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων με την παροχή υποβαθμισμένων, συνήθως, υπηρεσιών, καθώς το νοσήλιο καλύπτει τα ελάχιστα. Ετσι, οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τις ελάχιστες υπηρεσίες που χρειάζονται.

Πληρωμές και συμμετοχές

Μετά την αναπροσαρμογή - η προηγούμενη είχε γίνει το 2005 - για τα επιδοτούμενα απ' το κράτος ιδρύματα ισχύουν τα εξής:

  • Το νοσήλιο για τις βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες στα κρατικά ιδρύματα διαμορφώνεται σε 28 - από 14 - ευρώ τη μέρα (αύξηση 100%). Για τις ίδιες κατηγορίες στα επιδοτούμενα ιδρύματα - αλλά και στα ιδιωτικά - το νοσήλιο διαμορφώνεται σε 29,35 ευρώ.
  • Για τα άτομα ειδικών ιδρυμάτων υπάρχουν τρεις κατηγορίες ημερήσιων νοσηλίων και διαμορφώνονται ως εξής: Εσωτερικά σε 13,72 ευρώ (από 9,15), εξωτερικά με διατροφή 9,52 ευρώ (από 6,35) και εξωτερικά χωρίς τροφή 8,40 ευρώ (από 5,60). Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 1,30 ευρώ τη μέρα κατά περίπτωση, και για όσες εργάσιμες μέρες το μήνα μετακινούνται τα παιδιά εφόσον το ίδρυμα διαθέτει ειδικό αυτοκίνητο για τη μεταφορά των ανάπηρων ατόμων από και προς αυτό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ειδικά ιδρύματα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τα εσωτερικά άτομα 99,96 -έναντι 65,68 - ευρώ το μήνα (αύξηση 52,2%).
  • Για εξωτερικά με τροφή άτομα 68,46 - έναντι 44,75 - ευρώ το μήνα (αύξηση 53,60%).
  • Για εξωτερικά χωρίς τροφή 60,06 - έναντι 39,65 - ευρώ το μήνα (αύξηση 53,70%).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ