ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ σακατεύουν το λαό για τα μονοπώλια

Αρπάζουν από μισθούς, συντάξεις, χαράτσια, φόρους, εργατικά δικαιώματα

Κλίμα ευφορίας στο λαό προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, παρουσιάζοντάς τες ως ωφέλιμες για τον ίδιο. Αλλά μόνο και μόνο τα μέτρα του τελευταίου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου που θα εφαρμόσουν είναι ακόμη μεγαλύτερη σφαγή για το λαό. Ποια είναι αυτά τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου;

«Κούρεμα» με την ψιλή σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, νέοι ασήκωτοι φόροι στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα και μαζικά χαράτσια στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, συνθήκες στραγγαλισμού για τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες, μαζί με τις ρήτρες για την αυτόματη διόρθωση κάθε «απόκλισης», πολιτική που συνεπάγεται διαδοχικά μέτρα για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, συνιστούν το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», την κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, με την εφαρμογή νέων μέτρων που θα βάλουν στην καθημερινότητα του λαού από το Γενάρη του 2013.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ορθοποδήσουν τα μονοπώλια. Τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), στη βάση της πρόσκαιρης συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, είναι προορισμένα μέχρι και την τελευταία δεκάρα για τους τραπεζίτες, τους μεγαλοπιστωτές, για άλλα τμήματα του κεφαλαίου, όπως βιομήχανους, μεγαλεμπόρους - προμηθευτές του Δημοσίου, σε αυτούς που δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μισό βήμα δίχως τη σύμπραξη του κράτους των καπιταλιστών.

Με τα μέτρα που ήδη ψήφισαν, σαρώνουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβουν τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα θεσπιστεί το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απρίλη 2013, ορίζοντας μισθούς πείνας στα 586 ευρώ μεικτά. Τα αντίστοιχα έχουν ετοιμάσει για τους μισθούς στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα Ταμεία των κύριων συντάξεων, αλλά και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών θα στερήσει από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης με κλιμάκωση από 5% (στα ποσά 1.000 - 1.500 ευρώ), 10% (1.500 - 2.000 ευρώ) κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι ο φόρος ξεκινάει από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και εφαρμόζεται στο σύνολο του ποσού! Ετσι, συνταξιούχος με 1.600 ευρώ χαρατσώνεται με 10%, δηλαδή με 160 ευρώ. Μετά τις μειώσεις η σύνταξη στο α' κλιμάκιο δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα από τα 1.000 ευρώ, στο β' κλιμάκιο κάτω από τα 1.425 ευρώ κ.ο.κ.

Ισχυρό χτύπημα δέχονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφενός οι αγρότες που κατά τεκμήριο έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις οι οποίοι χάνουν τα δώρα, αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (από το 2014), οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν τεθεί και αποκλείουν ήδη πολλούς. Εμπόδια και νέοι όροι μπαίνουν και για τους υπερήλικες ανασφάλιστους.

Παράλληλα με τις περικοπές αυξάνονται έμμεσα και οι εισφορές - των ασφαλισμένων πριν το 1993 - μέσα από την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στις ασφαλιστέες αποδοχές.

Για τους αγρότες που έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των εισφορών παρελθόντων ετών επιβάλλεται η εξόφληση να γίνεται με προσαύξηση 2,5% κατά ασφαλιστική κατηγορία όπως ισχύουν σήμερα.

Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο μπαίνει στα 62 χρόνια. Ειδικά για τους αγρότες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις ορίζεται το 67ο έτος.

Μειώνουν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, μέσω του συστήματος της μείωσης της περιόδου προειδοποίησης. Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις, αφού το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται. Στην πράξη, η συντριπτική πλειονότητα των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%. Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.

Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και πλέον οι όροι της «δεσμεύουν» μόνο όσους εργοδότες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τη συνομολογούν. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους κάτω από 25 ετών. Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, ενώ για τις τριετίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται για τη νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή άνοιξη που θα τις καταργήσει.

Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο καταργείται, οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Χτύπημα δίνεται και στους πολύτεκνους καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώνονται δραστικά και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, στα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά.

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.

Καταργούν διά νόμου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέσα από τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτερου μισθού. Σε αυτόν (σήμερα ο κατώτερος είναι 586 ευρώ μεικτά) δε θα περιλαμβάνονται οι τριετίες και τα επιδόματα και όλες οι προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης.

Τρανταχτές περικοπές έρχονται στα εφάπαξ, ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο και με προβλεπόμενη κλιμάκωση από 23% μέχρι και 50%. Για τους σημερινούς συνταξιούχους έχουν προβλέψει την αρπαγή του εφάπαξ, που ήδη έχει δοθεί, μέσω μηνιαίας παρακράτησής του σε ποσοστό 3%.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Από την 1η Γενάρη του 2013 καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι προηγούμενες διατάξεις νόμων, υπουργικές, διαιτητικές, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των αποδοχών. Καταργούνται και τα τελευταία υπολείμματα από το 13ο και 14ο μισθό σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την «ερμηνευτική» κυβερνητική εγκύκλιο, φέτος, για τελευταία φορά, θα δοθεί το κουτσουρεμένο Δώρο Χριστουγέννων. Το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες που έχουν ταξινομηθεί στις ΔΕΚΟ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από το 25% του βασικού μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα προβλεπόμενα από την προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, που αφορούν στις αμοιβές για υπερωρίες κ.ά., που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο». Αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 μπαίνουν σε εφαρμογή οι μειώσεις, μέχρι και 30%, στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όπως ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί.

«Ρήτρες αυτόματης» κλιμάκωσης της βαρβαρότητας

Με τις συνοδευτικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, κλιμακώνεται η λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου στο λαό και στο εισόδημά του.

Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις αφορούν στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Σπεύδουν από τώρα να προβλέψουν τα νέα χαράτσια στους δημότες με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ. Κλιμακώνουν με δημιουργία ειδικού ταμείου, στο οποίο θα περιέρχεται το τίμημα από την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, κ.ά.

Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά «μνημόνια συνεργασίας», στα οποία καταγράφονται οι «προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους». Δυνατότητα υπογραφής μνημονίων προβλέπεται για οποιονδήποτε φορέα, όπως, για παράδειγμα, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Για κάθε «αρνητική απόκλιση» που ξεπερνά το 10%, περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης». Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιονδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει επόπτη - τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από 1/1/2014 απαγορεύεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς εκτός από «επενδύσεις». Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.).

Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει «αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους», διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.

Δημιουργείται «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται αυτόματη καρατόμηση των δαπανών. Οι ΟΤΑ που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα» υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη «ανταποδοτικούς» φόρους, τέλη και χαράτσια στους δημότες. Ειδική αναφορά γίνεται στο ΤΑΠ που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που αφορά όχι μόνο τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, μεγάλες ανατιμήσεις προβλέπουν και για το «τέλος παρεπιδημούντων» το οποίο επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.

Φόροι κατανάλωσης

Μετά και την απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, ήδη ψήφισαν και κλιμακώνουν με τα παρακάτω:

-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 214%, συγκεκριμένα στα 66 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ μέχρι σήμερα, μέτρο που περιμένουν να τους αποδώσει 53 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επιπλέον προχωρούν στην καρατόμηση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες περιμένοντας επιπλέον «εξοικονομήσεις» ύψους 180 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο (αύξηση 65%) στο επίπεδο που έγινε η «εξίσωση» - απογείωση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές στη λιανική αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%, με την τιμή του υγραερίου κίνησης να φτάνει στο 1 ευρώ το λίτρο (από περίπου 90 λεπτά σήμερα).


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κατάργηση αφορολόγητου, εκπτώσεων, απαλλαγών

Χαράτσια σε διαλυμένους μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα. Συντριπτικά χτυπήματα σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Η κατάργηση του γενικού αφορολόγητου όσο και του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, η κατάργηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους από τις προβλεπόμενες ελαφρύνσεις που έχουν απομείνει, το δυνάμωμα της φοροληστείας απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, συγκαταλέγονται στις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από το προσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών από κοινού με τα κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, ενώ στα «παζάρια» φαίνεται να είναι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, με ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής τους από την 1η Γενάρη του 2012. Σε διαφορετικό νομοσχέδιο αναμένεται η ρύθμιση για το «ενιαίο τέλος ακινήτων», για τα νέα ασήκωτα χαράτσια που ετοιμάζουν σε βάρος της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα:

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα).

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 36% για το εισόδημα 25.000 - 48.000 ευρώ
  • 45% για τα επιπλέον ποσά.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά κλπ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ θα μειώνεται παραπέρα κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (Α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. «Διατηρούνται» στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και οι... δωρεές προς το Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.

Αυτοαπασχολούμενοι: Καταργείται το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν. Το προσχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής 33%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Στην κυριολεξία διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Αγρότες: Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για φόρο με συντελεστή 13%, που θα ξεκινήσει από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από το 2014. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κλιμακώνουν με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα που ισχύουν ανά είδος παραγωγής. Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν.

Επιχειρηματικά κέρδη: Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) στο 10% από 25% σήμερα και «αύξηση» στο 26% (από 20%) για τα μη διανεμόμενα κέρδη. Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

-- Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21% από 10% πέρυσι.

-- «Μειώσεις» προβλέπονται για τις λεγόμενες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, τις οποίες όμως πέρυσι είχαν φροντίσει να απογειώσουν στα ύψη. Ετσι, η «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται πλέον σε 2.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.

Ληστεία

Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος από την πλήρη κατάργηση των φοροελαφρύνσεων επιφέρει τις παρακάτω απώλειες:

  • Με βάση τη φορολογική κλίμακα, μισθωτός με 2 παιδιά και εισόδημα στα 20.000 ευρώ το χρόνο πλήρωσε για το 2010 φόρους ύψους 1.140, για το 2011 στα 2.020 ευρώ και πλέον θα τους πληρώνει 4.200 ευρώ! Η κλοπή μέσα στη τελευταία 2ετία φτάνει στα 3.060 ευρώ!
  • Αφορολόγητο παιδιών: Στα 200 ευρώ φτάνουν οι απώλειες για λαϊκές οικογένειες με 1 παιδί, στα 400 ευρώ για τα 2 παιδιά κλπ.
  • Νοίκια: Μέχρι και για τα εισοδήματα του 2010 έδιναν έκπτωση φόρου στα 240 ευρώ. Στη συνέχεια (εισοδήματα 2011) την καρατόμησαν στα 100 ευρώ και έρχονται τώρα να τη μηδενίσουν.
  • Για τα φροντιστήρια των παιδιών η παρεχόμενη έκπτωση από τα 240 ευρώ καρατομήθηκε στα 100 ευρώ και στο εξής καταργείται.
  • Μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες (αφορολόγητο παιδιών, νοίκια, φροντιστήρια) ο απώλειες για οικογένειες με 2 παιδιά στη τελευταία 2ετία φτάνουν στα 880 ευρώ.
  • Με τα επιπλέον 3.060 ευρώ, που προκύπτουν στη βάση της νέας φορολογικής κλίμακας, ο μισθωτός με 2 παιδιά και εισόδημα στα 20.000 ευρώ έχει χάσει 3.940 ευρώ. Η πλήρης κατάργηση της παρεχόμενης «έκπτωσης» για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας επιφέρει απώλειες εκατοντάδων ευρώ το χρόνο. Σε αντιστάθμισμα όλων των παραπάνω η συγκυβέρνηση υπόσχεται να «επιστρέψει» ένα ορισμένο ποσό σε επιδοματική μορφή και το οποίο στην καλύτερη περίπτωση και για εισοδήματα χαμηλότερα από τα 18.000 ευρώ, διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ...
  • Πέρα και πάνω από τα χαράτσια και τους φόρους, η επίθεση του κεφαλαίου εκδηλώνεται και στο μέτωπο των λαϊκών εισοδημάτων. Από την κατάργηση των υπολειμμάτων της 13ης και 14ης σύνταξης, όλοι οι συνταξιούχοι χάνουν από 800 ευρώ το χρόνο. Στην περίπτωση συνταξιούχου με σύνταξη 1.600 ευρώ μεικτά το μήνα (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ή 19.200 ευρώ το χρόνο μπαίνει χαράτσι 10%, αρπάζουν δηλαδή επιπλέον 1.920 ευρώ. Γι' αυτόν το συνταξιούχο οι εισοδηματικές απώλειες φτάνουν στα 2.720 (1.920+800) ευρώ το χρόνο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ