ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι ασθενείς δεν είναι πελάτες - οι υγειονομικοί δεν είναι λάστιχο»

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», διαμήνυσε ο εργαζόμενος λαός και στη Θεσσαλονίκη, με τη μαζική μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση, μαζί με τους υγειονομικούς, σε κοινό μέτωπο βρέθηκαν τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Οπως είπε, «η μαζική καταδίκη του κατάπτυστου νομοσχεδίου και η διεκδίκηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συμμετοχή και τη στήριξη δεκάδων σωματείων της πόλης, της ΕΔΟΘ, του ΕΚΘ, συλλόγων ασθενών, ενώσεων γονέων και άλλων φορέων, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να οργανώσουν την απάντησή τους κόντρα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία. Αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα από τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν και θα βάλουν πάγο στους σχεδιασμούς των επιτελείων των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία είναι οι εμπνευστές και για αυτό το νομοσχέδιο».

Αναφερόμενος στη στόχευση των αντιδραστικών αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της Υγείας. Και όπως είπε, «η τομή που προσπαθεί να περάσει αυτό το έκτρωμα, είναι ο εξαναγκασμός των ασθενών να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων».

Και τόνισε ότι η απάντηση των εργαζομένων μπορεί να βάλει πάγο στους σχεδιασμούς τους με οργάνωση της αντεπίθεσης. Οπως είπε, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι «να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την εξουθένωση, τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες. Να μη συμβιβαστεί ο λαός με το "ελάχιστο" και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την υγεία του».

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους των εργατικών σωματείων χαιρέτισε ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξε ότι η πολιτική που στέλνει τους ασθενείς βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, είναι η ίδια πολιτική που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στους χώρους δουλειάς, που έχει υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Ολοι στον αγώνα! Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό μας!», σημείωσε απευθύνοντας κάλεσμα κλιμάκωσης.

Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό της ΕΝΙΘ, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ - οι ασθενείς δεν είναι πελάτες ούτε οι εργαζόμενοι λάστιχο». Ακολουθούσε ο Σύλλογος Υγειονομικού Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδος και άλλα σωματεία υγειονομικών.

Το στίγμα έδωσε το μεγάλο μπλοκ των εργατικών σωματείων, με το κεντρικό πανό να καλεί σε «οργάνωση και αγώνα για την προστασία της ζωής μας».

Μαζικό ήταν επίσης και το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που απαιτούσαν «Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Οι διαδηλωτές, στο πέρασμά τους, μετέφεραν κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλο τον λαό. Βροντοφώναξαν «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Εξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Στα Γιαννιτσά, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε μαχητική και μαζική συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και άλλων φορέων. Στην πρώτη γραμμή οι υγειονομικοί, γιατροί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ταφόπλακα του ΕΣΥ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας Μπ. Αποστολίδης και χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία κατάφερε και συνάντησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου, παρά την παρελκυστική τακτική που ακολούθησε, και επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Ούτε στην Κατερίνη η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας και της πορείας από συνδικάτα και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στις Σέρρες, υπό βροχή και με μαζική συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και εργαζομένων άλλων κλάδων, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση μπροστά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συμβασιούχων του Νοσοκομείου.

Μαχητική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων της περιοχής.

ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση στην ΥΠΕ από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία

Με συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες έξω από τα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο απαίτησε «Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Μέσα από την κινητοποίηση, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, συνδικάτα εργαζομένων, συνταξιούχων και φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν μήνυμα εναντίωσης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και υπουργείου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και πολυμελής αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

«Δημόσια περίθαλψη κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο για λίγους» ήταν το μήνυμα που δόθηκε από τους φορείς, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν παρέμβαση στον διοικητή της ΥΠΕ και τόνισαν πως «σαρώνεται» ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία.

Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων βαθαίνει, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, προσθέτοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο καταδικάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, και συμπλήρωσε:

«Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε για να υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα υγειονομικό σύστημα που να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε όλους. Να είναι αντίστοιχο της εποχής μας (...) Είναι απαράδεκτο να μας βλέπουν όλους με το πόσο πουγκί έχουμε. Είναι ανάγκη οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται όπως πρέπει στον λαό μας, γιατί οι δυνατότητες υπάρχουν».

  • Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε και στο Αγρίνιο, από το Εργατικό Κέντρο και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πύλη των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, με τη συμμετοχή υγειονομικών αλλά και εργαζομένων από άλλους κλάδους.
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Αύριο Σάββατο το συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα | Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, είναι το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, τιμώντας μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.

Ηδη η ανταπόκριση σωματείων και φορέων μεγαλώνει για την κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΚΕΑΤ, ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, 10ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, 6ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Επίσης, καλούν η ΟΓΕ και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών».

Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση όλων των αναγκών των ΑμεΑ», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 11 π.μ., από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παλεύει ενάντια στα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον χώρο της αναπηρίας και διεκδικεί σύγχρονες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και Φροντίδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Σάββατο στις 11.00 π.μ, στο Σύνταγμα θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και άλλοι φορείς του αναπηρικού και του γονεϊκού κινήματος, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ