ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης

Σήμερα στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγίων Αναργύρων

Από την άφιξη των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117
Από την άφιξη των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117
Κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 9 το πρωί, στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους.

Ο Τζ. Πάιατ θα βρεθεί στο 301 ΣΕΒ για να επιβλέψει την ένταξη και επισήμως των πρώτων 44 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 στον Ελληνικό Στρατό, που έφτασαν από τη Γερμανία, από τα συνολικά σχεδόν 1.200 που αναμένεται να φτάσουν τη φετινή και την επόμενη χρονιά στη χώρα, στο πλαίσιο των συμφωνιών με τις ΗΠΑ για παραχώρηση μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού τους προς «ενίσχυση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας ώστε να παίζει τον ρόλο ΝΑΤΟικού «δερβέναγα» στην περιοχή.

«Τα "δώρα" τους, τα θωρακισμένα οχήματα μάχης, δεν δίνονται για να ενισχύσουν την προστασία και την ασφάλεια της χώρας», τονίζει στο κάλεσμά της στην κινητοποίηση η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αλλά δίνονται για «τις τεράστιες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα από την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής επιθετικής Συμφωνίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε πείρα πώς αξιοποιούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι στρατιωτικές υποδομές, στέλνονται σε αποστολές εκτός συνόρων, μετατρέπεται όλη η χώρα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Δηλαδή, τα "δώρα" τους αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης της Ελλάδας στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων.

Η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία παρουσιάζουν τη μετατροπή της χώρας σε "προκεχωρημένο φυλάκιο" των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ως "ασπίδα" τάχα απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και ως αναγνώριση του ρόλου που παίζει η Ελλάδα για τη "σταθερότητα" στην περιοχή.

Αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα για να κάνουν τον λαό συνεργό σε επιθετικά σχέδια, που όχι μόνο δεν τον προστατεύουν αλλά τον μετατρέπουν σε στόχο αντιποίνων από τις ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (...)».

Σημειώνει ακόμη πως «την ίδια στιγμή που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την πανδημία και περιμένουν στη σειρά για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το κύμα ακρίβειας, οι εξοπλιστικές δαπάνες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ» και καλεί τον λαό της περιοχής «να δώσει μαχητική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Ανησυχίες και επισφάλειες για την επίφοβη ανάκαμψη

Με τις προβλέψεις και των άλλων πρόσφατων εκθέσεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συντάσσεται και ο ΟΟΣΑ, εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ συνδυάζονται με εντεινόμενες ανισομετρίες αλλά και με σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας είναι «άνιση», με χώρες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι «η Υγεία, οι περιορισμοί της προσφοράς, ο πληθωρισμός και τα ενδεχόμενα λάθη πολιτικής αποτελούν βασικές ανησυχίες».

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για κινδύνους που αφορούν τις έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς, για το επίμονο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για ορισμένα αγαθά και για το υψηλότερο κόστος τροφίμων και Ενέργειας, που οδήγησε σε υψηλότερες και πιο διαρκείς αυξήσεις τιμών από τις αναμενόμενες. Πλάι σε αυτά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εμφανίζονται «θύλακες χαμηλού αριθμού εμβολιασμών» που «μπορεί να συνεχίσουν να περιορίζουν την κινητικότητα σε ορισμένες περιοχές και διασυνοριακά, με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες στις αγορές εργασίας, στην παραγωγική ικανότητα και στις τιμές».

Μεταξύ άλλων οι ρυθμοί μεγέθυνσης για το 2021, το 2022 και το 2023 αναμένονται στην παγκόσμια οικονομία 5,6%, 4,5% και 3,2%, στην Ευρωζώνη 5,2%, 4,3% και 2,5%, στις ΗΠΑ 5,6% 3,7% και 2,4%, στην Κίνα 8,1%, 5,1% και 5,1%.

Μεγάλες «αβεβαιότητες» και στην ελληνική οικονομία

«Η επιδείνωση της κατάστασης στην Υγεία και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη», επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με την ελληνική οικονομία, για την οποία εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 6,7%, με επιβράδυνση το 2022 στο 4,8% και το 2023 στο 2,9%.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης καθώς εξελίσσεται η υγειονομική κατάσταση, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα», διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν επιδείνωση της κατάστασης της Υγείας και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Οπως σημειώνεται, στην Ελλάδα τα ποσοστά νέων μολύνσεων και θανάτων από COVID-19, από τον Ιούλη του 2021, ήταν πάνω από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εξάλλου, σε έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκε χτες, καταγράφονται οι βασικές πηγές αβεβαιότητας των προβλέψεων για το 2022 στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτές συγκαταλέγονται: Η πορεία της πανδημικής κρίσης. Η ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, που ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν μεταβολές της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία το θετικό σενάριο για οικονομική μεγέθυνση. Και, τέλος, οι εντάσεις πολιτικού - γεωπολιτικού χαρακτήρα (Ρωσίας - Ουκρανίας, ΕΕ - Πολωνίας, Ανατολικής Μεσογείου, το Μεταναστευτικό κ.λπ.).

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί.

Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλισμός η κοινωνία της πραγματικής καινοτομίας» διοργανώνει η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Ερευνας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα της ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αμαρίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση στην ταβέρνα του Νίκου Νεονάκη («ο Πετεινός») στην Αγ. Φωτεινή. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Καλλιθέας καλεί σε σύσκεψη με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλει μέτρα κατά της ακρίβειας! Με το ΚΚΕ, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123). Θα μιλήσει ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον Θύμιο Καψή (Καπετάν Ανάποδο) και τον Γιώργη Βλαχούτσικο (Καπετάν Ευβοιώτη) διοργανώνουν οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το παράρτημα Εύβοιας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 11 π.μ., στο μνημείο του Ανάποδου (Δερβένι). Θα μιλήσει ο Βασίλης Παπασωτηρίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο

Ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.

«Πρωταγωνιστές» του ντοκιμαντέρ οι πράξεις και τα λόγια των συντρόφων μας που εξορίστηκαν σε τούτο το μαρτυρικό νησί. 36 πολύτιμες μαρτυρίες αποτυπώνουν πλευρές από τη ζωή στη Μακρόνησο. Καταγράφουν τον τρόμο και τη βία, τα συστηματικά και μελετημένα βασανιστήρια, αλλά και τη σφιγμένη γροθιά, την καθαρή συνείδηση και τα μάτια των εξόριστων που «γέμισαν αύριο». Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ διατήρησαν τις μαρτυρίες πιστά, όπως καταγράφονται στις πηγές, χωρίς παρεμβάσεις και παρεμβολές. Καταγράφουν την ιστορική αλήθεια και αυτή θέλουν να διαφυλάξουν.

Το πρόγραμμα των προβολών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

-- Στις 3, 4 και 5/12 στον κινηματογράφο «Τριανόν», στις 6 μ.μ., καλούν οι Τομεακές Οργανώσεις Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Εκπαιδευτικών, Καλλιτεχνών και Δικαιοσύνης.

-- Στις 4/12 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής, στις 7 μ.μ., καλούν οι ΚΟ Καισαριανής.

-- Στις 4/12 στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΟΦΑΛ), στις 7 μ.μ., καλούν οι ΚΟ Ιλίου.

-- Στις 4/12 στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα», στις 7 μ.μ., καλούν οι ΚΟ Ζωγράφου.

-- Στις 4/12 στον κινηματογράφο «Studio», στις 6 μ.μ., καλούν οι ΤΟ Α' Αθήνας και Μεταφορών.

-- Στις 4 και 5/12 στο «Θέατρο Πολιτών», στις 6.30 μ.μ., καλούν οι ΚΟ Περιστερίου.

Την Κυριακή η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Την 79η επέτειο από την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942 θα τιμήσουν την Κυριακή 5 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ