ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο

Στις 5 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στο στόχαστρο οι αντιαγροτικές πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ, θα διατρανώσουν σήμερα το απόγευμα οι αγρότες από πολλούς νομούς της χώρας συμμετέχοντας στο παναγροτικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ που γίνεται στις 5 στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μαζί τους θα ενώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και εργαζόμενοι που θίγονται από τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής (Αγροτικές Ενώσεις, Βιομηχανίας Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης κλπ.) και που οδηγούνται στην ανεργία.

Με λεωφορεία και με ΙΧ θα φθάσουν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη - όπου χτες το βράδυ άρχισε τη λειτουργία της η έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στους χώρους της ΔΕΘ - αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, από την Κοζάνη μέχρι και την Ορεστιάδα, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Θεσσαλών παραγωγών.

Κύριο αντικείμενο της αγροτικής συγκέντρωσης, που αποτελεί την απαρχή νέων κινητοποιήσεων της φτωχομεσαίας αγροτιάς, είναι τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή της πολιτικής που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πολιτική που οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των συνεπειών σε βάρος των αγροτών με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) Ο καπνός έχει ήδη καταδικαστεί από την ΕΕ και την κυβέρνηση, μεγάλες ποσότητες βαμβακιού για μια ακόμη χρονιά μένουν εκτός επιδότησης. Οι τιμές που πληρώνεται τελικά ο παραγωγός για τα οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά, το ρύζι, τα ροδάκινα, τη βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι και το στάρι είναι εξευτελιστικές. Σημειώνεται ότι στο Νομό Κιλκίς χιλιάδες τόνοι σιτάρια από την προπέρσινη και περσινή χρονιά μένουν απούλητα στις αποθήκες. Αλλά ένα από τα κύρια αιτήματα που θα προβάλουν οι διαδηλωτές θα είναι η διασφάλιση της τευτλοκαλλιέργειας και η συνέχιση λειτουργίας των ζαχαρουργείων της χώρας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ που τις τελευταίες μέρες κλιμάκια αγροτοσυνδικαλιστών έχουν μοιράσει στη διάρκεια ενημερωτικών εξορμήσεων σε πολλά χωριά της Βόρειας Ελλάδας, τονίζεται ότι ενωμένοι οι αγρότες θα διεκδικήσουν:

  • Απορρόφηση της φετινής παραγωγής
  • Προστασία από τις αθρόες εισαγωγές και αύξηση των εξαγωγών
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας
  • Κρατική στήριξη της Γεωργίας.
  • Ενιαίος κρατικός φορέας Λιπασματοβιομηχανίας για φτηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα που είναι αναγκαία για τους αγρότες, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Να σταματήσει η εκκαθάριση της Ομοσπονδίας ΓΣ Θεσσαλονίκης
  • Ανθρώπινες συντάξεις για τους αγρότες.
Προσήλωση στην ΚΑΠ

Μιλώντας χτες το βράδυ στα εγκαίνια της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγ. Μπασιάκος, χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις της Νέας ΚΑΠ για τα μεσογειακά προϊόντα, που έχουν ξεσηκώσει την αγροτιά καθώς καταδικάζουν πολλά βασικά προϊόντα της χώρας μας. Επίσης, ισχυρίστηκε, ότι επισπεύστηκε σημαντικά η καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων στους αγρότες, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις των παραγωγών που έχουν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αγωνιστικά προεόρτια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στη διάρκεια των εγκαινίων της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» αγρότες της Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για το «χαράτσι» που τους έχει επιβάλει η ΔΕΗ για το ρεύμα που χρησιμοποιούν για τις γεωτρήσεις τους. Τα ποσά αυτά είναι τόσο μεγάλα, που πολλά αγροτικά νοικοκυριά αδυνατούν να τα πληρώσουν. Οι αγρότες «υποδέχτηκαν» τον υπουργό στην είσοδο του «Βελίδειου» όπου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης. Με απλωμένα τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν να καταργηθεί το «χαράτσι».

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Επανάληψη της σειράς στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Είναι πολλοί οι αναγνώστες μας, που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν εγκαίρως να προμηθευτούν τα πρώτα DVD της σειράς «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» (Ο μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος).Πολλα τα τηλεφωνήματά τους, ή οι επισκέψεις τους στα γραφεία της εφημερίδας. Ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης για να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία των αναγνωστών του, θα επαναλάβει την διάθεση των πρώτων DVD της σειράς, που θα μπορούν να προμηθευτούν απο τα περίπτερα, όσοι αναγνώστες μας δε μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Ετσι την επόμενη Κυριακή 5 του Φλεβάρη μαζί με την εφημερίδα, θα διατεθεί το πρώτο DVD «Η αιφνιδιαστική επίθεση».

ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θα δώσουν αγωνιστικό «παρών»

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κατά τόπους και θα κορυφωθούν στις 19 Μάρτη με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ

Αγωνιστικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη ενάντια στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ συνολικότερα.

Η αναχώρηση για την αγωνιστική άνοδο στη Θεσσαλονίκη - όπου οι Θεσσαλοί ξωμάχοι θα ενώσουν τη φωνή της αντίστασης και του αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας - θα γίνει με πούλμαν που θα δρομολογηθούν στους νομούς της περιοχής. Ολο το προηγούμενο διάστημα συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων - μελών της που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες, σε χωριά, δήμους και επαρχίες, ενημέρωναν τους αγρότες για τα συλλαλητήρια και το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κατά τόπους και θα κορυφωθούν στις 19 Μάρτη με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ήδη μετρούν τη χασούρα που θα τους επιφέρει η νέα ΚΑΠ με τη μείωση των δικαιωμάτων τους, αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ από τις ελληνικές κυβερνήσεις, η κατάστασή τους θα χειροτερεύει συνεχώς και το ξεκλήρισμά τους είναι βέβαιο. Και όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως για να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και τις καλλιέργειές τους, πρέπει να αγωνιστούν, από κοινού με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής του ξεκληρίσματος και την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των συμφερόντων τους και προς όφελος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ