ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Πιστοποιείται το αδιέξοδο

Νέες κινητοποιήσεις της Διαδημοτικής Επιτροπής, για να μην παραμείνει το Θριάσιο ο σκουπιδότοπος της Αττικής, όπως σχεδιάζουν κυβέρνηση και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διοικούνται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Σε ένα μήνα η χωματερή Ανω Λιοσίων δε θα μπορεί να δέχεται άλλα σκουπίδια
Σε ένα μήνα η χωματερή Ανω Λιοσίων δε θα μπορεί να δέχεται άλλα σκουπίδια
Με μόλις ένα μήνα ζωής να μετράει η χωματερή των Ανω Λιοσίων, όπως πλέον αναγνωρίζεται και από τους υπευθύνους για την κατάσταση αυτή, οι κάτοικοι του Θριασίου εντείνουν τον αγώνα τους για να μην πληρώσει και πάλι η περιοχή τους τα σπασμένα και αυτού του νέου αδιεξόδου.

Πρόκειται, φυσικά, για την «ιστορία ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου» που οφείλεται στην κωλυσιεργία, όλα αυτά τα χρόνια, στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, για την οποία ευθύνονται τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδιοικούνται από εκπροσώπους των δύο κομμάτων και το ΣΥΝ. Πίσω, βέβαια, από τις καθυστερήσεις αυτές, κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα που προωθούν άλλες μεθόδους διαχείρισης (καύση, πυρόλυση κλπ.), επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον, χρυσοφόρες όμως για το κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, «ήρθε» χτες ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με συνέντευξη Τύπου, να περιγράψει το πρόβλημα και να... χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η χωματερή έχει μόλις ένα μήνα ζωής. Μια πραγματικότητα βέβαια που γνώριζε η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ χωρίς να έχει κάνει κάτι για να δοθούν λύσεις. Αντίθετα συνέβαλε σε αυτό, μην πιέζοντας τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή ενός σωστού σχεδιασμού, μένοντας προσκολλημένη στο μοντέλο της διάθεσης των απορριμμάτων σε έναν ΧΥΤΑ και μάλιστα στο Θριάσιο. Αυτήν την εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή, γεγονός που θα συνεχίσει να γίνεται και με τους νέους σχεδιασμούς που προωθούνται.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων συνεχίζουν, μέσα από τη «Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της Χωματερής» που έχουν συστήσει, να αγωνίζονται για να μη συνεχίσει η περιοχή να αποτελεί το σκουπιδότοπο της Αττικής. Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα, 13 Φλεβάρη, στις 4.30 το μεσημέρι, μπροστά στη ΜΑΚ.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε πως θα πρέπει να προχωρήσει το προσωρινό κύτταρο ταφής απορριμμάτων στη Φυλή, το οποίο χρειάζεται τρεις μήνες για να κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει πως και αύριο να ξεκινούσε η κατασκευή του, η Αττική θα έμενε ένα μήνα χωρίς σκουπίδια. Λέξη βέβαια δεν ειπώθηκε για τις «λύσεις» που προωθούνται αθόρυβα, όπως αυτή της καύσης, η οποία περιλαμβάνεται ως «δυνατότητα» στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το σημερινό αδιέξοδο συνυπάρχει με τη μέθοδο της καύσης, η οποία δεν αποκλείεται να προωθηθεί ως η «λύση» που θα φέρει την κοινωνική αποδοχή.

Προσπαθούν να τη μεταθέσουν δίπλα

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της Χωματερής, σημειώνει: «Ο λαϊκός ξεσηκωμός που έγινε το τελευταίο διάστημα ενάντια στη χωματερή, είναι το μοναδικό εμπόδιο και αυτό πρέπει να συνεχιστεί με ενότητα και μαζικότητα». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ξεκίνημα του 2006 θέτει με επιτακτικό τρόπο το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής καθώς: Η χωματερή ξεπέρασε όλα τα όρια σε χωρητικότητα και προσπαθούν άρον - άρον να φτιάξουν προσωρινή ακριβώς δίπλα. Την ίδια στιγμή η λάσπη στην Ψυττάλεια συσσωρεύεται, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στη Δυτική Αττική και στο όνομα της «χρήσης νέων τεχνολογιών» ανοίγει το θέμα της Καύσης.

  • Με απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου, στις 8 Φλεβάρη θα είναι κλειστό το δημοτικό κατάστημα, τα σχολεία και τα μαγαζιά της περιοχής.
Η λυματολάσπη στη... Γερμανία

Στη... Γερμανία θα εξαχθούν 60.000 τόνοι λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που προκήρυξε πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ με αντικείμενο την πιλοτική μεταφορά της. Συγκεκριμένα στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές τέσσερις εταιρίες, που όλες προβλέπουν τη μεταφορά της στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα αξιολογήσει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, που θα αποφασίσει και τον τελικό ανάδοχο. Ωστόσο, με βάση τις οικονομικές προσφορές (η μικρότερη 142,85 ευρώ τον τόνο και η μεγαλύτερη 154,12 ευρώ τον τόνο) το εγχείρημα θα στοιχίσει τουλάχιστον 8,5 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιδράσεις για το νέο ΧΥΤΑ

Σοβαρές οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αντίδραση των κατοίκων

Εντονη ήταν η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των κατοίκων των Δήμων Κατσανοχωρίων, Παμβώτιδας του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και ευρύτερων περιοχών για τη χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ στο Ελληνικό κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου έδωσαν δυναμικό «παρών», προκειμένου να αποτρέψουν τη θετική γνωμοδότηση του παραπάνω οργάνου, για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του. Κάτι το οποίο δεν επετεύχθη, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το ψήφισε με «απώλειες».

Οι κάτοικοι αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι ο ΧΥΤΑ πρόκειται να κατασκευαστεί σε κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, αλλά και από υδροφόρους ορίζοντες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον. Οι εύλογες ανησυχίες τους, αλλά και οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου, αναδεικνύουν ουσιαστικά τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. «Είναι αναξιόπιστοι σε ό,τι έχει να κάνει με την επίλυση λαϊκών προβλημάτων, σε αντίθεση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όπου αναδεικνύονται πλήρως αξιόπιστοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΝΑΣ Α.Τασούλας στην παρέμβασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χρηματοδότηση του έργου από σταθερό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού κουβέντα δε γίνεται, ενώ η κατασκευή και η λειτουργία του αφήνεται να εννοηθεί ότι θα παραδοθεί στους επιχειρηματίες, προσθέτοντας νέα οικονομικά βάρη στους δημότες.

Η ΝΑΣ

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η εξέγερση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη και έχει τη συμπαράσταση της ΝΑΣ. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της παντού. Δεν ενδιαφέρεται, όπως δεν ενδιαφερόταν και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά μόνο για τη διασφάλιση κερδών για την πλουτοκρατία. Αυτό κάνει και με τον ΧΥΤΑ».

Η ΝΑΣ αναδεικνύει και τις ευθύνες που έχουν οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στήριξαν και εφάρμοσαν την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με σειρά μέτρων εις βάρος των δημοτών «ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούσαν να παλέψουν». «Και τώρα πώς θα μπορέσουν να παλέψουν για το ΧΥΤΑ;», επισημαίνει η ΝΑΣ, τονίζοντας ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα και αγωνιστικός πόλος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία προς όφελος του λαού.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Οχι» στην επίγεια επέκταση

Διαδήλωση κατοίκων και φορέων των δυτικών συνοικιών στα Σεπόλια χτες το απόγευμα

«Τέρμα πια στον εμπαιγμό - απαιτούμε υπόγειο τον Προαστιακό». Μ' αυτό το αίτημα διαδήλωσαν χτες το απόγευμα, στη διασταύρωση Σεπολίων και Κωνσταντινουπόλεως, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», εκατοντάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων των δυτικών συνοικιών, κλείνοντας συμβολικά για λίγα λεπτά τις γραμμές του σιδηροδρόμου.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα που εδώ και χρόνια δίνουν ενάντια στην επίγεια επέκταση των γραμμών του Προαστιακού, η οποία, πέρα από το ότι θα δημιουργήσει ένα τείχος που θα χωρίσει την πόλη στα δύο, θα έχει και τραγικές συνέπειες για το λιγοστό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους της περιοχής.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Στ. Σκοπελίτη και εκπρόσωποι φορέων.

«Η επίγεια επέκταση του Προαστιακού - τόνισε σε δηλώσεις του ο Σπ. Χαλβατζής - είναι απαράδεκτη γιατί χωρίζεται η πόλη στα δύο. Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου και με όσο κόσμο κινητοποιείται. Δίνουμε τη μάχη για υπογειοποίηση του Προαστιακού και στηρίζουμε ως Συμπαράταξη τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, που δε θέλουν η πόλη να κοπεί στα δυο, να εξαλειφθεί το πράσινο και να υποβαθμίζεται συνεχώς η περιοχή τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ